Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile powinny kosztować kalosze ?

27.09.10, 17:52
    Albo raczej, ile jesteście w stanie zapłacić za funkcjonalne, a przy okazji fajnie wyglądające kalosze ?
    Do tej pory nie zdecydowałam się na żadne, bo tak naprawdę zniechęca mnie trochę cena. Wydaje mi się że 2 stówy za gumowce (ok, napiszecie, że modne, że markowe itp) to trochę za dużo. A taka cena to w sumie srednia bo sa i po 400.
    Owszem, podobają mi się Huntery , ale nie kupię ich ze względu na cenę oraz ogólny, niezrozumiały dla nie szał na ich punkcie.
    Niedawno trafiłam w sieci na kalosze Evercreatures. W sumie podobny do Hunterów klimat. Trochę tańsze. Ale też zwykle podchodzą pod 200 zł.
    Czy naprawde nie ma fajnych, klasycznych kaloszy (może źle się wyraziłam, pisząc klasycznych, mam na myśli wzór w stylu oficerek) w granicach 100-120 zł ?
    W pierwszej kolejności stawiam na funkcjonalność, ale skoro rynek jest teraz zalany całkiem fajnymi przy okazji modelami, to czemu nie ?
    Obserwuj wątek
      • corrina_f1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 18:07
        Aha, i jeszcze pytanie z innej beczki, czy kupiłybyście kalosze w necie bez mierzenia ? Chodzi o łydkę i stopę, w życiu nie kupowałam butów w sieci, zrobiłabym to tylko wtedy, gdybym wcześniej miała mozliwość je przymierzyć w realu.
        • nawrotka1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 20:27
          Przymierzyłam sporo kaloszy i jeszcze nie trafiłam na takie, które udałoby mi się swobodnie włożyć na nogę - mam szczupłe łydki i stopy, ale wysokie podbicie. Czyli nie takie to proste, chociaż but wydaje się dość uniwersalny. :)
          Nie kupiłabym butów bez mierzenia, nawet ze znanej firmy. Za dużo niespodzianek spotkało mnie w sklepach, abym odwazyła się oceniać but po wyglądzie :)
          • nessie-jp Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 21:00
            A, no właśnie, zapomniałam to napisać
            • maggi9 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 21:11
              Ja kupiłam przez net...i teraz też zamierzam.Szczerze mówiąc to raczej zależy.Jesli ktoś faktycznie ma zazwyczaj problem z doborem bytów to fakt lepiej stacjonarnie ale jeśli ktoś ma "typową" stopę to moim zdaniem się da.
      • maggi9 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 18:50
        Pytanie jest trochę głupie bo każdy ma różne dochody jednak.
        Ja kupiłam fajne, kolorowe kalosze za ok 50zł i to mi się wydawało ceną w porządku.Niestety kalosze nie wytrzymały i teraz muszę kupić następne ale już tym razem chyba nie kupię tych "fajnych i kolorowych" a porządniejsze od firmy, która robi buty myśliwskie.Ale ich cena też jest w granicach 50zł.Ja bym raczej w tym momencie za kalosze nie dała 200 czy 400zł bo tyle mogę dać za porządne, skórzane buty zimowe ale nie kalosze.Gdybym jednak miała dużo więcej pieniędzy to pewnie na huntery albo coś porządniejszego bym się skusiła.
        • corrina_f1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 19:09
          Jasne, zgadzam się że każdy ma różne dochody a pytam, bo sama nie mam wolnych 200 zł żeby sobie kalosze zafundować. Nie potrzebuję ich dla picu, tylko do praktycznego użycia. Znam ludzi, którzy bez bólu wydadzą 600 zł na kalosze Hilfigera i znam takich, dla których kalosze za 50 zł są za drogie. Zastanawiam się tak tylko po prostu, czy istnieje coś dobrego/fajnego za rozsądna cenę. Sama gdybym miała wolne 400 zł to wydałabym je na lepsze kozaki na zimę, ale zanim zima przyjdzie, jednak chyba sporo mokrych dni przed nami, kozaków na taką pogodę żal.
          • batutka Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 00:56
            corrina_f1 napisała:

> Znam ludzi, którzy bez bólu wydadzą 600 zł na kalosze Hilfiger
            > a i znam takich, dla których kalosze za 50 zł są za drogie

myślę, że to nie kwestia pieniędzy, ale lansu
            mogłabym sobie pozwolić na drogie kalosze, ale nie widzę w tym najmniejszego sensu - po jakiego grzyba mam wydawać 600zl za kalosze, które będą tak samo wygodne ja te za 50 zl
          • iluminacja256 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 14:33
            buty z gumy, uzywane na deszcz maja sens do 60 zł, powyzej to juz moda .
      • nessie-jp Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 27.09.10, 20:09
        Takie czysto utylitarne, okresowo przydatne utensylia przeciwdeszczowe jak kalosze czy parasolki zawsze kupuję tanie, bo i tak wykorzystam zaledwie kilka razy w roku (kalosze) albo zaraz zgubię (parasol).

Mam kolorowe kaloszki z... Reala :) za całe 50 zł i jak dotąd nie rozpadły się, nie przedziurawiły ani nic się im nie dzieje. Gdy się zniszczą, kupię jakieś z grubszą podeszwą (te mają bardzo cienką i na roztapiający się śnieg pewnie się nie nadadzą), ale też na pewno za nie więcej niż 100 zł.

Nie uważam kaloszy za modny dodatek i nie widzę sensu w wydawaniu na nie wygórowanych sum. Mają nie przemiękać, nie ślizgać się i nie spadać z nóg, to tyle.
        • batutka Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 00:54
          matko - kalosze za 200zl, idiotyzm jakiś, sorry
          ja kupiłam niedawno kalosze na Mazurach, w jakimś małym sklepiku - padało akurat i nie miałam w czym chodzić
          zapłaciłam za nie 50zl - są b.ładne, w krateczkę, na dodatek super wygodne, lekkie, nie czuje ich więc na nogach
          więc dla mnie dywagacje na temat : czy kalosze za 200 zl będą wygodne są po prostu smieszne
      • nothing.at.all Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 08:32
        Więcej niż 100 zł nie zapłaciłabym za kalosze, choćby i markowe były. W CCC czy innej sieciówce bym kupiła i już. Ale zamiaru takiego nie mam.
        Co do mierzenia butów... mam dosyć nietypową stopę, zawsze musze mierzyć, bo z doświadczeniam wiem, że jak kupie niemierzone to będzie zonk.
        • corrina_f1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 13:01
          nothing.at.all napisała:

> Więcej niż 100 zł nie zapłaciłabym za kalosze, choćby i markowe były. W CCC czy
          > innej sieciówce bym kupiła i już. Ale zamiaru takiego nie mam.

Nie byłam w CCC, ale moja mama niedawno tam zajrzała i mówiła, że kalosze były po 190 zł więc jak na ten sklep to moim zdaniem przesada.
      • arekmiz Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 09:07
        > Czy naprawde nie ma fajnych, klasycznych kaloszy (może źle się wyraziłam, piszą
        > c klasycznych, mam na myśli wzór w stylu oficerek) w granicach 100-120 zł ?

Są. Decathlon. Oficerki jeździeckie. Cena ok 70 zł. Wczoraj kilka Pań w takich butach widziałem w Warszawie. Niczym nie różnią się od kozaków...
        • imbirka Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 11:02
          Ja mam takie, są idealne. tez mi się podobają Huntery, ale w życiu nie zapłacę tyle za kalosze. Te z Decathlona są bardzo fajne i zgrabne. Polecam.
          • corrina_f1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 13:00
            O, kojarzę takie jeździeckie, bo sama kiedyś takich używałam jeżdżąc konno :) Wtedy to były po prostu normalne buty do jazdy, nikt nie słyszał o kaloszowym szale. Że też mi do głowy nie przyszło, że wciąż takie sprzedają :)
        • corrina_f1 Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 13:05
          arekmiz napisał(a):

> Są. Decathlon. Oficerki jeździeckie. Cena ok 70 zł. Wczoraj kilka Pań w takich
          > butach widziałem w Warszawie. Niczym nie różnią się od kozaków...

Sprawdziłam na stronie, są za 64 zł z groszami :) I faktycznie wyglądają, w każdym razie na zdjęciu, zupełnie fajnie. Z chęcią je sobie przymierzę, jeszcze raz dzięki za pomysł.

• nawrotka1 Dzięki, dziewczyny! 29.09.10, 16:28
            Kupiłam :) Rewelacja! Tworzywo, z którego są wykonane, jest jakieś takie miękkie i elastyczne, buty ładnie "pracują" podczas chodzenia, a przez to są naprawdę wygodne. Cholewka jest dużo zgrabniejsza niż w typowych kaloszach, moim zdaniem...powiedziałabym nawet, że jest dość wąska, ale bez problemu wcisnęłam moje wysokie podbicie :) Za tę cenę nie ma chyba nic lepszego. Naprawdę jestem wdzięczna za informację :)
            • arekmiz Re: Dzięki, dziewczyny! 30.09.10, 08:04
              > Naprawdę jestem wdzię czna za informację :)

Cieszę, się, że pomogłem i aha - jestem facetem. :-) Pomimo, że kaloszowa moda jest stosowana głównie przez Panie (gdy pada, to jadąc do pracy widzę wiele Pań w najróżniejszych: od czarnych jeździeckich po normalne w kwiatki i kratkę a także Huntery), to i ja w kaloszach chodzę. Nie lubię mieć mokrych nóg, skarpetek i ubłoconych spodni. Pracuję w farmacji, więc muszę zmieniać buty. Dlatego właśnie mam takie oficerki z Decatchlona. Nie rzucają się zbytnio w oczy (więc nie jestem obiektem dziwnych spojrzeń) a swoją rolę spełniają. Kupiłem numer większe, więc i na zimową chlapę się nadają z grubszą skarpetą.
              • nawrotka1 Re: Dzięki, dziewczyny! 30.09.10, 08:28
                :)))))
                W Twoim pierwszym poście można było wyczytać, że jesteś facetem, ale przeoczyłam. Stereotypowe myślenie, ot co....potrafi nawet oko oszukać :D
      • baglady Re: Ile powinny kosztować kalosze ? 28.09.10, 14:47
        ja kupilam zwykle czarne na allegro za jakies 30zl
      • cupcake77 380 29.09.10, 19:54
        > Ile powinny kosztować kalosze ?

380zł
      • shellerka zależy 30.09.10, 09:29
        rozważałam zakup hunterów. ale doszłam do wniosku, że na takiej prawdziwej wsi nie mieszkam. kaloszy używam na spacery po lesie, albo kiedy leje deszcz (a wtedy rzadko wychodzę z domu, albo i tak jade autem).
        uznałam więc, ze wywalanie 4 stów na buty które założę w sezonie ze cztery razy jest głupotą. jasne, mogłabym potraktować je jako klasykę :D i "zainwestować", ale sorry, inwestowanie w gumę???

ale... rozumiem, jeśli ktoś faktycznie używa ich często, bo musi, bo mieszka w lesie, na wsi, gdzieś gdzie nei ma dróg, gdzie błoto i wogole masakra. wtedy kupno droższych - w domyśle pewnie lepszej jakości kalojdów ma sens.

tak więc, jeśli zamieszkam kiedyś w głuszy i huntery będą nadal w obiegu, wydam na nie te 4 stówy, kto wie, może nawet więcej. ale dopóki kalosze traktowane przeze mnie są równorzędnie z parasolem, to pozostanę przy zebrach z auchan:D
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka