Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ciuchy do pracy

05.09.05, 14:44
    Drogie forumki!
    Za miesiac zaczynam nowa prace w firmie, gdzie obowiazuja pewne zasady
    ubioru. Poniewaz do tej pory najaczesciej ubieralam sie sportowo, bede
    musiala poczynic jakies plany zakupowe. No i mam problem. Nie wiem jakie
    ciuchy nam kupic. Dodam ze nie chce wygladac jak ciocia-klocia w garsonce.
    Podpowiedzcie jak wy sie ubieracie, aby wygladac "odpowiednio" a zarazem
    fajnie. Moze macie jakies linki? Bede bardzo wdzieczna za wszystkie pomysly.
    Obserwuj wątek
      • jo-asiunka Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 14:48
        Mnie sie wydaje, że cała sztuka polega na tym, żeby nie nadużywać kompletów.
        Każdy garnitur i garsonka wyglądają bardzo poważnie. Jeśłi nie musisz być aż tak
        poważna, to lepiej wygląda np. sztruksowy żakiet z jakąś wełniana spódnicą niż
        jednobarwna garsonka. Poza tym - szpilki - tak, ale z kokardką, koszula tak, -
        ale z jakimś kolorowym wzorkiem, albo z wystającą delikatną koroneczką. Taka
        "przełamana" elegancja. No, ale nie w każdej firmie tak wypada. W niektóych
        nalezy wyglądać możliwie dostojnie i niedostępnie.
      • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 14:54
        a jakie to sa te pewne zasady ubioru?
        bo moga byc to zasady lekkie lub rygorystyczne...
        w kazdej jednak sytuacji to moim zdanie nie nalezy zakladac:
        mini spodniczki, krotkich spodenkek, duzych dekoldow, zarowiastych kolorow,
        klapek, adidasow
        nie odkrywac ramion czy brzucha, nie naklejac tipsow
        • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 14:55
          to bylo odnosnie pracy biurowej...
        • lorelaii Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 14:56
          te "pewne zasady" to oczywiscie elegancja: panowie w garniturach, panie hmmm...
          no wlasnie np. w garsonkach czyli ogolnie elegancko.
          • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:00
            jak tylko garsonki - komplety, to zbytnio wyboru nie masz :o(
            spodnie mozna zakladac? czy tylko spodnice?
            • lorelaii Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:03
              mysle ze spodnie tez mozna, uff troche mnie to ratuje. Ale mysle co by mozna
              bylo pokombinowac, zeby te ciuchy troche uczlowieczyc. Zreszta nie wiem czy
              tylko garsonki, na rozmowie bylam tak zestresowana, ze pamietam ze ludzie byli
              eleganccy ;-). To nie jest biuro, tylko instytucja. No i kolejny klopot. Nie
              umiem chodzic na obcasach...
              • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:08
                buty eleganckie wcale nie musza byc na wysokich obcasach...
                pewnie nie wiesz jak jest z kolorami...w niektorych firmach obowiazuje szarosc,
                niestety...
                zawsze mozna urozmaicic czarne spodnie jakims fajnym topem z dzianiny w kolorze
                powiedzmy zieleni (nie zarowka)
      • lucy215 Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:12
        Pracę zaczynasz dopiero za miesiąc, może przejdź się do tej instytucji pod byle
        jakim pretekstem i zerknij jaki ubiór jest preferowany.
        • lorelaii Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:13
          to nie bedzie zbyt proste. Zeby dostac sie do budynku trzeba miec zaproszenie,
          albo tam pracowac... Chyba ze stane po budynkiem w godzinach gdy ludzie koncza
          prace i bede patrzyc...;-)
          • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:18
            z tego co teraz napisalas, moze wynikac, ze wolnosci w ubiorze nie bedzie,
            czyli pa pa kolory... :o(((
            nie daj Boze PWC, tam jest podobno masakra szarosci
            • lorelaii Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:21
              ło matko! nie strasz mnie!!! btw.a co to jest PWC?
              • misae Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:28
                pricewaterhousecoopers
            • tralalumpek Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:25
              u mnie w pracy obowiazuje "mundurek", panowie garnitury, panie wiecej luzu ale
              raczej kostiumowo,
              to ze musze byc "urzedowo" wcale jednak nie oznacza ze musze sie szaro ubierac
              kazdy kostium mozna urozmaicic, rozweselic, czy niekonwencjonalnie zestawic,
              badz to ciekawa bizuteria, chustka, innymi dodatkami .....
            • gocha221 Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:26
              Kiedys widziałam zdjecie pracowników PWC albo innej firmydoradczej- same klony!!!!
              Strasznie to wygladało, czemu oni tych ludzi do tego zmuszaja.
              Ja rozumiem, ze strój hippie czy fugly to byłaby by przesada,ale same szare
              kostiumy i białe koszule, jedyna ozdoba to jakaś apaszka. Moze oni zarabiaja 4
              tys na wejscie (albo wiecej,nie wiem) ale co to za zycie:-))))

• tuskazet Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:24
        Ale nawet garsonki mogą być takie trochę nie do końca klasyczne, ja na przykład
        lubie Szeflera - elegancki, ale z takim pieprzykiem, a to ciekawy kolor, a to
        koronka, ciekawa faktura materiału. Mam też takie tweedowe z Promod, tweed
        nadal modny. Polecam też sportowe komplety Solar (link)
        www.allegro.pl/show_item.php?item=63008189
        www.allegro.pl/show_item.php?item=63010903
        • mankencja Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 22:32
          mam wrażenie, że tej pani nie za dobrze w prezentowanej sukience
      • lucy215 Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:25
        Uuuu jeśli jest problem z dostaniem się do środka to zostaje jedynie przyczajka
        za rogiem :p Nawet jeżeli będziesz musiała chodzić w kostiumie zawsze można
        urozmaicić go koralami, apaszką, może butami czy torebką... :)
      • conena Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 15:36
        na ten przykład mozna ubrać się w białą cienką sweterko-bluzkę, która ma szalony
        detal - spuszczone oczka na deklocie, ciemnoszare spodnie 3/4 i do tego czarne
        klapy z zabudowanym przodem. ja sobie pozwalam do tego ubrać śmieszny łańcuszek
        z kitty cat wymarany na przebrzydłym allegro:) to dlatego, że lubię szalone
        ciuchy i szaaaalooony zwariowany wygląd:D
        • kdys Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 16:28
          Jeśli instytucja jest konserwatywna to spodnie 3/4 zdecydowanie odradzam.

Szczęśliwie w tej chwili większość firm toleruje dzianiny - bliźniaki,
          cardigany do bluzki z kołnierzem, więc nie musisz być skazana na nieśmiertelne
          garsonki.

Za to trzeba bardzo uważać z butami. Znam firmy, gdzie nie można mieć odkrytych
          pięt.

Poza tym spódnica zwykle wygląda bardziej formalnie niż spodnie, więc jeśli
          masz "luźną" bluzkę to lepiej łączyć ją ze spódnicą.

Moja rada - kup minimalny zestaw, który pozwoli ci funkcjonować przez miesiąc i
          już w pracy poobserwuj jak ubierają się ludzie na równorzędnych stanowiskach.
          Obserwowanie pod biurowcem jest a) niewygodne, b) nie wiesz kogo dokładnie
          obserwujesz. Może w stosunku do twojego stanowiska reżim będzie mniejszy.
          • miska_malcova Re: ciuchy do pracy 05.09.05, 18:46
            ja mam taką pracę, że często spotykam sie z klientami i strój staram sie
            dostosować do klienta :-) zakladam "mundurek" jak mam wazne strategicznie
            spotkanie lub uroczystą kolację czy obiad
      • lorelaii Re: ciuchy do pracy 06.09.05, 12:22
        Wilekie dzieki za wszystkie komentarze i podpowiedzi. Chyba zrobie tak jak
        radzi kdys: skompletuje minimalny zestaw na poczatek i potem zobacze co mozna a
        co nie. Jak myslicie, czy brazowy w miejsce szarego jest dopuszczalny? (mam
        taka urode ze w szarym kolorze wygladam okropnie).
        • kragmel Re: ciuchy do pracy 06.09.05, 16:08
          lorelaii napisała:

> Jak myslicie, czy brazowy w miejsce szarego jest dopuszczalny?

u mnie tak.
          za to sweterki nie są, takoż odsłonięte palce/pięty/ramiona/brzuch, jaskrawe
          kolory i wzory, skóra, dżins. sztruks tylko w piątki - to tak gwoli ostrzeżenia
          wobec propozycji sztruksowej marynarki, w mojej kancelarii nie przeszedł żakiet
          zapinany na suwak.
          tiszerty pod marynarkami udaje nam się przemycać (to zasługa naszej office
          manager :)

psychikę ratuję nosząc kolorowe skarpetki ;) korale, szale, broszki, torebki,
          nieszablonowe pantofle (jednak obuwie sportowe całkiem odpada, nawet w piątki
          nie wolno).
          • minkair Re: ciuchy do pracy 07.09.05, 10:17
            to mi jedynie pozostaje się cieszyć z tego,że pracuję tu gdzie pracuję;-))
            Mogę się ubierać dowolnie. Kolory i jakieś szleństwa w granicach rozsądku dopuszczalne.Kilka lat temu nosiłam kostiumy i muszę się przyznać ,że nie czułam się w nich komfortowo. Wydawało mi się,że dodają mi wieku i powagi.Głupio się czułam głównie z powodu tej powagi,dodam jeszcze że kostiumy które nosiłam nie były to klasyczne garnitury.Polecam jak tylko pozwalają na to przepisy rozdzielanie poszczególnych części kostiumów i łączenia ich z innymi rzeczami a do tego jakieś dodatki,które mogą zdziałać cuda;-)
      • malyflowers Re: ciuchy do pracy 06.09.05, 14:18
        wygodne buty to podstawa, wygodne nieznaczy przeciez trampki!!
        spodnie z kantem, ale nie "od garnituru" tylko klasyczne, niezaobcisle(marszcza
        sie brzydko)przydaja sie kieszenie, napewno jedne ciemne, jedne jasniejsze
        spodnice sa teraz fajne i modne za kolano, do pracy jak ulal (w stonowanych
        kolorach)
        i odpowiednio dobrana gora, tu nalezy sie przyjzec ludziom co tam pracuja,
        czasem musi byc ciemna, czasem musi byc koszula..
        i tak oceniaja jak pracujesz:)
      • lorelaii Re: ciuchy do pracy 07.09.05, 11:11
        Mowiac szczerze to troche przestraszylyscie mnie tymi wszystkimi
        rygorystycznymi nakazami co do ubrania. Do tej pory cale zycie moglam ubierac
        sie swobodnie (poza specjalnymi okazjami jak np. rozmowa kwalifikacyjna). Moze
        to glupie ale chyba nie zdawalam sobie sprawy ze sprawy ubioru podchodzi sie
        tak powaznie. Wbijanie sie codziennie w "sztywny" kostium bedzie dla mnie
        troche trudne... Powiedzcie w takim razie jakie kolory sa w ogole dopuszczalne
        poza czarnym, szarym, granatowym (we wszystkich "zimnych" kolorach nie wygladam
        i nie czuje sie najlepiej, niestety...), czasem brazy(uff jakies "swiatelko" w
        tunelu ;-)). Czy jeszcze jakies sa dopuszczalne? No i mam jeszcze jedno
        pytanie, tak z ciekawosci: Ile macie zestawow ciuchow do pracy? Chyba wszystko
        musi do siebie pasowac zeby mozna bylo swobodnie zestawiac?
        • bez_mapy Re: ciuchy do pracy 07.09.05, 11:24
          1 www2.victoriassecret.com/images/prodlgvw/V123738.jpg
          2 www2.victoriassecret.com/images/prodlgvw/V245637.jpg
          3 www2.victoriassecret.com/images/prodlgvw/V245638.jpg
          4 www2.victoriassecret.com/images/prodlgvw/V238876_RC072.jpg
          images.amazon.com/images/P/B0009F4JKI.01-A19NO891BK0708._SS500_SCLZZZZZZZ_.jpg
          images.amazon.com/images/P/B0007WAMUY.01-A1T5FLMGQ4PRAI._SS400_SCLZZZZZZZ_.jpg
          images.amazon.com/images/P/B0009F3F4Y.01-A19NO891BK0708._SS500_SCLZZZZZZZ_.jpg
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka