ancia2007 12.01.10, 11:53 W tytule piszcie nazwę deseru i dla której fazy się nadaje (I, II, III). W tej kategorii znajdą się placki, chlebki, sosy, majonezy itp. Link Zgłoś Obserwuj wątek
ancia2007 PROTOMAJO czyli dukanowy majonez (Faza I) 12.01.10, 12:28 Składniki: - 100 ml oleju parafinowego (do kupienia w aptece) - 1 żółtko - sól - pieprz - czosnek w proszku (nie musi być wcale, albo może być swieży) - zioła prowansalskie (wg uznania) W plastikowej miseczce (wypłukanej ciepłą wodą) ucieramy podgrzany Olej Parafinowy z żółtkiem. OP dolewam bardzo powoli, żeby się nie zważył. Dodajemy przypraw według uznania i zapotrzebowania. Gdy zrobi się za gęsty dodajemy na koniec trochę wrzątku. Gotowy przechowujemy w lodówce. Link Zgłoś
ancia2007 Ekspresowy chlebek tostowy Dukana (Faza I) 12.01.10, 12:30 Składniki(proporcje na 1 osobę): -1 łyżka do zupy otrąb zbożowych -2 łyżki do zupy otrąb owsianych -1 łyżka do zupy serka homogenizowanego 0% -1 płaska łyżeczka do kawy proszku do pieczenia -1 całe jajko -kilka kropli dowolnego aromatu Otręby miksować przez 1 minutę, aby otrzymać rodzaj mąki. Zmielone otręby przesypać do pojemnika i dorzucić wszystkie pozostałe składniki. Zagnieść ciasto (nie ma potrzeby, aby ciasto stało do wyrośnięcia). Przełożyć ciasto do dowolnej formy.Piec w mikrofalówce przez 4 minuty. Po wyjęciu zostawić do ostygnięcia. Chleb można pokroić w kromki, które następnie wkładamy do tostera, aby chlebek był bardziej chrupki. Nie ma potrzeby solenia. Link Zgłoś
ancia2007 Ciasto naleśnikowe Dukana (Faza II) 12.01.10, 12:34 Składniki (na 10 naleśników): -250 gr mąki kukurydzianej -4 jaja -1/2 litra odtłuszczonego mleka -1 szczypta soli - można dodac słodzik i aromat jaki chcemy, jeśli mają byc na słodko Składniki mieszamy, smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym. Można je serwować z czym chcemy: szynka, wędzona ryba, sosami dukanowskimi. UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych !!!! Link Zgłoś
projektykuchni Re: PROTOMAJO czyli dukanowy majonez (Faza I) 31.12.10, 07:08 Majonez dukana to dobry sos do ryby, ja mam mój własny przepis. Jakoś nie mogę przemóc się do oleju parafinowego, dlatego ten przepis mi nie pasuje, parafina kojarzy mi się z lekarstwem do czyszczenia uszu i za nic nie dodam jej do jedzenia. Majonez Dukana Przepis, czasem do tego sosu dodaje jeszcze łyżeczkę białego chrzanu wtedy mam dukanowy sos chrzanowy, do ryby idealny. Link Zgłoś
ancia2007 Chleb Dukanowsk i Bułeczkii (Faza I) 14.01.10, 14:02 Składniki na CHLEB: - 40 dkg otrąb owsianych zmielonych - 3 łyżki maki kukurydzianej - 4 jajka -1 łyżka oleju parafiny - 1 op. drożdzy instant - niepełna szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - przyprawy / np.czosnek w granulkach/ Z bialek i soli ubić pianę,dodać żółtka.Pozostałe składniki wymieszać i delikatnie polączyć z pianą. Pozostawić w cieplym miejscu na pół godziny, a następnie piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.Ja piekłam w formie keksowka 30x12 cm.Z uwagi na skladniki jest to namiastka chlebka. CHLEB/BUŁECZKI DUKANOWSKIE: -20 łyżek otrębów owsianych mielonych -10 łyżek otrębów pszennych mielonych -4 jajka -2 serki homogenizowane naturalne 0% Ostrowia (po 120g) lub pół wiaderka serka homo 3% z Lidla (250g) -3 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli Otręby zmielić, to wszystko wymieszać mikserem. Jeżeli chcemy chlebek to wylewamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej gdy jest to forma jak pół keksówki, wtedy chleb będzie wyższy) i wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 45 minut, 180 stopni. Bułeczki robimy z identycznego ciasta, do pieczenia używamy foremek do babeczek koniecznie wyłożonych papierem do pieczenia (co nie jest proste). Bułeczki pieczemy ok. 5-10 minut krócej w takiej samej temperaturze. Link Zgłoś
beata-1978 Chlebek kukurydziany (Faza I) 18.01.10, 18:44 Chlebek kukurydziany Składniki 175 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 ml jogurtu Mieszamy składniki, żeby wyszło miękkie ciasto. Przekładamy do formy i pieczemy w 200 stopniach, około 15 minut. Trzeba kontrolować bo może dla zrumienienia wymagać odrobinę więcej czasu. Link Zgłoś
agnes-51 Re: Chlebek kukurydziany (Faza I) 18.05.11, 15:18 Witam Po pierwsze mąka kukurydziana jest ZABRONIONA (dozwonolna jest SKROBIA, a to zupełnie co innego), Po drugie SKROBIĘ można stosowa od 2 fazy więc w pierwszej odpada. Pozdrawiam Link Zgłoś
beata-1978 Drożdżówki z serem 18.01.10, 18:49 Drożdżówki z serem Składniki: Ciasto: 30g białka 25g otrąb 20g serka homogenizowanego 0% 10g żółtka 3g drożdży suszonych Ser: 20g twarogu 0% 2g skrobii kukurydzianej (maizeny) słodzik aromat pomarańczowy Przygotowanie: 1.Białko oddzielamy od żółtka 2.Otręby, drożdże, żółtko i serek homogenizowany miksujemy. Jeśli składniki tworzą bryłki i nie chcą się połączyć, dolewamy trochę wody. Odstawiamy na 30 minut 3.Po tym czasie ubijamy białka na pianę i delikatnie łączymy z masą. 4.Twaróg, wraz ze skrobią, aromatem i słodzikiem rozgniatamy widelcem i maltretujemy do uzyskania jednolitej, miękkiej konsystencji 5.Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, robimy z masy 2 placki, pośrodku umieszczamy twaróg, odstawimy na 30 minut w ciepłe miejsce 6.Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Drożdżówki ściągamy z blachy, gdy wystygną Link Zgłoś
ancia2007 Chlebek a la Klara ;) 19.01.10, 15:56 Składniki/na 3 chlebki z foremek 30x12,dwa do konsumpcji,jeden zamrażam/ 4szklanki otrąb owsianych 2szklanki otrąb pszennych 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 serki wiejskie lekkie z Piątnicy/0% tł.,każdy po 250gr/ 8 jajek/białka należy ubić na pianę/ O,5l maslanki niskotłuszczowej 1 łyżka soli 1 i 1/3 torebki proszku do pieczenia po 1 łyżce suszonego kopru,tymianku,czosnku niedźwiedziego i suszonych pomidorów z bazylią/kamis/ 1 łyżeczka kminku/dla lubiących kminek/ Jeżeli ktoś nie ma czosnku niedźwiedziego,to moża dodać łyżeczkę czosnku suszonego,lub 3-4 duże wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystkie suche składniki należy dokładnie wymieszać,ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami,dodać z maślanką/najpierw 3/3 maślanki,potem resztę porcjami,zeby ciasto nie było lejące.Całość wymieszać i dodać pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszać.Wyłożyć foremki papierem do pieczenia/inaczej chlebki się przykleją- sprawdziłam/.Foremki wstawiam do częściowo rozgrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 stopni piekę godzinę i 20-30 minut.Przygotowanie ciasta zajmuje 15 minut Link Zgłoś
ancia2007 Podobno najlepszy Chlebek-razowiec from Leila ;) 31.01.10, 16:12 Składniki: 10 lyzek zmielonych otrebow owsianych 10 lyzek zmielonych otrebow przennych 10 lyzek serka homogenizowanego 5-6 jajek 1/2 lyzeczki soli 2 lyzeczki proszku do pieczenia Rozgrzewamy piekarnik na 180C,wstawiamy na ok. 45 min. Wszystkie skladniki zagniesc i przelozyc do malej foremki na keks .Forme wykladamy papierem pergaminowym albo tym do pieczenia. Link Zgłoś
ancia2007 MAKARON/KLUSKI 02.03.10, 09:56 MAKARON / KLUSKI składniki jak na placek Dukana: 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżkę otrąb pszennych 1 jajko lub białko z jajka 1 łyżkę stołową serka homogenizowanego Po wymieszaniu serka, jogurtu, jajka i otrąb, odczekać trochę żeby "wióry" naciągnęły. Wchlapac na rozgrzana patelnie, zmniejszyć ogień, a nawet wyłączyć kuchenkę i odczekać aż się usmaży/udusi (pod przykryciem może stać godzinami) potem pokroić w paseczki jak makaron i tu włączyć wyobraźnie. Można używac jako "spaghetti", a takze kroic jak łazanki ;) Link Zgłoś
3-mamuska Jeszcze 1 przepis na makaron. 16.03.10, 18:48 -1 jajko beltamy w szklance, -mleko podgrzewamy i dajemy drozdze -do mleka dajemy make/skrobie kukurydziana -na koniec dodajemy pol/cale jajko(to wybeltane wczesniej),mieszmy. Smazymy na patelni z odu stron,po wystygnieciu kroimy na paseczki,jak makaron.Niestety nie bylo podanych proporcji, ja daje na oko zeby wyszlo konsystencja podobne do ciasta nalesnikowedo/albo smietany. Jem to jako sniadania w calosci, placki posmarowane jogurtem ze slodzikiem. Link Zgłoś
ancia2007 PLACKI SELEROWE (P+W) 02.03.10, 09:57 Placki selerowe: duży seler 2-4 łyżek mąki kukurydzianej 2 jaja cebula łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku Seler obrać, zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jaja ubić widelcem, dodać do selera, zamieszać. Stopniowo dodawać mąkę, posiekaną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Smażyć na złoto z obu stron. Link Zgłoś
ancia2007 NAJLENIWSZE LENIWE (P) 02.03.10, 09:58 Najleniwsze leniwe: ok. 500g serka homogenizowanego 6 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej 2 jaja sól słodzik i kakao odtłuszczone Wymieszać serek z mąką i jajkami. Nabierać łyżką niewielkie kluseczki i wrzucać a osolony wrzątek, kiedy woda ponownie zawrze zamieszać i pogotować jeszcze ok. 2-3 min., odcedzić. Podawać posypane słodzikiem i kakao. Link Zgłoś
ewela345 Re: NAJLENIWSZE LENIWE (P)- urozmaicone 02.03.10, 11:09 ja zrobiłam dzisiaj tak jakby kluseczki lane na mleku wszystko tak jak w przepisie tylko wrzucałam kluseczki na mleko gorące a nie na wrzątek i tak samo gotowałam a później wszystko do miseczki z jedną tabletką słodzika- mniam! polecam, mi tak bardziej smakowało :) Link Zgłoś
ancia2007 Placuszki z cukinii i pora (P+W): 02.03.10, 09:59 Placuszki z cukinii i pora: 1 cukinia 1 por 4-5 łyżek maki kukurydzianej 2 jajka pęczek koperku 2-3 łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, vegeta do smaku Cukinię obieramy, usuwamy środek z pestkami i trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy z soku. Pora i koperek drobno siekamy. Do cukinii dodajemy pora, jajka, mąkę, mleko i zmiażdżony czosnek. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy (jesli jest bardzo rzadki dodajemy odrobinę mąki). Nakładamy łyżką na patelnię i smażymy z obu stron na złoto. Podajemy na gorąco. Link Zgłoś
ancia2007 SEROWE KOPYTKA (P) 02.03.10, 10:04 Serowe kopytka: kostka chudego twrogu, 1 jajko 2-3 łyżki skrobii kuku Wszystko wymieszać, i zrobic kopyka i na gotującą sie wodę i gotowe Refleksje po zrobieniu: ja jadłam na słodko, ale myslę, że po dodaniu pieprzu i ulubionych ziół będą świetne jako dodatek do mięsa. Link Zgłoś
kasikrj Re: SEROWE KOPYTKA (P) 09.09.10, 22:15 To nie są kopytka, (bo te są z ziemniaków), a kluski leniwe:) Robiłam dzisiaj dokładnie jak w przepisie, dałam 2 i pół łyżki skrobi kuku i miałam tak lejące ciasto jakby dalej była sam ser! nie dało się z tego zrobic kopytek tylko łyżką nakładałam na wode, zanim nałożyłam wszystkie to zrobiła się jedna wielka papa serowa, wszystko (prawie) się rozwaliło:( jak Wam się udaje? Link Zgłoś
gusia210 Re: SEROWE KOPYTKA (P) 30.11.10, 19:35 dziś je robiłam i wyszły dobre.Nic się nie rozwaliło.zjadłam bez niczego.:) Link Zgłoś
padlina_w_galarecie Re: SEROWE KOPYTKA (P) 16.02.11, 14:39 Bardzo dobre :) Faktycznie, trochę miększe niż te niedukanowskie, jednak przepyszne :) Link Zgłoś
ancia2007 NALEŚNIKI BEZ MĄKI 02.03.10, 10:06 Naleśnik bez mąki Składniki: jajko 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku łyżka mleka słodzik Link Zgłoś
sakerloff Re: NALEŚNIKI BEZ MĄKI - wyszły!!! pycha!!!! 08.03.10, 21:50 te z mąką kukurydziana mi jakoś omletem zajezadzały i strasznie lejące były...a te takie jak trzeba! pojutrze w dniu warzywowym spróbuję na pikantnie z pieczarkami i pomidorami, mniam!! Link Zgłoś
jmama CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA 02.03.10, 15:22 CIASTO NALEŚNIKOWE DUKANA (na 10 naleśników) wersja na słono -250 gr mąki kukurydzianej -4 jaja -1/2 litra odtłuszczonego mleka -1 szczypta soli Robimy, jak normalne naleśniki. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roztartego ręczniczkiem papierowym. Można je serwować z szynką, łososiem wędzonym etc. Ja sobie przybrałam naleśnik podsmażoną na patelni szynką drobiową, zrolowałam i zjadłam z sosikiem serowym UWAGA!!! Można zjeść wyłącznie 2 naleśniki dziennie, ale wówczas nie można już zjeść ciasteczek (placuszków) owsianych Link Zgłoś
jmama PLACUSZKI TWAROGOWE 02.03.10, 15:24 PLACUSZKI TWAROGOWE -kostka twarogu chudego (250gr) -2 jaja -słodzik wg uznania -cynamon Twaróg i jaja mieszamy widelcem, żeby stworzyły masę bez dużych grudek. dodajemy słodzik, cynamon, jak ktoś ma i chce można dodać aromat i inne przyprawy. Nakładać łyżką na patelnię leciutko posmarowaną tłuszczem. Ja dodałam jeszcze trochę sody i nakładałam małą łyżeczką na patelnię, na którą wylałam kroplę oleju i rozsmarowałam papierowym ręcznikiem. Na talerzu posypywałam jeszcze słodzikiem. Link Zgłoś
jmama PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA 02.03.10, 16:37 PASTA TWAROGOWO - JAJECZNA *25dkg twarogu chudego *4-5 jajek ugotowanych na twardo *1 pęczek rzodkiewek *1 pęczek szczypioru *jogurt naturalny *sól,pieprz Ser rozgnieść widelcem,jajka pokroić w kostkę.Rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach,szczypiorek drobno posiekać.Wszystko wymieszać,doprawić do smaku.Na koniec dodać jogurt ,tyle aby powstała jednolita masa. Link Zgłoś
forazedwora TOSTY z wkładką ;) ( faza ..każda 16.03.10, 14:45 Tosty z czymś :) Zwykły placek dukanowski czyli: 2 łyżki o. ows 2 łyżki o. psz 1 łyżka serka 1 jajko mieszamy a potem: To co w lodówce zalega i możemy w danej fazie wcinać kroimy w kosteczkę; pieczarka ,szynka czy inne mięcho , cebula sól, pieprz, zioła, i to wszystko siup na rozgrzany toster. Kilka minut i mamy super zakąskę. Mi wychodzą zwykle dwa wypasione trójkąty ;) Sycą , pachną i chrupią! Link Zgłoś
forazedwora Re: TOSTY z wkładką ;) ( faza ..każda 30.03.10, 22:46 sorry, Dziewczyny , otrębów pszennych 1 łyżka. ;)Można sypnąć pół łyżeczki skrobii kuk . , ale niekoniecznie Link Zgłoś
wreszcie-chudne Na pikantnie - faza II P+W 27.03.10, 18:31 1 łyżka otrąb owsianych 1 łyżka otrąb pszennych 1/2 kubeczka twarożku light 1 łyżka jogurtu jajo sól, dużo pieprzu i dużo papryki pikantnej Usmażyć placek, po przewróceniu na usmażonej stronie położyć plaster chudej szynki i cienko pokrojonego pora, posypać papryką słodką. Na chwilę przerzucić całość na stronę z dodatkami, przełożyć na talerz, polać ketchupem. Smacznego! Link Zgłoś
kameelperd Wwariacje na temat placuszków otrębuszków 01.04.10, 09:20 Podpatrzyłam na tym forum przepis na placuszek otrębuszek, po czym w drodze eksperymentów trochę go zmodyfikowałam i baaardzo polubiłam. Składniki: 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyśki otrąb pszennych 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli, szczypta pieprzu, odrobina czosnku niedźwiedziego, lub według uznania innych przypraw dodatek extra - 1/3 puszki tuńczyka w sosie własnym, lub 2 czubate łyżki posiekanych suszonych pomidorów lub 3 plasterki szynki delikatesowej pokrojone w drobną kosteczkę + szczypiorek lub drobno pokrojony łosoś norweski lub jakikolwiek inny dodadek, który przyjdzie Wam do głowy ... Całość wymieszać w jednolitą masę i piec na rozgrzanej patelni w formie placuszków podobnych do placków ziemniaczanych. Czas przygotowania max. 15-20 minut. Placuszki doskonale zastępują mi chlebek a dzięki dodatkom nie są monotnne. Polecam i jednocześnie dziękuję za przepis "bazowy" :) Link Zgłoś
vivianna_82 Re: Wwariacje na temat placuszków otrębuszków 25.04.10, 21:29 ja placuszki otrębuszki bardzo lubię z dodatkami takimi jak - szynka, papryka, szczypiorek i pomidor :) mniam :) tylko nie rozumiem czemu piszecie, że to chleb zastępuje, mi to tak chleba nie przypomina - bardziej coś w stylu omleta z dodatkami.. ale i tak pycha :) Link Zgłoś
kwrzosek1 Naleśniki 25.04.10, 21:02 Przepis ściągnięty ale sprawdzony,wychodzą super! Składniki na 3 duuże nalesniki: * 2 jajka * 1 łyżka skrobii / mąki kukurydzianej * pół szklanki mleka * szczypta soli Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (ja to robię widelcem:)).Wychodzi bardzo rzadkie ciasto! Wylewać na gorący teflon i smazyć na średnim ogniu*, tak aby masa się porządnie ścieła. Przewracać w momencie, kiedy brzegi się zarumienią i masa się zetnie. Link Zgłoś
gusia210 sos do mięsa (faza II) 29.04.10, 15:38 7 pieczarek marynowanych pół czerwonej papryki 3 korniszony 3 ząbki czosnku 2 lyzki jogurtu naturalnego Ja dodaję szczyptę stewi i czerwoną czubrycę ale można jakie się chce przyprawy. Wszystko potraktować blenderem i zajadać. Link Zgłoś
imasumak Ser żółty - od I fazy 22.06.10, 11:56 sliweczka.blox.pl/2010/06/SER-ZOLTY.html Z czystym sumieniem polecam :). Można też go doprawić na ostro płatkami chili albo dodać czosnku niedźwiedziego :) Z podanego przepisu wychodzi zapas sera na ponad tydzień :) Link Zgłoś
anetabp prawie jak spagetti ;) 27.07.10, 14:08 paluszki surimi wrzucić na wrzątek (nie solić). Wyciągnąć jak zaczną się rozpadać na "makaroniki". Podawać z różnymi sosami Link Zgłoś
mmimma Paluszki - dla cierpiących z braku chrupania;) 27.07.10, 18:05 PALUSZKI inspirowane GRISSINI Marzyły mi sie chrupiące paluszki, albo krakersy, albo sucharki chociaż:) I przypomniałam sobie o grissini. No to wzięłam: Solidnie zmielone otręby (owsiane i pszenne) Drożdze suche Ciepłą wodę Zioła (ciut soli, przyprawa do pizzy, kminek...) Ilość składników na oko, wymieszać razem żeby wyszło zwarte, ale elastyczne ciasto. Odstawić do pół godziny. Formować cienkie paluszki i do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut.(zależy od grubości. Cudne wyszły i nie zgrzeszę :) Link Zgłoś
surita Keczup 23.08.10, 21:31 Mój wypróbowany przepis na ketchup ( wychodzi 1 litr ) Składniki: dwie puszki krojonych pomidorów w puszce, 5 średnich cebul, 1 kostka cielęcego rosołka, 3 łyżki 10% octu, 1 płaska łyżka słodziku w proszku, Wykonanie: Pomidory, cebulę i kostkę prażyć na małym gazie przez 1/2 godziny, nastepnie rozdrobnić blenderem dodając pozostałe składniki. Smacznego! cyt. za ludzik, forum "Dieta dr Dukana", Link Zgłoś
surita Prawie-jak-bekonowe-chipsy 23.08.10, 21:57 Dla porządku wklejam i tu. Polędwicę sopocką z Biedronki (Kraina Wędlin) przysmażamy na teflonie bez tłuszczu. I już, plasterki są chrupiące i z powodzeniem mogą zastąpić bekonowe czipsy :) Link Zgłoś
ciaglenadiecie Re: Prawie-jak-bekonowe-chipsy 24.08.10, 22:16 Surita, ty geniusz.Zrobiłam te chipsy z kurczaka wedzonego z Biedronki.Siede na kanapie i ..chrupię.Dzieki pycha! Link Zgłoś
surita Re: Prawie-jak-bekonowe-chipsy 24.08.10, 22:20 Hihi, ja geniusz, ja :) Jam Ci jest :) A tak serio serio, to bardzo się cieszę, że Ci podpasowały :) Link Zgłoś
abirka Chleb w mojej wersji (Faza I) 29.08.10, 16:45 Witam szyskie zapalpne "Dukanowiczki" Od dłuższego czasu śledzę z uwagą forum. Przyznaję, że było mi ogromną pomocą i źródłem wiedzy. Podziwiam wiele z Was za zapał i wytrwałośc. Ja nie jestem aż tak "zawzięta" w dukanowaniu. Ale to nieważne.Gotowanie nie należy do moich ulubionych zajęć. Być może dlatego nie zawsze mam zamiłowanie do dukanowania. Nie mniej jednak, jako osoba kochająca chleb, bułki, kluski, itp. i cierpiąca na ich brak zabrałam się za próby pieczenia chleba. Przedstawiam niżej modyfikację drobną przepisu chleba tostowego, która wg mnie jest najbradziej zbliżona do zwykłego chleba, a przy tym szalenie szybka i prosta: 1 porcja otrąb żytnich 2 porcje otrąb pszennych 1 porcja sera (wzięłam zwykły, z Garwolina w kilogramowym opakowaniu, reszta poszła do sernika) 1 jajko na około 5 łyżek otrąb sól Otręby zemleć, dodać jajko, ser, sól. Wymieszać mikserem. Przełożyć do foremi (ja piekłam w takiej małej formce z folii aluminiowej). Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 - 40 min. Smacznego Link Zgłoś
wadera3 Re: Chleb w mojej wersji (Faza I) 29.08.10, 16:54 Co rozumiesz pod pojęciem "porcja"? Link Zgłoś
abirka Re: Chleb w mojej wersji (Faza I) 01.09.10, 13:54 wadera3 napisała: > Co rozumiesz pod pojęciem "porcja"? > > To co sama sobie wybierzesz w zależności ile chleba chcesz upiec. Może być łyżka, może być szklanka. Chodziło mi o zachowanie proporcji między składnikami, np. jednych otrębów jest 2 razy więcej niż drugich. Link Zgłoś