Dodaj do ulubionych

jak ugotować fasolę?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:30
chodzi mi o to czy fasolę należy gotować w tej wodzie co się moczyła czy dać
świeżą?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: jak ugotować fasolę? 15.02.06, 09:41
      Gość portalu: Gośka napisał(a):

> chodzi mi o to czy fasolę należy gotować w tej wodzie co się moczyła czy dać
      > świeżą?
      Jak sobie chcesz. Obie szkoły są dobre a co najważniejsze - skuteczne.
      • Gość: Gośka Re: jak ugotować fasolę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 09:48
        Ba_nito ale czytałam gdzieś (albo mi się przywidziało)że jak się zmieni wodę to
        fasola będzie twarda
        • ba_nita Re: jak ugotować fasolę? 15.02.06, 10:12
          Bzdura. Warunkiem ugotowania fasoli nie jest zmiana wody ale wymoczenie jej
          przez noc lub jeśli posiada się szybkowar minimum 2 godziny i to wszystko. Niby
          dlaczego po zmianie wody miałaby być twarda? Ona wodą zwyczajnie sobie nasiąka
          bo przed trafieniem do handlu jest suszona.
    • Gość: Opty Re: jak ugotować fasolę? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:21
      A ja znowu słyszałam, że jak się gotuje w nowej wodzie to fasola jest lżej
      strawna.
      pozdr.
      • Gość: magda Re: jak ugotować fasolę? IP: *.aster.pl 15.02.06, 12:54
        a ja słyszałam /i tak robię/,że fasole moczy się w przegotowanej,zimnej wodzie i
        w tej samej wodzie gotuje,ale ja to tylko "szczypiorek umiem wyhodować" i to też
        nie najlepiej mi wychodzi.
        • Gość: jula Re: jak ugotować fasolę? IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 15.02.06, 23:10
          W wodzie, w której moczyłaś- wyłącznie ( nie ma żadnych dwóch szkół Banito)!
          Potem ,podczas gotowania, dolewaj tylko zimnej wody,to fasola szybciej zmięknie.
    • jadwiga_r Re: jak ugotować fasolę? 16.02.06, 14:19
      Fasolę należy wypłukać/wymyć w zimnej wodzie. Następnie zalać ją zimną
      przegotowaną wodą z której podczas wrzenia wody wytrącił się wapń.
      Najczęściej moczy się ją około 8 godzin.
      Nie odlewamy wody z namoczonej fasoli, tylko w niej gotujemy, a w razie
      wyparowania wody w czasie gotowania fasoli, należy dolać przegotowanej wody.
      Gdy będziemy moczyć i gotować fasolę w nieprzegotowanej wodzie, od fasoli
      będzie odchodziła skóra pod wpływem wapnia zawartego w wodzie nieprzegotowanej.
      • Gość: Ola Re: jak ugotować fasolę? IP: *.prv.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.06, 14:27
        Czytałam, że fasolka szybciej zmięknie gdy do wody doda sie odrobinę ale nie
        pamiętam czy sodki czy amoniaku ?
        • jadwiga_r Re: jak ugotować fasolę? 16.02.06, 15:30
          Wydaje mi się,że sodka niszczy witaminy zawarte w fasoli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka