Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety

06.01.05, 14:03
    ..ale tylko na zwierzetach ;)
    Zerknijcie na swietne zdjecia kampanii Pety.

www.peta.de/info/hires/annanicole_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/Lohner_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/ross1_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/schmerzedes_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/galliano_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/swainbig.jpg
    www.peta.de/info/hires/DONAgerman300.jpg
    www.peta.de/info/hires/goran_300.jpg
    www.peta.de/info/hires/Kempter_300.jpg
    Obserwuj wątek
      • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 14:09
        Jeszcze kilka swietnych fotek ;)

www.peta.de/info/hires/cindygerman300.jpg
        www.peta.de/info/hires/Alfonso_300.jpg
        www.peta.de/info/hires/pam.de.jpg
        www.peta.de/info/hires/linnartz2_300.jpg
      • eirenne Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 15:12
        A to jedno zdjęcie zarzynanej krowy to specjalnie przemyciłaś?
        • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 15:20
          eirenne napisała:

> A to jedno zdjęcie zarzynanej krowy to specjalnie przemyciłaś?

Chodzi o skore. Chyba ma z moda cos wspolnego, czy nie..?
      • tralalumpek Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 15:32
        balbinia, odpowiedz mi na jdno pytanie
        ja uwielbiam mleko takie prosto od krowy, jeszcze cieple, pachnace swieza trawa
        majowa, ktora to krowa wlasnie przezula....wyobraz sobie ze ty tego nie lubisz
        a ja ciebie zmuszam zebys sie napila, ty na sam zapach takie mleka rzygasz jak
        kot a ja cie zmuszam i opowiadam jakie to mleko zdrowe, jak fantastycznie na
        cere wplywa, ile witamin zawiera, jak zycie przedluza, jak .....i robie to
        regulernie z toba.
        nie wyrzygalas bys sie w koncu na sam moj widok, nawet bez szklanki cieplego
        mleka w mojej rece?
        • r.richelieu Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 15:49
          o, bardzo trafnie. Chadza po forach bonobo ze szczytnym celem ratowania fok.
          Cel niby dobry, ale kiedy bonobo stał się spamerem wtedy wywoływał takie
          emocje, że każdy z chęcią zabiłby sobie foczkę jakąś aby tylko się samer wyniósł
          • eirenne Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 16:19
            No więc po tym wstrząsającym pokazie poszłam do sklepu po filety z kurczaka i
            będę robić sałatkę. Cielęcinę z krówki litościwie zostawiłam w zamrażalniku:]
            • eirenne Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 16:28
              ... bo jak na złość nie przychodzi mi do głowy żadna potrawa z cielęciny:/
      • ludzka_budowla Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 16:56
        czlowiek to miesozerne zwierze. koniec kropka. i zadne propagandy
        wegetarianskie mnie nie przekonuja.
        • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 11.01.05, 22:32
          ludzka_budowla napisała:

> czlowiek to miesozerne zwierze. koniec kropka. i zadne propagandy
          > wegetarianskie mnie nie przekonuja.

Ciebie nie. Na szczescie calym swiatem nie jestes :)))
          • kochanica-francuza człowiek to stworzenie wszystkożerne 11.01.05, 22:42
            a mięsko powinien jeść raczej rzadko,jeśli już musi...
            Ze względów zdrowotnych.
      • kochanica-francuza Reklama potwornie seksistowska 06.01.05, 17:26
        pierwsze zdjęcie: bezfutrowe (bezfuterkowe) blondynki preferowane

nie znam się na mowie potocznej,ale czy bezfuterkowa blondynka nie brzmi tu
        dwuznacznie?

trzecie zdjęcie:
        wolę pokazywać swoje pośladki niż nosić futro.

Wiesz co,balbinia,w obliczu takiej alternatywy ja bym jednak wolała nosić
        futro,nawet gdybyś mi je miała osobiście pomazać sprayem...
        • kochanica-francuza Re: Reklama potwornie seksistowska 06.01.05, 17:32
          szóste zdjęcie:

"wolę chodzić nago niż nosić futro" - w konwencji lekcji szkolnej (uczymy
          dzieci,że pani nauczycielka może przyjść nago,ale nie może zachować się be -
          oczywiście przerysowuję,ale nawiązanie do socjalizacji szkolnej...)
          jednak wolałabym futro

balbinia,lubisz,jak faceci nazywają cię ku..wą albo suką?

bo ja nie - i dlatego nie znoszę seksistowskich reklam,w dowolnym celu

• balbinia Re: Reklama potwornie seksistowska 07.01.05, 00:00
          kochanica-francuza napisała:

> nie znam się na mowie potocznej,ale czy bezfuterkowa blondynka nie brzmi tu
          > dwuznacznie?

No wlasnie o to chodzi. Figlarnie i z nutka ironii.

>
          > trzecie zdjęcie:
          > wolę pokazywać swoje pośladki niż nosić futro.

Uhh tu bym miala dylemat! ;)

>
          > Wiesz co,balbinia,w obliczu takiej alternatywy ja bym jednak wolała nosić
          > futro,nawet gdybyś mi je miała osobiście pomazać sprayem...

wiesz co, kochanico.. zareczam, ze nie popryskalam nikogo sprayem i raczej nie
          zamierzam. Nos spokojnie futro, z mojej strony nic Ci nie grozi ;)

Co do seksizmu: oj, obrazilabym sie jakby ktos mnie nazwal suka, nie znam nawet
          mezczyzn ktorzy byliby sklonni mnie czy inna kobiete tak nazwac, okropnie nie
          lubie prostactwa a zartowac mozna na wiele smaczniejszych sposobow. Ale
          widzisz, Peta wykorzystuje metody, jakie przemawiaja do ludzi. A swiat niestety
          jest seksistowski, lubi ironie i wyrafinowany humor. Mnie i tak najbardziej
          denerwuja biusty, uda i negliz na bilboardach, w ktorych to o reklame
          kaloryferow czy telefonow chodzi. Swiatu brakuje wrazliwosci na codzien. Gdyby
          na codzien kazdy kierowal sie najpierw wrazliwoscia a potem wygoda, egoizmem
          czy checia zysku, bilboardy nie swiecilyby golizna bo wartosci i sposob naszego
          myslenia bylyby inne.
          • kochanica-francuza Re: Reklama potwornie seksistowska 07.01.05, 22:02
            balbinia napisała:

> kochanica-francuza napisała:
            >
            > > nie znam się na mowie potocznej,ale czy bezfuterkowa blondynka nie brzmi
            > tu
            > > dwuznacznie?
            >
            > No wlasnie o to chodzi. Figlarnie i z nutka ironii.
            dla mnie to wcale nie jest śmieszne.figlarne to może jest - dla mężczyzn,którzy
            traktują kobiety przedmiotowo...
            >
            >
            > > Wiesz co,balbinia,w obliczu takiej alternatywy ja bym jednak wolała nosić
            > > futro,nawet gdybyś mi je miała osobiście pomazać sprayem...
            >
            > wiesz co, kochanico.. zareczam, ze nie popryskalam nikogo sprayem i raczej nie
            > zamierzam. Nos spokojnie futro, z mojej strony nic Ci nie grozi ;)
            Nie mam futra.Nie zamierzam mieć takowego.
            Gdyby jednak ktoś powiedział,że mam chodzić nago (w reklamie) - albo nosić
            futro,zdecydowanie futro niestety.

>
            >
            >
            > jest seksistowski, lubi ironie i wyrafinowany humor.

Świat lubi wyrafnowany humor? ech,młodzieńcze złudzenia...

Mnie i tak najbardziej
            > denerwuja biusty, uda i negliz na bilboardach, w ktorych to o reklame
            > kaloryferow czy telefonow chodzi. Swiatu brakuje wrazliwosci na codzien. Gdyby
            > na codzien kazdy kierowal sie najpierw wrazliwoscia a potem wygoda, egoizmem
            > czy checia zysku, bilboardy nie swiecilyby golizna bo wartosci i sposob naszego
            >
            > myslenia bylyby inne.
            • balbinia Re: Reklama potwornie seksistowska 11.01.05, 20:16

> Nie mam futra.Nie zamierzam mieć takowego.

Uff.. To jakas dobra wiadomosc a mialam dzis stresujacy dzien :/

> Gdyby jednak ktoś powiedział,że mam chodzić nago (w reklamie) - albo nosić
              > futro,zdecydowanie futro niestety.

Wolalabym Cie nago albo w sztucznym futerku :)
              • kochanica-francuza Re: Reklama potwornie seksistowska 11.01.05, 20:39
                balbinia napisała:

>
                > > Nie mam futra.Nie zamierzam mieć takowego.
                >
                > Uff.. To jakas dobra wiadomosc a mialam dzis stresujacy dzien :/
                >
                >
                > > Gdyby jednak ktoś powiedział,że mam chodzić nago (w reklamie) - albo nosi
                > ć
                > > futro,zdecydowanie futro niestety.
                >
                > Wolalabym Cie nago albo w sztucznym futerku :)

Sama może wystąp nago w reklamie? Gwarantuję,faceci nie o futrach będą
                myśleć,więc Twój przekaz minie się z celem.
                Sztucznie są potwornie nieekologiczne i rozkładają się kupę lat.
                • balbinia Re: Reklama potwornie seksistowska 11.01.05, 22:19

> Sama może wystąp nago w reklamie?
                  Juz wystapilam. Ale zdjeciami sie nie pochwale :p

> Sztucznie są potwornie nieekologiczne i rozkładają się kupę lat.
                  Ale w produkcji tych prawdziwych straty sa o wiele wieksze. Uzywa sie wielu i
                  wielokrotnie trujacych substancji do przetwarzania ich. Same fermy ze
                  zwierzetami bardzo zanieczyszczaja ekologiczne tereny. Dlatego np w Szwecji i
                  Norwegii jest zakaz dla takich farm. Juz pomijajac wzgledy humanitarne..
                  Ale ok niech Ci bedzie: to wole Cie w plaszczyku z ekologicznych tkanich
                  naturalnych i romantycznym kapeluszu z kwiatkiem ;)))
                  • kochanica-francuza Re: Reklama potwornie seksistowska 11.01.05, 22:41
                    balbinia napisała:

>
                    > > Sama może wystąp nago w reklamie?
                    > Juz wystapilam. Ale zdjeciami sie nie pochwale :p
                    O,a czemu?
                    >
                    >
          • kochanica-francuza Reakcja faceta 07.01.05, 22:03
            Seksowne blondynki w reklamie: Wolimy chodzić nago niż nosić futra.
            Stary oblech (rzeczownik od "obleśny"): Ja też wolę,jak chodzicie nago.

Twoim zdaniem balbinia czyjeś poglądy w sprawie futer się tu zmienią?
            • balbinia Re: Reakcja faceta 11.01.05, 22:27
              Wiesz.. mysle, ze moze i 100 osob wysmieje taka propagande ale niech znajdzie
              sie 5 osob, ktore uznaja to za ciekawy zabawny pomysl. Tymbardziej, ze panuje
              przekonanie, ze wegetarianie czy ekolodzy to ludzie bez gustu, bez smaku, nudni
              i bez pasji do zycia. Tego typu kampanie maja tez na celu zburzyc ten negatywny
              poglad, ktory ma sie nijak do rzeczywistosci. Poprzez takie zdjecia chcemy
              zyskac sympatie i zainteresowanie ze strony odbiorcow. pokazac, ze obrona praw
              zwierzat to cos, w co mozna wlozyc serce i miec przy tym mase frajdy.
              Szczegolnie dla mlodziezy jest to wazne. Nie bez powodu na MTV leca klipy, na
              ktorych kobieta ubrana w futrze zalatwia sie w kociej toalecie lub pije wode z
              sedesu. Juz w niemieckich szkolach 98% przepytanej mlodziezy jest na NIE futrom
              a po kampaniach pety (wlasnie tych nagich z udzialem modelek) ponad polowa
              sklepow z futrami splajtowala. Te male (a moze i nie tak male..) sukcesy mowia
              same za siebie. Takze powiem jedno: warto. :)
              ps. a np piosenkarka pink tez bierze udzial w kampaniach pety, i robi to bardzo
              nie-seksiarsko, a na wyluzowany punkowy sposob.

www.veganvixen.org/vixens.html - polecam te stronke, chociaz wiem ze
              pewnie Cie rozlosci :(
        • Gość: lu... Re: Reklama potwornie seksistowska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.01.05, 23:26
          trzecie zdjęcie:
          wolę pokazywać swoje pośladki niż nosić futro.

Wiesz co,balbinia,w obliczu takiej alternatywy ja bym jednak wolała nosić
          futro,nawet gdybyś mi je miała osobiście pomazać sprayem...

oczywiście z pośladkami też jest dwuznaczność:

"wolałabym pokazywać moje króliki niż nosić futro "
      • b_bb Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 20:43
        Podpisuję się pod postem tralalumpka. Obiema rękami. Podpisałabym się tez
        nogami, gdybym potrafiła.
      • aniabe13 I tak będę nosić futro 06.01.05, 21:26
        nieważne ile razy jeszcze napiszesz że futerka są be! Jutro miały być naleśniki
        ale zrobię schabowe i pieczoną cielęcinę. Dzięki tobie. Za czesto, za dużo
        apeli pseudoobrońców zwierząt. A buciki jakie nosisz zimą? Mam nadzieję że boso
        latasz bo wytwarzanie skaju i podobnych materiałów zatruwa środowisko, w którym
        żyją zwierzęta. Produkcja sztucznych futer też. A znasz czas rozkładu takiej
        sztuczności? Itd, itp można w nieskończoność.
      • zettrzy Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 23:02
        wlasnie chce dodac ze skutkiem tej propagandy w obecnym sezonie swiatecznym
        pozarlam wiecej befszykow niz normalnie bym zjadla w ciagu calej zimy - oraz
        uczynilam slub ze jak mi sie finanse poprawia to kupie kolejne futro, koniecznie
        ze zbikow (tych miejscowych bobcatow, znaczy) czy innych cetkowanych drapiezcow
        • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 06.01.05, 23:38
          Wasza zlosliwosc jest naprawde zabawna :) Nie zamierzam nikogo do niczego
          zmuszac. Jedzcie nawet i tony schabowych, pijcie litry mleka. Naprawde nie
          zamierzam ingerowa w wasze zycie. Zalezy mi na zyciu zwierzat, wasze mnie
          absolutnie nie interesuje. Nie mylcie tych zasadniczych aspektow. Poza tym
          propagowanie danej idei czy stylu zycia, ekologii etc.. ma sie nijak do
          moralizatorstwa czy zmuszania kogos do czegokolwiek. Przeciez mam zerowy wplyw
          na wasze zycie a jedynie mam szanse otworzyc oczy osobom, ktore interesuje los
          zwierzat i byc moze nie zdaja sobie sprawy z wielu okrucienstw, ktorych moznaby
          uniknac.
          To, ze poruszam owe tematy na forach gazety nie swiadczy o moim spamerstwie a o
          waszym nadzwyczaj czestym zagladaniu tutaj. Jestescie jak uczniaki, ktore
          siedza po 5 lat w jednej klasie i dziwia sie, ze material sie co rok powtarza.
          Az strach pomyslec, ile tematow na temat butow, perfum czy kremow
          przeciwzmarszczkowych jest regularnie poruszane. Moje tematy w porownaniu z
          innymi regularnie powtarzanymi watkami, sa niemal, ze od swieta ;)
          Na koniec dodam, ze przedstawilam niebanalne swietnie i z pomyslem zrobione
          zdjecia Pety. Was dusi podejrzewam sam fakt, ze poruszam temat jaki poruszam.
          Przypadek dla psychologa skad w was tyle zlosci. :)
          pozdrawiam cieplutko ;)
          • Gość: Richelieu* jajko mądrzejsze od kury IP: 195.117.90.* 06.01.05, 23:59
            wiesz co balbinio. Jeśli mówisz o dyrdymłach o jakich rozmawia się na forum
            moda jesteś sympatyczną dziewczyną. Kiedy stawiasz forumowiczów przed Twoimi
            wątkami o "ochronie zwierzaczków" stajesz się nawiedzoną wariatką. Dlatego
            nawiedzoną, bo stanowisz idealne uosobienie tych wszystkich guru sekciarskich,
            którzy z łagodnym zewnętrznym uśmiechem mówią "pójdźcie, wejdźcie, a łagodna
            szczęśliwość rozleje się na wasze dusze i będziecie żyć wiecznie". A jeśli ktoś
            podaje w wątpliwość, ten z równie flegmatyczną łagodnością cedzi matrę "przyjdź
            do nas, wyzbędziesz się złości, jadu, nerwic"

Otwierasz oczy? Kim jesteś? Profdrhab? Minister środowiska? czy studentem? Po
            co gderać na tych, którzy nie chcą by na nich gderać. Głupia jesteś, jeśli
            myślisz, że siedzimy tutaj żeby gadać o butach. Siedzimy, no, ja siedę
            przynajmniej, bo lubię mieć forum towarzyskie do gadani o głupotach, a byłe
            forum się jakoś wykruszyło. Lubię ludzi tu piszących i lubię Ciebie, jeśli nei
            piszesz o ochronie zwierząt. Jestem geografem, m.in. tralalumpek jest
            biologiem, parę innych przyrodniczych ludzi wśród tutejszych też by się
            znalazło. I Ty chcesz nam otwierać oczy?

I jakie tematy, to forum towarzyskie, a nie foruym nawiedzonych bab. Forum nie
            o modzie na pewno tylko forum przy szklance piwa czy kawusi. Co by było gdyby
            każda z nas wyszła z tematami jakie ją pasjonują i zaśmiecała nimi forum tak
            jak Ty robisz. "Jesteście jak uczniaki, których trzeba oświecić" No ładnie,
            żeby jajko było mądrzejsze od kury

a teraz powiedz "po co te złości, przyjdźcie do mnie, ja was oświecę, pokażę,
            zaczaruję, wycyckam, będziecie mieli czyste ciała i umysły i żyć będziecie
            wiecznie w pełnej szczęśliwości amen"
            • balbinia Re: jajko mądrzejsze od kury 07.01.05, 00:30
              Nawiazanie do uczniakow odnosilo sie TYLKO do tego, ze jestescie tu dlugo na
              forum. Ale wpadaja tu tez nowe osoby, ktore watkow sprzed pol roku nie czytaja.
              Co do otwierania oczu.. Nie, nie zamierzam mowic nikomu jak ma zyc ani
              oswiecac. Poruszam po prostu tematy jakich nie poruszy producent pierzyn czy
              futer. Na pierzynce producent nie umiesci informacji, ze piora zostaja co kilka
              tygodni wyrywane zywym swiadomym gesiom, ze ich skora zostaje rozrywana, potem
              zszywana, niektore umieraja na skutek bolu czy stresu a po paru tygodniach gdy
              odrosna piorka, procedura sie powtarza. Nie powiesz mi, ze wszyscy ludzie maja
              swiadomosc jak to wyglada. Ba, wiekszosc jest przekonana, ze piora pochodza od
              zabitych juz gesi. Chcesz, przysle Ci kasete video na ktorej pieknie to widac.
              Na moj koszt nawet. ;) Podejrzewam, ze wielu ludzi po obejrzeniu takiego
              materialu nie mialoby ochoty spac w poscieli w ktorej sklad wchodza piorka
              jakiegokolwiek ptaka. Tak wiec jest mydlenie oczu ze strony producenta, dla
              ktorego zwierze to produkt, zysk czy material a czlowiek to konsument oraz
              przekaz rzeczywistosci ze strony np ekologow. Poprzez moj przekaz staram sie
              zwrocic czyjas uwage na dany temat i sklonic do refleksji. Bo zawsze sa ludzie,
              ktorych ich wlasne refleksje sklaniaja do dalszego myslenia i dzialania. I
              prosze.. nie zarzucaj mi fanatyzmu czy narzucania mojej woli, bo nawet jakbym
              chciala, nie posiadam takiej mocy. :) pozdrawiam i dodam, ze ja tu prawie
              wszystkich lubie i takze chetnie tu wpadam, czysto towarzysko i na ploty :)
      • aniaa_23 Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 07.01.05, 13:21
        Świetne zdjęcia. 3maj sie Balbinka :)
        • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 11.01.05, 20:13
          Wlasnie znalazlam kolejna strone w necie i takie zdjecia:

Tak wyglada farma z zewnatrz:
          www.futro.animal-liberation.pl/photo/ferma.jpg
          Hmm.. coz to za zwierzak zlapal sie w pulapke?
          www.futro.animal-liberation.pl/photo/kot.jpg
          www.futro.animal-liberation.pl/photo/trap5.jpg
          A to pozostalosc z waszego futra:

www.futro.animal-liberation.pl/photo/obdarte_ze_skory.jpg
          Za takie kratki powinno sie zamknac chyba kogos innego..
          www.futro.animal-liberation.pl/photo/klatka2.jpg
          • Gość: Richelieu* a to coś specjalnie dla ciebie IP: 195.117.90.* 11.01.05, 20:19
            www.allegro.pl/showcat.php?id=5476&order=t&view=gtext
            • balbinia Re: a to coś specjalnie dla ciebie 11.01.05, 22:13
              To tylko kolejny dowod, ze futro to zaden tam luksusowy produkt. Za stowke
              mozna dostac jakies zdechle futro. Zreszta.. moja babcia ma w szafie kilka
              starych futer a to raczej uboga kobiecinka :)))
              • miska_malcova Re: a to coś specjalnie dla ciebie 11.01.05, 22:32
                oj, to koniecznie musisz babcię wyedukować. Futra???? Daj spokój
              • zettrzy Re: a to coś specjalnie dla ciebie 11.01.05, 23:01
                balbinia napisała:

> Zreszta.. moja babcia ma w szafie kilka starych futer a to raczej uboga
                kobiecinka :)))
                >
                no Balbiniu - szewc bez butow chodzi? tutaj prozelitujesz a wlasna babcia obraza
                ekologie jakimis futrami?
                • balbinia Re: a to coś specjalnie dla ciebie 12.01.05, 00:07
                  zettrzy napisała:

> no Balbiniu - szewc bez butow chodzi? tutaj prozelitujesz a wlasna babcia
                  obraz
                  > a
                  > ekologie jakimis futrami?
                  >

Wiesz z babcia moge porozmawiac na tematy prozwierzece, podobnie jak z Wami.
                  Decyzje podejmuje kazdy dla siebie i za siebie, wg wlasnego sumienia i stopnia
                  wspolodczuwania. Kazdy widzi to inaczej, jesli masz wyszlifowany stosunek do
                  zwierzat to nie musisz tracic czasu na moje wywody, do Ciebie i tak nie
                  trafie.. niestety..
                  Takze.. szewc owszem w butach chodzi, a ze ogromna rodzina szewca pije i na
                  boso lata.. ;)
                  • Gość: Richelieu* Re: a to coś specjalnie dla ciebie IP: 195.117.90.* 12.01.05, 00:11
                    i ile z tej gadki Babcia bierze do siebie? Jeśli starych drzew się nie
                    przesadza to jak się czujesz jako młoda narwana mucha, co bzyczy przy
                    wielosłyszącym uchu
                  • zettrzy Re: a to coś specjalnie dla ciebie 12.01.05, 00:12
                    no to tragedia... zeby wlasna rodzina tak nie miala zrozumienia... moze babci w
                    tych futrach po prostu cieplo a zwierzeta i tak nie zylyby wiecznie?
          • aniaa_23 Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 13:20
            Ciekawe, że agresywne podejście mają osoby które przyczyniają sie do krzywdy,
            cierpień i śmierci. Nie zauważyłam żeby Balbina napadala na was lub wyzywala
            was. Oprócz zamieszczania linków (to przecież atak na futrzaste forumowiczki)
            nie widzać zaciętości i prób przeforsowania swoich poglądów.
            A te wasze "a ja i tak zjem szynkę, i tak kupie sobie futerko" zalatuja
            gó..arstwem. Myslicie, że zrobicie tym komus na złość??
            A zdjęcia radze obejrzeć, jeżeli nic nie macie sobie do zarzucenia to jest w
            nich zlego?? Nic, ukazany jest normalny sposób na zaspokojenie sezonowo-
            modowych zachcianek.
            • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 14:23
              nabrudziłaś balbinie, hehe. Bo właśnie stwierdziłam, że balbinia niczym guru
              sekty z łagodnym uśmiechem przywabia

Zbyt dużo ludzi cierpi żeby zajmować się zwierzętami, a właśnie dzięki nie
              takim jak Wy, a Zielonym, za maltretowanie psa dostaje się do 5 lat wyroku, a
              za maltretowanie żony nic, bo nikt się tym nie raczy zainteresować
              • kochanica-francuza Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 16:22
                Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> nabrudziłaś balbinie, hehe. Bo właśnie stwierdziłam, że balbinia niczym guru
                > sekty z łagodnym uśmiechem przywabia
                >
                > Zbyt dużo ludzi cierpi żeby zajmować się zwierzętami, a właśnie dzięki nie
                > takim jak Wy, a Zielonym, za maltretowanie psa dostaje się do 5 lat wyroku, a
                > za maltretowanie żony nic, bo nikt się tym nie raczy zainteresować

Za maltretowanie żony nic,bo w pojęciu Polaczków policjantów i prokuratorów
                (niektórych - bez obrazy,jakby ktoś miał w rodzinie) to są "sprawy rodzinne",a
                kobita jest sama sobie winna etc.
                Tu wini9en jest potworny,zacofany,sarmacko-patrairchalny polski sposób myślenia
                o kobiecie.
                Bez Zielonych też by to było.
                • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 16:47
                  a no pewnie, że bez Zielonych też by to było. Bożka ze śląskiego oddziału
                  cenię. Jednak mimo wszystko jest to przepływ środków w nie tym celu co
                  powinien, a i młodzi jakoś bardziej wolą demonstrować przeciw maltretowaniu
                  zwierząt niż przeciw maltretowaniu ludzi. Pisałam już kiedyś, że idą na
                  łatwiznę, bo zwierze jest zawsze wdzięczne, a człowiek niekoniecznie,
                  zwierzęciu da się miskę i budę i powie żyj, i będzie zachwycone, a z
                  człowiekiem same problemy, bo wysiedlić z kartonów się nie da, z wódki
                  zrezygnować nie chce, no i na kradzieży kratek ściekowych zarobia 3 kuroniówki
                  więc po kiego grzyba mu opieka społeczna. Dlatego woli się zajmować
                  zwierzętami, bo łatwo, a sobie dodają poczucia dobrze spełnionego obowiązku.
                  • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 19:38
                    Nikt nie idzie na latwizne a dzialania na rzecz czlowieka nie wykluczaja
                    dzialan na rzecz zwierzat i ekologii. Jeszcze dodaj, ze najlatwiej byc wogole
                    ekologiem bo.. posadzi sie drzewko a ono bedzie sobie roslo, roslo i jeszcze z
                    wdziecznosci listki pusci, ba.. moze i owoce da. Twoj tok rozumowania mnie
                    bawi. Widac od razu, ze masz bardzo blade pojecie o pracy obroncow praw
                    zwierzat. O trudzie, poswieceniu czasu, energii i zaangazowaniu. Te godziny i
                    tygodnie przeznaczane na walke o lepszy swiat, moglibysmy smialo przeznaczyc na
                    zarabianie pieniedzy chociazby czy balowanie. Generalnie powinnas docenic
                    kazdego czlowieka, ktory bezinteresownie dziala w czyjes obronie. Nie wazne czy
                    bedzie to starsza pani z sasiedztwa dokarmiajaca koty, grupa studentow
                    resozjalizujaca dzieci uliczne w Brazylii, byly narkoman wspierajacy zarazonych
                    wirusem hiv czy ludzie walczacy o lepszy byt zwierzat, a co za tym idzie
                    propagujacy wegetarianizm i np nienoszenie futer czy zakaz uzywania zwierzat w
                    cyrkach. Trudno jest zbawic caly swiat, tego nikt nie potrafi, ale oczernianie
                    i wykpiwanie nas bo dzialamy na jednym polu a nie na innym, jest malo taktowne,
                    wrecz zle swiadczy o Tobie samej. Takze przyklad z pijakiem, ktory lubi alkohol
                    jest nietrafiony. Dorosly czlowiek ma wybor, ma mozliwosc decydowania o swoim
                    zyciu (z wyjatkiem nieszczesliwych osob niepelnosprawnych czy azylantow z
                    krajow objetych wojna etc..) a zwierzeta nie maja tego prawa. Obecnie
                    najbardziej cierpia dzieci i zwierzeta bo ich cierpienie nie zalezy od nich a
                    jest wywolane przez osoby co sie homo sapiens zwa. Pijak czy narkoman ma wybor
                    a swiadomie badz z wlasnej glupoty niszczy swoje zdrowie/zycie. Nie widze
                    powodu abym miala bronic takiego czlowieka. Przed jego wlasnym debilizmem i
                    ograniczeniem umyslowym..? Bo jego z gory nikt nie ogranicza, nie dreczy, nie
                    skazuje na smierc. Zwierzeta nie maja glosu, maja tylko nas. Sa w 100% skazane
                    na wole nas, ludzi. Od Ciebie i ode mnie zalezy ich jakosc zycia, ich
                    cierpienie i smierc. Moze Ty nie dostrzegasz tych diametralnych roznic i zaraz
                    znowu walniesz: zwierzakowi da sie miske i bedzie wdzieczne. Bzdura. Zwierzeta
                    swietnie radza sobie bez nas, nie potrzebowalyby pomocy ze strony ludzi
                    gdybsymy zostawili je w spokoju, pozwolili zyc w ich naturalnym srodowisku, bo
                    Ziemia to nie tylko nasz dom. To az tak wiele..?
                    • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 21:13
                      Więc właśnie mówię, że działania na rzecz ludzi są trudniejsze. Nie dość, że
                      jak wcześniej, dzieci i psy mają największe względy, gdzie dorosłych chorych
                      skazuje się na społeczne wykluczenie bo powinni sami dać sobie radę, to jeszcze
                      dorosłe problemy są trudniejsze. Bo wymagają taktu, podejścia, nie tylko
                      pieniędzy.
                      Alkoholik i narkoman sami sobie winni, zgoda, ale co z rodzinami alkoholików i
                      nakomanów? Czekają całe życie na rękę patrząc podbitym okiem jak pies sąsiadów
                      zagłodzony na śmierć został uznany męczennikiem, a ten co go zabił poszedł
                      siedzieć. Opinia publiczna, Animalsy przejęte zgozą podsycaną przez
                      rozentuzjazmowane małolaty.

Energia i zaangażowanie, po co, żeby pies miał dobrze kiedy ludzie cierpią?
                      Środki zmiast na schroniska dla ludzi idą na schroniska dla zwierząt. Lepszy
                      świat? To ogólnikowe bzdety.

Ale w sumie rozumiem
                      Wydelikacone panienki nie mają pojęcia o ludziach i o prawdziwie strasznych
                      dniach, najstraszniejsze co im się zdarzyło to lanie na gołą dupę, więc chcąc
                      być koniecznie potrzebne zajmują się tymi zwierzaczkami.
                      Zgoda więc, bo takie panienki więcej szkody potrzebującym ludziom narobiły by
                      niż pożytku.

• balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 22:15

> Więc właśnie mówię, że działania na rzecz ludzi są trudniejsze. Nie dość, że
                        > jak wcześniej, dzieci i psy mają największe względy, gdzie dorosłych chorych
                        > skazuje się na społeczne wykluczenie bo powinni sami dać sobie radę, to
                        jeszcze
                        >
                        > dorosłe problemy są trudniejsze. Bo wymagają taktu, podejścia, nie tylko
                        > pieniędzy.

Przede wszystkim broniac zwierzat ma sie caly czas do czynienia z ludzmi, wiec
                        podejscie i takt sa takze wazne. Problem naszego podejscia i traktowania
                        zwierzat nie da sie rozwiazac zadnymi pieniedzmi, chocby caly swiat sie mial
                        zlozyc. Podczas gdy wiekszosc problemow jakie dotycza ludzi da sie; dzieki nim
                        moznaby zapewnic lepsza opieke socjalna, zlikwidowac prace dzieci na swiecie,
                        skrajne ubostwo, zapewnic lepsza opieke medyczna, rozwoj, wyksztalcenie,
                        perspektywy i bezpieczenstwo, zycie na godnym poziomie. Tak wiec dzieki
                        pieniadzom a co za tym idzie przez panstwo finansowanym instytucjom, moznaby
                        pomagac alkoholikom, narkomanom i ich rodzinom, poszkodowanych. Nie ja jestem
                        za tym aby Polska finansowala przemysl miesny, mleczny i Wojsko Polskie - na te
                        cele juz zejdzie ze 30-40% pieniedzy z puli krajowej. Gdyby nasi politycy mieli
                        ciut inne priorytety jesli chodzi o lokowanie finansow i przejmowali sie losem
                        jednostki, w Polsce bylby dobrobyt dla kazdego, zapewniam. Jesli uwazasz, ze ja
                        czy jakis ekolog bez wplywow i funduszy jest w stanie zmienic i podreperowac
                        to, co regularnie psuja ludzie wplywowi, to gratuluje fantazji :p

> Alkoholik i narkoman sami sobie winni, zgoda, ale co z rodzinami alkoholików
                        i
                        > nakomanów? Czekają całe życie na rękę patrząc podbitym okiem jak pies
                        sąsiadów
                        > zagłodzony na śmierć został uznany męczennikiem, a ten co go zabił poszedł
                        > siedzieć.

Nie wiem skad masz informacje, ze sadysci psow ida siedziec. Wiekszosc takich
                        procesow konczy sie bez konsekwencji dla osoby oskarzonej. A jesli media
                        naglosnia jedna sprawe, gdzie faktycznie ktos pojdzie siedziec, nie jest to
                        odzwierciedlenie rzeczywistosci. Moja siostra zreszta siedzi w sadownictwie,
                        jest regularnie obecna na sprawach a jesli nie jest wiele sie mowi. Sprawy
                        zaglodzania czy meczenia zwierzat sa traktowane z przymruzeniem oka, oddalane,
                        zamykane "sad nie ma czasu zajmowac sie takimi glupotami".
                        A co do rodzin poszkodowanych, te osoby owszem moga czekac ale maja tez prawo i
                        mozliwosc zglosic sie do insytucji niosacych pomoc. Jesli poddaja sie biernie
                        losowi, to albo ich sprawa i niekonsekwencja albo patrz to co napisalam juz
                        powyzej.

Opinia publiczna, Animalsy przejęte zgozą podsycaną przez
                        > rozentuzjazmowane małolaty.
                        >
                        Tu nie rozumiem o co chodzi. (?)

> Energia i zaangażowanie, po co, żeby pies miał dobrze kiedy ludzie cierpią?

Nie. Po to aby sklonic ludzi do myslenia, odpowiedzialnosci, wspolodczuwania.
                        Do zwierzat, czlowieka i otoczenia. Po to abysmy nie byli tylko konsumentami
                        tykajacymi rytmem koncernow przemyslowych, ale abysmy reflektowali nasze
                        dzialania, zakupy, kroki i byli swiadomi jak one wplywaja na sytuacje innych
                        ludzi, ekosystemu czy zwierzat. Po to aby uczulic ludzi na sytuacje innych
                        istot zyjacych, w tym ludzi. Aby sklonic do refleksji, aby zachecic do zmian i
                        rozwiazan ktore uwazamy za dobre, humanitarne, pozyteczne dla wszystkich. Wiem,
                        ze nie kazdy sie z tym zgadza, wiem, ze wielu wysmiewa te idee- maja prawo.
                        Wiem, ze to moze brzmiec dla Ciebie zbyt ideologicznie i utopijnie, ale jesli
                        od czegos trzeba zaczac to wlasnie od czlowieka i od siebie samego.

> Środki zmiast na schroniska dla ludzi idą na schroniska dla zwierząt.

Od paru latek dzialam tu i tam i nigdy nie mialam na to zadnych srodkow danych
                        z gory (nie wiem o jakie srodki Ci chodzi) a drobne sumy jakie dawali nam
                        ludzie podczas stoisk info, przeznaczalismy glownie na materialy potrzebne do
                        promocji wegetarianizmu. A jesli inne organizacje zbieraja datki i podarki na
                        schroniska to wiesz, miej pretensje do tych, ktorzy na te cele daja pieniadze.
                        To ich wybor i jesli chca pomoc, nie widze w tym nic zlego. Jest duzo roznych
                        organizacji, wiekszosc z nich dysponuje srodkami z darow. Schroniska dla ludzi
                        finansowane sa przez panstwo. Jesli jestes podatnikiem to prosze zwroc sie
                        znowu do glow naszego panstwa i popros aby Twoje podatki lokowali w schroniska
                        dla ludzi czy na co masz ochote. Bo ja na to wplywu nie mam, zaden zielony tez.

Lepszy
                        > świat? To ogólnikowe bzdety.
                        >

Z raguly tak mowia ludzie, ktorych tak naprawde niewiele obchodzi los innych i
                        nie bardzo sa gotowi do jakichkolwiek dzialan. Zrob jeden krok, pociagniesz za
                        soba lawine. To dziala. Nie ma ogolnikowych bzdetow, to tylko wymowka. ;)

> Ale w sumie rozumiem

Nie jestem pewna ale niech bedzie, racja po Twojej stronie :)

> Wydelikacone panienki nie mają pojęcia o ludziach i o prawdziwie strasznych
                        > dniach, najstraszniejsze co im się zdarzyło to lanie na gołą dupę, więc chcąc
                        > być koniecznie potrzebne zajmują się tymi zwierzaczkami.

Wiem, ze Twoje dziecinstwo nie bylo lekkie, ze ciagle leczysz "rany", ale moje
                        tez nie bylo sielanka, uwierz mi na slowo, ok? To na tyle bo nie chodzi o to
                        aby sie licytowac kto wiecej cierpienia doznal, przezyl czy zobaczyl. Z Ciebie
                        bije bunt kogos kto zostal kiedys zraniony, moze sie czuje ale tak mi mowi moje
                        wyczucie. I zawsze jest mi bardzo bardzo przykro jesli wiem, ze kogos dotyka
                        krzywda i to, ze jesli jestem przeciw jednej sprawie, nie znaczy ze zlewam
                        wszystko poza tym. Poza tym 100% wegetarian, ktorych znam jest przeciwko
                        wojnom, rasizmowi i wszelkich rodzajach przemocy czy wspoczesnego niewolnictwa
                        dokonywanego na ludzkiej rasie.

> Zgoda więc, bo takie panienki więcej szkody potrzebującym ludziom narobiły by
                        > niż pożytku.
                        >

To sie boj i modl o nich juz od zaraz, bo pracuje z dziecmi emigrantow i ich
                        rodzinami, na razie ciut ciut, ale za 3-4 lata bede pracowac na maxa, ot takie
                        fakultety robie. Biedne te dzieci,co? Na tak wredna nieczula i zlewajaca osobe
                        jak ja kiedys trafia, uhh.. A jeszcze teologie sem studiuje, od razu
                        interweniujcie, zanim herezje uprawiac bede ;) A no i tych wszystkich
                        wegetarianskich lekarzy, terapeutow, profesorow moze tez by sie przydalo
                        pozamykac,bedzie spokoj i stabilnosc w kraju naszym pieknym i na tymze forum..
                        hmm? :p
                        • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 22:46
                          Ogólnie, bo mi się nie chce rozpisywać

"A co do rodzin poszkodowanych, te osoby owszem moga czekac ale maja tez prawo i
                          >
                          > mozliwosc zglosic sie do insytucji niosacych pomoc. Jesli poddaja sie biernie
                          > losowi, to albo ich sprawa i niekonsekwencja albo patrz to co napisalam juz
                          > powyzej.
                          "

To nie jest ich sprawa. Bierność czy zwykły brak doinformowania nie są winą a
                          następstwem wieloletnich doświadczeń kiedy miano ich gdzieś pozwalając aby
                          drobne zło stało się tragedią.
                          Zieloni, ba, Wy tio małe piwo. Jeden bawi się w zbieranie puszek po piwie,
                          drugi bawi się w zbieranie pieniędzy na schroniska dla zwierząt. Każde hobby
                          jest dobre, choć to forum akurat.. Nie wiem dlaczego Twoja racja ma być
                          bardziej Twojsza niż mojsza

z przymnużeniem oka traktuje się i psa i żonę. Głupia baba siedzi 20 lat z
                          tyranemm pewnie lubi jak ją po gębie leje. Oczywiście ujawnione przestępstwa są
                          jakoś tam karane, ale różnica między karą dla maltretującego człowieka i
                          zwierzęcia jest za mała.

Co do zwierząt, na wsiach zwykło się topić urodzone dopiero co koty i
                          szczeniaki. Jak przekonasz rolników, tych biednych, do sterylizacji kotów i
                          psów? Bo na bank nie zgodzą się na usypianie, bo na wet nie mają

100% weg, których znasz jest pokojowych? Popatrz więc na forum wegetarianizm
                          ile jest tam pokoju

na maxa? Owszem, te Wasze niemieckie fafkulcety. 2 przedmioty na krzyż i od
                          razu nowy kierunek tak, że kończy się z pięcioma mając tyle wiadomości co
                          jednofafkulcetowy polski magister.
                          Nie ważne są kierunki studiów, ważne jest doświadczenie. Niech będzie nawet ze
                          śrendim, który jako asystent będzie się 10 lat przyglądał i uczył od starszych.
                          Wśród kupy przedmiotów najgorszym była dla mnie praca socjalna, bo nie mogłam
                          znieść teorii nijak mających się do rzeczywistości. Debil jeden z drugim
                          wymyślili kompletne bzdury. Jak po takim kierunku młody człowiek może zacząć
                          indywidualnie pomagać.
                          • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 15.01.05, 01:21

>Każde hobby
                            > jest dobre, choć to forum akurat.. Nie wiem dlaczego Twoja racja ma być
                            > bardziej Twojsza niż mojsza

Hobby to jedno a powolanie/zaangazowanie/niesien ie pomocy etc.. to drugie.
                            Co do racji: Nie sugeruje, ze Twoja jest gorsza. To Ty mi zarzucasz a ja
                            sugeruje, ze moja nie jest gorsza. Jest inna, ani gorsza ani lepsza. :) Nie
                            stopniowalabym po prostu, ktora pomoc jest ile warta, bo kazda bezinteresowna
                            pomoc jest cenna. Szczegolnie w dzisiejszym konsumpcyjnym swiecie.

>
                            > z przymnużeniem oka traktuje się i psa i żonę.

Ale to nie moja wina ani zasluga. Zielonych tez nie.

Głupia baba siedzi 20 lat z
                            > tyranemm pewnie lubi jak ją po gębie leje.

No glupia. Madra by sie bronila, poprosila o pomoc, podejmowala jakies kroki
                            aby sie bronic. Moze lubi jak sie ja leje, sa tez tacy ludzie. Znalam kobiete,
                            ktora od jednego brutala przechodzila do drugiego a normalni spokojni faceci
                            jej wogole nie pociagali. Ona chciala aby facet wygladal jak brutal, w lozku
                            byl brutal i w zyciu pewnie tez..

> jakoś tam karane, ale różnica między karą dla maltretującego człowieka i
                            > zwierzęcia jest za mała.

Kara miedzy pedofilem, ktory zgwalcil dziecko a zlodziejem, ktory ukradl
                            telewizor jest tez za mala. Myslisz, ze mnie (czy zielonych) cieszy nasze
                            piekne madre sadownictwo? Gdyby to ode mnie zalezalo, oj bylyby kary, byly.
                            Pedofile byliby kastrowani i sluzyli za dawcow organow, mordercy przez dlugie
                            lata musieliby pracowac w wiezieniach, a i dla reszty przestepcow cos by sie
                            znalazlo. ;)

>
                            > Co do zwierząt, na wsiach zwykło się topić urodzone dopiero co koty i
                            > szczeniaki. Jak przekonasz rolników, tych biednych, do sterylizacji kotów i
                            > psów? Bo na bank nie zgodzą się na usypianie, bo na wet nie mają

Wiekszosc rolnikow to bardzo prosci nieskomplikowani ludzie (zeby nie
                            powiedziec prostaccy). Trudno ich namowic aby nie tlukli wlasnych dzieci.. To
                            dlugi proces, nie da sie nauczyc wrazliwosci i szacunku do innych od tak hop
                            siup. Na wsi, gdzie mieszka moja babcia jeden taki szanowany rolnik pobil
                            wlasna zone lopata bo podejrzewal, ze go zdradza. Inny wyrzucil swoja malzonke
                            nago z domu, biedaczka w lutowa noc, nago leciala do sasiedniej wsi, gdzie
                            mieszkali jej rodzice. Inny jak sie ozenil i jego zona zamieszkala w domu jego
                            matki, po 2-3 latach takiego pozycia na garnuszku u mamy, doszlo do tego ze owa
                            staruszka zaczela sypiac w stodole i zostala krok po kroku wypedzona z wlasnego
                            domu. W sasiedniej wsi pijany ojciec zasnal z niemowleciem i je zadusil. Takich
                            przykladow moglabym podac jeszcze duzo wiecej. A wszystkie ze wsi, w ktorych
                            rolnicy zgrabnie i zwawo pracuja a w niedziele z calymi rodzinami spiesza na
                            msze do Kosciola. W takich okolicznosciach bylabym rada, gdyby owi rolnicy
                            przestali sie wzajemnie krzywdzic, dzieciom poczytali od czasu do czasu bajke
                            na dobranoc, przestali kopac swoje zwierzeta a psom na lancuchach dawali
                            regularnie wode do picia.

>
                            > 100% weg, których znasz jest pokojowych? Popatrz więc na forum wegetarianizm
                            > ile jest tam pokoju

Jakbym miala czerpac wiedze o ludziach z forum, to juz dawno siedzialabym w
                            kaftanie bezpieczenstwa i tlukla glowa o gumowe sciany. :p

>
                            > na maxa? Owszem, te Wasze niemieckie fafkulcety. 2 przedmioty na krzyż i od
                            > razu nowy kierunek tak, że kończy się z pięcioma mając tyle wiadomości co
                            > jednofafkulcetowy polski magister.
                            > Nie ważne są kierunki studiów, ważne jest doświadczenie.

Nie wiem o co Ci chodzi. W kazdym razie na moich kierunkach praktyki to czesc
                            studiow i po 1 i po 2 semestrze obowiazkowo podczas ferii trzeba zaliczyc 2x po
                            miesiacu praktyk. Takze mamy teorii az do bolu ale jest i praktyka. To raczej w
                            Polsce kuje sie pamieciowke- bynajmniej takie opinie slyszalam od polskich
                            studentow studiujacych w niemcowni. Nie mozna generalizowac, duzo zalezy od
                            kierunkow jakie sie studiuje i od uniwerka.

> Wśród kupy przedmiotów najgorszym była dla mnie praca socjalna, bo nie mogłam
                            > znieść teorii nijak mających się do rzeczywistości. Debil jeden z drugim
                            > wymyślili kompletne bzdury. Jak po takim kierunku młody człowiek może zacząć
                            > indywidualnie pomagać.

Z tym problemem tez sie spotykam. Teorie sobie a rzeczywistosc sobie. Ale
                            uwazam, ze pomagac moze kazdy, kto ma dobra wole i chociaz troche podejscia do
                            ludzi. Druga sprawa to kwalifikacje. Jesli masz do czynienia z dziecmi, ktorych
                            zyciorysy moglyby spowodowac szok u niejednego doroslego, wowczas potrzebne sa
                            kompetencje, same checi nie wystarcza. I po to wlasnie sie studiuje :)

Rozpisalam sie tutaj a i tak w dalszym ciagu nie wiem co masz mi do zarzucenia.
                            Doszlam do wniosku, ze po prostu sie droczysz, dla samej przyjemnosci pisania.
                            Bo nie wierze, zebys miala mi za zle, ze udzielam sie, tam gdzie sie udzielam
                            lub, ze jem roslinki. :))
                • Gość: lola Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: *.chello.pl 13.01.05, 23:07
                  Sarmaci szanowali kobiety kochanie, co wynikało z kultu maryjnego - historykiem
                  to ty raczej nie jesteś...
              • Gość: sabna Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.01.05, 20:38
                > Zbyt dużo ludzi cierpi żeby zajmować się zwierzętami,
                Pogratulowac poglądów moralnych Richelieu, pogratulować. Ale jesli ktos
                traktuje książki jako gadżety to trudno się temu dziwić
                • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 21:00
                  gadżety, jeśli kupuje się, przeczyta raz i odkłada na półkę. Nie znaliśmy
                  książki wcześniej

i rozmawiam z balbinią o obronie zwierząt, nie z Tobą. Balbinia nie potrzebuje
                  adwokatów i sama bardzo dobrze się "broni"
                  • Gość: sabna Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.01.05, 21:05
                    Przepraszam nie zauważyłam że to prywatna rozmowa
                    P.S.
                    >a właśnie dzięki nie takim jak Wy, a Zielonym, za maltretowanie psa dostaje
                    się do 5 lat wyroku, a za maltretowanie żony nic, bo nikt się tym nie raczy
                    zainteresować
                    A to, to po prostu głupie było nie sądzisz?
                    • Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 21:15
                      z Zielonymi przesadziłma, racja, z narwanymi małolatami nie.

Więc
                      według Ciebie, jaką karę powinnien dostawać maltretujący psa i maltretujący
                      człowieka?
                      • Gość: sabna Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: *.range81-156.btcentralplus.com 12.01.05, 21:45
                        Ja tylko dostrzegam brak związku pomiedzy walka o prawa zwierzat, a wysokoscia
                        kary za maltretowanie żony.
                        A poza tym przywilejem młodosci jest całkowite zaangażowanie i narwanie, ważne
                        żeby było dobrze ukierunkowane. A w tym przypadku uważam że cel jest
                        całkiem "szczytny", to wszystko. Ja tam jestem na etapie "Boze sprw żeby mi
                        sie zachciało tak mocno jak mi sie nie chce" szczególnie jak rano do pracy
                        wychodze. Zazdroszcze nabicia głowy szczytnymi ideami i poczucia ze mozna
                        zmienic swiat, chociazby własnie przez namowienie jednej osoby do nie kupienia
                        naturalnego futra.

• Gość: Richelieu* Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety IP: 195.117.90.* 12.01.05, 22:16
                          właśnie, Ty uważasz, że najważniejszy? cel to ochrona zwierząt, a ja, że
                          ochrona ludzi
                          Przywilej młodości to narwanie? Nie wiem, widocznie od urodzenia byłam dorosła,
                          a rano najwyżej do szkoły wychodzę
                          • aniaa_23 Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 13.01.05, 11:56
                            Jedno drugie wyklucza?? Richelieu, ty jak rozumiem aktywnie działasz na rzecz
                            ludzi bo chyba nie zajmujesz sie tylko krytyka tych, którzy pomagają
                            zwierzętom.
                            Powiedz gdzie i kiedy (choć 1 przykład) wymierzono maksymalny wyrok za znęcanie
                            sie nad zwierzetami??!!
                            Organizacji prorodzinnych i przeciwdzialłających przemocy itp. nie brakuje,
                            jeśli jeszcze sam nie pomoagasz nic nie stoi na przeszkodzie żebys dołączyła do
                            tego grona.
                            Moim zdaniem zbędne sa mi. różnego rodzaju fety i inne pokazówki przy chociażby
                            przy otwieraniu mostów, stawianie pomników, zmiany nazw ulic (chyba ze ze mocno
                            komunizmem zaltujące)pociągające za soba duuuże koszty.
                            Na pomoc potrzebującym można by przeznaczyc chociaz częśc środków jakie sa
                            wsadzane w chociażby kontrakty reklamowe, widzisz tez moge wymieniać pi..doły
                            na ktore ida pieniądze, nie są to cele społeczne a w oczka jakos nie kolą.
                        • balbinia Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 22:26
                          Gość portalu: sabna napisał(a):

> Ja tylko dostrzegam brak związku pomiedzy walka o prawa zwierzat, a
                          wysokoscia
                          > kary za maltretowanie żony.

Bo tu nie ma zwiazku. Proste :)

> A poza tym przywilejem młodosci jest całkowite zaangażowanie i narwanie,
                          ważne
                          > żeby było dobrze ukierunkowane.

Nie uwazam, zebym byla "narwana". A jak skoncze 40-ke (oby tylko dozyc) to co,
                          bede stara narwana czarownica ? ;)

> Ja tam jestem na etapie "Boze sprw żeby mi
                          > sie zachciało tak mocno jak mi sie nie chce" szczególnie jak rano do pracy
                          > wychodze.

Eee to ja czasem tez, jak kazdy chyba :)

Zazdroszcze nabicia głowy szczytnymi ideami i poczucia ze mozna
                          > zmienic swiat,

Swiat sie zmienia i mozna a nawet trzeba go zmieniac. A na pewno na te zmiany
                          nie maja wplywu ludzie myslacy standardowo i idacy wydeptanymi juz sciezkami,
                          tylko ludzie wydeptujacy nowe szlaki. I oby tych drugich bylo jak najwiecej, i
                          oby ich rozwiazania byly ciut bardziej humanitarne niz te naszych przodkow. :)
      • azdyk Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 12.01.05, 00:42
        Jeśli chodzi o te plakaty PETY, to moim zdaniem nie są one szczytem kunsztu
        plastycznego. Jeżeli chodzi o samą idee to jestem absolutnie za. Nie mamy prawa
        zadawać tyle cierpienia zwierzętom, albo napiszę inaczej, bez uogólniania, ja
        nigdy nie zdecydowałabym się na futro i bardzo chętnie popatrzyłabym sobie, jak
        jakaś dystyngowana lady w futrze ocieka czerwoną farbą, inną sprawą jest nie
        jedzenie mięsa , z przyczyn zdrowotnych, nie dla kazdego jest to wskazane. Ja
        jestem wegetarianką , ale nic nie mam przeciwko ludziom ,,mięsożernym,,. Futro,
        to jednak zbytek okupiony cierpieniem zwierząt. Nie żyjemy w czasach
        prehistorycznych i chodzenie w skórach nie jest już koniecznością.
        • fritzek Re: Futerka sa sliczne.. FOTOSY Pety 13.01.05, 23:28

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka