Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ludzie piszcie prawidłowo!

07.07.05, 14:37
    tytuł jednego z wątków przeczytałam "Współczuję - nie mieszkanka Warszawy"
    tzn.mieszkanka innego miasta komuś współczuje (nie wiadomo komu).

Jeśli natomiast chodzi o współczucie osobom z innych miast,to na
    litość,MIESZKANKOM!!!!!!

Mamy już pierwsze efekty niedbałej wymowy,którą Polacy stosują ostatnio z
    zamiłowaniem...
    Obserwuj wątek
      • e_katt a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 14:44
        czy ktoś mógłby wyjaśnić, dlaczego tak wiele osób mówi (w I. os. l.poj.) "nie
        rozumie" (z wymową nawet "nie rozumię"!) zamiast "nie rozumieM"??

naleciałości? regionalizmy?
        • Gość: lola Re: a tak na fali prawidłowej wymowy IP: *.ipt.aol.com 07.07.05, 14:46
          Znam polonistki mowiace:
          w s i a s c,
          anizeli wziac!
          • dagny1001 Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 14:59
            Użyłaś spójnika 'aniżeli' w niewłaściwym znaczeniu. Przyganiał kocioł
            garnkowi...
        • Gość: marta Re: a tak na fali prawidłowej wymowy IP: 193.111.166.* 07.07.05, 14:47
          Ha ha! a ja myślałam, ze to "niemieszkanka" to jest podis - i ze ona współczuje
          warszawiankom, jako Niemieszkanka Warszawy ! Ale głupak ze mnie! I nawet się
          zastanawiałam, ze brakuje przecinka :D
          • zanaa Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 22:34
            ja tez sie nie kapnelam, myslam ze autorka nie mieszka w wawie
        • n_nicky Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 14:48
          Chyba na tej samej zasadzie to funkcjonuje,co np. "zaczoł","zaczołem"-pisownia
          oparta na fonetyce.
          bardzo mnie to razi...
        • kochanica-francuza Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 14:51
          e_katt napisała:

> czy ktoś mógłby wyjaśnić, dlaczego tak wiele osób mówi (w I. os. l.poj.) "nie
          > rozumie" (z wymową nawet "nie rozumię"!) zamiast "nie rozumieM"??
          >
          pomylenie koniugacji,to samo z "umieć"
          \
          znałam faceta odmieniającego następująco:
          ja umię
          ty umisz
          on umi
          my umimy
          wy umicie
          oni umią

(czyli np.jak czasownik "widzieć)
          • oka5 Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 15:27
            W porządku, błąd z nie-mieszkankami był okropny, ale mam prośbę do Ciebie,
            Kochanico. Bądź uprzejma robić odstęp po znakach przestankowych. Takie pisanie
            bez spacji to też jest błąd, a na dodatek kiepsko się to czyta ;-).
            • kochanica-francuza Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 16:10
              oka5 napisała:

> W porządku, błąd z nie-mieszkankami był okropny, ale mam prośbę do Ciebie,
              > Kochanico. Bądź uprzejma robić odstęp po znakach przestankowych. Takie pisanie
              > bez spacji to też jest błąd, a na dodatek kiepsko się to czyta ;-).
              ha, postaram się, aczkolwiek nie mam odruchu:-(
          • kalinakalina pozdrawiam 07.07.05, 16:01
            to forum jest potwornie wrazliwe...na bledy oczywiscie.
            mnie najbardziej dziwi wszechobecne DOKLADNIE DOKLADNIE...ble ble ble...
            i kochanico po przecinku czy kropce robi sie przerwe...
            a teraz troszke o sobie: ostatnio zauwazylam ze pisze ze wschodnim akcentem
            czyli np. SLUZBOWO LANCIO odezwalo sie pochodzenie...
        • Gość: klara Re: a tak na fali prawidłowej wymowy IP: *.4web.pl 07.07.05, 14:57
          No to jest chyba po prostu wzorowaniesie na byłym, myly Państwo, prezydencie
          Polski:) Lechu też mówił: rozumię , umię, a nawet wyodrębnił plusy dodatnie i
          plusy ujemne:))))
          • Gość: qwerty Re: a tak na fali prawidłowej wymowy IP: *.net / *.net 07.07.05, 15:17
            i prosze ni mowcie ze ubieracie np spodnie bo ubrac to mozna lalke barbi
            spodnie sie wklada albo zaklada na siebie a nie ubiera
            • se.la.vie Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 15:37

> i prosze ni mowcie ze ubieracie np spodnie bo ubrac to mozna lalke barbi
              > spodnie sie wklada albo zaklada na siebie a nie ubiera

piszę się barbie,a nie barbi
        • se.la.vie Re: a tak na fali prawidłowej wymowy 07.07.05, 15:34
          Mnie denerwuje sytuacja w której przykładowo dwie osoby wybierają sie do sklepu
          i jedna z nich mówi"My z Kaśką idziemy do sklepu".To tak jakby mówiła że oprócz
          tych dwóch osób idzie jeszcze jedna Kaśka.I często słysze to u ludzi.

• e_katt a może ktoś 07.07.05, 15:38
        leksykalnej denominacji poustrojowej jeszcze nie przeszedł i mówiąc "my z
        Kaśką" ma na myśli "my [czyli "Obywatelka"] z Kaśką"?
        ;))
        • kochanica-francuza Re: a może ktoś 07.07.05, 16:10
          e_katt napisała:

> leksykalnej denominacji poustrojowej jeszcze nie przeszedł i mówiąc "my z
          > Kaśką" ma na myśli "my [czyli "Obywatelka"] z Kaśką"?
          > ;))
          >
          >
          a może to staropolski pluralis maiestatis?My,z Bożej łaski król Polski,z Kaśką?;-)
          • e_katt ;-D ...tyle Ci K-F powiem;-) nt. 08.07.05, 08:53

• kochanica-francuza Re: ;-D ...tyle Ci K-F powiem;-) nt. 08.07.05, 18:53
              e_katt napisała:

>
              no co? król nie może z Kaśką? ;-)
              • e_katt król 08.07.05, 21:30
                to co najwyżej z Karoliną może, bo

"Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego"

czyż nie?! ;-)
                • kochanica-francuza Re: król 09.07.05, 23:20
                  e_katt napisała:

> to co najwyżej z Karoliną może, bo
                  >
                  > "Król Karol kupił królowej Karolinie korale koloru koralowego"
                  >
                  >
                  > czyż nie?! ;-)
                  >
                  >
                  bo chciał ukryć,że na boku z Kaśką...upieram się...;-)
        • guise Re: a może ktoś 08.07.05, 22:52
          e_katt napisała:

> leksykalnej denominacji poustrojowej jeszcze nie przeszedł i mówiąc "my z
          > Kaśką" ma na myśli "my [czyli "Obywatelka"] z Kaśką"?
          > ;))
          >
          hmmm? denominacji? wydaje mi sie, ze ten rzeczownik nie mogl byc uzyty w tym
          kontekscie. denominacja- od "nominal" co czysto kojarzy sie z pieniedzmi... a
          moze sie myle? wszak jestem jeszcze dzieckiem:)
      • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:17
        Polonistki sie znalazly...
        • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:19
          Gość portalu: Zielonooka napisał(a):

> Polonistki sie znalazly...
          Ja jestem kulturoznawczyni,na polonistyce umarłabym z nudów (bez obrazy dla
          polonistek).

jasne,fżyzdko jedno jAK śĘ piśze ,byle Było zrozómjale - praffda?

Jeszcze parę pokoleń takiego myślenia - i dojdziemy do podobnej ortografii...
      • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:22
        Ja Cie zrozumialam:-)
        • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:23

> Ja Cie zrozumialam:-)
          to miło - i nie przeszkadzała ci forma?
          • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:24
            Wiesz-inaczej blad na bledzie, inaczej pojedyncze potkniecie.
            • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:25

> Wiesz-inaczej blad na bledzie, inaczej pojedyncze potkniecie.
              Jak potknięcie,to co innego.
              • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:27
                No wlasnie-a w moim watku nie znalazlam innego ''potkniecia''. No, ale
                poszukam...
              • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:28
                Inaczej pisac-inaczej mowic. Tutaj nawet jak sie pomylisz to nie zawsze
                poprawiasz. Tak juz jakos jest, nie wiem dlaczego.
                • Gość: złośliwa Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.icpnet.pl 08.07.05, 22:27
                  nie mieszkanka - to az dwa potkniecia. 1. powinna byc koncowka om, 2. nie z
                  rzeczownikami pisze sie razem.
      • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:23
        Ech, ale czuje, ze te nieszczesne ''mieszkanka'' bedzie mi wypominane do konca
        zycia... :(
        • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:25

> Ech, ale czuje, ze te nieszczesne ''mieszkanka'' bedzie mi wypominane do konca
          > zycia... :(

nie,ale coraz więcej osób to myli i to jest irytujące - dziesiątki postów...
          naprawdę mam wrażenie,że to się wiąże z niedbałą wymową...
          • guise Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 22:57
            > Gość portalu: Zielonooka napisał(a):
            >
            > > Ech, ale czuje, ze te nieszczesne ''mieszkanka'' bedzie mi wypominane do
            > konca
            > > zycia... :(
            >
            "te nieszczesne >mieszkanka<"? olaboga, toc to dopiero niedbalstwo..
      • kate-gun Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:28
        TAkIe faJniUsie pisaNie [I JESZCZE TAKIE] raZi mnIE po 100kroĆ bardZieJ niż
        KoLoL LiuZioWy i maLe ToleBECki A NaFFet bLendy OftoghaffiCne
        • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:29
          kate-gun napisała:

> TAkIe faJniUsie pisaNie [I JESZCZE TAKIE] raZi mnIE po 100kroĆ bardZieJ niż
          > KoLoL LiuZioWy i maLe ToleBECki A NaFFet bLendy OftoghaffiCne

O,przepraszam,ja kapitalikami piszę tylko,jak się WKURZĘ!
        • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:29
          Barwne i zroznicowane pisanie:)
          • kate-gun Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:33
            a jAk sFiadCZy O inFencii tffurczej :]
            • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:37
              A jak! ;-)
            • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:37
              Ale juz tak lepiej nie pisz, bo dostaje powoli oczoplasow:)
              • kate-gun Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 19:40
                zA puśno, HyPa mi sieM SpODObalo :]
                • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.05, 19:43
                  Uwazaj, bo zArarzis INycH!??!!
                  • charade Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 21:44
                    Kochanica, ja Ci tam radzę, zrób się ślepa na rozliczne byki, od których się
                    roi na forach, bo "dyslektyków" coraz więcej przybywa. Mnożą się w postępie
                    geometrycznym i cierpią na coraz to wymyślniejsze formy tej przypadłości.
      • Gość: Zenobia Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.arkonskie.v.pl 07.07.05, 21:46
        Piszom jak umiom i zadne narzekanie marudnej kochanicy nic tu nie pomogom :P
      • kate-gun Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 07.07.05, 22:03
        Tak zupelnie powaznie, przyznam sie, ze jestem bardzo drazliwa na tym punkcie,
        zwlaszcza jesli chodzi o tzw. ortografy

Oto moja wypowiedz z innego forum:
        "odnosze wrazenie, ze cale nasze spoleczenstwo to dyslektycy :/
        ludzie, czytajcie ksiazki - nie wierze, ze widzac pewne slowo kilkadziesiat
        razy nie mozna zapamietac jego poprawnej pisowni, w przeciwnym razie dysleksja
        = skleroza :]"

Odpowiedz na to brzmiala:
        "wiecej tolerancji!!!"

Hmmm czyli rozumiem, ze jesli ktos jest dyslektykiem to nie obowiazuja go zadne
        zasady
        A co jesli ktos jest chory psychicznie i musi codziennie mordowac jednego
        czlowieka - bo na tym wlasnie polega jego choroba, czy mamy to tolerowac?

Ten ped to slepej tolerancji dla wszystkiego zaczyna mnie powoli przerazac.
        Musimy byc tolerancyjni. Nie mozna niczego skrytykwac, wyrazic swojego zdania,
        bo przeciez tolerancja jest teraz jazzy. A juz bron Boze nie wolno nam
        skrytykowac biednego chorego dyslektyka.
        • Gość: nadinka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.bpl.vectranet.pl 07.07.05, 22:46
          kiedys mialam tak samo jak ty - nie tolerowalam bledow ortograficznych. dzisiaj
          mam juz wiekszy dystans, a wszystko przez brata i jednego znajomego. obaj duzo
          czytaja, obaj skonczyli studia humanistyczne [socjologia, filozofia], a robia
          takie bledy, ze wlosy deba staja. jezeli ktos pisze 'wykoZystac' to jestem w
          stanie przymknac na to oko, ale jak widze taie perelki jak: mieszkanka zamiast
          mieszkankom, gdanszczaninkom, albo 'rozumie', 'wziasc' to mi sie noz w kieszeni
          otwiera ;D
          i zaslyszane dzis w pracy 'reprezentatywny' zamiast 'reprezentacyjny'. brzmialo
          to mniej wiecej tak: reprezentatywny ten nowy pracownik.
        • Gość: klara Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.4web.pl 08.07.05, 09:07
          Dysleksja to wycieranie sobie gęby i ukrywanie własnego lenistwa. Z racji
          studiów miałam sporo do czynienie z dyslektykami i dysgrafikami; oni niezbyt
          często robią typowe błędy ortograficzne!Zazwyczaj robią błędy fonetyczne, typu:
          domp(dąb), japko(jabłko), pszyjaciółkom(przyjaciółką)itp - po prostu piszą tak,
          jak słyszą...a plaga dysleksji w narodzie wynika z:
          - zaswiadczeń wystawianych na lewo na maturę
          - spędzania połowy zycia na oglądaniu "Baru", zamiast przeczytać cokolwiek
          więcej niż "Claudię"
          • lady Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 09:21
            Włąśnie to miałam napisać. Dysgrafia i dysleksja nie nie to samo co pisanie
            "kturom spudniczke kópić".
          • Gość: Lidkaa Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 21:11
            To Ty chyba mało wiesz o dyslektykach. Oni właśnie robią błędy ortograficzne
            częściej niż fonetyczne!
        • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 11:25
          Co do tolerancji dla dyslektykow to sie zgadzam. Oni nawet (jak to
          napisalas) ''jak tysiac razy przeczytaja jakies slowo'', to niekoniecznie
          zapamietaja jego pisownie. I Ty nic na to nie poradzisz.
          Mialam kiedys kolezanke, dyslektyczke. Kula sie jak mogla, ale i tak ta
          ortografia jej nie wychodzila. I to wcale nie jej wina, wypowiada sie bogato i
          barwnie-a to, ze jest dyslektyczka nie zalezy juz od niej. Trudno. Nawet jezeli
          dyslektycy sa na tym forum, to nie powinnas im tego wytykac i pisac, ze cie to
          drazni. Ich moze drazni twoja poprawnosc;-)
          pozdrawiam
      • lady Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 10:32
        www.bykom-stop.avx.pl/index.html
        • b_bb Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 11:54
          Świetny ten link. Jestem za.
          Jeśli ktoś ma problemy z ortografią, zawsze może napisać tekst w jakimś edytorze
          (np. Word), który większość byków poprawi. Ambitny dyslektyk tak właśnie robi,
          nie chwali się wszem i wobec swoją przypadłością, lecz stara się pisać
          poprawnie. Większość błędów ortograficznych na forum jest spowodowana nieuctwem.
          Żałosne są panienki, które na zwróconą uwagę odpowiadają, jak głęboko mają
          polską ortografię.
          Nie czepiam się pojedynczego błędu, gdy tekst jest sensowny, każdemu może się
          zdarzyć, jeśli jednak ktoś aspiruje do miana światowej damy, elegantki, a nie
          umie (nie stara się) pisać w miarę poprawnie, a jeszcze jest z tego dumny, jest
          zwykłym burakiem.
      • tralalumpek kochanico! 08.07.05, 10:43
        zwrot: "ludzie piszcie prawidlowo" nie podoba mi sie
        powinnas swoja uwage inaczej sformuowac, bardziej "prawidlowo"
        • Gość: Esmeralda zacznij od siebie IP: *.arkonskie.v.pl 08.07.05, 17:53
          sjp.pwn.pl/haslo.php?id=56366
          Zanim sie zacznie pouczac innych, wypadaloby sie podszkolic w ortografii :P
          • tralalumpek Re: zacznij od siebie 08.07.05, 20:58
            Gość portalu: Esmeralda napisał(a):

> Zanim sie zacznie pouczac innych, wypadaloby sie podszkolic w ortografii :P

dla ciebie specjalnie, nawet po polsku: ł
      • Gość: Zielonooka Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:05
        A mnie wkurza jak przyglupie polskie matki (niewszystkie) zalatwiaja swoim
        pociechom ''lewe'' zaswiadczenia o dysleksji. A to przeciez maja wiecej czasu
        na tescie 6-klasistow, a to lepsze oceny na dyktandach... zenada.
        • Gość: basia Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.05, 19:33
          a mnie strasznie drażni, kiedy ktoś mówi PISZE a nie JEST NAPISANE i zawsze
          zwracam rozmówcy uwagę, który to jednak w ogóle się tym nie przejmuje
      • Gość: magicmada Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.mcart.com.pl 08.07.05, 21:00
        Mysle, ze nie ma takiego okreslenia jak "nie mieszkanka", a nawet gdyby byl, to
        pisano by to slowo razem, jako rzeczownik
      • Gość: stern.stern Re: Ludzie piszcie prawidłowo! IP: *.2.15.univie.teleweb.at 08.07.05, 21:14
        a jezeli ja na przyklad nie umiem juz pisac prawidlowo po polsku, to znaczy ze
        nie wolno mi sie tutaj wypowiadac. bo komus to moze przeszkadzac?!
        • tralalumpek Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 21:28
          hej ty wiedenski studencie, pewnie ze ci nie wolno bo pani polonistka dyzurna
          da po lapach i do kata postawi
          • stern.stern tralalumpek 08.07.05, 21:42
            potwierdzasz opinie o polakach: sami geniusze. ja to forum dopiero od okolo pol
            roku znam i sadzilam, ze bedzie przyjemnie sobie po polsku popisac, ale jednak
            chyba nie...
            przeszkadza Ci, ze studiuje? a co Ty robisz?
            • tralalumpek Re: tralalumpek 08.07.05, 21:44
              nie przeszkadza mi ze ty studiujesz :)
              co ja robie? - ja juz nie studiuje
              nabierz dystansu do forum, bedziesz sie lepiej bawic
        • kalinakalina ja pozwalam 08.07.05, 21:40
          • stern.stern kalina 08.07.05, 21:44
            dziekuje :)
            • kalinakalina :) 08.07.05, 22:15
              co robisz tego lata? wakacje jak i gdzie natychmiast mow:)
              ten watek byl chyba osobisty: pani jedna nie lubi jednej pani....
              • stern.stern kalinakalina 08.07.05, 22:51
                masz racje. aha, jade akurat w przyszly czwartek do babci do polski, na
                tydzien. a w sierpniu jeden tydzien do rzymu i jeden do sardinien. co u Ciebie,
                moze bysmy gdzies na spritzer wpadly? akurat zdalam ostatni egzamin na ten
                semestr:))
                • stern.stern Re: kalinakalina 08.07.05, 22:53
                  moze do centimeter w 9, bylo by Tobie i mnie blisko? ale paskudna nasza pogoda,
                  brrrr....
                  • kalinakalina zimno i mokro 09.07.05, 23:57
                    tesknilam za deszczem ale nie tygodniowym....uuuuu....ah moje psy sa
                    szczesliwe ..nie lubia upalow...biegalam jak glupia dzisiaj wsrod winnych
                    drzewek w japonkach a potem bez...
              • kochanica-francuza Re: :) 09.07.05, 23:18
                kalinakalina napisała:

> co robisz tego lata? wakacje jak i gdzie natychmiast mow:)
                > ten watek byl chyba osobisty: pani jedna nie lubi jednej pani....

Naprawdę? Nie zywię jakichś specjalnych uczuć w stosunku do Zielonookiej,
                natomiast nie lubię błędów. Czepiam się ich stale, a tu błąd doprowadził do
                niezrozumienia tekstu, co jest dobrym argumentem, bo sama dbałość o język nie
                wszystkich przekonuje.
                • kalinakalina Re: :) 09.07.05, 23:42
                  trzepiesz tak wszystkie watki w celu wyszukania bledu czy raczej tylko wybrane?
                  pozdrawiam i uwazam na swoje ...i nie badz taka czujna bo to na zdrowiu moze
                  sie ...
                  • kochanica-francuza Re: :) 09.07.05, 23:47
                    kalinakalina napisała:

> trzepiesz tak wszystkie watki w celu wyszukania bledu czy raczej tylko wybrane?

a co,sugerujesz,że tylko wątki zielonookiej?;-)

> pozdrawiam i uwazam na swoje ...i nie badz taka czujna bo to na zdrowiu moze
                    > sie ...

nie mogę,ja to widzę automatycznie,mnie się to rzuca w oko
                    • kalinakalina Re: :) 09.07.05, 23:52

>
                      > nie mogę,ja to widzę automatycznie,mnie się to rzuca w oko
                      popraw to "zdanie"
                      i postaraj sie o przerwy , wiesz o czym "mowie"
                      • kochanica-francuza Re: :) 09.07.05, 23:54
                        kalinakalina napisała:

>
                        > >
                        Nie mogę, ja to widzę automatycznie, rzuca mi się to w oko
                        > popraw to "zdanie"
                        > i postaraj sie o przerwy , wiesz o czym "mowie"

• maadz Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 22:24
        mysle, ze kultura osobista i klasa nie powinny pozwalać nam na poprawianie
        innych, według mnie nie jest to w dobrym tonie by zwracać np. rozmówcy uwagę
        kiedy coś zle powie- choć gdy byłam młodsza robilam to nagminnie i do dziś
        bardzo czesto mam ochotę poprawiac czyjeś błędy... ale powstrzymuję się :)
        • guise Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 08.07.05, 22:43
          czy ktoś mógłby wyjaśnić, dlaczego tak wiele osób mówi (w I. os. l.poj.) "nie
          rozumie" (z wymową nawet "nie rozumię"!) zamiast "nie rozumieM"??

naleciałości? regionalizmy?

chyba chca byc hiperpoprawni po tym, jak w szkole podstawowej ktos powiedzial
          im, ze na koncu 1os l.poj. nalezy pisac "ę", przy czym wymawiac "e" hi
          hi:D;) ;);)
          • kochanica-francuza Re: Ludzie piszcie prawidłowo! 09.07.05, 23:19
            guise napisała:

> czy ktoś mógłby wyjaśnić, dlaczego tak wiele osób mówi (w I. os. l.poj.) "nie
            > rozumie" (z wymową nawet "nie rozumię"!) zamiast "nie rozumieM"??
            >
            > naleciałości? regionalizmy?

imho forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=26148880&a=26149728

>
            > chyba chca byc hiperpoprawni po tym, jak w szkole podstawowej ktos powiedzial
            > im, ze na koncu 1os l.poj. nalezy pisac "ę", przy czym wymawiac "e" hi
            > hi:D;) ;);)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka