Gość: Opolanin IP: *.chello.pl 10.11.07, 22:35 Świetnie. Naprawdę porywają mnie teksty tego chłopaka ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: antypod Chyba kocham Polskę IP: *.riverbank.gen.nz 11.11.07, 08:40 Chcialbym sie teraz zgadzac z autorem tego tekstu, jak wtedy gdy sam bylem w liceum. Niestety od tego czasu krzywe chodniki i klotliwa (a przede wszystkim wysoce bezuzyteczna) wladza zaczela mi mocno przeszkadzac. Efekt jest taki, ze teraz kibcuje dwom druzynom - doslownie i w przenosni - jednej, ze wzgledu na sentyment, i ludzi, ktorzy tam zostali; drugiej - bo wygrywa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DużeS Re: Chyba kocham Polskę IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.07, 11:25 "Bo wie o jego historii, o honorze naszych przodków, że zawsze piękni, dobrzy i wspaniali byli. No właśnie: byli." Czyżby Polska agresorem nigdy nie była? Patriotyzm, jak by się mogło teraz wydawać, zawdzięcza się niedouczonym nauczycielom historii i nie ciekawym świata młodym ludziom, którzy są nader podatni na chwytliwe patriotyczne hasła. Poznaj historię Polski, pozytywnych i negatywnych, jeśli wtedy nadal będziesz kochał Polskę, toś prawdziwy patriota. A póki co... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zakochanywpolsce Kocham Polske - dlatego wyjechalem. IP: *.cable.ubr05.enfi.blueyonder.co.uk 11.11.07, 13:12 Nie bede utrzymywac z moich podatkow bandy gamoni ktorzy rzadza Polska. Nie bede dawal sie ponizac niemieckiemu czy polskiemu pracodawcy pracujac w jego polskim oddziale za 7zl brutto. Nie bede sie prosil polskiego podatnika ani matki czy ojca o to zeby mi pomogli finansowo. Nie bede czekal az zlamie noge na krzywym chodniku, wpadne na drzewo jadac waska dziurawa droga, strace zycie i nerwy w polskim urzedzie. Przyjdzie moment gdy przyda sie Polsce moj kapital, wiedza, doswiadczenie a nie renta, niespelnienie, frustracja. Tym czasem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: Kocham Polske - dlatego wyjechalem. IP: *.chello.pl 11.11.07, 17:51 W pełni popieram. Mam nadzieję, że tacy ludzie jak Ty kiedyś wrócą i będą tutaj tworzyć lepsze jutro. Ja zostałem, ale doceniam Was i jestem wdzięczny za to, co zrobiliście. Odpowiedz Link Zgłoś
rodowiczmaryla Re: Chyba kocham Polskę 11.11.07, 19:34 Chyba kochamy Polske, czesciowo tez Czechy i Niemcy. Ale na pewno kochamy Gorny Slask ! Bo to nasz hajmat, a niy jakos tam "macierz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Bardzo kochamy Niemcy - ueber alles :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 06:59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No flag Ale dlaczego kochać Polskę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 08:55 Dwie sztandarowe wartości z historii człowieka: bóg i ojczyzna przez wieki więcej ofiar pochłonęły niż cokolwiek innego. Po co wciąż pielęgnować te krwiożercze bestie? Wyrośliśmy już ze swojego łanu, odkryliśmy, że za miedzą nie "niemce" żyją a ludzie jak my. Odwiążmy się wreszcie od tych siół naszych, patriotyzmów plemiennych sprzed tysięcy lat. Ludzi uczmy się szanować, siebie nawzajem, życie! I tych wartości bronić. A sztandary zawieśmy w Lascaux obok naskalnych malowideł. I niech już przejdą do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Ale dlaczego kochać Polskę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 11:12 Niemcy żyli za naszą miedzą zawsze i zawsze byli ludżmi. Tylko ci ludzcy Niemcy czasami stawali się nadludżmi. Natura człowieka jest ponadczasowa, jest ukształtowana genetycznie. Pojęcie patriotyzm istnieje nie od czasów plemiennych ale ma zaledwie tyle, ile historia USA czyli 200 lat. W XVIII w nie istniało poczucie państwowości. Proszę spróbować powiedzieć Niemcom, że nie ważny jest ich heimat, albo powiedzieć Irlandczykom, żeby nie kultywowali swoich tradycji, które tak bezmyślnie naśladują Polacy, albo kazać Francuzom zrzec się ich francuskiej dumy. Polska ze względu na swoje geopolityczne położenie musi bardzo dbać o swoje interesy. A te będą kwitły, jeśli będziemy troszczyć się o poczucie własnej godności i POLSKOŚCI> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No flag Re: Ale dlaczego kochać Polskę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 17:25 > Niemcy żyli za naszą miedzą zawsze... Napisałem "niemce" - wszyscy obcy, wszyscy nie mówiący po naszemu. I my dla nich też "niemce". Patriotyzm jest archaicznym przeżytkiem i u nas, i w Niemczech i w Anglii i wszędzie, gdzie już do niczego nie jest potrzebny i niczemu nie służy. > Natura człowieka jest ponadczasowa, jest ukształtowana genetycznie. Z takim podejściem dalej tkwilibyśmy we wspólnocie pierwotnej. A jednak ludzie wyrugowali niewolnictwo, feudalizm, kobiety choć słabsze zapewniły sobie równe prawa. Przyjdzie czas i na patriotyzm i mam nadzieję, że przyjdzie jak najszybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dublin no flags? IP: *.range86-145.btcentralplus.com 11.11.07, 13:19 patriots? not patriots? www.youtube.com/watch?v=ZyFFyyorNmw Odpowiedz Link Zgłoś
linke1 Re: Ale dlaczego kochać Polskę? 11.11.07, 14:09 Również Einstein stwierdził:"Patriotyzm jest chorobą psychiczną, która zabiła, zabija i z pewnością zbije miliony osób". ============ Gość portalu: No flag napisał(a): > Dwie sztandarowe wartości z historii człowieka: bóg i ojczyzna przez wieki > więcej ofiar pochłonęły niż cokolwiek innego. Po co wciąż pielęgnować te > krwiożercze bestie? Wyrośliśmy już ze swojego łanu, odkryliśmy, że za miedzą ni > e > "niemce" żyją a ludzie jak my. Odwiążmy się wreszcie od tych siół naszych, > patriotyzmów plemiennych sprzed tysięcy lat. Ludzi uczmy się szanować, siebie > nawzajem, życie! I tych wartości bronić. A sztandary zawieśmy w Lascaux obok > naskalnych malowideł. I niech już przejdą do historii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terencjusz Re: Ale dlaczego kochać Polskę? IP: *.elb.vectranet.pl 11.11.07, 23:32 Najpierw jesteśmy ludźmi dopiero później narodami! Do the evolution! www.youtube.com/watch?v=FoNmNmXExZ8 Odpowiedz Link Zgłoś
oceanograf Nie wsystarczy kupować serek... 11.11.07, 08:58 ...To za mało. To nie jest miłość. Nie używajmy tak ważkich słów nieadekwatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnb Re: Nie wsystarczy kupować serek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 09:12 Dla dojrzałego człowieka może to za mało, ale dla młodego człowieka wystarczy, wystarczy już sama refleksja. Człowiek mysli i wierze w to, że takich młodych ludzi jest więcej... Ten tekst przyniósł mi nadzieję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DużeS Re: Nie wsystarczy kupować serek... IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.07, 11:28 To ja idę kupić serek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez uniesien Re: Nie wsystarczy kupować serek... IP: *.access.telenet.be 11.11.07, 11:36 > Ten tekst przyniósł mi nadzieję. A mnie przerazil bo znow wielkie slowa. A zamaist Boga, honoru, ojczyzny proponuje wyrosnac z postaw posowieckich czyli tak rozpowszechnionego traktowania wszystkiego dookola jako niczyjego, kochasz Polske wiec dbaj o swoje otoczenie, nie bluzgaj a mow do ludzi nawet jesli to twoi przeciwnicy (nie dotyczy to tej dyskusji ale naczytac sie moglismy w licznych postach przy okazji wyborow, ze nie wspomne slynnej odzywki bylego premiera) Odpowiedz Link Zgłoś
luxie Re: Nie wsystarczy kupować serek... 11.11.07, 16:56 Mam te same odczucia. Może dziś żeby być patriotą wystarczy tylko (a może aż) więcej zrozumienia dla otaczającego nas świata. Dlaczego idąc ulicą widzę: walające się śmieci, niedopałki (ktoś je tam rzucił), wszechobecne chamstwo (na drodze, w sklepie) - w myśl zasady: byle mi było lepiej/wygodniej. To się zaczyna od własnego podwórka i jest powielane aż do samej góry. Zgadzam się. Hasło "kochaj Polskę" można realizować równie dobrze na tym malutkim polu na którym możemy najwięcej osiągną. Żeby być dumnym z Polski, to najpierw musi być z czego... Seba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: Nie wsystarczy kupować serek... IP: *.chello.pl 11.11.07, 17:21 Bo ludzie okazują tyle szacunku innym, ile maja go dla siebie. Bo nie mają godności. Bo są tchorzami - wolą zwalać winę na coś spoza siebie, a nie na siebie. Nie potrafią zauwazyć, ze wszyscy jestesmy jednością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Chyba kocham Polskę IP: *.acn.waw.pl 11.11.07, 09:08 Chyba odbierasz Polskę głównie poprzez literaturę. Być może nie doświadczyłeś jeszcze zawiści, donosicielstwa, podłości i podobnych cech naszych współobywateli. Pamiętam, że ja wierzyłem we wspaniałe przymioty Polaków do końca studiów, ale kiedy zacząłem pracować, poznałem naszą narodową naturę. Wybacz kolego, ale mnie nie przekonałeś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chacha Re: Chyba kocham Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 09:31 Nie ważne przez co odbiera Polskę - może i przez pryzmat Bolka i Lolka - najważniejsze, że jest patriotą. I cały czas wierzy w Nasz kraj. Oczywiście dziś, takie słowa brzmią zbyt patetycznie i górnolotnie dla przeciętnego Polaka., ale myślę, że wynika to z braku myślenia - czym jest dla Nas Polska. Patriota również dostrzega (bo bez tego byłby szowinistą) niechlubne cechy Polaków - ale różnica polega na tym, że to nie one generują jego zdanie o własnym kraju. Mam 31 lat, jestem po trzyletniej emigracji, wróciłam i wiem, że Polska jest dla mnie najważniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doma Re: Chyba kocham Polskę IP: *.range86-145.btcentralplus.com 11.11.07, 12:57 exactly. thank you for these words chacha. Im in the same situation as you are. Im coming back cos I still believe and WILL believe in Poland and like you, I know Poland is the most important thing for me whatever the consequences. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roger Chyba kocham Polskę IP: *.45.50.60.kmr04-home.tm.net.my 11.11.07, 09:11 Wiesz co - jak kochasz krzywe chodniki to kochasz i Chiny :) Oni tago pelno maja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M:H Re: Chyba kocham Polskę IP: *.dip.t-dialin.net 11.11.07, 09:11 Witam!!! Ja tez kocham Polske.Los tak sprawil ze 18 lat temu wyjechalam..Uwielbiam polskie morze.Niepotarzalna atmosfere malych nadmorskich miejscowosci.Co mie drazni to cjagle narzekanie.Ludzie cieszcie sie z tego co macie a nie z tego co maja inni.Nam za granica tez czasem brakuje.Ale czasem tak bywa ze wyjezdzamy bo ktos inny podjal za nas decyzje.Pieniadze to nie wszystko.Na obczyznie wiele z Was,Nas jest nikim ani to Polak ani to Niemiec itp.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bylystudent Chyba kocham Polskę 11.11.07, 09:16 Oj, chyba komuś omsknęła się myszka i wysłał swoje wypracowanie na adres gazety. Bo te krzywe chodniki na koniec to bez komentarza chciałem zostawić. Ale nie - powiem, na czym, według mnie, polega miłość do ojczyzny. Na upierdliwym zwracaniu uwagi administracji bloku, żeby ten chodnik naprawiła. Między innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Upierdliwość miarą patriotyzmu? Bardzo nowatorskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 10:04 Odpowiedz Link Zgłoś
bylystudent Re: Upierdliwość miarą patriotyzmu? Bardzo nowato 11.11.07, 14:17 Może i nowatorskie. Raczej jednak nie nazywałbym tego upierdliwością a dbałością o swoje otoczenie i poprawę jego wyglądu. Bo jeśli to nie jest lepsze od kupowania polskiego serka - to nie wiem co jest. Kupowanie polskiego serka to tylko nabijanie kasy temu, a nie innemu właścicielowi zakładu przetwórczego. A naprawianie chodnika czy wymaganie od administracji, która powinna się tym zając - to poprawa bytu swojego i sąsiadów. Może i małostkowe, ale IMO lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gilzeusz Re: Chyba kocham Polskę 11.11.07, 09:32 14 lat temu myślałem podobnie. Harcerstwo, literatura, ideały. Z dumą w sercu ruszyłem na studia, po ich ukończeniu ochotniczo zgłosiłem się do wojska. Potem, kiedy nie mogłem znaleźć żadnej pracy, skoczyłem na głęboką wodę otwierając swoją firmę. Zatrudniłem ludzi wyciągając ich z bezrobocia. Po pięciu latach ciągłej walki z urzędnikami i ludzką zawiścią pakuję dziś walizki. Na wiosnę ruszamy do Kanady. Nie wiem jak będzie, ale muszę wyrwać się z tego obłędu. Teraz sam jestem ojcem i chcę swojemu dziecku oszczędzić polskiego piekiełka. Serdecznie życzę autorowi, aby nigdy nie zmienił zdania. Może będzie miał więcej szczęścia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazek Re: Chyba kocham Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 09:43 Tak nasi przodkowie byli wspaniali taki Sobieski naprzykład złupił i wymordował prawie całą Orawe wspaniale. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania.d Re: Chyba kocham Polskę IP: *.chello.pl 11.11.07, 09:49 Kupowanie polskiego serka, kibicowanie polskim druzynom, wzdychanie do krajobrazu to chyba jedyny mozliwy przejaw patriotyzmu. Bo zyc to sie tutaj nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Japas Chyba kocham Polskę IP: 212.240.75.* 11.11.07, 09:49 I takich wlasnie naiwnych i poczciwych dzieciakow bezlitosne grube cwaniaki wysylaly z butelkami z benzyna na czolgi. Polska jest jak matka alkoholiczka, trudno ja kochac, trzeba sie za nia wstydzic i nalezy ja leczyc. Bieszczady sa piekne, ale po zniszczeniu ukrainskiej zabudowy, poza nielicznymi cerkiewkami, nastawiano mnostwo roznych koszmarkow, ze az boli glowa od patrzenia na to np. Ustrzyki Gorne i okolice - istny koszmar. Baltyk jest brudny i zimny i ludzi tam wiecej niz w Chorwacji???. A jezeli chodzi o krzywe chodniki, to mnie krew zalewa, kiedy potykam sie na nich - gdzie sa do k...nedzy ludzie odpowiedzialni za ich stan. O "zyczliwych" urzednikach we wszelakich urzedach i polskim "prawie" juz nie wspomne. Dlatego jak dotad nie wywieszam flagi przy roznych swietach. Odpowiedz Link Zgłoś
1europejczyk Dokladnie 11.11.07, 10:26 "I takich wlasnie naiwnych i poczciwych dzieciakow bezlitosne grube cwaniaki wysylaly z butelkami z benzyna na czolgi." W sytuacji kiedy wszystko juz bylo dawno przesadzone. I dzisiaj nastepcy "bezlitosnych grubych cwaniakow" nie maja wstydu ani zadnych zahamowan by wyslugiwac sie tragicznym decyzjami z przeszlosci w swojej podlej i zalosnej dzialanosci nikczemnie zerujac na historycznej potrzebie "uswiecenia" ofiar walki z wrogiem i okupantem wspierajac sie do tego zrozumialymi uczuciami dumy, zalu i smutku najblizszych ofiarom. Re: Chyba kocham Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Chyba kocham Polskę 11.11.07, 11:58 Wcale nie usprawiedliwia przełożonych, ale nie słyszałem by ktoś zmuszał dzieci np. w Powstaniu Warszawskim do walki.. Natomiast nasi cywilizacyjnie wyżsi zachodni sąsiedzi podobno na siłę wcielali dzieci do formacji wojskowych (vide Grass, B16) Nikt ciebie w Polsce nie zatrzymuje. Jeżeli jesteś już na etapie zgorzkniałego internacjonalisty to wyprowadź się z tego kraju krzywych chodników. Zrób to choćby dla zdrowia psychicznego. Po co się męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjp Re: Chyba kocham Polskę IP: *.fastres.net 11.11.07, 15:18 No pewnie, podczas gdy ojcowie i starsi bracia bawili się w wojenkę, one miały chodzić do szkoły, albo bawić się na podwórku - nikt ich przecież nie zmusza do walki. Rzeczywiście, nikt mnie w Polsce nie zatrzymał, i z zewnątrz dopiero poznałem jak głupi jest ten patriotyzm oparty na zasadzie: "jak się nie podoba to wynocha!". Masz rację, ja stąd będę zawsze czuł się Polakiem, a ty ... duś się sam we własnym smrodzie i powybijaj sobie patriotycznie zęby na tych krzywych chodnikach, bo NIGDY nie przyjdzie ci do głowy, żeby je naprawić i dopiero wtedy być z tego dumnym. Poza wszystkom, nie widzę ŻADNEJ sprzeczności między internacjonalizmem a patriotyzmem - no chyba, że dla ciebie patriotyzm i nacjonalizm to to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przecinek Chyba kocham Polskę IP: *.gdynia.mm.pl 11.11.07, 09:56 No to sam napraw ten chodnik, a będzie prosty. Czy to takie trudne w Opolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanTASTYk Chyba kocham Polskę IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.07, 10:02 Ja w Twoim wieku piłem wódkę, paliłem papierosy i uganiałem się za dziewczynami, a Tobie głupoty w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Chyba kocham Polskę IP: *.swidnica.mm.pl 11.11.07, 11:35 Dlatego, że sporo jest Tobie podobnych, jest tak jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Kostka Bauma zamiast płyt chodnikowych IP: *.chello.pl 11.11.07, 10:02 Świetny interes dla wykonawców i zleceniodawców. U nas wymieniaja tam gdzie trzeba i gdzie nie trzeba. Przyszłość zapewniona. Ilość zleceń nieskończona. A bloki wciąż nie ocieplone, grzyb na ścianach - ale chodniki nowe- choć stare były szersze i wcale nie takie krzywe! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarny37 By być Polakiem i Patriotą wystarczy codziennie IP: *.net.pulawy.pl 11.11.07, 10:08 słuchać Radia Maryja, luknąć na TV Trwam też nie zawadzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Polska to także i ty, naprawę świata 11.11.07, 10:23 rozpoczynamy od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pax Re: Polska to także i ty, naprawę świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 10:27 Wojny bywały wywoływane także przez wrogów religii. Nie słyszałeś o Stalinie, Kim Ir Senie, Chruszczowie, Breżniewie itp.? Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polska to także i ty, naprawę świata 11.11.07, 10:41 gdy nie ma Boga, to ludzie sobie tworzą jego zastępstwo; Hitler, Stalin, Kim Ir Sen, Pol Pot, Ahmadineżad...i ty zostań bogiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pax Re: Polska to także i ty, naprawę świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 10:52 Przyczyną wojen jest zacietrzewienie i fanatyzm. Także fanatyzm antyreligijny. Tak się akurat składa, że największe i najkrwawsze wojny były prowadzone przez wrogów religii, jak Stalin czy Hitler. Napoleon też nie zaliczał się do pobożnych. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polska to także i ty, naprawę świata 11.11.07, 11:09 przyjacielu, gdzie ty to wyczytałeś, nigdy oczywiście nie słyszałeś o napisach, na klamrach pasów żołnierzy Wehrmachtu "Gott mit uns",Stalin , po napaści Hitlera stał się prywatnie pobożny, poducz się, cytat poniżej pochodzi z pism Abdul Bachy, proroka religii Baha'i Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pax Re: Polska to także i ty, naprawę świata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 11:22 To nie Hitler wymyślił napis na klamrach pasów. Klamry te wyglądały tak już wcześniej. A na temat wrogiego stosunku do Hitlera do chrześcijaństwa i innych religii istnieje bogata literatura. Warto poczytać. Co do Stalina, to w czasie II wojny światowej wykorzystał Cerkiew dla celów propagandowych, by skuteczniej mobilizować naród do walki, ale były to działania typowo instrumentalne. Sam nadal był wrogiem religii. To, że ubóstwiał sam siebie i zaczął nawet wierzyć w swoją nieśmiertelność, to nie był przejaw żadnej religijności. To tylko przejaw pogłębiającej się megalomanii i cech psychopatycznych. Wojny biorą się z zacietrzewienia i fanatyzmu. Także fanatyzmu antyreligijnego, którego przykładem są Twoje wypowiedzi. Żeby na świecie nie było wojen, trzeba, by wszyscy nauczyli się szanować przekonania innych ludzi. A Ty tego nie potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Polska to także i ty, naprawę świata 11.11.07, 12:01 www.youtube.com/watch?v=nDHbimDHNB4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Re: Kocham Polskę IP: *.chello.pl 11.11.07, 10:27 Te wszystkie szwaby co to narzekają zamiast się wziąć do ucziwej roboty (zamiast dywersji w ramach werwolfu) niech spakują walizy i niech sp...ą do niemickiego hajmatu. Krzyżyk na drogę a wagony towarowe podstawi wam nasza PKP za darmo. pokazcie że jesteście porządni i już nas nie odwiedzajcie złodzieje i bandyci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qma Jasiu - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 10:37 Mniej Łysiaka a więcej Kołakowskiego i przestaniesz głupio gadać. Nie zjadła Cię ta chora nienawiść jeszcze? Zastanów się - dziś niedziela, idź na spacer, napij sie herbaty.... Odpowiedz Link Zgłoś
abhaod Re: Jasiu - 11.11.07, 10:52 coś mi się widzi, że on raczej po mszy... video.i123.pl/filmy/248/Majewski_szow___Ojciec_Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
profanum_vulgus Re: Jasiu - 11.11.07, 13:46 Ty marksizmem Kołakowskiego mnie nie strasz. Już wole fantasmagorie Łysiaka poczytać i pośmiać się niż studiować u Kołakowskiego materializm historyczny. Czasy nie te. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz_dominik Chyba kocham Polskę IP: 61.171.144.* 11.11.07, 11:01 jezeli autor tak interesuje sie literatura to niech se transatlantyk przeczyta mysle ze po takich zabytakach jak latarnik czy kamienie...juz czas(to hyba wciaz lektura) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy to uwazaj,zeby z tej milosci dzieci nie bylo IP: 217.6.95.* 11.11.07, 11:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Pacnął kilka zdań, oparł się o ścianę... IP: 81.15.132.* 11.11.07, 11:24 ... i już prawie autorytet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starepokolenia a juz myslalam, ze to sie skonczylo IP: *.access.telenet.be 11.11.07, 12:03 Jakbym czytala wypracowanie z lat '60. Kochanie poczytaj takze inna lekture, chocby tylko Gombrowicza, to moze zmienisz chocby styl. Pozbedziesz sie tej mlodzienczej egzaltacji. Bo uczuc do tego kraju raczej nie zmieniaj. Tylko ze milosc kraju to nie wielkie slowa, te zostaw politykom, my malutczcy robmy cos dla niego, takiego normalnego, codziennego. Zacznijmy od wzajemnego szanowania siebie. Tak sie sklada, ze bywalam w roznych krajach (na ciut dluzej niz wakacje) i musze ze smutkiem napisac, ze w zadnym kraju nie widzialam-slyszalam (znam dosc dobrze 3 zach. jezyki) tyle wzajemnej agresji w relacjach codziennych (sklep, tramwaj, metro) co w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arm Re: a juz myslalam, ze to sie skonczylo IP: *.chello.pl 11.11.07, 17:01 To politycy sa wielcy? BZDURA! To psychopaci, zadni wladzy, pieniedzy, a nie realizacji pomyslow dla zwyklych ludzi. Zadam wiekszego uzycia internetu w demokracji i konca takiego wplywu religii na MOJE zycie - mimo, ze mam wlasna religie, do ktorej sie nie UMYWACIE. JA czerpie z kazdej religii, biore z niej dla siebie, to co chce. Lsnij potego kosciolow, a zakon uczyncie zebraczym. Odpowiedz Link Zgłoś
an1005 Re: a juz myslalam, ze to sie skonczylo 11.11.07, 20:43 > To politycy sa wielcy? BZDURA! Misiu, czytaj co napisane. W tym poscie jest wyraznie, ze wielkich slow wszelacy politycy lubia uzywac czy raczej naduzywac. Zadaz poza tym > konca takiego wplywu religii na MOJE zycie A kto Ci broni wypiac sie na nia/nie. Zreszta niekonsekwentnie tego sie domagasz bo jednoczesnie pyszczysz ze masz jakas swoja, rzecz jasna lepsza, wiec jakos tak bardzo od religii odciac sie nie chcesz. Cos Ci sie lekko bredzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stanko Chyba kocham Polskę IP: *.swidnica.mm.pl 11.11.07, 11:26 Warto wsłuchać się w ten głos młodego Polaka. Młodzież nie chce politycznych awantur, rozliczeń, pyskówek i walki o władzę. Chce normalnie żyć w normalnym kraju, przyczyniać się do jego rozwoju, nie chce patrzeć w przeszłość tylko w przyszłość, chce uczciwue pracować i godnie być za tę pracę wynagradzana. Do tej młodzieży na szczęście należu przyszłość naszego kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Chyba kocham Polskę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.11.07, 11:41 ładne frazesy, ale niestety tylko frazesy. W normalnym (tj. demokratycznym) państwie co jakiś czas odbywają się wybory, a to oznacza niestety walkę o władzę. A budowanie przyszłości nie musi wcale zakładać zbiorowej amnezji. Liczące się w świecie narody, jak Amerykanie, Anglicy czy Francuzi, wcale nie odwracają się od swojej historii. Przeciwnie, są do niej bardzo przywiązane, o czym świadczy np. liczba publikacji i filmów o tej tematyce. Dbają też o swoje narodowe tradycje, dużo bardziej niż Polacy. Potrafią być sobą. My za to (duża część społeczeństwa) daliśmy sobie wmówić, że najlepiej przyjąć pozę nuworysza, który wstydliwie zapiera się swoich korzeni. Znów chcemy być papugą narodów, ale w ten sposób wcale innym nie dorównamy. Przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Własnie - zwracajcie na to co kupujecie IP: *.icpnet.pl 11.11.07, 11:27 Pracuję w pce we francuskiej firmie i tam wszytstko jest sprowadzane z Francji ! Oczywiście nie wszystko da się kupic całkowicie Polskie - pewnych rzeczy po prostu nie ma (samochody) ale jak widze że ktoś kupuje niepolski jogurt to się naprawde dziwię takiej głupocie rodaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezuniesien Re: Własnie - zwracajcie na to co kupujecie IP: *.access.telenet.be 11.11.07, 11:53 > ale jak widze że ktoś kupuje niepolski jogurt to się > naprawde dziwię takiej głupocie rodaków... No bo na tym polega nasz patriotyzm: kupa wznioslych slow, w niedziele do kosciola (bo to takie polskie) a zero dzialania na rzecz tego kraju (z yogurtem glupota tym wieksza, ze wiekszosc polskiej zywnosci bije na glowe produkty innych krajow - oj wiem cos o tym bo baaardzo duzo podrozuje, zaznaczam wiekszosc nie wszystkie) Ale tez i wiernosc produktom polskim nie oznacza patriotyzmu a jedynie wybor smakowy a poza tym kupowanie innych zmusza polskich producentow do poprawy jakosci, itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ayaya Re: Własnie - zwracajcie na to co kupujecie IP: *.adsl.inetia.pl 11.11.07, 12:25 Gość portalu: Tomek napisał(a): ale jak widze że ktoś kupuje niepolski jogurt to się > naprawde dziwię takiej głupocie rodaków... Oho, mądry się odezwał. Ja kupuję to, co wg mnie jest dobre, bez oglądania się na metki. Jak polskie jest dobre, to SIę SAMO OBRONI. Nie potrzebuje chyba ów wspaniały polski serek nachalnej reklamy "Teraz Polska" - no bo skoro polska żywność bije inną na głowę, to nie ma się czego obawiać, prawda?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Re: Chyba kocham Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 11:28 Nie chyba tylko na pewno. Nie widze swiata poza Polska. Gdy jestem za granicą czuje obcość. Patrze i mowie sobie: to nie sa moje problemy. Moje problemy sa w kraju. Bo tu trzeba sie poswiecic, by cos z tego bylo. Zawsze powtarzalem: nie wyjade, bo gdy wyjada wszyscy Polska zginie. Czesto wychodzilem na glupka, bo masa wyjechala, a dzis chodza w glorii "tych madrzejszych". Ale za kazdym razem mysle, ze Polak ktory kocha, wraca tu i tu buduje Ojczyzne. Trzeba jechac, poznac kraje, jezyki, kultury i zaraz potem wracac i tu budowac. Bo mimo wszystko Polska jest coraz piekniejsza. I bedzie coraz piekniejsza. Mamy cudowna mlodziez. Nasze kobiety sa madre i dzielne. Nasze kobiety sa piekne. Gdy ide ulicami Warszawy, czy Poznania, czy Krakowa, czy Gdańska, jestem dumny ze jestem Polakiem. To jest NASZ KRAJ. NASZ KRAJ. NASZ KRAJ ! Chyba zwariowalem. Dziś rano płakałem patrzac na film o ANGERS. PLAKALEM PATRZAC NA UROCZYSTOSCI KATYNSKIE. Reaguje płaczem na filmy o losie Polski w czasie wojny. Wiem ze w innych krajach płaczą nad swoim losem, na pewno nie płaczą nad naszym. Nie boje sie polskich klótni i swarów, bo wiem, że to są kłótnie w RODZINIE ! Z nich zawsze rodzi sie jakis postep. Utrata Ojczyzny jest czymś przerażającym. Gdy mysle o pokoleniach Polakow, ktorzy stracili swoją Ojczyznę robi mi sie slabo. Podziwiam Piludskiego i innych polskich bojownikow, ze potrafili zorganizowac sie do walki o utworzenie Polski po latach niewoli. To nasi bohaterowie. Moje male bohaterstwo to tylko uczciwa praca. Nic wiecej. Pomaganie innym. Dbanie o rodzine. Zastanawialy mnie wybory Polakow po 1945 r. Wielu pewnie myslalo jaka maja przyjac postawe. Walka byla beznadziejnościa, byla z gory przegrana. Rozsadek mowil, by budowac, to co sie da. Dzis ci co walczyli w beznadziei sa bohaterami. A my? My nie jestesmy bohaterami? Bo zostalismy i tylko tu chcielismy budowac, wbrew wszelkim przeciwnościom ? Jestesmy tylko dziecmi polskich podwórek ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obudzona Chyba kocham Polskę IP: *.1411M-CUD12K-03.ish.de 11.11.07, 11:53 Ty Spioch, wez sie dobrej mocnej kawy napij i dojdz do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śpioch Re: Chyba kocham Polskę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 12:35 dziekuje ci za dobra rade madra Polko, jesteś wielka:) Odpowiedz Link Zgłoś