Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Strój hiszpański - kolorystyka

28.03.06, 15:26
    Strój hiszpański - kolorystyka

Witam.
    Szukam materiałów na temat stroju hiszpańskiego, a dokladniej na znaczeniu kolorystyki w stroju hiszpańskim, w modzie hiszpańskiej ( przekorjowo, nie musza być jakieś konkretne lata czy też epoki ) . Wszelkie informacje będą mi pomocne.

Dziękuję i pozdrawiam :)
    Obserwuj wątek
      • fanbb Re: Strój hiszpański - kolorystyka 28.03.06, 22:41
        mzoe chociaz jakis tytul książki, jakies namiary ? :)
        • magdaksp Re: Strój hiszpański - kolorystyka 29.03.06, 00:29

no czerwony napewno :)
      • pianazludzen Re: Strój hiszpański - kolorystyka 29.03.06, 10:35
        myslę że osobą z tego forum do której zwróciłabym się z tym pytaniem jest jaleo.

pozdrawiam!
      • jaleo Re: Strój hiszpański - kolorystyka 08.04.06, 20:11
        Hmm.. ja za bardzo na folklorze hiszpanskim sie nie znam, z wyjatkiem moze
        Flamenco. Ale tu moznaby dyskutowac, czy Flamenco jest "hiszpanskie"
        czy "cyganskie".

W kazdym razie, jesli chodzi Andaluzje, to tradycyjna kolorystyka to zielen z
        biela (barwy regionalne Andaluzji) i czerwien z biela. Na strojach kobiecych
        tradycyjne wystepuja jako grochy roznej wielkosci. Suknie w takich wzorach
        nosza kobiety i dziewczynki w czasie feerii w Sevilli i innych andaluzyjskich
        miasteczkach.

Poza tym, w Hiszpanii kazdy region ma oczywiscie swoj stroj ludowy, kazdy z
        inna kolorystyka - poszukaj troche w internecie, na pewno beda jakies zjecia.
        Tradycyjne kolory to czern, czerwien i zolty.
        • nionczka Re: Strój hiszpański - kolorystyka 25.04.06, 13:37
          Nie ma czegos takiego jak styl hiszpanski tak jak nie ma jednej Hiszpanii. To
          sztuczny twor. Istnieja roznice miedzy regionami wieksze niz miedzy wieloma
          panstwami w Europie.

W moim regionie tradcyjne kolory (folklor) to bialy-czarny-niebieski oraz bialy
          z czerwonym albo z zielonym. Czerwony i zielony sa tylko dodatkami. Zoltego nie
          uswiadczysz za zadne skarby.

A dzisiaj ubieraja sie taka jak w calej Europie. Tylko moim zdaniem o wiele
          bardziej ekstrawagancko i mlodziezowo (nawet babki po 50). Ja mieszkam w
          miescie, ktore slynie z dobrego smaku i eleganckich pan. I to sie sprawdza.
          Miedzy innymi w tym, ze nie da sie kupic eleganckich butów na plaskim obcasie.

• siog Re: Strój hiszpański - kolorystyka 25.04.06, 14:47
            nionczka napisała:

> Nie ma czegos takiego jak styl hiszpanski tak jak nie ma jednej Hiszpanii. To
            > sztuczny twor. Istnieja roznice miedzy regionami wieksze niz miedzy wieloma
            > panstwami w Europie.

Zgadzam sie. chociaz w Europie a szczegolnie w Polsce Hiszpania=palmy i morze:)
            a na temat kolorystyki tzw."hiszpanskiej": raczej maja na mysli kolorystyke
            andaluzyjskich strojow regionalnych:)

• wandalas Re: Strój hiszpański - kolorystyka 09.04.06, 13:14
        nie wiem czy ci to pomoze ale hiszpanska firma zara w zeszlym sezonie miala duzo
        ubran inspirowanych tradycyjnymi hiszpanskimi strojami np.falbany,albo takie
        kuleczki przy mankietach czy kolnierzu(nie wiem jak to
        nazwac).www.zara.com/v06/index.html
        w tendencias znajdziesz cos o influencia hispana y latinoamericana.
        pozdrawiam.
      • cioccolato_bianco Re: Strój hiszpański - kolorystyka 25.04.06, 13:38
        czarny, czerwony, zloty.
      • inecita Re: Strój hiszpański - kolorystyka 25.04.06, 15:57
        Wszystko zależy od regionu. To pytanie spróbowałabym zadac na forum hiszpańskim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka