Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Swetrotunika dla gruszki

14.09.09, 13:55
    Jak myślicie? Czy przy figurze typu rozłożyste biodra + spora oponka, ale za
    to niezłe nogi i biust można nosić dzianinowe tuniki?

Marzy mi się jakiś cieplejszy, długi sweter "na teraz", który można by nosić
    do leginsów, ale który zasłaniałby newralgiczne obszary :) Przy moich biodrach
    kiepsko wyglądam w większości spodni, bo albo mają za szerokie nogawki i
    poszerzają mi dół, albo opinają się w biodrach i brzuchu, a nóżki jak
    patyczki... Leginsy ładnie podkreślają nogi, ale noszenie ich do spódnicy
    wydaje mi się zbyt banalne ;)
    Obserwuj wątek
      • lisy Re: Swetrotunika dla gruszki 14.09.09, 20:04
        Można. Duży luźny golf albo dekolt łódka. Nie za długa i będzie
        git :>
      • nothing.at.all Re: Swetrotunika dla gruszki 15.09.09, 08:21
        Oczywiście, że możesz dobrać odpowiednią tunikę nawet do takiej
        figury.
        Oby tylko nie była zbyt szeroka.
        • gabrielafrancuz Re: Swetrotunika dla gruszki 15.09.09, 10:12
          I zbyt obcisła, bo "oponka" będzie się odznaczać :P
      • basik25 Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 10:50
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e90cecd69e37001b.html
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/26d17a2a71a3b2f4.html
        • nessie-jp Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 12:09
          Piękna ta ciemnoszara, skąd to?
          • basik25 Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 13:35
            szczerze, to nie wiem.
            Miałam to zdjęcie w swoich albumach z modą.
            • nessie-jp Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 14:07
              Szkoda :)

Szukałam troszkę w sklepach, ale wszędzie królują ogromne golfy, które mi
              zupełnie nie pasują. Mam za ładny biust (a jaka jestem skromna! ;) żeby go
              zasłaniać monstrualnym, obwisłym golfem.
              • sankanda Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 14:23
                nie jestem typowa gruszka, ale latka mi troche strzelily ponizej talii i
                zadawalam sobie takie samo pytanie...znalazlam model, ktory lezy jak ulal :
                dlugosc troche za tylek, dosc gruba angora, linia zupelnie prosta + duzy dekolt
                wykonczony jednowarstwowym golfem, ktory mozna nosic na wiele sposobow. kolor
                tez jest swietny , bo ciemna sliwka.
                • nessie-jp Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 15:34
                  > ..znalazlam model, ktory lezy jak ulal :
                  > dlugosc troche za tylek, dosc gruba angora, linia zupelnie prosta + duzy dekolt

A widziałaś gdzieś może (w PL) w obecnej ofercie sieciówkowej coś takiego?
                  • sankanda Re: Swetrotunika dla gruszki a takie coś? 15.09.09, 15:47
                    niestety, jak ostatnio bylam w Polsce, to widzialam same cieniutkie dzianiny, a
                    takie sie nie nadaja, bo oblepiaja sylwetke.
                    moja swetro-tunika jest z wloskiej firmy Marella (srednia polka).
      • eenso Re: Swetrotunika dla gruszki 15.09.09, 11:15
        ja też jestem chyba gruszką, pewnie że można:) do powyższych wypowiedzi dodam
        jeszcze, że wazne żeby sweter nie był zbyt krótki, ale kończył się już w
        szczuplejszym obszarze- jakby Ci się kończył zaraz za tyłkiem to będzie się
        wydawał wielki (tyłek), w połowie uda będą już fajnie podkreślone biodra.
        • nessie-jp Re: Swetrotunika dla gruszki 15.09.09, 14:38
          > jeszcze, że wazne żeby sweter nie był zbyt krótki, ale kończył się już w
          > szczuplejszym obszarze

No fakt, to żelazna reguła dla gruszki
          • jokal7 Pytanie o długość 17.09.09, 14:32
            A dla osoby nie będącą już dzierlatką jak jest przyzwoita długość
            takiej swetrotuniki ?? Dokąd powinna sięgać ? I co po spód -tj na
            nogi ?
            • nessie-jp Re: Pytanie o długość 17.09.09, 15:11
              jokal7 napisała:

> A dla osoby nie będącą już dzierlatką jak jest przyzwoita długość

Hm, no ja już nie jestem dzierlatką że tak powiem dwukrotnie, jeśli dzierlatkość
              przyjmiemy za wiek circa 16 lat :)

Jak pisałam, na nogi zamierzam nosić dość grube leginsy (lub, zimą, obcisłe
              spodnie-rurki). Tyłka w czymś takim nie pokażę
              • ola_pozytywna Re: Pytanie o długość 19.09.09, 09:48
                Nessie. nie wiem czy kardigany też ewentualnie wchodzą w grę, ale widziałam wczoraj w Tchibo coś takiego (ten czekoladowy na modelce w okularach), na żywo lepiej wygląda niż na zdjęciu:
                www.tchibo.pl/is-bin/INTERSHOP.enfinity/eCS/Store/pl/-/PLN/TdPlBrowseCatalog-Start;sid=KgD9Wjy1GqT9WXYBoKH3Pj8qequfNRDxV04=?CategoryName=phase_3&kw=3609

• nessie-jp Re: Pytanie o długość 19.09.09, 14:32
                  Ola, kardigan już mam :) A nawet szkoda, bo ten całkiem ładnie wygląda, w każdym
                  razie kolor piękny...
      • dziewczynawitryna Re: Swetrotunika dla gruszki 19.09.09, 13:10
        Z tym, że Ty przy takich proporcjach to jesteś raczej "jabłkiem" niż "gruszką".
        "Gruszki" mają, owszem, szerokie biodra, ale nie miewają oponek (chyba, że są
        bardzo utuczone), tylko ładne choć długie talie. Nogi "gruszek" są dość krótkie,
        z solidnymi udami, nie nadają się zatem zwykle do eksponowania powyżej łydek i
        trudno uznać je za "niezłe" w potocznym tego słowa rozumieniu. Biustów "gruszki"
        nie miewają wcale lub posiadają coś, czego eksponowanie również mija się z
        celem, za to zwykle mają ładne ramiona i plecy.
        Zatem na Twoim miejscu poszukałabym raczej porad dla figury zbliżonej do
        "jabłka", czy jak to się w różnych językach (i u różnych stylistów) nazywa.
        • nessie-jp Re: Swetrotunika dla gruszki 19.09.09, 14:31
          Hm, może i jestem jabłkiem :)

Z tym że ja jednak mam wyraźnie zaznaczoną talię, ale "podwyższoną"
          • black_magic_women sztandarowa"gruszeńka" 19.09.09, 17:55
            to dla mnie JLO
            static.koktajl24.pl/img/gallery/orginal/1fl4j7f08bgk5.jpg
            z tym,że tu ma jakiś puszap
            • nessie-jp Re: sztandarowa"gruszeńka" 19.09.09, 18:09
              No, do JLo trochę mi brakuje ;) ale zasadniczo zarys sylwetki jest zbliżony --
              bliżej gitary niż mandoliny ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka