geene 20.02.10, 15:00 Czy macie też problem z szarzejącą gumą? Moje wyglądaja bardzo nieciekawie. Nie mam pojęcia co zrobić aby znowu były czarne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lesialesia Re: Huntery czarne - pielęgnacja 20.02.10, 17:48 tak to już bywa z gumą, że traci kolor. nie sądzę by dało się z tym cokolwiek zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Huntery czarne - pielęgnacja 20.02.10, 18:17 a tak z ciekawości - jak szybko zbladły? ja mam zwykłe z heavy duty w porównaniu z hunterami tanie;-) w czarno biało szara kratke i to czarne dalej jest czarne a maja chyba ze 2 czy 3 lata a chodze w nich naprawde duzo - teren psich spacerów wymusza na mnie takie obuwie przez prawie cały rok;-) Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 14:18 Szybko zbladły, za szybko, chyba pozostaje mi kupno w innym kolorze. Odpowiedz Link Zgłoś
sloncetoskanii79 Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 11:18 a powiedz czy - czy rzeczywiście w srodku są takie miłe w noszeniu. czy stopy rzeczywiście brzydko nie pachną? Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 14:17 Tak, są wygodne, jak nie kalosze. A co do zapachu, to ja nie znam tego problemu, nigdy takowego nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
miller_77 Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 18:54 są bardzo wygodne. no bez jaj, raz na jakiś czas trzeba się umyć i jest ok ;) Odpowiedz Link Zgłoś
sloncetoskanii79 Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 19:30 chodzi mi o zapach gumy....a nie brak higieny... Odpowiedz Link Zgłoś
ryfka81 Hunter UV Tech 21.02.10, 15:39 Miałam taki sam problem z moimi kaloszami. W zasadzie to już w pudełku miały taki białawy nalot. Próbowałam myć, wycierać szmatką, nawet ścierać gumką myszką - nic nie pomagało. Na jakimś forum radzili posmarowanie butów oliwą - tego też spróbowałam, ale po wyschnięciu nalot nadal był widoczny. Wkurzyłam się i nawet zaczęłam się zastanawiać, czy ich nie zwrócić, ale poszperałam w necie i dowiedziałam się, że ten nalot to normalna sprawa. Nazywa się to "blooming" i jest to ponoć reakcja hunterowego wosku na warunki atmosferyczne: www.hunter-boot.com/20/Customer-Support/FAQs/FAQs.aspx#FAQ40 Kupiłam na Allegro ten polecany przez nich Hunter UV Tech i faktycznie - działa! Ech, ile to się człowiek musi namęczyć, żeby się trochę polansować ;) Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: Hunter UV Tech 21.02.10, 20:13 Tak wiem, że to ich naturalna "przypadłość". moja kolezanka próbowała nawet...pasty do butów ;) Super, że ten preparat działa, zaraz go kupię. Ślicznie dziękuję - kalosze lada momemnt wyjdą ponownie do ludzi, pogoda coraz bardziej sprzyjająca. Odpowiedz Link Zgłoś
miller_77 Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 18:53 tak jak pisze ryfka81 - specjalny preparat Huntera, ale on trochę kosztuje. mogę Ci polecić inny wypróbowany sposób - środek do pielęgnacji opon samochodowych. może to zabrzmi głupio, ale ten preparat ma dokładnie to samo na celu, co Ty chcesz osiągnąć z kaloszami - ma gumę czyścić, konserwować, przywracać jej kolor i zabezpieczać przed UV. na opakowaniu jest napis "blag - czernidło do opon". preparat kosztował w hipermarkecie kilkanaście PLN i tak naprawdę jest bezbarwny, nadaje się więc też do konserwacji Hunterów w innym kolorze. tak na marginesie - inne kolory mają tak samo, też bieleją, to naturalna reakcja materiału z jakiego są wykonane. tego efektu są pozbawione Huntery z nowej serii "gloss" - one mają już naturalny połysk. jeśli potrzebujesz więcej info odnośnie preparatu - pisz na priv, tutaj nie chcę robić reklamy. życzę miłego noszenia Hunterów :) Odpowiedz Link Zgłoś
geene Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 20:15 A wiesz, koleżanka też mi podsunęła tę myśl ;) Spróbuję preparatu najpierw. Odpowiedz Link Zgłoś
ryfka81 Re: Huntery czarne - pielęgnacja 21.02.10, 20:59 Tak, o tym preparacie do opon też słyszałam - na jakimś zagranicznym forum pisali, że działa :) Odpowiedz Link Zgłoś