Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych

29.03.10, 07:25
    "Markę" Mizensa poznałam jak jeszcze nie powstała strona internetowa, bo
    sklepu fizycznie nie ma, chyba, że mówimy tu o domku poza krakowem, służącym
    jako magazyn.
    "businesswoman" - niepozorna, bezrobotna, młoda mama ze wsi pod Krakowem,
    zastanawiająca się jak tu zarobić parę złotych. Wpadła na pomysł sprowadzania
    czegoś z Chin za grosze. Padło na torebki. Znalazła dostawcę, kupiła pudło
    torebek. Z trudem poszło na Allegro. Z trudem, bo nikt nie chciał kupić
    bezfirmowego produktu. Postanowiła nadać i wypromować nazwę na forach
    internetowych. Tak powstała Mizensa, a na stronę internetową trzebabyło sporo
    zainwestować. Ale jak widać opłacało się!
    Tak więc zwykłe torebki za grosze made in China stały się niezłym biznesem.
    Wystarczyła strona internetowa i promocja. Oto przepis na sukces :)
    PS. Jej sąsiadka postanowiła w podobny sposób sprzedawać paski :)
    Obserwuj wątek
      • gabrielafrancuz Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 07:30
        A Ty jesteś tą trzecią, której nie wyszło.
        • aleska Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 11:30
          Było do przewidzenia, że kiedyś taki post się pojawi.
          Gabrielo, świetna odpowiedź:)
      • nanah Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 08:43
        W takim razie dobrze to ta pani wymyśliła, tylko pogratulować udanego biznesu!
        Nie rozumiem, dlaczego businesswoman napisałaś w cudzysłowie, trzeba mieć tzw.
        łeb na karku, żeby dobrze rozkręcić takie przedsięwzięcie*.

* jakkolwiek sama nie kupię takiej torebki i nie podobają mi się wierne kopie:)
      • miska_malcova Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 08:50
        nelka1010 napisała:

> Tak więc zwykłe torebki za grosze made in China stały się niezłym biznesem.
        > Wystarczyła strona internetowa i promocja. Oto przepis na sukces :)

no i? Jesteś zdziwiona, zbulwersowana, czy zazdrosna? :-) Watek z dupy
        • gabrielafrancuz Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 08:59
          Brzmi jak zazdrosna sąsiadka ;-)))
          • nanah Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 09:01
            Dokładnie:)
      • bye-bye Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 09:15
        Gdyby każda bezrobotna młoda mama (i nie tylko) była tak
        przesiębiorcza to byłoby super:-)
        • malwina79 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 10:22
          A myslisz, że torebki kupowane w sieciówkach typu H&M czya Zara itd.
          gdzie są szyte? Płacimy za nie spore pieniądze, a warte są pewnie
          kilkanaście zł resztę to cena metki.
          • chomsterek Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 15:33
            Otóż to - prawie wszystkie "markowe" ciuchy i dodatki mają dobrze poukrywane
            metki z napisem "made in China", "made in Bangladesh" itp.
        • miska_malcova Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 11:07
          prawda? Poza tym trąci mocną naiwnością
      • eirenne Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 13:40
        Tia, a Windows to produkt z garażu, fuj! A google wymyślili pijani studenci :D
        Fstyt! A WY SIĘ NA TO NABIERACIE!

:D:D:D

Dziecko, z czym masz problem? Każdy biznes zaczyna się od pierwszego,
        niepozornego kroku :)
      • jagoda_pl Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 13:59
        Nic tylko pogratulować:)
      • nelka1010 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 15:25
        Oczywiście sama pani, która założyła Mizensę jest w szoku, że tak łatwo poszło, sądząc po jakości i cenie torebek. Ona ich nie projektuje (jak niektóre z was myślą, sądząc po wypowiedziach, jakoby h&m kupowało gotowce z chin?). Businessmanem z prawdziwego zdarzenia moge nazwać pana Wittchen, który to projektuje swoje portfele (swoją drogą, jakość adekwatna do ceny) i sprzedaje w swoich butikach.
        Gratuluję tej pani sprytu, ale post był skierowany do pań, które zachwycają się naiwnie firmą i tymi torebkami, które w rzeczywistości nie są marką Mizensa.
        PS. Nie znam tej pani, ale jej sąsiadka to moja znajoma, ta, która sprzedaje paski i inne dodatki. Nie nadała tu nazwy nieswoim produktom. Po prostu kupuje paski od innych producentów za grosze, sprzedaje drożej. Bez oszustwa (chyba :)).
        • nessie-jp Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 16:00
          > Po prostu kupuje pa
          > ski od innych producentów za grosze, sprzedaje drożej.

A ty co taka komunistyczna aktywistka walcząca ze spekulantem? Donieś do Rady
          Narodowej, może sam Pierwszy Sekretarz Partii ukróci te straszliwe,
          kapitalistyczne zapędy i wprowadzi talony na paski...
        • miska_malcova Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 17:15
          nelka1010 napisała:

> Oczywiście sama pani, która założyła Mizensę jest w szoku, że tak łatwo poszło,
          > sądząc po jakości i cenie torebek.

widać trafiła z nimi w dziesiątkę

Ona ich nie projektuje (jak niektóre z was
          > myślą, sądząc po wypowiedziach, jakoby h&m kupowało gotowce z chin?).

i co z tego, że ich nie projektuje? Ma swoje klientki i to wystarczy

Businessm
          > anem z prawdziwego zdarzenia moge nazwać pana Wittchen, który to projektuje swo
          > je portfele (swoją drogą, jakość adekwatna do ceny) i sprzedaje w swoich butika
          > ch.

mało wiesz na temat J.Wittchena

> Gratuluję tej pani sprytu, ale post był skierowany do pań, które zachwycają się
          > naiwnie firmą i tymi torebkami, które w rzeczywistości nie są marką Mizensa.

a skąd wiesz, czy nie wiedzą?

> PS. Nie znam tej pani, ale jej sąsiadka to moja znajoma, ta, która sprzedaje pa
          > ski i inne dodatki. Nie nadała tu nazwy nieswoim produktom. Po prostu kupuje pa
          > ski od innych producentów za grosze, sprzedaje drożej.

to trzeba było myśleć :-)

Bez oszustwa (chyba :)).

zarzucasz pani od Mizensa oszustwo?
        • eirenne Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 18:43
          > Gratuluję tej pani sprytu, ale post był skierowany do pań, które zachwycają się
          > naiwnie firmą i tymi torebkami, które w rzeczywistości nie są marką Mizensa.

ha ha, ale to JEST marka Mizensa, czy tego chcesz, czy nie :D

> PS. Nie znam tej pani, ale jej sąsiadka to moja znajoma, ta, która sprzedaje pa
          > ski i inne dodatki. Nie nadała tu nazwy nieswoim produktom. Po prostu kupuje pa
          > ski od innych producentów za grosze, sprzedaje drożej. Bez oszustwa (chyba :)).

daleka jestem od analiz psychologicznych na odległość, ale z Ciebie naprawdę
          wycieka dziwna frustracja. :)
        • zal_dupe_polaczkom_sciska Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 22:50
          Nie słyszałam wcześniej o tej marce. Zrobiłaś im niezłą reklamę.
          A teraz pędzę zrobić u nich zakupy, niedługo będą listy na ich torebki
          ;) nie chcę potem czekać miesiącami.
        • ofelia1982 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 19.09.10, 19:45
          Wiesz co znaczy określenie "businessman" i "businesswoman"? Człowiek interesów, przedsiębiorca. A nie człowiek-artysta, kreator.
          Wittchen jest po trochu artystą i udaje mu się swoje dzieła sprzedawać i robić na tym biznes, a Pani od Mizensy artystką nie jest, ale jest businesswoman, bez cudzysłowia.
          Nie wiem czemu sugerujesz w ostatnim zdaniu jakies oszustwo??
      • mili_vanili :D 29.03.10, 16:08
        Tylko pogratulować :)

Nie dosyć, że trafiła w target, to jeszcze potrafiła stworzyć markę :)
        Wykorzystała swoją wiedzę (miejsce na rynku produktu), bazę (magazyn w domu)
        oraz możliwosci, jakie dają nowe technologie (internet).

Zuch baba!
      • ola_pozytywna Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 16:22
        Autorka wątku pisze:
        <Businessmanem z prawdziwego zdarzenia moge nazwać pana Wittchen, który to
        <projektuje swoje portfele (swoją drogą, jakość adekwatna do ceny) i sprzedaje
        <w swoich butikach.

A oto wypowiedź p.Wittchena dla moda.com:

Jędrzej Wittchen:
        Firmę budowałem od przysłowiowych 100 dolarów. Dziś jestem współwłaścicielem
        dużej fabryki w Chinach. Pierwsze produkty przyjechały
        w dwóch torbach, świetnie się sprzedały. Na kolejnej partii zleciłem już
        wprowadzenie nazwy Wittchen i naszego znaku w postaci herbu.
        Nie mieliśmy żadnych pieniędzy na reklamę. Koncentrowałem się na tym, żeby
        produkt był dobrze wykonany, szybko pojawiły się efektowne szczegóły - metki,
        przywieszki, piękne opakowania, w które był pakowany nawet najmniejszy drobiazg.
        Nazwałbym to budowaniem aury wokół produktu,
        co w połączeniu z moim obcobrzmiącym nazwiskiem pozwoliło na wywołanie takich, a
        nie innych skojarzeń i emocji z marką Wittchen. Ten produkt wypromował się
        właściwie sam, bez żadnej kampanii. W końcu pojawiły się mikroskopijne znamiona
        reklamy, chociażby plakat-stand w sklepach. Podświadome decyzje okazały się
        najlepszymi. Jak chociażby to,
        że zdecydowałem się na dużą marżę. Wszyscy wówczas mówili, że trzeba zarabiać na
        ilości, sprzedawać dużo i tanio, z minimalną marżą. Ja zrobiłem coś zupełnie
        przeciwnego, sprzedawałem z dużą marżą, co również sytuowało produkt na "górnej
        półce". Od początku Wittchen był postrzegany jako produkt zagraniczny, bo drogi,
        luksusowy. Początek promocji dokonał się sam. Chciałem sprzedawać dużo i z dużą
        marżą.

...bez komentarza :)
      • sabriel Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 18:08
        Chyba niezła zawiść cię zżera, że jakiejś bezrobotnej matce ze wsi udał się
        biznes.Nikt przecież nie ma złudzeń,że ona te torebki sama projektuje.
        Czy ona jedna sprowadza z Chin? przecież teraz wszystko stamtąd pochodzi.Ja to
        się nawet bym nie zdziwiła jakby spod jednej maszyny wszystko wychodziło.
      • dixi Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 19:25
        no tak.... bo wiecie: typowa "niepozorna, bezrobotna, młoda mama ze wsi pod
        Krakowem" siedzi w domu z dziećmi i narzeka że chłop malo zarabia, ale w związku
        z tym ma też dodatkowy dochód z opieki społecznej; a tu kobieta miała pomysł
        który w dodatku odważyła się zrealizować i jeszcze jej wyszło, może jej się
        jeszcze udało nie zaniedbać dzieci - i to już nie jest typowe, a "typowym" się w
        glowie nie mieści, no i też mają pomysły - przy pomocy internetu, czyli
        dokładnie tego samego narzędzia które pomogło "nietypowej" odnieść sukces,
        trzeba ją zniszczyć - to dopiero będzie satysfakcja jak jej spadnie popyt na te
        torebki, satysfakcja o wiele większa niż własny sukces... żałosne;
        a twórczyni marki Mizensa gratuluję, tak trzymaj;)
        • nessie-jp Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 19:32
          Na mnie ten post wywarł wręcz przeciwny wpływ
          • laracroft82 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 19:40
            zgadzam sie z nessie-jp :D nie lubie takich zawistnych bab, jak autorka watku,
            dlatego z checia juz za moment wejde na strone tej pani, co sprzedaje te torebki..
          • dixi Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 19:48
            nessie-jp napisała:

> Na mnie ten post wywarł wręcz przeciwny wpływ
          • carrie.p Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 20:04
            Lubię te torebki- mam trzy (planuję kupić czwartą;))i uważam, że są
            niezłe jakościowo,strannie wykonane, przy cenie podobnej do
            popularnych sieciówkowych torebek. Nie znałam "historii marki" ale
            właścicielce należą się brawa za przedsiębiorczość, słuchanie i
            dopasowywanie się do potrzeb klienta- podczytuję czasem wątek
            etorebkowy na wizażu i zauważam, że modele pojawiają się zgodnie
            zapotrzebowaniami
            • black_magic_women Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 21:08
              Aż sięciśnie na usta cytat z Goethego
              'Jam częścią tej siły, która wiecznie zła pragnąc, wiecznie dobro czyni.'Autorka
              wątku chciała obrotnej pani nabruździć,a zamiast tego wyszła jej znakomita reklama;)
      • miska_malcova Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 21:12
        może to nelka nieudolnie te paski sprzedaje, a tu sąsiadka zamiast głodować ma
        sukcesy ;-)
        • gabrielafrancuz Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 21:35
          Hahahaha :D
          • miska_malcova Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 21:51
            chciała dokopać, a zrobiła reklamę :-D
      • jeriomina Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 22:31
        Gwoli ścisłości, bzdury piszesz o domku za Krakowem.
        Magazyn jest stosunkowo blisko centrum Krakowa i miasteczka studenckiego, na
        ulicy Lea (wiem, bo poszłam tam w ramach odbioru osobistego po torebkę kupioną
        przez neta). Radzę sprawdzić pewne oczywiste fakty (informacje o odbiorze
        osobistym na ul. Lea w Krakowie są dostępne dla każdego na stronie internetowej
        firmy).
        Reszty Twojego postu nie skomentuję, ludzka zawiść to coś, z czym nigdy się nie
        pogodzę.
      • zal_dupe_polaczkom_sciska Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 22:47
        A ty nadal w biedzie bidulko?
        Zostaw te gary, dzieciaki oddaj do przedszkola i bierz się za business
        jak Twoja znajoma zazdrośnico. Zycie ucieka!
      • anka33_online Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 29.03.10, 22:56
        Torebki wg mnie brzydkie...ale gratuluje właścicielce firmy przedsiębiorczości i
        uporu. A nelce już dziękujemy.
        • kajmanik Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.03.10, 12:53
          patrząc na te torebki nawet na stronie internetowej było widać ich
          powalajacą jakosc i nieciekawe wzornictwo.
          • nioma Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.03.10, 13:01
            brrrrr
            oby jak najmniej ludzi na tym swiecie pokroju obrzydliwie zawistnej
            nelki.
            jak bardzo trzeba byc zazdrosna o czyjs sukces zeby takie posty
            smarowac.
          • eirenne Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.03.10, 13:22
            kajmanik napisała:

> patrząc na te torebki nawet na stronie internetowej było widać ich
            > powalajacą jakosc i nieciekawe wzornictwo.

tak tak, nieciekawe, zważywszy, że to dosłowne kopie górnopółkowych modeli... ;P

a co do jakości owszem, czasem zgrzyta, jak wszędzie zresztą
            • marinellla Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.03.10, 21:46
              Niesamowite:P kupuje taniej, sprzedaje drożej. A sieciówki to myślisz
              że co robią?
      • nioma Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.04.10, 10:18
        i brawa za jakosc obslugi klienta
        kupilam torebke, zaplacilam a po godzinie mialam maila z informacja,
        ze przesylka zostala nadana!
        nastepnego dnia paczka byla u mnie.
        karton, worek przeciwkurzowy, faktura.
        wszystko szybko, zgodnie z opisem.
        oby jak najwiecej takich sklepow z takim podejsciem do klienta.
      • anielka5 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.04.10, 10:47
        Fajne i niedrogie torebki.
        Tylko dlaczego na allegro są droższe niz w sklepie internetowym? Ciekawe
        • lodzpodwodna Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 30.04.10, 19:16
          Otóż to właśnie chciałam napisać.

Każdy kto chce kupić torebkę Mizensa, niech zrobi to na stronie etorebka.pl.

A allegro są 2 razy droższe :))

A kobiecie gratuluje pomysłu.
          Sama mam dwie torebki Mizensa, są dobrej jakości, niedorgie (jedną kupiłam za
          jakieś 70 zł, tak samo drugą)

Modne fasony, większość nie w moim stylu, ale.... co pewien czas da się coś wybrać.

Jakość i wzornictwo nie odbiega od tych "zarowych i haemowych".Chociaż....
          przepraszam, jakość lepsza, niz tamtych firm :)
          • epingle Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 01.07.10, 20:32
            Popieram - jakość lepsza od wielu sieciówkowych torebek. Poza tym mają
            niewygórowane ceny, dużo promocji, dostawa w 24h i system rabatowy - po zakupie
            dostajesz swój kod, a udostepniając go innym korzystasz Ty i osoba kupująca: ona
            ma 5% zniżki, a Tobie wyskość tej zniżki wpływa na konto rabatowe, więc kolejne
            zakupy można zrobić do 50% taniej. Uwielbiam ten sklep i torebki kupuję tylko tam.
            Z większości byłam i jestem bardzo zadowolona (miała już około 15). Z reklamacją
            lub wymianą czy zwrotem nie ma kłopotów.
      • zamszowa Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 02.07.10, 09:14
        niech zgadnę, a ty jestes sfrustrowana kolezanką/kuzynką/sąsiadką
        przedsiębiorczej pani od mizensy, nie powiódł ci się biznes rajstopowy lub
        majtkowy i zazdrość cie zżera. Zgadłam?
        • zamszowa Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 02.07.10, 09:17
          no i ze kupuje taniej a sprzedaje drożej - skandal, co za nieuczciwość ! powinna
          sprzedawac taniej niż kupuje. Nelka brawa za połozenie podwalin pod nowy system
          ekonomiczny:)
      • magda19831 kod rabatowy 19.09.10, 19:34
        chcesz 5% zniżki na dowolną torebkę mizensy? składając zamówienie wpisz kod: 35c36825
      • ofelia1982 Re: Mizensa - cała prawda dla zainteresowanych 19.09.10, 19:42
        No to tylko pogratulować tej kobiecie kreatywności i nosa do interesów. Gdyby więcej takich ludzi było - mniej by siedziało na bezrobociu na nasz koszt, oglądało Polsat i narzekało na rzeczywistość.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka