Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mam dosyć sandałek!!!!!!!!

29.05.06, 14:48
    poprostu dość, we wszystkich sklepach królują sandałki, no i teraz każdy czy
    chce czy też nie musi kupić sandałki, bo nic innego nie ma- problem zaczyna
    się jednak wtedy, kiedy ktoś nie lubi sandałek, albo poprostu nie może ich
    nosić, tak jak to jest w moim przypadku-bo mam bardzo drobną nogę i poprostu
    chodzę palcami po ziemi, no i co teraz idę na wesele i "na gwałt potrzebuje
    butów z zabudowanymi paluszkami, najlepiej w nosek i paseczkiem na pięcie,
    widziałam takie w zarze, ale nie było mojego rozmiaru:(
    DZIEWCZYNY HELP, gdzie dostane takie buty
    Obserwuj wątek
      • greta100 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:15
        Nie odpowiem Ci na Twoje zasadnicze pytanie, bo nie wiem gdzie kupić buty, o
        które pytasz, ale chciałam Cię życzliwie poprawić. Powinnas napisać "mam dosyć
        sandałków". Tak po prostu i po polsku. Pozdrawiam i życzę rozwiązania Twego
        problemu.
        • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:23
          pisałam w liczbie pojedynczej!!!
          • kum-nye Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:33
            :D Jak to w liczbie pojedynczej?
            • sumire Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:37
              :)) no w pewnym sensie tak - liczba pojedyncza, mianownik :)))
              • kum-nye Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:39
                Mam dosyć!! Znów ten sandałek! ?:>
                • siostra_bandyty Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 10:28
                  a może :
                  Mam dosyć .
                  Sandałek
                  :)
                  • apluzina Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 02.07.06, 20:32
                    Miałam kumpla w podstawówce na którego wołaliśmy Sandał, więc było by:
                    Mam dośc.
                    Sandał.

• gpks Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 02.06.06, 22:53
              Ryłko. Butki zabudowane w różnych fasonach. Rozmiary prawie każde. :D
          • gaggi Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:54
            "kiedy ktoś nie lubi sandałek, albo poprostu nie może ich
            nosić"

sandalek - ich

to tez w liczbie pojedynczej? :)
          • kadoro1969 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 00:27

• kadoro1969 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 00:25

• kragmel Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:22
        w ryłko chyba zawsze są takie. poza tym sklep danija, tam widziałam na pewno.
      • greta100 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:34
        Droga Agatko, w liczbie pojedynczej w mianowniku występuje jeden sandałek, w
        liczbie mnogiej natomiast dwa sandałki. Zgodnie zaś z polskkimi zasadami
        odmiany rzeczowników w dopełniaczu, którego użyłaś, powinno być tak, jak już
        wcześniej Ci zasugerowałam. Gdybyś rzeczywiście użyła liczby pojedynczej, jak
        twierdzisz, powinnaś napisać "mam dosyć sandałka"(jednego).
      • nessie-jp Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:43
        Ryłko ma na 100%, bo sama kupowałam ostatnio. W ogóle bardzo dużo zabudowanych
        butów jest w sklepach, a sandałki w mniejszości, więc nie wiem, dlaczego
        rozpaczasz :)

Notabene, dziwna sprawa z tymi sandałkami. Przecież nie powiemy "mam dosyć
        klapków, japonków, baletków", tylko klapek, japonek i baletek. Jednak nie
        sandałek :)))
        • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:51
          Czasami mam wrażenie że na tym forum jest pełno zakompleksionych idiotek, bez
          żadnego zdania, chcących wsadzić szpile wszystko jedno po co byle wsadzić, aby
          poczuć się lepiej!!! :P
          Dziękuje za edukacje, teraz będę wiedziała, że pisze się sandałków!!!
          A do tych co mają jeszcze coś do powiedzenia, mówię byle tak dalej, bądźcie
          kobietami zrzędami !!!
          Ale mi się teraz dostanie.
          • starawyjadaczka Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:54
            aaagatkaaa napisała:

> Czasami mam wrażenie że na tym forum jest pełno zakompleksionych idiotek,
            bez
            > żadnego zdania, chcących wsadzić szpile wszystko jedno po co byle wsadzić,
            aby
            > poczuć się lepiej!!! :P
            > Dziękuje za edukacje, teraz będę wiedziała, że pisze się sandałków!!!
            > A do tych co mają jeszcze coś do powiedzenia, mówię byle tak dalej, bądźcie
            > kobietami zrzędami !!!
            > Ale mi się teraz dostanie.

Ja bym na Twoim miejscu tak sie nie awanturowala, jeszcze dostaniesz uwage do
            dziennczka od forumowej "pani od polskiego" i co wtedy? ;))
          • nessie-jp Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 15:59
            Nie rozumiem, o co się mnie czepiasz. Przecież ja też się podśmiewam z tych
            wiecznych korektorek i piszę po to, żeby ci pomóc, a ty mnie obrażasz.
            • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 16:03
              Dla mnie Moja droga to jest pdśmiewanie, przykro mi nie chodze ze słownikiem
              pod pachą i nie sprawdzam każdego słowa, więc mogłaś sobie darować, a tak
              zamiast odpowiadać na moje pytanie, zastanawiamy się czy sandałków, czy
              sandałek-odpuść, forum a odprężać a nie...odpowiedz sobie sama
              • nessie-jp Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 16:11
                Sekundę, wyraźnie ci napisałam, jaka firma produkuje zakryte buty (Ryłko) i że
                są w ofercie, bo sama kupowałam. Jakiej pomocy ci jeszcze potrzeba?
              • kum-nye Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 16:46
                O co to wielki "halo" co? Ktoś Ci kulturalnie zwrócił uwagę i wystarczyło chwilę się zastanowić. Pisanie bez błędów nie boli:]
              • nadinka_nadinka Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 07:00
                aaagatkaaa napisała:

> Dla mnie Moja droga to jest pdśmiewanie, przykro mi nie chodze ze słownikiem
                > pod pachą i nie sprawdzam każdego słowa, więc mogłaś sobie darować, a tak
                > zamiast odpowiadać na moje pytanie, zastanawiamy się czy sandałków, czy
                > sandałek-odpuść, forum a odprężać a nie...odpowiedz sobie sama

nie musisz chodzic ze slownikiem. wystarczy w nowym panelu otworzyc:
                so.pwn.pl/
          • kadoro1969 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 00:29
            To, że chcę pisać i mówić poprawnie to znaczy, że jestem zakompleksiona?? Nie
            rozumiem...Dziwna teoria...
            • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 00:44
              Rany przecież ja popełniłam w tym poście tylko jeden błąd, czy to przesądza o
              mojej znajomości gramatyki i inteligencji, przykro mi ale wy same zachowujecie
              się jak mało inteligentne, wyszczekane...taka właśnie jest zettrzy, ma mnóstwo
              wad, ale najlepiej jest krytykować innych, dążąc tym samym do autowaloryzacji-
              a widzę, że wy bierzecie z niej przykład, a szkoda, bo pewnie fajne z was
              dziewczyny.
      • tralalumpek jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 16:51
        ...a przez przypadki?

• krowa_w_kropki Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 16:53
          Przypadek przypadkowi nierówny :) Ja mam przez przypadek całkiem fajne sandałki
          na to lato.
          • yavanna86 Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 16:59
            jak we własnym języku nie umiesz przez przypadki odmienić,to wybacz,ale chyba
            można,a nawet należy zwrócić Ci uwagę...
            • krowa_w_kropki Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 30.05.06, 14:41
              Ten post był do mnie? Przez przypadek umiem odmieniać przez przypadki. Przez
              przypadek chodziłam kiedyś do szkoły nawet. Jak było ciepło to i w sandałkach :)
          • tralalumpek Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 17:03
            sandałki na lato a po lecie nie masz sandałków czy sandałek?
            • starawyjadaczka Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 17:05
              U mnie na działce wyrosło drzewo sandałowe.....
              A na nim sandałek.
              • lucy215 Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 17:09
                > U mnie na działce wyrosło drzewo sandałowe.....
                > A na nim sandałek

Ale się uśmiałam :D

Ale na serio, zabudowanych butów jest pełno! Ryłko, Venezia, Zebra, but S, w
                sklepac nie opatrzonych zadnym logo ;)
                • starawyjadaczka Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 17:14
                  Na drzewie ktore sobie roslo pod blokiem mojej koleżanki, dzieciaki
                  pozawieszaly rozne stare buty i nazwały drzewo: BUTIK.
                  • lucy215 Re: jeden sandałek, dwa sandałki... 29.05.06, 17:15
                    Wyjadaczko, przestańże (to tak z krakowska)bo się posikam!
      • tralalumpek a propos zdrobnien 29.05.06, 17:15
        byłam ostatnio w polsce i wszytko było takie "sandałkowe" ...
        teksty: zupka, kotlecik z ziemniaczkami i suroweczka....pani w karczmie
        serwowala rowniez kaweczke i soczek bo nie bylo piweczka a ja bylam swinia i
        zapytalam czy moge dostac koleczke nie z lodowki (coca-cola)
        ...i pieniazki pani drobniutkie wydala ....
        • kum-nye Re: a propos zdrobnien 29.05.06, 17:23
          Też mnie to irytuje... Skąd to się bierze? Rozumiem od czasu do czasu, ale cały czas posługiwać się takimi zdrobnieniami? Czy to ma skutkować postrzeganiem tego kogoś jako miłego i kochanego?
          • tralalumpek Re: a propos zdrobnien 29.05.06, 17:28
            mam znajoma "niepolke" ktora prowadzi knajpke (jest wlascicielka), na poczatku
            dzialalnosci miala niemale problemy ze zrozumieniem zamowien w polskim jezyku
            ktos kto wie co to jest kawa nie koniecznie wie co to kawka
            z duza wesoloscia wspomina pierwsze lata pracy
        • kochanica-francuza w karczemce - tralalumpku ;-) nt 29.05.06, 23:32
      • zettrzy Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 17:16
        jak mozna w ogole odpowiadac na pytanie sformulowane tak ze nie sposob zrozumiec
        o co chodzi... buty "najlepiej w nosek"? w nosek to mozna kogos pacnac za
        podobne katowanie wlasnego badz co badz jezyka
        • eirenne Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 17:29
          po prostu chodzi o buty do samoobrony :P
        • miska_malcova Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 17:45
          :-)))))))))))))))))))))) dobre, dobre
          • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 18:14
            Jeszcze raz wszystkich przepraszam, że popełniłam taki błąd, który przesądzi
            na moim życiu-ale jak widzicie w dalszej części tekstu nie było błędów
            ortograficznych, więc może ze mnie coś wyrośnie!
            Przykro mi to przyznać, ale jesteście naprawdę śmieszne większość z was nie
            potrafi napisać podania do urzędu, a poprawiać kogoś i wyśmiewać się to już
            można - nikt nie jest nieomylny!
            Co do zettrzy....To ha ha...Nadal śni mi się po nocach, twoja osoba(widziałam
            zdjęcie) więc prószę nie wypowiadaj się na temat ortografii a przede wszystkim
            mody :)))
            • kum-nye Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 18:45
              Ależ oczywiście, że nikt nie jest nieomylny! Ale chyba sama przyznasz, że grzeczne zwrócenie uwagi na błąd to nie jest złośliwość ani wyśmiewanie. I wystarczyło darowac już sobie to "w liczbie pojedynczej". Skoto na pewno potrafisz napisać podanie do urzędu to chyba powinnaś chcieć szlifować też jezyk ojczysty prawda?
            • felinecaline Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 20:32
              blad przesadzi - O twoim zyciu. Prawo serii jakies? Moze warto jednak sie
              poduczyc, bo rzeczywiscie moze przesadzic....
            • zettrzy Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 20:35
              aaagatkaaa napisała:

> Co do zettrzy....To ha ha...Nadal śni mi się po nocach, twoja osoba(widziałam
              > zdjęcie) więc prószę nie wypowiadaj się na temat ortografii a przede wszystkim
              > mody :)))

ach, coz za logika... brzdac twierdzi ze mu sie sni moja osoba wiec nie moge
              powiedziec brzdacowi co robi zle
              oszczedz sobie takich wyskokow bo tylko przedstawiasz sama siebie jako totalna
              cwierc-inteligencje; teraz wiemy ze nie umiesz mowic WLASNYM JEZYKIEM bo jestes
              po prostu wybrakowana umyslowo

ps. niedojda tak niezdolna w sprawach mody ze nie potrafi ZNALEZC W SKLEPIE
              podstawowego modelu butow nie powinna dawac rad kto sie ma wypowiadac w sprawach
              mody, bo wyglada na jeszcze wieksza niedojde
              • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 00:36
                zettrzy a gdzie znalazłaś te gustowne okularki, które masz na zdjęciu, bo chce
                omijać sklep w których je kupilaś :)))
                • zettrzy Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 23:11
                  aaagatkaaa napisała:

> zettrzy a gdzie znalazłaś te gustowne okularki, które masz na zdjęciu, bo
                  chce
                  > omijać sklep w których je kupilaś :)))

bardzo rozsadne podejscie, bo te okularki, firmy Martine Sitbon (taki ekspert
                  od mody jak ty powinien rozpoznac na pierwszy rzut oka, no ale moze cos tam z
                  ekranem) kupilam w sklepie przy Madison Ave. dokad i tak nie trafisz z przyczyn
                  oczywistych
            • miska_malcova Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 20:36
              pogrążasz się dziewczyno...
              • miska_malcova Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 20:37
                to do autorki było rzecz jasna...
        • heart_of_ice Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 18:29
          > w nosek to mozna kogos pacnac za
          > podobne katowanie wlasnego badz co badz jezyka

:DDDDDDDDDDDDDD

do autorki watku:
          nie zlosc sie tak bardzo....:)
          przeciez ta poprawka nie byla zlosliwa, nikt nie powiedzial, ze jestes glupia
          ani nic takiego
          i nie wspominaj o slowniku pod pacha, bo on sluzy raczej do sprawdzania
          pisowni... a te twoje sandalki wystapilyby rowniez w mowie, wiec to nie blad,
          ktory ci sie trafil w pisowni, tylko po prostu nie znalas odmiany

cale zycie sie uczymy i jesli ktos nam wrednie nie wytyka potkniec paluchem,
          tylko grzecznie i zyczliwie pokazuje, to powinnismy sie cieszyc
          ja robie bledy baaaardzo rzadko i uwazam ze to dobrze, ze te nieliczne, ktore
          popelniam, ktos mi wskazuje

Pauli
          --
          Mężczyźni są z Marsa,a kobiety ze... Snickersa;)
          • sigrun Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 29.05.06, 19:16
            A ja się wcale nie dziwię. Skoro może być tA perfumA, tA koturnA, to może być
            również tA sandałkA, a co. Nastały czasy "dyslekCyjnej nowomowy". Biję się w
            pierś.... tzn. w DEKOLD ;-) (z perfumą, ma się rozumieć).
      • kikiet A ja... 29.05.06, 23:04
        A ja mam dość klapków, których jest pełno. Za to normalnych sandałów na
        lekarstwo (normalnych, czyli prostych, na stabilnym obcasie, nie na szpilecce i
        nie na koturnie, bez udziwnień typu różyczki, dżeciki, świecidełka, kokardki). W
        końcu znalazłam - oczywiście w Ryłko.

A takich butków jakich Ty szukasz jest pełno - Ryłko, Deichmann, Rossi... Tyle,
        że większość ciągle idiotycznie czubata...
      • brune1 Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 14:12
        A mnie przeraża chodzenie palcami po ziemi. To doprawdy straszne. Wszak ludzie
        na ogół chodzą po ziemi piętami palce trzymając wysoko w górze.
        • aaagatkaaa Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 14:35
          Ranny...:))))) poziom waszej inteligencji mnie przeraża :))))
          • kochanica-francuza Re: mam dosyć sandałek!!!!!!!! 30.05.06, 15:06
            aaagatkaaa napisała:

> Ranny...:))))) poziom waszej inteligencji mnie przeraża :))))

Nas też. :-))) MNie wszyscy mówią, że za szybko myślę i o kilku rzeczach naraz.
            ;-)))
            • yavanna86 Kochanica:brawoooo!:D n/t 30.05.06, 17:04

• kochanica-francuza Dziękuję (fałszywy uśmiech i dyg) ;-) nt 31.05.06, 00:22
                • koralikv Re: Dziękuję (fałszywy uśmiech i dyg) ;-) nt 01.06.06, 18:10
                  O co chodzi Agatce z tą inteligencją?Inteligencja to zdolność dostosowania się
                  do zmiennych/nieprzewidzianych warunków otoczenia.A czy Agatka się dostosowała?
                  Czy kupiła sobie sandałki,bo tylko sandałki -jak twierdzi -są w sklepach?
                  Nie,ona się zamartwia i męczy dyskusjami na forum.A może prościej-nic sobie nie
                  kupować?To się wiąże z oszczędnoscią czasu,nerwów i pieniędzy. To Twój
                  ślub,Agatko,że sobie musisz buty kupić na jeden wieczór?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka