Gość: Gośka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:30 chodzi mi o to czy fasolę należy gotować w tej wodzie co się moczyła czy dać świeżą? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: jak ugotować fasolę? 15.02.06, 09:41 Gość portalu: Gośka napisał(a): > chodzi mi o to czy fasolę należy gotować w tej wodzie co się moczyła czy dać > świeżą? Jak sobie chcesz. Obie szkoły są dobre a co najważniejsze - skuteczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: jak ugotować fasolę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:48 Ba_nito ale czytałam gdzieś (albo mi się przywidziało)że jak się zmieni wodę to fasola będzie twarda Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak ugotować fasolę? 15.02.06, 10:12 Bzdura. Warunkiem ugotowania fasoli nie jest zmiana wody ale wymoczenie jej przez noc lub jeśli posiada się szybkowar minimum 2 godziny i to wszystko. Niby dlaczego po zmianie wody miałaby być twarda? Ona wodą zwyczajnie sobie nasiąka bo przed trafieniem do handlu jest suszona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: jak ugotować fasolę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:21 A ja znowu słyszałam, że jak się gotuje w nowej wodzie to fasola jest lżej strawna. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: jak ugotować fasolę? IP: *.aster.pl 15.02.06, 12:54 a ja słyszałam /i tak robię/,że fasole moczy się w przegotowanej,zimnej wodzie i w tej samej wodzie gotuje,ale ja to tylko "szczypiorek umiem wyhodować" i to też nie najlepiej mi wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jula Re: jak ugotować fasolę? IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 15.02.06, 23:10 W wodzie, w której moczyłaś- wyłącznie ( nie ma żadnych dwóch szkół Banito)! Potem ,podczas gotowania, dolewaj tylko zimnej wody,to fasola szybciej zmięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak ugotować fasolę? 16.02.06, 14:19 Fasolę należy wypłukać/wymyć w zimnej wodzie. Następnie zalać ją zimną przegotowaną wodą z której podczas wrzenia wody wytrącił się wapń. Najczęściej moczy się ją około 8 godzin. Nie odlewamy wody z namoczonej fasoli, tylko w niej gotujemy, a w razie wyparowania wody w czasie gotowania fasoli, należy dolać przegotowanej wody. Gdy będziemy moczyć i gotować fasolę w nieprzegotowanej wodzie, od fasoli będzie odchodziła skóra pod wpływem wapnia zawartego w wodzie nieprzegotowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: jak ugotować fasolę? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:27 Czytałam, że fasolka szybciej zmięknie gdy do wody doda sie odrobinę ale nie pamiętam czy sodki czy amoniaku ? Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiga_r Re: jak ugotować fasolę? 16.02.06, 15:30 Wydaje mi się,że sodka niszczy witaminy zawarte w fasoli. Odpowiedz Link Zgłoś