Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Glam pytanie

20.12.05, 14:54
    Jak interpretujecie ten termin?
    Ja wygląda osoba ubrana w stylu glam?

Bo spotkałam sie z dwiema interpretacjami - że chodzi o ekstrawagancję "złoto-
    błysk-tiptop-klasa-ekskluzywność" oraz że chodzi o ekstrawagancję "błysk-new-
    punk-kolor-pióra-kicz-David-Bowie".

Co o tym sądzicie?
    Obserwuj wątek
      • sumire Re: Glam pytanie 20.12.05, 14:57
        Glam to mnie się kojarzy zdecydowanie z Davidem Bowie, ale na pewno nie z
        punkiem, ani starym, ani nowym :) buty na koturnach, kicz, brokat, makijaż.
        • allabamma Re: Glam pytanie 20.12.05, 15:00
          no własnie mnie też się tak kojarzy - ten new punk to chodzi i
          brylantowe "ćwieki" na skórzanym naszyjniku ;)
          • pump_it_up Re: Glam pytanie 20.12.05, 15:19
            glam kojaqrzy mi sie z gloam rockiem, czyli kiczem, latami 80tymi etc. :))) moj
            kolega bardzo wysmiewal ten gatunek i chwalil grunge za to, ze na poczatku lat
            90tych wyparl glam rock.
            • sumire Re: Glam pytanie 20.12.05, 15:29
              Eee... Uściślając, glam rock to były lata 70., nie 80. Ziggy Stardust i takie
              tam. Psze bardzo: en.wikipedia.org/wiki/Glam_rock :) lata 80. to już
              zupełnie inna historia.
              • pump_it_up Re: Glam pytanie 20.12.05, 15:56
                eeee glam rock byl tez w latrach 80tych. 70 kojarza mi sie z disco i porzadnym
                blues rockiem, henrix, janis, the doors oraz hard rockiem, takim jak led
                zeppelin, black sabbath, deep purple.
                • sumire Re: Glam pytanie 20.12.05, 16:02
                  Lata osiemdziesiąte to już była zupełnie inna stylistyka, też kiczowata, ale
                  inna.
                • pump_it_up Re: Glam pytanie 20.12.05, 16:02
                  ej no przeciez igi pop tez byl w latach 80tych nie, alice cooper, queen i w
                  ogole. to sie wszystko przenikalo nawzajem. te granice sa relatywne, bo
                  przeciez punk rock, grunge, czy hard rock nie zniknal mimo, ze boom na nie
                  minal.
                  • sumire Re: Glam pytanie 20.12.05, 16:12
                    No ale mówimy o pewnym określonym stylu związanym z określoną epoką - teraz też
                    mamy punk, czy post-punk raczej, i indie punk, i dance punk, i electro punk, i
                    osiemdziesiąt innych punków, ale jeśli się mówi o stylu punk, to się
                    natychmiast cofa w czasie o prawie trzydzieści lat i widzi chłopaków z Sex
                    Pistols :)
                    Trudno powiedzieć, żeby taki Bowie teraz był wierny temu, co robił i jak
                    wyglądał w latach 70., mimo że nadal działa. Jak dla mnie, glam jest całkowicie
                    związany z latami siedemdziesiątymi - Gary Glitter, który jest właściwie żywą
                    ilustracją tego całego błyszczącego paskudztwa, i takie tam :)
                    • annie_laurie_starr Re: Glam pytanie 20.12.05, 16:43
                      Mnie tez bardziej kojarzy sie to z glam rockiem i Davidem Bowie. Film "Velvet
                      Goldmine" moze byc dobra wizualizacja tego stylu.

Bardzo mozliwe jest, ze juz mozna zaakceptowac dwie definicje slowa "glam"
      • hirpi Re: Glam pytanie 20.12.05, 18:20
        mam dziwne przeczucie, ze osoby interpretujace w pierwszy sposob myla
        niezgrabnie slowko glam z glamour :)
      • shalala Re: Glam pytanie 21.12.05, 01:16
        1. Glam - obejrzyj "Velvet Goldmine" (pol. - "Idol") to zobaczysz co to prawdziwy GLAM z końca lat 70-tych :) Jak dołączony jest do tego -rock =glam rock - to od razu wiadomo o co chodzi.
        2. Pisma babskie typu Glamour rozpropagowywują znaczenie typu "szyk", "blask", ogólnie elegancja ale z "połyskiem" i własnym stylem. Taki nie przekiczony do granic możliwości Dolce&Gabbana, choć dla mnie to szczyt kiczu tak czy owak ;)
      • zettrzy Re: Glam pytanie 21.12.05, 03:56
        juz wspomniane pare razy, ale powtorze - "Velvet goldmine"; zobacz film bedziesz
        wiedziec co to glam
        • elwee Re: Glam pytanie 21.12.05, 10:27
          no nie wiem jaka jest roznica.. Dla mnie to jet to samo i nie ze wzgledu na
          ignorancje, tylko brak zrodel wiadomosci...Powiedzcie
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka