Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Na wesele, czarna sukienka może być?

IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 14:19
    Poradzcie, nie znosze typowo wweselnego stylu ubierrania sie, typu garsonka
    czy sukienka laczka i szpilki, dla mnie to kicz na maxa, chce zalozyc czarna
    spodnice taka sspod ktorej wystaje szarway material w paseczki czarne , taki
    niby halka, spodnica ma elegancki charakter, rozeszerza sie ku dołowi i jest
    podbierana niestymetryczne w kilku miejscach (moze kojrazycie ja z Promodu z
    poprzedniej kolekcji) do tego czarny top w łódeczke, i zolte belerinki na
    kaczuszcce z pomaranczowym takim delikatnym kwiatkiem, do tego zólto złota
    torebka w stuulu vintage na dluuugim lancuszku, zapina sie jak portmonetka.
    Uff, ogolnie wyglada to naprawde fajnie, oryginalnie i zarazem elegancko
    tylko jakby nie było podstawa jest czarna, ujdzie?

Obserwuj wątek
      • Gość: <MAGDA> Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 14:23
        zapowiada się fajnie:) jak dla mnie to nie ma znaczenia czy jest czarna czy
        jakaś inna.
        .............................................................................
        ...::: Brak sygnaturki:::...
      • papryczka_ag Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:23
        Ja noszę i nie widzę w tym nic złego.
      • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:31
        Byłam swiadkiem w czarnej sukience , z czarnymi paznokciami, czrną biżuterią i
        w ogóle od stóp do głów na czarno:))))Potem usłyszłam, że swiadek zwracał
        wiekszą uwagę niż panna młoda na ślubie:))))))))
        • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 14:33
          No to juz mam odpowiedz, dzieki!;)
        • dagny1001 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:36
          To chyba niedobrze celowo zwracać na siebie większą uwagę niż panna młoda (bez
          obrazy). Ale strój opisany przez XiX może być całkiem fajny, pod warunkiem że
          nie jest świadkiem.
          • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:42
            To jest mój styl ogólny, nie żaden celowy. Nie noszę sie inaczej niz na czarno.
            Poniewązmam dlugie włosy, które zwracają uwage, to z okazji swiadkowania miałam
            je sciąć, bo ona ma krótkie? Moze nie przesadzajmy...
            • dagny1001 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:45
              Nie mam na myśli włosów, tylko czarny strój, zwłaszcza w połączeniu z
              wyzywającymi paznokciami i biżuterią. Szczególnie raziłoby mnie to w kościele
              przy "białej" pannie młodej, na cywilnym mniej.
              • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:48
                Nie były wyzywające. Były pomalowane na czarno. Biżuteria też nie była
                wyzywająca. Była czarna. Jak również sukienka nie była wyzywająca - była
                cz\arna. I nie wiem , co tu może razić, bo mnie razi róż. Sukienka panny młodej
                tez nie była biała.
                • dagny1001 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:56
                  Paznokcie pomalowane na czarno SĄ wyzywające. No właśnie - Ciebie razi róż, a
                  mnie świadkowa ubrana na czarno, jakby to był pogrzeb.
                  • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:01
                    Nie są wyzywające...Są pomalowane na czarno. Nie wiem, kto ustala jaki kolor
                    jest wyzywający - wyzywające sa wg mnie idiotyczne różowe tipsy .

Jesli razi Cię swiadek na czarno, to uświadom sobie, że nie jest to Twój
                    swiadek. Swojemu możesz kazać ubrać się na seledynowo.
                    • dagny1001 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:11
                      Różowe tipsy również są wyzywające, ale przecież nikt nie wspominał tu o różu.
                      Czy wg Ciebie istnieją tylko dwa kolory? Ja nie będę mówić mojej świadkowej,
                      jak ma się ubrać, bo liczę na to, że wie, że czarny strój od stóp do głów to
                      nie jest najlepszy pomysł.
                      • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:20
                        No i świetnie, moja panna młoda natomiast uwazała, że to doskonały pomysł:) Dla
                        mnie istnieje tylko jeden kolor- czarny i nie mam zamiaru tego zmieniać.. Jeśli
                        dziewczyna, której świadkowałam miałaby coś przeciw temu jak wygląda jej
                        świadek, niewatpliwie by to zmieniła lub zmieniła swiadka.

Jeśli komus wszystko kojarzy sie z pogrzebem to wiazanka slubna tez skojarzy
                        się z pogrzebem :P
                        • dagny1001 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:32
                          Dobra, nie kłóćmy się już, Tobie się podoba, mi nie i poprzestańmy na tym.
                          Pozdrawiam.
                          • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:35
                            Bez problemu:))))))
                            • Gość: przyszla zona Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:19
                              po prostu czarne paznkcie do tej calej reszty - czarnej- w takim dniu sa
                              NIETAKTEM...
                              Są pewne okazje- ślub, pogrzeb gdzie strój jest ważny..
                              Może jasniej - to tak jakbyś się ubrała na pogrzeb w różową sukienkę + różowe
                              paznokcie...
                              Bez komentarza...
                              • Gość: Klara Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.4web.pl 30.05.05, 19:14
                                To był Twój slub? Nie ? To na Twoim to bedzie nietakt:P
                              • Gość: Klara Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.4web.pl 30.05.05, 19:18
                                A jeśli chodzi o pogrzeb - to załobę w czerni nosi na pogrzebie tylko i
                                wyłącznie najblizsza rodzina. Reszta może przyjść nawet na różowo, jesli chce.
                                • Gość: przyszła zona Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.05, 15:46
                                  masz rację- jesli ktoś ubierze sie na moj slub tylko w czern uznam to za brak taktu.
                                  Nie wiem tylko czym sie tak mocno emocjonujesz- sa ustalone konkretne zasady
                                  ubioru- tak jak do kościoła nie wypada iść w krótkiej spódnicy i z odkrytymi
                                  ramionami, tak na pogrzeb NIE WYPADA po prostu ubrać sie na rożowo...
                                  Oczywiście można , ale to świadczy tylko o braku znajomości elementarnych zasad
                                  dobrego wychowania...
                                  Chyba ze zależy ci na wzbudzeniu zainteresowania- to masz to zapewnione...
                                  Szkoda ze tylko w ten sposob chcialbys zwracac na siebie uwage... :(
                                  • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 15:50
                                    Nie, chcę sie dobrze czuć :) To takie dziwne?
                                    • Gość: Klara Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.4web.pl 31.05.05, 16:07
                                      Dla niektórych to widać niesamowicie dziwne...I wszystko moge zdzierzyc, ale
                                      twierdzenie, ze mój strój , dlatego, że jest czarny zwraca uwagę i jedyne , na
                                      co mogę sobie pozwolić to zwracanie uwagi na siebie przez czarną sukienkę, jest
                                      bynajmniej dziwaczne...Zwaracałby uwagę , jakby był czerwony albo żółty...I
                                      dlatego tez Polska to kraj , w którym nikt nigdy nie zakłada czegoś
                                      ekstrawaganckiego na ulicę, choćby było pod szyję, bo boi się , że non stop
                                      wszyscy będą sie gapić i wyrazać swoje poglady na temat niestosowności tego
                                      stroju przez pół autobusu...Ja również nie noszę innych ubrań niż czarne i
                                      dlatego nie sadzę, aby ktokolwiek z moich znajomych na swój ślub zmuszł mnie do
                                      załozenia czerwieni...Może po prostu jesteśmy z róznych środowisk i tyle...

Może zanim zaczniemy wychowywać innych, wychowalibyśmy samych siebie?
                                      • Gość: dagny Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 62.181.175.* 31.05.05, 16:19
                                        No wreszcie ktoś mnie poparł bo już myślałam, że czarne pazury na ślubie to
                                        normalka i tylko ja myślę inaczej
                                        • totalna_apokalipsa Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 16:31
                                          Obawiam się, że normalką są paskudne sukienki taftowe w kolorze bordo lub ecru,
                                          w których druhnom wydaje sie, że wyglądają jak królewny snieżki, a wyglądają
                                          jak pożal się Boże klony telenoweli brazylijskiej o rodzie Gonzaga z poczatku
                                          stulecia, jak również jeszcze obrzydliwsze garsonki w kolorze przypominającym
                                          szampon timotei z migdałami czyli rozmemłany seledyn lub , nieco odwazniej,
                                          rozmemłany kolor tuńczyka...Do tego obowiązkowy freench na każdych paznokciach,
                                          but z czubem i faceci w garniakach i krawatach z lat 90-tych* czyli tych
                                          buraczanych, albo zielonkawo-niebieskich... Nic tylko się pochlastać od
                                          inwencji stroju na polskim weselu i ślubie...Aha, u kobiet po 40-stce
                                          owowiązkowo różowa szminka do żółtych od papierosów zębów i cała biżuteria
                                          złota z domu na szyi...
                                          • Gość: dagny Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 62.181.175.* 31.05.05, 16:36
                                            W większości rzeczywiście tak to wygląda, ale styl "czarne paznokcie" nie jest
                                            jedyną alternatywą dla sukni z tafty. Ja na wesela ubieram się znacznie
                                            ciekawiej, nie strasząc gości nadmiarem czerni. Pomiędzy seledynową taftą a
                                            czernią od stóp do głów jest wiele innych możliwości, uwierz!
                                            • totalna_apokalipsa Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 16:47
                                              Dobra, ja wierzę, ale nikt się nie czepia seledynowej tafty i rózowej
                                              garsonki, więc nie widzę powodu, żeby się czepiać kogoś na czarno, tym
                                              bardziej, że nikt tej kobity na oczy nie widział , a może była zrobione na
                                              Japonkę, albo na Beardsley`a i dlatego jej mówili, że zwracała uwage, bo w
                                              zalewie seledynowych garsonek miała styl, a nie była "na czarno"? Tak jak są
                                              zwolennicy tafty, tak są i zwolennicy, bo ja wiem---ciuchów stylizowanych
                                              na "coś", wiec warto dać sobie spokój z dobrymi radami, bo by człowiek kazde
                                              wesele sobie schrzanił jakby mial sie każdemu podobać:)
                                              • Gość: dagny Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 62.181.175.* 31.05.05, 16:58
                                                Ale ja się nie czepiam czerni ogólnie, pewnie że można to fajnie zaaranżować.
                                                Czepiam się czarnego ubrania plus takiej biżuterii i paznokci na weselu,
                                                zwłaszcza w roli świadkowej. Tzn nie czepiam się tylko krytykuję. Bez
                                                złośliwych intencji, po prostu uważam, że po to jest forum Moda.
                                                • totalna_apokalipsa Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 17:10
                                                  Nie no spoko:)
                                                  Ja to ujmę tak. Wszystko zalezy od tego jakie to wesele. Jak artystowskie czy
                                                  z polotem to raczej człowiek w tej garsonce bedzie tem się głupio czuł. Bo np.
                                                  mówi sie, że do teatru trzeba
                                                  się porzadnie i elegancko ubrać, prawda? Ale są takie teatry , np TR w
                                                  Warszawie, gdzie chodzi specyficzny typ ludzi na specyficzne spektakle i tam ,
                                                  wśród swetrów, glanów itp, człowiek w garniturze głupio by sie czuł.

Myśle, że to wszystko zalezy od konwencji po prostu. Jak ludzie są lekko
                                                  zblazowani i odjechani , to i panna młoda w czerni wzbudzi zachwyt:)
                                                  • Gość: dagny Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 62.181.175.* 31.05.05, 17:18
                                                    Zgoda, myślałam o tradycyjnym weselu
                              • papryczka_ag Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 11:09
                                Kwestia nietaktu to kwestia ludzi, których sprawa dotyczy.
          • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 14:43
            Nie nie jestem świadkiem, poza tym panna młoda bedzie wyglądała cudnie (wiem bo
            razem zjezdilysmy miasto w poszukiwaniu sukienki i jak sie okazalo mimo ze jest
            tyle sklepow , znalesc cos ladnego trudno). Bede zwyklym gosciem, chce znalesc
            zloty srodek, chce sie czuc dobrze i jednoczesnie nie urazic mam babc cioć itp.
            • jollyvonne Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 14:53
              tytul postu odstraszajacy, ale po dodaniu do tego mrocznego wizerunku zoltych
              balerinek i torebki (nie skap i dodaj cos jeszcze, w koncu idziesz sie bawic!),
              to jakos troche pojasnialo. Mam, babc czy cioc raczej nie urazisz, pozostaje
              tylko miec nadzieje ze nie wszyscy wpadna na ten sam pomysl kolorystyczny. Raz
              widzialam juz wesele na ktorym tylko panna mloda i druchna mialy jasne kolory
              sukien, reszta pojawila sie w eleganckiej czerni ... jak wychodzili z kosciola
              to "moj" zapytal czy to pogrzeb (i gdzie trumna...).

jollyvonne
              • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 15:02
                Nieźle ;) Dodam jeszcze branzoletkę złotą ale nie typu łańcuszek tylko z takich
                fajnych kulek wyglądających jak ziarna, mam ja po ciotce i też ma fajny klimat
                no i mam fryzurke ktora robi za "ozdobe" - sa to loczki tpu afrcan girl, które
                zbieram do góry czarna opaską bądz chustka taka zwiniętą w pasek, tak ze widac
                cała twarz.Naprawde przy tych dodatkach i fajnym makijazu nie wyygladam jak na
                poggrzebie, wrecz powiem ze nie poszla bym tak na pogrzeb - zbyt frywolnie bym
                wyglądała.

• jollyvonne Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:07
                  Gość portalu: XiX napisał(a):

> no i mam fryzurke ktora robi za "ozdobe" - sa to loczki tpu afrcan girl,
                  które
                  > zbieram do góry czarna opaską bądz chustka taka zwiniętą w pasek, tak ze
                  widac
                  > cała twarz.

Zolta opaska, XiX, zolta :) Co na gorze - to na dole, bo czuje ze wiecej nie
                  wyzebram ;) Spodnica z opisu wyglada interesujaco, tylko o pasku nie wspominasz
                  (a szale czy inne takie daja sie w pasie przewiazac, jakby co, niebanalne i
                  zolte).

jollyvonne
                  • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 15:14
                    Ok, moge iśc na kompromis , masz racje, dzis pokombinuje z paskiem i chustami
                    itp ale opaska musi byc czarna, wlosy tez sa ciemne i nie chce ryzykowac
                    wygladu ala klown poza tym nie zgadzam sie tak do konca co do zasady "kolor na
                    dole - na gorze) przypomina mi to wtedy szachownce a ja jestem zwolenniczka
                    niesymetrycznyego podejscia do mody i przechodzenia kolorow a nie powtarzania,
                    dlatego torebka zollot zlota a buty zolto pomaranczowe.

• Gość: Ja Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:18
          Droga Abnegacjo_Moralna nie masz się czym chwalić :-) Sztuką bycia świadkiem (
          i w ogóle gościem weselnym ) jest właśnie to , żeby nie przyćmić panny młodej .
          To jest jej dzien i ona powinna być najpiękniejsza. Wyzywające zwracanie na
          siebie uwagi jest w tym wypadku niestosowne .
          A co do czerni na wesele - spódnicaq z Promodu jest super , bluzka z łódeczką
          pod szyją pasuje , a balerinki i torebka dodadzą szyku . Super!!!!
      • lucy215 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:13
        u mnie w rodzinie raczej to by nie przeszło. nie chodzi nawet o to żeby nie
        przytłamsic panny młodej, tylko że czarny kolor jest zarezerwowany na pogrzeb,
        ubranie sie na czarno od stóp do glowy (mimo żółtych dodatków) sprawiłoby sporo
        zamieszania.
        ale każda rodzina jest inna.
        • Gość: Lenka Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.chello.pl 30.05.05, 15:21
          No, nie przesadzajmy, że czarny jest zarezerwowany tylko na pogrzeb(tak na
          marginesie to na czarno ubiera się tylko najbliższa rodzina,a nie wszyscy).
          Jest to kolor o tyle uniwersalny że o ile się go dobrze zestawi można włożyć w
          sumie na każda okazję,ślub także.
        • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:27
          No wiesz Lucy, ale nie wszyscy ubierają się dla rodziny...
          • lucy215 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:40
            napisałam że u mnie w rodzinie bo mamy takie tradycje, nie chodzi o ubieranie
            się dla rodziny, tylko o to co wypada a co nie.
            ale nawet na ślub u kogoś innego nie poszłabym cała na czarno, zwłaszcza z
            czarnymi paznokciami, według mnie wygląda to nieco demonicznie.
            • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:43
              Sorry. Zrozumiałam inaczej:(
              • lucy215 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:46
                :)
                sama jadę na wesele do rodziny w czercu, nie wiem co wykombinować żeby nie
                wyglądać jak ciotka klotka w jasnej garsonce :) muszę sie za jakąs kiecką
                rozejrzeć :)
                • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 16:14
                  Może czarna, he, he;)
                  Z wystającą haleczką białą na przykład.
      • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:23
        Świetnie! Będziesz bardzo fajnie wyglądać.
        Ja na wszystkich weselach byłam w czerni, bo mi w niej dobrze i lubię i głupotą
        są dla mnie jakieś przesądy.
        • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:34
          No i wreszcie ktoś normalny:))))) Kojarzy mi się to z jednym moim kumplem ,
          który nie ogladał żony przed ślubem w sukience, żeby nie mieć pecha, wybrał
          czerwiec- bo ma literę R i nie pada wtedy deszcz, miał oczywiście coś
          pozyczonego w garderobie i przeszedł prawa nogą przez wejscie do
          kościoła...Jakimś cudem rozwiódł się po roku - zdaje się , że zapomniał drzazgi
          z trumny mieć w kieszeni, albo innego kretyństwa, które to ma zapewniać długie
          i wspaniałe małżeństwo:)))) :P
          • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 15:42
            :)))))
            • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 30.05.05, 15:48
              No dzieki, juz mam luz, wiem ze tak własnie sie ubiore i sie juz nie
              zastanwiam:) Moj facet zreszta tez nie bedzie mial garnituru ale bedzie ubrany
              bardzo fajnie i elegancko, wierze w jego gust, moze ktos na nas szepnie zle
              slowo ale bedziemy sie dobtrze bawic, o ile mozna na weselu ( to drugie w moim
              zyciu a pierwszego nie wspominam za dobrze, orkiestra w rozowych koszulach i
              czerwonych krawatach wyjaca jakies sytraszne kawalki). No nic, to podobno ma
              byc lepsze :)
              • zuzaba Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 16:15
                To w takim razie miłej zabawy:)
      • Gość: Ewa Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 30.05.05, 17:31
        W ubiegłym roku zaliczyłam dwa wesela- jedno jak "ciotka klotka" w białym
        garniturze (czułam sie fatalnie) a dugie, wzbogacona o doświadczenie z
        poprzedniego, w czarnej sukience z rózowym kwiatem :D Zgadnijcie na ktorym
        bawiłam sie lepiej :)
        • Gość: AnnieLaurieStarr Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 80.50.251.* 30.05.05, 17:59
          Jesli jest to eleganckie wesele to zestaw ubraniowy jest fajny, ale jesli jest
          to wesele bardziej "ludowe" to raczej taki stroj bedzie sie odznaczal i nie
          bedziesz sie dobrze czula.
          • Gość: s Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.kom / *.kom-net.pl 30.05.05, 18:15
            hihi uwazaj bo cie babcie i ciotki spluja:)))
            pomysl odwazny jak na polskie realia ale czemu nie?you live once.
            u mnie tez by nie przeszlo juz widze dziadka jak grzmi -niby taki postepowy ale
            czuje ze by sie specjalnie pofatygowal[mieszka w Niemczech]przyjechal zeby mi
            takie "herezje"wybic z glowy:D
        • famke1 Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 05.06.05, 23:53
          I o to chodzi. Uważam, że można iść w czarnej sukience i nie jest to nietakt
      • Gość: Kot-kanapowiec O masz ci los... :( IP: *.chello.pl 30.05.05, 18:29
        Czarny jest w chrześcijaństwie symbolem żałoby. Tak to już jest i co bardziej
        religijne osoby mogą odebrać twój strój dwuznacznie. A co będzie jeśli państwo
        młodzi też są religijni i przywiązują wagę do tego typu symboliki? Oczywiście
        ubierasz się dla siebie, ale w takim przypadku musisz też wziąć pod uwagę
        uczucia głównych bohaterów zdarzenia.
        Co innego wesele - tam można się przebrać i założyć coś luźniejszego - nawet
        czarnego.
        • Gość: Klara Re: O masz ci los... :( IP: *.4web.pl 30.05.05, 19:13
          a nie przyszło Wam do głowy, że z takim podejściem to się nonsensowne robi?

Bo nie można na czarno, bo to symbol załoby.
          Nie powinno sie na czerwono, bo to atrubut wyuzdanej zmysłowości.
          Nie wypada na biało, bo to kolor zarezerwowany dla panny młodej.
          Róż jest infantylny.

itp...
          Za chwile zostaną tak obrzydliwe kolory, że naprawdę lepiej na ślub nie
          iść...Może niech kazdy idzie w tym w czym się dobrze czuje. Ja sama znam ze
          dwie dziewczyny, które obłędnie wyglądają w czerni i żaden inny kolor im tak
          nie pasuje , nie widzę wieć powodu dlaczego na ślub mają iść na zielono, choć
          jest im w tym kolorze paskudnie...
          • Gość: Kot-kanapowiec Re: O masz ci los... :( IP: *.chello.pl 30.05.05, 19:23
            Ale, jak już mówiłam, na ślub ubierasz się nie tylko dla siebie ale i żeby
            uczcić państwa młodych (może głównie po to?).
            A pewne symbole w kulturze funkcjonują i nie zmieni się tego ot, tak.
            W kościele czerwień to symbol życia, krwi, miłości do Boga i bliźniego a nie
            tylko wyuzdania. Róż nie ma tutaj z kolei nic do rzeczy. Pod względem
            kościelnej symboliki jest raczej neutralny na ślub. To, czy jest infantylny,
            czy nie, to zupełnie inna bajka. Proszę więc bez demagogicznego rzucania
            hasłami i mieszania pojęć.
            • Gość: Klara Re: O masz ci los... :( IP: *.4web.pl 30.05.05, 19:33
              Ja niczym demagogicznie nie rzucam. Symbolem żałobyw kościele jest fiolet, nie
              czerń. Jeśli pannie młodej i panu młodemu nie przeszkadza kolor mojej sukienki,
              to nie wiem kogo on tam obraza.Jest się tam dla nich, nie dla ciotki Maryli, a
              mam wrażenie, że wielu w tym wątku nie rozumie istoty slubu i bardziej dba o tę
              przysłowiową ciotkę Marylę niż państwa młodych.
              • Gość: Kot-kanapowiec Re: O masz ci los... :( IP: *.chello.pl 30.05.05, 19:49
                Czy państwu młodym nie przeszkadza, to nie wiemy - o ile sie nie myle, autorka
                watku nic o ty nie mowi.
                Tak, masz rację co do fioletu. Ale dlaczego piszesz, że czerń nie nie jest w
                Kościele symbolem żałoby, to ja nie rozumiem :( Fiolet oraz czerń to symbole
                Męki Pańskiej.
                • Gość: Klara Re: O masz ci los... :( IP: *.4web.pl 30.05.05, 19:57
                  Nie. Czerń była od zawsze w kościele symbolem grzechu i szatana, nie męki
                  Pańskiej. .

Kolor czarny

To kolor nocy, nicości, wyniszczenia, śmierci, królestwa śmierci, grzechu,
                  potępienia. Można tu przytoczyć Ap 6,12: "I ujrzałem: gdy otworzył pieczęć
                  szóstą, nastąpiło wielkie trzęsienie ziemi i słońce stało się czarne jak
                  włosienny wór, a cały księżyc stał się jak krew". Do XII wieku używano szat
                  koloru czarnego w tych okolicznościach, w których od tego czasu stosuje się
                  szaty fioletowe. Można używać szat koloru czarnego w liturgii za zmarłych (OWMR
                  308 e), choć,preferować należy kolor fioletowy.
                  Tak więc od XII wieku mamy do czynienia
                  z fioletem zastepującym czerń.
                  • Gość: Kot-kanapowiec Re: O masz ci los... :( IP: *.chello.pl 30.05.05, 20:02
                    Nieprawda. Na więcej nie mam czasu, sorry.
                    Nie czytaj Biblii dosłownie.
                    • Gość: Klara Re: O masz ci los... :( IP: *.4web.pl 30.05.05, 20:15
                      To pisał jakiś ksiądz...Zdaje się, że argument o nieczytaniu czy czytaniu za
                      dosłownie kończy kazdą dyskusję, bo wtedy nie mamy już na czym sie oprzeć za
                      chwilę...
      • keepersmaid Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 19:17
        Zasadniczo i zgodnie z protokolem wszelkim na slub nie nalezy sie ubierac ani na
        czarno ani na bialo, bo czarny to zaloba, a bialy jest zarezerwowany dla panny
        mlodej.
        Taka jest ogolna zasada.
        A od kazdej zasady sa wyjatki, moja psiapsiolka brala slub wiccan ubrana jako
        panna mloda w ciemna zielen... stroje gosci byly dosc dowolne :)))

Natomiast jezeli zapraszaja nas na bardzo formalny slub z weselem w palacu i
        zaznaczeniem jakiego typu stroju oczekuja, to trzeba sie dostosowac.
      • kamsi Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 30.05.05, 21:34
        Bez przesady, miedzy mala czarna a garsonka w stylu ciotczanym jest jeszcze
        mnostwo mozliwosci. Co do tradycji i postepowosci wypowiadac sie nie chce, na
        symbolice az tak dobrze sie nie znam, niemniej jednak w ramach ciekawostki,
        zwlaszcza wszystkim postepowym, moge powiedziec, ze u mnie w rodzinie na czarno
        ubieraja sie w zasadzie wylacznie rozne ciocie i kuzynki z malych miasteczek i
        wiosek:) Nie chce byc zlosliwa, ale daje pod rozwage:)
      • k_anilorak Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 09:27
        ja mam podobny problem....mama być świadkiem na cywilnym.... a jedyna elegancka
        kiecka jaką mama jest ....czarna..... ale chyba świadkowej niewypada w
        czarnym ... nawet jesli jest to ślub cywilny...chyba, żeby ożywić sukienke
        jakimis dodatkami....typu kolorowe buty i dodatki....pomóżcie.....
        • k_anilorak Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 31.05.05, 09:31
          mam* miało być , bo to ja mam być świadkiem a nie jakaś mama....... :)
          • Gość: XiX Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.abg.com.pl / *.abg.com.pl 31.05.05, 14:19
            Odpowiadam na pytanie apropos państwa młodych, nie sa przesadnie religijni,
            wiem ze moj stroj nie wzbudzi w nich rzadnych zastrzezen, poza tym mamy z panna
            młoda bardzo podobne gusta, nie ubieramy sie jak ulica w senise np. rozowe
            kolorki wszedzie, kwieciste sukienki itp. raczej obie mamy gust bardziej idący
            w stylu aristyczno - cygańsko - hippie z domieszką elegancji ;-) Wesele tez nie
            będzie typowo wiejskie, razej "mieszczańskie" i po waszych radach domyślam się
            ze moj strój nie będzie problemem, zwłaszacza że naprawde nie jest tjakiś nad
            wyraz kontrowersyjny, jest poprostu w dużej mierze czarny ale wesoły,
            nie "grobowy". Pomogłyście mi i podjęłam już decyzję:) No i będę sie dobrze
            bawić a przynajmniej spróbuje :-)

dzieki!!
      • Gość: miss B byłam raz na weselu IP: *.energostal.pl / *.energostal.pl 01.06.05, 08:46
        w małej czarnej, czarnych drobnych kabaretkach, czarnych butach, miałam
        wisiorek z turkusem. bawiłam się świetnie i nawet nie pomyślałam że to coś nie
        tak. Dopiero po jakimś czasie ktoś widząc zdjęcia powiedział, że czarna
        sukienka przynosi ponoć nieszczęście. Splunęłam trzy razy przez lewe ramię przy
        pełni księżyca...
        nie przejmuj się i baw się dobrze.
        Gdzie to wesele - może to samo na które ja się wybieram 4 czerwca?
        tym razem planuję czerwoną sukienkę - podobno kolor wyuzdany i wyzywający...
        • xixx Re: byłam raz na weselu 01.06.05, 10:34
          Wesele w Szczecinku, tez 4go :)
          • Gość: miss B. jednak nie to samo, IP: *.energostal.pl / *.energostal.pl 01.06.05, 10:44
            ja jadę pod Płock:)
            miłej zabawy
            • xixx Re: jednak nie to samo, 01.06.05, 13:03
              dzieki:) I Tobie też!
      • tralalumpek lata 80 01.06.05, 08:57
        czarny top, czarna spodnica, zolte buty i zolta torebka - proponuje jako
        koronacje rozowy kapelusik
        • xixx Re: lata 80 01.06.05, 10:36
          dzieki:) Pozyczysz mi? Bo nie mam w szafie ale Ty napewno masz i dodaj jeszcze
          jakis kolejny obciach w Twoim stylu plz! :))
          • tralalumpek Re: lata 80 01.06.05, 10:38
            xixx napisała:

> dzieki:) Pozyczysz mi? Bo nie mam w szafie ale Ty napewno masz i dodaj
            jeszcze
            > jakis kolejny obciach w Twoim stylu plz! :))

przykro mi ze nie bede mogla ci pomoc bo ja po prostu nie mam ale jak znam
            szczecinek to znajdziesz z pewnoscia jeszcze przez weselem
            powodzenia w doborze odcieni rozu
            • xixx Re: lata 80 01.06.05, 10:44
              Takie panny jak Ty powoduja ze chce sie zygac.
              • tralalumpek Re: lata 80 01.06.05, 11:48
                xixx napisała:

> Takie panny jak Ty powoduja ze chce sie zygac.

uwazaj na zeby!
      • mantha Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 11:06
        Widzialam te spodnice i strasznie na nia chorowalam, ale nie dysponowalam w
        tamtym momencie gotowka - jest po prostu piekna i idealnie nadaje sie wlasnie
        na wesele. Z czarnym nie ma problemu na slubach i weselach, bylam osttanio na 3-
        ech i ludzie sa poubierani od sasa do lasa, na czarno tez.
        pozdrawiam
        • papryczka_ag Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 11:12
          Zawsze ubieram sie na czarno, na wesela i sluby także. I nigdy nie usłyszałam
          od nikogo, że to niestosowne. Jest to dla mnie jeden z głupich stereotypów w
          modzie. Nie każdy strój w wersji czarnej musi być smutny i poważny.
        • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 11:17
          Wiesz, dla mnie tez byla za droga ale jesli jestes z Warszawy to cos Ci
          podpowiem. Ja nie lubie wydawac duzej kasy na ubrania, raczej wole polazic,
          poszukac, i efektem takiej jedenj wyprawy jest ta spodnica, jest przy Rondzie
          ONZ i na Chmiellnej taki sklep z koncowkami serii, tam sa rzeczy z Promodu -
          tansze, z wycietymi metkami, tam wlasnie kupilam pare ladnych rzeczy za male
          pieniadze, z tym ze uprzedzam, nie jest tak ze idziesz i od razu znajdujesz
          full fajnych ciuszkow, raczej trzeba pochodzic i raz na jakis czas cos sie
          trafi, ta spodnice kupilam tam za 79 zl (w sklepie jakos pod 200 podchodzila) i
          chyba jeszcze sa.

Pozdrawiam:)
        • Gość: lka Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.net 01.06.05, 11:28
          Ja byłam kiedys na prymicji,dziewczyna z ogromnym biustem wystąpiła w mini i z
          dekoltem.
          • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 12:59
            Znalazlam ta spódnice na allegro własnie teraz więc pokazuje:

www.allegro.pl/show_item.php?item=52647213

tylko że tu zdjecie jest fatalne i z tymi butami wygląda masywnie, gdybym jej
            nie miała takie zdjęcie by mnie nie zachęcilo. No i kupiłam ja za połowe ceny
            tej, proponowanej tutaj.
            Pozdrawiam.
            • Gość: Klara Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.4web.pl 01.06.05, 13:03
              Ja wiem, sama chciałam sobie ją kupić, bo na wiosnę była w przecenie...Ale
              niestety była taka bordowa jak na tym zdjęciu i jeszcze jakby kawowa, a
              czarnej -nie , szkoda...To sliczna spódnica jest, ale na tym zdjęciu to nie
              wiem, czy podróbka czy co, bo w rzeczywistości nie zamienia człowieka w
              słonia:))))))))
              • Gość: Klara Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.4web.pl 01.06.05, 13:06
                hhehehehehe...Mam dziwne podejrzenie, że w tę pierwszą spódnicę z lewej ubrany
                jest ...facet:)))))
                • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 13:10
                  Wiesz, może masz racje że podróbka, bo moja ma na tej wystającej falbanie takie
                  cieniutkie paseczki a tu ich brak, chociaż nie upieram się, może było kilka
                  wariantów. I w rzeczywistości fajnie figure podkreśla, w sensie , że mimo że
                  jest rozłożysta to wygląda się w niej smukło.

Chyba właśnie czarną widziałam w tych końcówkach serii o których pisałam kilka
                  pozycji wyżej.

Pozdrawiam!
      • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 16:19
        A to jkest ten top www.promod.com/odyssee/src/fp-ficheproduit.asp?
        lg=UK&Saison=6&Modele=250030&Coloris=001&PrOp=1&PgRs=1&UserId=200506011611577501
        71058 prosze jak teraz mozna wszystko znalesc w necie:)
        • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 01.06.05, 16:22
          Zle sie wkleilo ogolnie jak sie wejdzie na strone www.promod.com i tam wybierze
          sie sleeveless tops to pierwszy czarny to ten :)
          • Gość: justyna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 13:39
            Hmm, bardzo ciekawe zestawienie, podoba mi się ale u mnie by nie przeszło.
            Tez mam wesele 11 czerwca i bede tylko gosciem, wesele tzw. "wiejskie" wiec
            będą pewnie same kiczowate suknie z tafty z gorsetami, a ja "miastowa"
            dziewczyna chciałabym się troche wyrożniać. Ale niestety byłam w KDT a tam same
            rożowe i taftowe kiecki, obrzydliwe!!! Znalazłam gdzieś czarną sukienkę na
            ramiączkach w duże rożowe kwiaty, ładna ale nie było mojego rozmiaru.
            Dziewczyny z Warszawy możecie mi polecić jakiś sklep z oryginalnymi sukienkami,
            to pilne, prosze!!!

• xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 02.06.05, 14:32
              Jeśli nie możesz sobie pozwolic na szaleństwo to radzę przejśc sie Chmielną np.
              tam widzialam w oknie wystawowym fajna sukienke ale nie pamiętam jaki to sklep,
              czarna w takie kwiaty na skos jakby, niestymetrycznie, nie łączka. To bylo jak
              sie idzie w strone Nowego Swiatu po prawej stronie, maly butik, chyba niedrogi,
              juz blisko bardzo Nowego Swiatu. Poza tym moze ZARA ta tańsza część, ale dawno
              tam nie byłam więc nie wiem czy maja coś fajnego teraz.

Pozdrawiam!
              • Gość: justyna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.06.05, 14:45
                Dzięki, na Chmielnej i Nowym świecie jeszce nie byłam więc sie wybiore.
                A sklep o ktorym mowisz chyba kojarze, zawsze tam wiszą ładne kreacje.

Znalazłam w necie ładne weselne sukienki, i niekoniecznie czarne ;-)

www.vanillacafe.fora.pl/viewtopic.php?t=17&sid=ed7d9c292afb7d14deb5f25aeff2711e

• xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 02.06.05, 15:03
                  No niektóre są przepiękne! Ale gdzie je kupić? No i ile kosztują?
                • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 02.06.05, 15:10
                  Wiesz ja w tym swoim kompecie wygladam bardzo podobnie jak babeczka z linku,
                  który dołączyłas, zdjęcie w wątku "vanillacafe" wysłany 18.42 27go maja, za
                  różową zaraz, taka czarna za kolano, i tak jak patrze na tą babeczke to nie
                  wydaje mi sie, żeby jej stro kogoś mial zgorszyc, ja tą czern poza tym
                  przelamie jeszcze dodatkami.

Szkoda że u nas trudno takie ladne suknie znalesc:( nie wszytskie mi sie
                  podobaja ale pare jest super, np ta z dolem plisowanym , cudo.
                  • abnegacja_moralna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 02.06.05, 19:44
                    Ach, rzeczywiście niektóre sa śliczne...tę drugą czarną z rózową wstązeczką
                    kupiłabym sobie i nie na wesele, tyko wstążeczkę zmieniłabym na biala ,
                    satynową...Ale cos mi się zdaje, że mozna pomarzyć, bo u nas to tych sukienek
                    nie uświadczysz...
                    • Gość: Martyna Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: 83.238.121.* 02.06.05, 20:00
                      Witam, spokojnie mozesz isc tak ubrana, ja prawie zawsze na wszystkie wesela
                      ubieram sie na czarno i jeszcze nigdy nickt mi nic zlego nie powiedzial, wrecz
                      przciwnie. w czerwcu ide na dwa wesela :)) i na oba ubieram sie na czarno,
                      kupilam sobie dwie sukienki, oczywiscie czarne :D Jedna przed kolano, satynowa,
                      gorsetowa, bez ramiaczek, na dole plisowana, a druga z grubeszgo materialau ze
                      wstawkami z aksamitu i koronki za kolano, z rozporkiem z tylu, tez gorsetowa,
                      bez ramiaczek. Uwazam ze nie ma nic niestosownego w czerni, to jakis glupi
                      stereotyp. Niczym sie nie przejmuj, bedziesz wygladac pieknie i baw sie
                      dobrze!!!

Pozdrawiam!!!!!!!!
                      • Gość: Go_Ga Re: Na wesele, czarna sukienka może być? IP: *.elblag.dialog.net.pl 05.06.05, 17:27
                        A ja jestem matką pana młodego i mam zamiar ubrać się na wesele syna w długą
                        czarną aksamitną spódnicę do tego włożę jakąś jasną elegancką bluzeczkę.
                        Czy też mi powiecie, że to nie wypada aby matka młodego była w czerni???
                        • xixx Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 07.06.05, 11:56
                          No więc ja jestem juz po tym weselu, byłam ubrana jak zamierzałam (opis w
                          pierwszym poście) i czułam sie świetnie:) Nie odcinałam sie jakos zbytnio ale
                          czułam ze wygladam oryginalnie i bawiłam sie dzieki temu dobrze:) Matka Pana
                          lodego miała tez czarną suknie, wyglądała slicznie, czas przesądów juz chyba
                          dawno minął:)

Pozdrawiam!

ps. na kolejne wesele za miesiac (goscie nie bedą sie powtarzac ;) ide ubrana
                          tak samo :)))
                          • totalna_apokalipsa Re: Na wesele, czarna sukienka może być? 07.06.05, 12:11
                            No i fajnie:))))))
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka