armagedon 09.12.05, 00:52 czym czyscic buty skorzane czarne w sklepie powiedzieli ze natluszczac ale czym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniabe13 Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 01:05 Do pielęgnacji obuwia ze skóry licowej wynaleziono jakiś czas temu pastę do butów :-) Odpowiedz Link Zgłoś
izydorska Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 08:48 Tak jest pasta do butow w roznych kolorach. Ja od czasu do czasu uzywam tluszczu do skory z tranu firmy Erdal, jest takze pasta bezbarwna z pszczelego wosku. Jezeli masz gladka skure i chcesz miec ladny polysk wypoleruj je nylonowymi rajstopami. Odpowiedz Link Zgłoś
andre37 Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 09:12 Gładka skóra licowa Krok 1 czyszczenie powierzchniowe, wilgotną ściereczką lub szczotką. Należy dokładnie zmyć z wierzchu obuwia i podeszew wszelkie nieczystości i zabrudzenia, a także za pomocą ciepłej wody - starą warstwę pasty do butów. Jest to konieczne, ponieważ nie można nakładać nowej pasty na starą, bądź na niewyczyszczoną powierzchnię Krok 2 usuwanie zacieków z soli należy przeprowadzać używając ciepłej wody z niewielkim dodatkiem detergentów. Krok 3 pastowanie obuwia należy przeprowadzać po oczyszczeniu go i wysuszeniu. Zalecane jest pastowanie obuwia pastami do pucowania, zawierającymi woski naturalne. Najlepsze są takie w metalowej puszce. W małym garnku gotujesz czytą wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucasz do tego garnka zamknieta puszkę pasty i przez 3-4 min gotujesz by pasta w środku zmiękła a wręcz stała się półpłynna i wtedy nakładasz specjalną szczoteczką lub ściereczką na buty. Drugim sposobem jest ogrzanie pasty płomieniem np zaplniczki. Ogniem przesówasz po wierzchu pasty - wtedy ogrzeje się i zmięknie. Warto też raz na jakiś czas - co 2-3 tygodnie lub po przemoczeniu nałożyć na but specjalny krem - sprzedaje się go w słoiczkach, jest podobny do pasty ale ma konsystencję kremu, nakłada się go grubą warstwą i zostawia na parę godzin. Potem trzeba buty wypolerować. Pasty samo nabłyszczające zdecydowanie mają zły wpływ na skórę. Są to zwykle środki farbujące i nabłyszczające skórę, a nie impregnujące ją. W rezultacie powodują jej wysuszenie i pękanie oraz łuszczenie się. Stosuj pasty renomowanych firm, przeznaczone do konkretnego materiału wierzchniego. Pamiętaj, że każdy rodzaj powierzchni wymaga innego środka do pielęgnacji. Czytaj uważnie informacje umieszczone na ich opakowaniach oraz dołączone do butów. Dobra pasta zabezpiecza but przed działaniem czynników pogodowych, słońcem, deszczem, śniegiem a także kurzem i brudem, i wydłuża "życie" buta. Krok 4 na pucowanie lub inaczej froterowanie obuwia powinno się przeznaczyć minimum 15 minut na każdy but. Należy je wykonywać miękką, bawełnianą ściereczką lub szczotką z miękkiego włosia, energicznymi, kolistymi ruchami. Krok 5 w wyczyszczone, wypastowane i wyfroterowane buty należy włożyć prawidła. Utrzymują one kształt cholewki, zbliżony do tego jaki uzyskała ona podczas produkcji obuwia i zapobiegają deformacji buta podczas suszenia - zapewniają właściwy kształt butów w dalszym użytkowaniu. Zaleca się codzienne stosowanie prawideł. Odpowiedz Link Zgłoś
kate-gun Re: buty i ich dbanie 10.12.05, 04:37 "na pucowanie lub inaczej froterowanie obuwia powinno się przeznaczyć minimum 15 minut na każdy but" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! "W małym garnku gotujesz czytą wodę i gdy zaczyna wrzeć wrzucasz do tego garnka zamknieta puszkę pasty i przez 3-4 min gotujesz by pasta w środku zmiękła a wręcz stała się półpłynna i wtedy nakładasz specjalną szczoteczką lub ściereczką na buty" !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
miumiu75 Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 10:37 Do czyszczenia sa specjalne pianki do skory. Do natluszczenia kremy do butow, ktore tez swietnie zastepuja pasty jesli uzywa sie ich w odpowiednim kolorze, sa rowniez bezbarwne i do delikatnych skor. Najlepsze pasty to te w okraglym pojemniku. Do polerowania bardzo dobre sa zolte szmatki do kurzu lub flanelowe. Nakladasz paste na but, odrobine wody i delikatnie wcierasz, powtarzasz to kilka razy. Nie jest to proste, ale po okolo 15-20 minutach mozna osiagnac efekt lakierowanej skory, tzw. "spit and polish". Odpowiedz Link Zgłoś
armagedon Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 23:22 Dzieki dziewczyny za rady teraz juz wiemjak wyczyscic swoje buciki aha nie dodalem ze sa to sportowe buty ze skory czarnej ale te kremy beda chyba dobre bo pasty te w okraglych pudelkach niebardzo do takiego rodzaju buta Odpowiedz Link Zgłoś
andre37 Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 23:31 właśnie te w blaszanych okrągłych pudełkach nadają się najlepiej. Wodne pasty z gąbką nie zastępują past na bazie wosku, ponieważ ich bazą jest woda wywołująca mikropęknięcia i niszcząca wierzchnią ochronną warstwę skóry.Oprócz wody, barwnika i nabłyszczacza nie ma w nich ani tłuszczu ani wosku niezbędnego do pielęgnacji skóry. Sorry że się mądrzę, zrobisz jak będziesz chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
andre37 Re: buty i ich dbanie 09.12.05, 23:33 krem w ostateczności może być tylko zostaw go na kilka godzin na powierzchni buta i dopiero później poleruj. Odpowiedz Link Zgłoś
miumiu75 Re: buty i ich dbanie 10.12.05, 18:32 Wlasnie kremy nawilzaja i odzywiaja skore, nie pasty. Pasta sluzy do polerowania, ochrony przed woda, nie ma wlasciwosci odzywczych. Dbanie o skorzane buty to tak jak dbanie o skore na twarzy, najpierw krem i na to podklad. Odpowiedz Link Zgłoś
loren83 Re: buty i ich dbanie 02.02.16, 18:50 To ja mam propozycję , znalazłam bardzo ciekawy artykuł ,wart przeczytania i gorąco Wam wszystkim mogę polecić , sama przeczytałam wiele ciekawostek sie dowiedziałam i na pewno będe korzystała z cennych uwag . sarafis.pl/sarafis-pl-radzi/jak-ochronic-obuwie-przed-zniszczeniem-czyli-sposoby-pielegnacji-butow-zima.html Polecam Wam na prawde poczytać , dzięki temu dowiecie się jak chronić swoje buty szczególnie zimą ,gdzie jest mokro a wiadomo bardzo szybko robią sie mokre,są sposoby ,aby tego uniknąć. Oraz jak pielęgnować swoje obuwie. Polecam ,miłej lektury. Odpowiedz Link Zgłoś
19madzia88 Re: buty i ich dbanie 09.02.16, 15:19 a to zalezy jakie buty :P ja mam w swojej szafce sporo takich specyfikow - pasty, tluszcze, spray impregnujacy. w Wojasie maja tego szeroki wybor. ja najeczęsciej uzywam kremu do butow, tluszczu uzywam od czasu po tym jak porzadnie wyczyszcze buty. to je dobrze impregnuje przed wilgocia :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandaruda Re: buty i ich dbanie 11.02.16, 11:29 serio jest tego tyle? ja mam zwykła pastę do butów z taka gąbką i to mi w zupelnosci wystarcza :P Odpowiedz Link Zgłoś
19madzia88 Re: buty i ich dbanie 12.02.16, 13:20 Jak sie dba o buty to sie je potem dłużej ma ;) Mówie oczywiście o skórzanych, bo z materiałowymi jest trudno i naturalnie szybciej sie niszcza. Mne rodzice bardzo uczyli dbac o buty i tak mi juz zostało :P Odpowiedz Link Zgłoś
kosmotynka Re: buty i ich dbanie 16.02.16, 11:37 Ja kupiłam w wojasie pastę do smarowania i teraz smaruję raz na jakiś czas buty. Odpowiedz Link Zgłoś