kochanica-francuza 07.07.05, 11:42 nie ma w google`u żadnego ich zdjęcia (chlip,chlip;-),ale są to,z tego,co wiem,długie i luźne (do kolan,do pół uda)majtki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
umaa Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 11:43 moj facet wiekszosc moich ubran pieszczotliwie nazywa barchanami Odpowiedz Link Zgłoś
dies_lacrimarum Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 11:49 Barchany to majtki z nogawkami do kolan lub kostek noszone dawno temu przez wiejską biedotę. Odpowiedz Link Zgłoś
dies_lacrimarum Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 11:51 Joke barchanowy: Koniec lat 60-ych, Moskwa, zima, godzina 5 rano. Pusta, nieoswietlona ulica do pracy w fabryce szybkim krokiem szla Natasza Iwanowna.Gdy przechodzila kolo jednej z wielu odrapanych ciemnych kamienic z bramy wybieglo czterech chlopakow. Przewrocili ja na ziemie, zadarli kiecke, sciagneli cieple barchanowe majty i szybko uciekli. Poniewaz brygada Nataszy brala udzial w konkursie na najlepszy socjalistyczny kolektyw robotniczy i wszystkie spoznienia byly bardzo zle widziane, kobieta nie poszla na milicje, zeby zawiadomic o zajsciu, tylko otrzepala sie ze sniegu i jeszcze szybciej poszla w strone swojego zakladu pracy. Przepracowala sumiennie cala dwunastogodzinna zmiane i po 17, zmeczona udala sie w droge powrotna do domu.Gdy szla osniezona ciemna ulica wydychajac z wysilku kleby pary, z jednej z bram wypadlo znowu czterech chlopakow.Przewrocili ja na ziemie, zadarli kiecke i na dupe naciagneli jej grube barchanowe majtochy. Najwyzszy z nich wcisnal jej jeszcze w reke kawalek kartki i tak jak rano uciekli. Natasza Iwanowna przestraszona wstala, otrzepala sie ze sniegu i pedem pobiegla w strone domu. Jednak gdy przebiegala kolo jednej z nielicznych latarni zerknela na kartke. Bylo tam napisane niezgrabnymi literami : -" Byly brudne-sa czyste. Timur i jego druzyna." Odpowiedz Link Zgłoś
butik_hexe_batorego25_krakow Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 11:54 rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 14:38 butik_hexe_batorego25_krakow napisała: > rotfl co rotfl misiaczku?jakbyś wtedy żył,to twoja najdroższa też by w takich latała... Odpowiedz Link Zgłoś
butik_hexe_batorego25_krakow Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 17:02 Ja tylko z podziwiam dzielnych pionierów z drużyny Timura. Nie bali się się nawet majtek przodowniczki pracy. Co do "najdroższej", to byłby mały problem, bo jakoś niespecjalnie gustuję w kobietach. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 17:43 butik_hexe_batorego25_krakow napisała: > Ja tylko z podziwiam dzielnych pionierów z drużyny Timura. Nie bali się się > nawet majtek przodowniczki pracy. > > Co do "najdroższej", to byłby mały problem, bo jakoś niespecjalnie gustuję w > kobietach. :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) to sama byś latała Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 12:36 kochanica-francuza napisała: > nie ma w google`u żadnego ich zdjęcia (chlip,chlip;-) jak nie jak tak ;) www.medievaldesign.com/camicie_e_braghe/braghe1200big.jpg www.skilletlicker.com/revwar/rw/smallclothes/diderotbreeches.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 14:38 frigg napisała: > kochanica-francuza napisała: > > > nie ma w google`u żadnego ich zdjęcia (chlip,chlip;-) > > > jak nie jak tak ;) > www.medievaldesign.com/camicie_e_braghe/braghe1200big.jpg > <a href="www.skilletlicker.com/revwar/rw/smallclothes/diderotbreeches.jpg" target="_blank">www.skilletlicker.com/revwar/rw/smallclothes/diderotbreeches.jpg</a> dziękuję bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Co do legendarnych barchanów IP: 193.111.166.* 07.07.05, 14:44 to nie są barchany na tych zdjęciach... Barchan to rodzaj dzianiny/tkaniny bawełnianej: sjp.pwn.pl/haslo.php?id=3463 zatem barchany to nie tyle majtki z nogawka (te nosza nazwę "reform": sjp.pwn.pl/haslo.php?id=52859 moga to także być figi sjp.pwn.pl/haslo.php?id=14781 barchany to po prostu majtki grube, bez koronek, ozdobnków itp - majtki majace ocieplac pupsko, anie jes figlarnie zasłaniac/odsłaniać. Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 15:04 A gdzie jest powiedziane, że reformy są z nogawkami, a? Zabudowane może tak. A w cytowanym przez Ciebie SJP, jest napisane tylko, że to damskie gacie. Z tego co piszesz wynikałoby, że barchanowe gacie pozostaną barchanowymi gaciami bez względu na krój. Więc dlaczego niby te z linku są nieodpowiednie? Ja się nie upieram, że to to, bo z barchanami mam tyle wspólnego co z samochodami drogimi, czyli nic :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Co do legendarnych barchanów IP: 193.111.166.* 07.07.05, 16:34 po prostu nie są z barchanu... dlatego barchanami nie są poza tym porównując obie definicje zobaczysz, ze nazwa "figi" wyrażnie wyklucza majtki z nogawka, zaś "reformy" nie, jak weźmiesz Doroszewskiego (jest dokałdniejszy, niz ten słownik) to się przekonasz, ze reformy to właśnie majtki z nogawką. A barchan to jest taka dzianina jak np. w starych bawełnianych dresach. Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 17:03 'Nie wyklucza' nie znaczy 'zakłada'. Ja tam nie wiem z czego zrobione są gacie na szkicu. A grzebać w encyklopediach i słownikach w poszukiwaniu odpowiedzi na odwieczne pytanie 'azaliż mają majty takieatakie nogawki' się mi nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Co do legendarnych barchanów IP: 193.111.166.* 07.07.05, 17:04 a mnie bardzo, bo ja językoznawcą jestem :) a magistrowałam się właśnie z leksyki garderoby :) Odpowiedz Link Zgłoś
frigg Re: Co do legendarnych barchanów 07.07.05, 17:06 to se trafiłam :))))) Poddaję się Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Koleżanka językoznawczyni 07.07.05, 17:44 proszona o jednoznaczną wypowiedź w sprawie barchanów - i inne ciekawostki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt a tu w subtelniejszej wersji 07.07.05, 14:41 www.gelos.ru/pyatn/nov2003/211103/bigimages/pantalony.jpg i jako pantalony! Odpowiedz Link Zgłoś