Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

w czym na Musical ???Pomocy???

30.11.05, 10:43
    Bardzo prosze pomozcie mi, bo nie wiem w czym mam isc we czwartek o 19.00 do
    teatru muzycznego na musical. Czy musza jakos tak galowo? Mam w szafie czarna
    marynarke, biala sztruksowa no i szara, ale taka dluga i chyba takich sie juz
    niemosi. No i jeszcze czarna mini, no i bluzki koszulowe, skrocony opis to
    biala, ruda i zielona. Na nogi co? Kozaki, szpilki? A i mam jeszcze prosta
    (tylko, ze tez krotka) sukienke ciemny braz z cienkiego polarku, w pierwszej
    wersji myslalam o niej i tej rudej bluzce ale to chyba malo elegancko. Prosze
    pomozcie mi w czym sie chodzi na musicale? Moze powinnam cos jednak kupic?
    Bade wdzieczna za szybka pomoc.
    Obserwuj wątek
      • czekoladka_84 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:06
        Nie galowo :) Sukienka może być. Ludzie ubierają się różnie: niektóre kobiety w
        eleganckie suknie, a inne w dzinsy.
        • andre37 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:14
          Dziewczyny, aż mną zatrzęsło. Jakie dzinsy jaki polar jaki sztruks....
          wybaczcie ale do teatu NIE. Ostatnio byłam w operze i się naogladałam dzinsów,
          koszmar.

Klasycznie i elegancko.W teatrze panują pewne zasady, to nie kino, nie
          kawiarnia.

Na spektaklach, które odbywają się w godzinach wieczornych, obowiązuje ubiór
          elegancki, ale nie wieczorowy.
          Najodpowiedniejsze będą zestawy:
          - klasyczny żakiet plus spódnica 3/4, do tego np satynowa lub ładna koszulowa
          bluzka raczej w jednolitej tonacji
          - marynarka plus spodnie z kontrastowymi dodatkami (apaszka, broszka, pasek)
          - lub mała czarna z mocnymi akcentami kolorystycznymi (biżuteria, pasek)

Dodatki

- Torebka - koniecznie mała, dobrana stylem do kreacji. Może być na długim
          pasku, lekko połyskująca, ewentualnie ozdobiona cekinami. Biżuteria tylko
          dyskretna.
          - Kolorowe pończochy? Owszem, ale pod warunkiem że stanowią przemyślany
          dodatek, a nie podstawowy element garderoby widoczny spod mikroskopijnej
          mini.
          - Buty zakrywające palce, dopasowane kolorem do stroju, wysokość obcasa zależy
          od twoich upodobań.

Niedozwolone:

- Dżinsy, sztruksy - przez sportowy charakter są nieodpowiednie na taką
          okazję. - Wielkie, rozciągnięte swetry.
          - Długie wieczorowe suknie z błyszczącymi ozdobami.
          - Ekscentryczne nakrycia głowy (kapelusz, beret, kaszkiet). Nie wypada nosić
          ich w zamkniętym pomieszczeniu, mogą też przeszkadzać osobom siedzącym za
          tobą.
          - Duże skórzane albo sportowe torby.
      • wiktoryna25 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:07
        teatr muzyczny to nie rewia mody ;) idz na luzie,tak jak Ci wygodnie i w czym
        sie dobrze czujesz...nic na siłe ... ja bym na siebie zarzuciła marynarke (ale
        na pewno nie kalsyczna) albo bym sie obwineła jakims szalem... spodniece (tez
        taka bardziej na luzie a nie klasyczna ) albo spodnie ... zalezy od pogody...
        czyli dowolnosc stroju....no moze bardziej wyrazisty makijaż ..... ale nie masz
        chyba na bilecie informacji - wymagany stroj galowy ? ;)
        • agnieszek2 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:14
          Dziekuje
          no to moze tak: bluzka czarna troszke przeswitujaca bo koronkowa ale skronma z
          kokardka pod biustem, pod nia czarny podkoszulek, zeby niebyc zbyt wyzywajaca,
          na dol spodnica w kratke: brazy z bordo i czarnym, na nogi kozaczki bardzo
          eleganckie zamsz czekoladowy i do kompletu torebka taka jak buty ... ???
          • czekoladka_84 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:17
            Pewnie. To też zależy od teatru, ale musical to raczej rozrywka bardziej na
            luzie.
          • felinecaline Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:18
            Przenigdy spodnica w kratke - do ZADNEGO teatru! Jednokolorowa,
            najlepiej "midi", moze byc modnie asymetryczna albo z rajcownym rozcieciem.
            + Twoja czarna lub szara marynarka i bedzie OK, zwlaszcza, jak dorzucisz duzy
            szal lub chuste - moze byc drukowana z dominanta koloru spodnicy.
            .
          • myszmusia Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 16:55
            Nie strasuj się i nie rób z tego powodu zakupów, (chyba,że masz coś upatrzonego, masz forsę a potrzebujesz pretekstu:-)
            Kratki z koronką bym nie zakładała ale to dlatego,że mnie koronka "gryzie" się z jakimkolwiek deseniem .Bluzka w którymś kolorze z kratki i ok. A facet może nawet dzinsy i marynarke nie przesadzajmy:-) To Roma a nie premiera w operze
            Masz się dobrze bawić po prostu:-)))
      • minkair Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:11
        Bardziej galowo niż codziennie..Narzekamy na brak okazji do strojenia się a jak już okazja się trafia...to jedynym pomysłem mają być dzinsy? Stanowczo mówię nie!Może ta czarna sukienka...do tego jakieś ciekawe dodatki( szal,korale,ciekawa biżuteria,,)
        • monka_c A facet?W garniturze? 30.11.05, 11:16
          Napiszcie mi,jak w takim razie powinien ubrac sie mężczyzna?
          • wiktoryna25 Re: A facet?W garniturze? 30.11.05, 11:20
            obowiązkowo garnitur i dobrze zawiązany krawat ;)
          • andre37 Re: A facet?W garniturze? 30.11.05, 11:24

U b r a n i e w i z y t o w e m ę s k i e. Ubranie wyjściowe jest w kolorze
            marengo lub ciemnogranatowym. Ciemnoszare i ciemnogranatowe mogą mieć delikatny
            deseń.
            Do tego rodzaju ubrania wkładamy białą koszulę, krawat popielaty, ciemnoszary
            lub koloru bordo i czarne obuwie. Zegarek nosi się na czarnym pasku lub
            metalowej bransolecie. W wielu krajach ubranie wizytowe ma bardzo szerokie
            zastosowanie: jest strojem dziennym i wieczorowym, używanym podczas wszystkich
            imprez o charakterze oficjalnym i prywatnym.

tak wedłóg podrecznika Savoir vivre

ale jeśli nie aż tak to chociaż garnitur, koszula i krawat, tylko pamiętać
            - ubiór powienien ciemnieć do dołu - czyli skarpetki ciemniejsze od spodni a
            jaśniejsze lub w kolorze butów.
            - Tylko jeden element wzorzysty ( albo marynarka, albo krawat, albo koszula)
            - garnitur wieczorowy powienien być w ciemnych spokojnych barwach.
      • czekoladka_84 Nie przesadzajcie :))) 30.11.05, 11:22
        To nie jest Teatr Narodowy czy Opera. Poza tym ja nie zwracam uwagi jak ktoś
        jest ubrany (byle nie śmierdział), tylko skupiam uwagę na tym co dzieje się na
        scenie.
        • czekoladka_84 Re: Nie przesadzajcie :))) 30.11.05, 11:38
          Poza tym podobno w NY Polaka można poznać po tym, że w teatrze muzycznym jest w
          garniturze i krawacie. :)))
      • cetebe Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:23
        a na występ harlem gospel do sali widowiskowej??
        • agnieszek2 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:29
          nie gospel :) tylko taniec wampirow :)
          No to co ja w koncu mam zalozyc .... buuuu
          Juz nic nie wiem .... buuuu
          No i jeszcze jedno - facet, przeciez ja nie ide sama, musimy razem jakos
          wygladac a nie pomyslalam o tym, przeciez jak ja zaloze kraciasta kiecke a on
          garnitur to jak my bedziemy wygladac?
          a wszystko przez to, ze nigdy nigdzie nie chodze, no to mam nie wiem teraz co i
          jak, bu.....
          • czekoladka_84 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:32
            Naprawde ludzie się tak różnie ubierają, że nie masz się czym przejmować.
            Widziałam wiele razy kobiety odstawione jak na Sylwestra, dziewczyny w dżinsach
            i swetrach, ja najczęściej chodzę w białej lub brązowej bluzce koszulowej,
            spódnicy (długość do kolan), ewentualnie jakaś biżuteria.
          • czekoladka_84 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:34
            "Taniec Wampirów", to pewnie w Romie?
            • andre37 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 11:42
              czekoladko

To że ludzie noszą to nie oznacza, że tak jest dobrze. W teatrze obowiązują
              pewne zasady i powinno sie ich przestrzegać, a dzinsy, swetry, mini, suknie
              balowe (te zarezerwowane są na duże premiery) sportowe ubiory są
              nieodpowiednie. Wizyta w teatrze jest swoistym świętem nie tylko rozrywką,
              ubiór w jakim przychodzisz do teatru świadczy o szacunku do tego miejsca i do
              aktorów.

agnieszko mówiłaś o ozdobnej bluzce z koronki, zamiast spódniczki w kratkę
              ubierz czarna do kolana lub za i do tego czółenka, a jak będzie zimno to
              kozaki, mała torebka, jakiś gustowny dodatek typu broszka. Będzie elegancko ale
              nie wystawnie czyli na miejscu. I nie łacz brązów z czernią, to dośc
              niefortunne połaczenie.
              • czekoladka_84 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 12:31
                Andre
                Nie wiem jak jest w Warszawie, ale na Śląsku większość widowni stanowią osoby
                przyjezdne z małych miast. Przeważnie to zakłady pracy ( najczęściej kopalnie)
                zamawiają bilety. Więc na widowni można spotkać osoby i w "tureckich"
                sweterkach i garniturach. Owszem razi mnie to, ale najważniejsze jak dla mnie
                jest to, że ci ludzie zdecydowali się wydać pieniądze na bilet. Zresztą wydaje
                mi się, że jeżeli chodzi o aktorów, to dla nich jest mało ważne jak ludzie
                wyglądają, tylko żeby się dobrze bawili.
              • sumire Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 13:23
                Ja myślę, że coś w tej sprawie się zmieniło i ma tu znaczenie to, na co się
                idzie. Inny nastrój panuje na Ibsenie, a inny na The Rocky Horror Show...
            • agnieszek2 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 12:01
              tak, wlasnie tak
              • agnieszek2 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 12:03
                tak , wlasnie tak, to znaczy ide do ROMY
                a z czarna sukienk do kolan to gorzej, jedyna przyzwoita to ta w krate :(
      • cioccolato_bianco Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 15:56
        proponuje do czernego zakietu dokupic rozkloszowana czerwona spodnice - takie
        sa teraz bardzo na topie. plus czarne kozaki:)
        • aniabos Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 16:48
          Rowniez jestem za starannym ubieraniem sie do teatru, ale nie przesadzajmy. Nie ma sensu w ostatniej
          chwili robic zakupy specjalnie na jeden wieczor. Trzeba sprobowac wybrac cos z tego co sie ma, ew.
          pozyczyc jakis dodatek (np. szal albo torebke). Niestety czesc postow ma chyba na celu pochwalenie sie
          wlasna swiatowoscia, a nie pomocne rady.

Na pewno dwa rodzaje ubioru sa niestosowne do teatru: jeden sportowo-wycieczkowy sugerujacy
          wyprawe w gory albo na grzybobranie :-). Czyli dzinsy, rozciagniete podkoszulki, ciezkie sportowe
          buty, grube swetry itp. Drugi typu "spod latarni": np. b. krotkie mini, do tego kabaretki i wyzywajacy
          dekolt. Ale dlaczego nie mozna zalozyc spodniczki w kratke? Nie dajmy sie zwariowac. Taki stroj jak
          opisalas bedzie zupelnie O.K.:

> no to moze tak: bluzka czarna troszke przeswitujaca bo koronkowa ale skronma z
          > kokardka pod biustem, pod nia czarny podkoszulek, zeby niebyc zbyt wyzywajaca,
          > na dol spodnica w kratke: brazy z bordo i czarnym, na nogi kozaczki bardzo
          > eleganckie zamsz czekoladowy i do kompletu torebka taka jak buty ... ???

Co do laczenia czarnego z brazem, to zgadzam sie, ze to wypada dosc smutno, ale bynajmniej nie jest
          nieeleganckie. Ostatnio takie zestawienie kolorow promowala m. in. kolekcja Prady.
          Sukienki z polarku jakos nie umiem sobie wyobrazic, wiec wole sie nie wypowiadac, ale podejrzewam,
          ze sie nie nada.

Facet nie musi byc w garniturze, ale powinien miec marynarke i krawat.
      • agnieszek2 Re: w czym na Musical ???Pomocy??? 30.11.05, 17:11
        Dziekuje Wam dziewczyny. Moze cos mi sie uda wykombinowac, wpadl mi do glowy
        jeszcze jeden pomysl, taki: na gore mala czarna marynarka, taki zakiecik, na
        dol spodnica do kolan tak ja sugerowalycie koloru brazowego (niestety znow braz
        bo ja lubie brazy i takich ubran mam najwiecej) w bezowe delikatne "wzorko-
        kwiatki". Tylko, że ta spodnica jest cienka, to znaczy taka delikatna tkanina
        wierzchnia przeswitujaca a pod nia brazowa podszewka, i jest ona troche
        rozkloszowana i nierowna na dole. No i do tego kozaki brazowe (bo czarnych nie
        mam) i torebka taka jak buty (acha, tylko, ze ta torebka nie jest wieczorowa,
        ale jest mala). Tak moze byc?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka