Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy mody

09.02.06, 10:03
    Jest pokaz mody np. Armaniego, to wszystko jest z tej firmy dobrane tak by tworzylo jednolity styl. Ogladam reklame Reserved w gazecie i modelka ma szmaty tylko tej firmy, zestawione w przemyslany sposob.
    A na ulicy same choinki: bizuteria, buty, okulary, sweterek, plaszczyk - wszystko z zupelnie innej parafii. Nie wierzycie zawodowcom?
    Obserwuj wątek
      • cioccolato_bianco Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:10
        nie. a nawet uwazam, to za obciach, jak ktos jest ubrany od stop do glow w
        jednym sklepie (i w jedna kolekcje). to juz sam sobie zestawic stroju nie
        potrafi, ze idzie na sztampowa latwizne?
        • krecilapka Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:14
          Czyli taki kreator mody przygotowujacy pokazy to sztampowy debili idacy na latwizne?
          • calo Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:22
            nie. on proponuje swoje tendencje na dany sezon, a Ty mozesz sobie wybrac, co
            chcesz. albo sie zainspirowac i kupic cos zupelnie innego.
          • cioccolato_bianco Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:23
            nie. on te kolekcje TWORZY, jest (powiedzmy) artysta. na latwizne idzie ktos,
            kto po nim malpuje w 100%. i nie uzywalabym tu slowa debil, bez przesady.
          • minkair Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:23
            A co trudnego wpaść np do Reserved popatrzeć na manekiny, wybrać rozmiar , zapłacić i wyjść z "ubrana" od stóp do głowy? to nie jest łatwizna? ja inaczej tego nie umiem nazwać ... Wiadomo ,że w reklamówce np RE nie będą pokazywać dodatków lub innych składników np z Solara.. bo przecież muszą "lansować" swoje..logiczne..
            • cioccolato_bianco Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 11:01
              ktos ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem. w tej chwili nie moge wykluczyc,
              ze tym kims jestem ja... :)
        • magdaksp Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 12.02.06, 00:19
          zgadzam sie z chocolato bianco:)
      • alex_koz Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 10:57
        piszesz o dwoch kwestiach:
        1) ubieranie sie w ciuchy z tej samej firmy
        2) i z zupelnie innej parafii

i nie wiem czemy wydaje Ci sie, ze mieszanie ciuchow roznych firm swiadczy o
        nieprzeslanym stroju etc. ja czulaym sie glupio idac ulica tak samo ubrana jak
        ten manekin w centrum handlowym, i wole pomieszac to co lubie co by bylo w moim
        stylu i bardziej orygianalnie niz w sklepie,

a co do punktu nr. 2,
        w tym wlasnie cala abawa zeby nie wygladac jak "z innej parafii", ale nie wiem
        co metka ciuchow ma z tym wspolnego
        • krecilapka Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 20:10
          > i nie wiem czemy wydaje Ci sie, ze mieszanie ciuchow roznych firm swiadczy o
          > nieprzeslanym stroju etc. ja czulaym sie glupio idac ulica tak samo ubrana
          jak ten manekin w centrum handlowym, i

Teraz rozumiem - w mysl zasady ze kazda kobieta chce byc niepowtarzalna.
          Jak zalozy zielony top i plisowana spodniczke z D&G to jest zle. Jak wlozy na
          siebie zielony top z H&M i plisowana spodniczke D&G to jest bardziej
          oryginalna :).
          • mpaulk Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 13.02.06, 20:27
            > Teraz rozumiem - w mysl zasady ze kazda kobieta chce byc niepowtarzalna.
            > Jak zalozy zielony top i plisowana spodniczke z D&G to jest zle. Jak wlozy na
            > siebie zielony top z H&M i plisowana spodniczke D&G to jest bardziej
            > oryginalna :).
            kobieto! (facecie?)
            zaczynam podejrzewac, ze ty jestes zonkiem, nie czlowiekiem.
            w mysl zasady, ze kopiowanie w 100proc. tego, co kto inny wymyslil, swiadczy o:
            a) braku wyobrazni,
            b) braku wlasnego stylu,
            c) braku wystarczajacego poziomu inteligencji, by samemu (samej) sobie kupowac
            ubrania,
            d) braku znajomosci obowiazujacyh trendow,
            e) i paru innych brakach, nad ktorymi nie bede sie tu rozwodzic,

uwazam, ze zalozenie zielonego topu z H&M i plisowanej spodniczki D&G swiadczy,
            ze osoba, ktora w/w rzeczy na siebie zaklada, potrafi myslec. w przeciwienstwie
            do osoby, ktora nie przemecza sie zadna czynnoscia umyslowa i idzie do sklepu i
            kupuje wedlug listy czy tez zdjecia.

no i noszenie jednej firmy od gory do dolu jest banalne i nie swiadczy
            najlepiej o tej osobie.

tak wiec, o co Ci wlasciwie chodzi?

p.
      • lenore13 Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 11:36
        A ty? Ubierasz się, jak ci każą zawodowcy?
      • hyacinth.bucket Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 12:04
        Moze sami lubimy byc kreatywni i dopasowywac sobie wlasne
        stroje niz chodzic w jednakowych mundurkach ?
        • yavanna86 Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 12:55
          ponieważ to jest wręcz niewolnictwo:P finansowe i psychiczne
          oraz nieekologiczne
          człowiek,który ma i buduje własny styl,i lubi poszukiwać nowości,co sezon kupi
          parę nowych ciuchów,które jakoś współgrają z resztą ... natomiast człowiek,który
          co sezon wyrzucałby całą starą garderobę,żeby kupić sobie nową,np w
          Reserved,byłby dość żałosny.
          zresztą w Polsce jest niewielu ludzi o tak zasobnym portfelu (niby detal,nie?ale
          85-95% ludzi,których codziennie spotykacie na ulicy,po prostu na to nie stać)
          • telka_es zgadzam się z powyższą wypowiedzią !!!!!!!!!!!!!!! 09.02.06, 20:07
      • kochanica-francuza Bo sie nie mieszczę 09.02.06, 20:01
        Który kreator proponuje ubrania w rozmiarze 46? Słucham?
        • lunalovelight Re: Bo sie nie mieszczę 09.02.06, 20:04
          na sobie nie wyprobowalam, bo nie nosze 46, ale dla nieco wiekszych babeczek
          projektuje mariella burani, na przyklad.
          • krecilapka Kochanico, 09.02.06, 20:14
            to juz wiesz w jakiej firmie mozesz odziac sie od stop do glow, i zadawac klam,
            ze nie da sie byc oryginalna w ubraniach jednej projektantki :D.
            • kochanica-francuza Re: Kochanico, 09.02.06, 20:26
              krecilapka napisał:

> to juz wiesz w jakiej firmie mozesz odziac sie od stop do glow, i zadawac
              klam,
              >
              > ze nie da sie byc oryginalna w ubraniach jednej projektantki :D.

Nie mogę , bo primo na Burani mnie nie stać, secundo nie jest ona w moim stylu,
              tertio nie znoszę ubierać się w jednej tylko firmie.
              • lunalovelight Re: Kochanico, 09.02.06, 20:29
                wiedzialam, kochanica, ze taka bedzie Twoja riposta, ale ja jeno wyprodukowalam
                odpowiedz na Twoje pytanie, jaki projektant proponuje cos w wiekszych rozmiarach :).
                • kochanica-francuza Re: Kochanico, 09.02.06, 20:48
                  lunalovelight napisała:

> wiedzialam, kochanica, ze taka bedzie Twoja riposta, ale ja jeno
                  wyprodukowalam
                  > odpowiedz na Twoje pytanie, jaki projektant proponuje cos w wiekszych
                  rozmiarac
                  > h :).

no bo mnie nie stac, co ja poradzę?
                  • lunalovelight Re: Kochanico, 09.02.06, 20:56
                    raczej mialam na mysli to, ze projekty marielli Ci sie nie podobaja :).
                  • krecilapka Re: Kochanico, 09.02.06, 20:57
                    zwiekszaj wysilek w pracy moja droga. W czasach kapitalizmu czlowieka oceniaja
                    przez pryzmat jego sukcesow zawodowych.
                    Ja w kazdym razie zycze bys nie wybierala produktow pani Burani _tylko_ ze
                    wzgledu na gust, a nie zasobnosc portfela :).
                    • kochanica-francuza Re: Kochanico, 09.02.06, 20:59
                      krecilapka napisał:

> zwiekszaj wysilek w pracy moja droga.

Bardzo mi przykro, ale z wielu względów nie mogę. Kapitalizm - podobnie jak
                      socjalizm, zeby nie było, że jestem komuch - jest ustrojem z założenia złym.
        • la.parisienne Re: Bo sie nie mieszczę 09.02.06, 21:26
          kochanica-francuza napisała:

> Który kreator proponuje ubrania w rozmiarze 46? Słucham?

Nie miescisz sie w rozmiarach czy finansowo?
          Btw. Oh lala, czyzbys schudla? Szkoda, ze takim mundrym cialku tluszczyk sie
          rozpuscil! Ostatnio pokazywals kurtke rozmiaru 48.
          • krecilapka Re: Bo sie nie mieszczę 10.02.06, 12:07
            Raz widzialem Madonne, no i od stop do glow krolowal u niej Versace.
            A Ty mieszasz zupelnie roznych producentow?
            • big2.munich Tak na marginesie: Madonna tez miesza... 10.02.06, 12:47
              na co dzien ubiory roznych projektantow. A Versace na pewno dostala za darmo
              jak wiekszosc zreszta swiatowych slaw, jesli wybieraja sie na jakas gale. Poza
              tym w 2004 roku reklamowala kolekcje Versace.
      • kochanica-francuza ??? 09.02.06, 21:06
        www.mariellaburani.it/
        i ja w tym? hehehe
        • lunalovelight Re: ??? 09.02.06, 21:17
          o matko - ja nie twierdze, ze mariella jest boginia :P, ale fakt faktem, ze
          uwzglednia nie tylko chudziny :).
      • rupertgiles Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 09.02.06, 21:24
        Bo nie jestem manekinem!
      • kora3 Mysle, ze powodów jest kilka :) 09.02.06, 21:43
        częśc acłkiem przyziemnych, a częśc mniej :)
        Otóz po pierwsze, na ciuchy od sławnych kreatorow mody nie kazdego stac :) a
        jeśli juz się skusi to na coś tam, na kolekcje to już raczej nie :) W szafie
        potrzebujemy nie jednego zestawu do ubrania na jedna okazję (chyba, ze ktos
        wychodzi raz na rok z domu, ale za to z jakim efektem :), ale przynajmniej
        kilkunastu strojów (pokombinowanych) w kilku przynajmniej stylach. To raz.
        Drugi calkiem prozaiczny powód, to fakt, że spora częśc kolekcji prezentowanych
        na pokazach to sa niekiedy stroje nie nadające się dla zwyzcajnej (każda z nas
        jest naturalnie nadzyczajna, ale mam na myśli to np. co się robi zawodowo)
        kobiety na codzień :) Pomijając już sylwetki modelek i ich walory estetyczne,
        czesc strojów jest tak ekstrawagancka lub tak niepraktyczna, że nie sposób
        wdziać byłoby to do pracy np. w biurze :) (w ojej by pewnie uszło, tyle, ze
        gapiono by się na mnie :) - to sa przyziemne powody czasem :)
        A mniej przyziemne to niecheć ludzi do niemozności wyboru oraz różnorodnośc
        sylwetek. Do takiej samej bluzki, zcy topu pasuje zarówno krótka jak i dluga
        spódnica jak i spodnie .. Projektant oczywiscie proponuje na pokazie załozmy
        najmodniejsza krótką spódnice, ale rozsądna kobieta oceniwszy swa urode w
        okolicy nóg woląc spodnie, zcy dluższa spódnicę pójdzie do innej firmy i kupi co
        chce . Strój, moim skromnym zdaniem, musi pasowac do siebie w poszczególnych
        rzezcach,m dodatkach, ale owo pasowanie nie oznacza zaraz zgodnosci metek :)
        Musi to byc zgodnośc innego rodzaju, jeśli człowiek nie wie jak się ubierać nei
        pomoże zaden projektant :) Jeśli wie, podpatrzy te szczegóły , które sa dla
        niego najlepsze w danym sezonie i umie "wyczarować" modna, niekoniecznie zgodna
        "metkowo" kreacje
      • regata7 Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 10.02.06, 12:31
        kreatorzy konkretnych marek, tak?
        bo nie ma takiego obowiązku i daje większe możliwości :-D
        są też kreatorzy, styliści, którzy potrafią po prostu komponować zestawy tak by
        do siebie pasowały nie bacząc ma marki - tę samą umiejętność w większym lub
        mniejszym stopniu posiada połowa ludzkości :-)

duże centra handlowe ustawiają manekiny i robią od czasu do czasu pokazy mody
        wspólne dla wielu marek :-) I wtedy na modelach/kach i manekinach można
        podziwiać mieszane zestawienia.
      • 36mayfair Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 11.02.06, 04:25
        Pamietasz jak kiedys Sharon Stone zalozyla spodnice projektanta (chyba Armani)
        i do tego tania podkoszulke Gap'a? Byly to chyba Oscar'y. Wszyscy sie
        zachwycali. Laczenie tanich i drogich rzeczy, tak jak i laczenie ciuchow
        roznych firm wymaga wyobrazni, ktora nie kazdy ma. Niektorym sie po prostu nie
        chce. Projektanci nie beda tego promowac, bo chca sprzedac swoja marke.
        Odpowiedz na Twoje pytanie jest dla mnie oczywista. Pytanie bylo chyba
        retoryczne. Laczenie ciuchow roznych firm trzeba jednak robic ostroznie i nie
        nosic pare rzeczy, z ktorych kazda ma widoczne logo. Ja logo unikam jak tylko
        moge. Chociaz teoretycznie stac mnie zeby kupic torebke Vittona, to nie robie
        tego, bo nie chce byc chodzaca reklama.
        • yavanna86 Re: Dlaczego nie ubieracie sie tak chca kreatorzy 11.02.06, 18:25
          pytanie chyba w ogóle padło po to,żeby sprowokować ciekawą dyskusję,ale w sumie
          odpowiedzi na nie są bardzo podobne i dość oczywiste...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka