Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kolor isadora duncan

18.04.06, 10:07
    hej, watek skierowany glownie do z3 -
    chcialam umiescic go na GM ale nie jestem jej czlonkinia wiec nie moge.

a propos koloru o ktorym mowilas - isadora duncan - zaintereoswalo mnie kidy
    pytalas czy wimy dlaczgo tak wlasnie sie nazwa?

ja stawiam - czy to dlatgo ze taki kolor miala szarfa ktora udusila izadore?

zgadlam?
    Obserwuj wątek
      • zettrzy Re: kolor isadora duncan 18.04.06, 14:04
        aha...
        ale ja nie pytam dlaczego on sie tak nazywa tylko filozoficznie wzdycham ze tak
        naprawde nie wiadomo co kierowalo farbiarzami przy wyborze tej nazwy ... w koncu
        niby dlaczego Isadora jest zolto-fioletowa, Rosa Parks amarantowo-szmaragdowa a
        Indira Gandhi zielono-fioletowa? jaki kaprys narzucil te a nie inne skojarzenia?

mnie bowiem Isadora kojarzy sie glownie z sepia, z przyczyny fotografii z
        ktorych Isadore znam

ps. jesli chcesz pisac na GM przyslij zgloszenie
        ps.ps. nie wiem jaki kolor miala ta szarfa - o ile dobrze pamietam w filmie z
        Vanessa Redgrave byla blado-niebieska, ale moze dobrze nie pamietam i moze nie
        byl to ten sam kolor co w zyciu
        • kochanica-francuza Re: kolor isadora duncan 18.04.06, 16:19
          mnie Isadora się kojarzy z bielą, ze względu na jej tuniki a la Grecja :-)
          • zettrzy Re: kolor isadora duncan 18.04.06, 17:20
            no wlasnie, a tutaj taka ostra kompozycja zolci i fioletu, bardzo zreszta
            piekna, ale zupelnie nie kojarzy mi sie ani z Isadora ani nawet z jej epoka
      • keepersmaid Re: kolor isadora duncan 18.04.06, 18:22
        A mnie Isadora z fioletem sie kojarzy (chociaz nie wiem o czym konkretnie
        mowa), ale z fioletem typu lila, bzowym... no poczytac wiersze Pawlikowskiej -
        Jasnorzewskiej do tego, ktorej tez lila sie zwidywalo w tych wierszach.
        Takie skojarzenie.
        • kochanica-francuza Re: kolor isadora duncan 18.04.06, 23:50
          keepersmaid napisała:

> A mnie Isadora z fioletem sie kojarzy (chociaz nie wiem o czym konkretnie
          > mowa), ale z fioletem typu lila, bzowym... no poczytac wiersze Pawlikowskiej -
          > Jasnorzewskiej do tego, ktorej tez lila sie zwidywalo w tych wierszach.
          > Takie skojarzenie.

Lila był ulubionym kolorem Pawlikowskiej, ale z kolei P. nie kojarzy mi się z
          Duncan. ;-)
          >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka