Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

opaski na wlosy

02.06.06, 16:29
    Nosicie, lubicie? Jesli tak to jakie?
    Obserwuj wątek
      • hanureku Re: opaski na wlosy 02.06.06, 16:32
        nosze, lubie
        cieniutkie plastikowe w roznych kolorach
        metalowe z diamencikami
        materialowe szerokie w roznych kolorach
        • gabi1234 Re: opaski na wlosy 02.06.06, 16:43
          Noszę po domu, bo mi tak wygodnie. I latem noszę.
      • hyacinth.bucket Re: opaski na wlosy 02.06.06, 17:13
        Podobaja mi sie opaski ale nie nosze bo mi brzydko .
        • bluelove Re: opaski na wlosy 02.06.06, 17:14
          nosze zawsze jak nakladam na twarz maseczke ;)
        • hyacinth.bucket Re: opaski na wlosy 02.06.06, 17:14
          Mam taka czarna dosyc szeroka zamiast czapki na zime , ta czasem zakladam
          ale innych ozdobnych nie .
          • magdaksp Re: opaski na wlosy 02.06.06, 21:24
            nosze zawzze jak mam zwiazane wlosy.szeroka czarną zmaterialu albo szaliki
            zcienkiego materialu wrozne wzorki(najczesciej zwierzece)
            • oxy_gen_86 Re: opaski na wlosy 02.06.06, 23:01
              Ja ma pare takich materialowych opasek - na znime szeroka, czarna, na wiosne-
              lato kilka materialowych - zielone, niebieskie, w kratke, w paski...
              Ale niestety w niektorych wygladam brzydko:/
              A szkoda bo takie fajne sa;)
              • felinecaline Re: opaski na wlosy 02.06.06, 23:31
                Dziewczynki, z luboscia uzywacie slowa "materialowa" - to znaczy jaka?
                Materialem moze byc wszystko: drewno, metal, szklo, ceramika, plastik, tkanina -
                sa to wszystko materialy sluzace do wykonywania roznych obiektow, rzeczy. W
                tym i Waszych opaszeczek na wlosy. Moze warto przypomniec sobie, ze istnieje w
                polszczyznie stare jak ...no, wlasnie jak "niewiemco", ale wciaz jare
                slowo "tkanina", bo to o nia wam chodzi i tu tez moze byc wiele "materialow:
                jedwab, aksamit, bawelna, len, konopie, rozne wlokna egzotyczne. Wzbogacajcie
                nie tylko swoja garderobe, zasoby torebkowe i zestawy akcesoriow ale tez i
                slownictwo.
                • magdaksp Re: opaski na wlosy 02.06.06, 23:39
                  chcialam zauwazyc ze na wielu pasmanteriach czy sklepach widnieje napis
                  wsprzedazy takze materialy.naprawde uwazasz ze moz chodzic o metal?ja nosze
                  opaski bawelniane
                  • felinecaline Re: opaski na wlosy 03.06.06, 00:29
                    No bo "material" to powszechnie uzywana przez ludzi o dosc ubogim slownictwie
                    nazwa tkaniny.
                    • hanureku Re: opaski na wlosy 03.06.06, 01:10
                      mam nadzieje ze nie wpiszesz nam jedynki do dzienniczka za ubogi slownik :(
                      • magdaksp Re: opaski na wlosy 03.06.06, 01:20
                        hanureku napisała:

> mam nadzieje ze nie wpiszesz nam jedynki do dzienniczka za ubogi slownik :(

no ja myśle ze my juz mamy te jedynki:)
                        • magdaksp Re: opaski na wlosy 03.06.06, 01:22
                          pozatym nie wiesz co mowisz bo tak jak słowo zamek tak materiał ma wiele
                          znaczeń:
                          materiał m IV, D. -u, Ms. ~ale; lm M. -y
                          1. «to, z czego są wytwarzane lub z czego się składają przedmioty; tworzywo,
                          surowiec, substancja; przedmiot mający praktyczne zastosowanie, przeznaczony do
                          użytku»
                          Materiał budowlany, grzejny, opałowy.
                          Materiał skalny.
                          Materiały dźwiękochłonne, ogniotrwałe, termoizolacyjne.
                          Materiały biurowe, fotograficzne, piśmienne, rysunkowe.
                          Materiały opatrunkowe.
                          Δ Materiały pędne «paliwa do silników spalinowych»
                          Δ Materiały wybuchowe «związki chemiczne lub mieszaniny, zdolne pod wpływem
                          bodźców zewnętrznych do gwałtownego rozkładu z wydzieleniem dużej ilości ciepła
                          i gazów; używane do wyrobu amunicji, stosowane również w górnictwie,
                          kamieniołomach, przy robotach ziemnych itp.»
                          Δ druk. Materiał ślepy → justunek
                          przen.
                          Dobry materiał na męża, na żonę.

2. «zbiór wiadomości, zespół faktów z jakiejś dziedziny; notatki, dokumenty
                          itp. będące podstawą dalszych opracowań, badań, prac»
                          Materiał fotograficzny, liczbowy, poznawczy, statystyczny, źródłowy.
                          Materiał dowodowy, obciążający.
                          Opracowywać, publikować, zbierać materiały.

3. «tkanina»
                          Bawełniany, jedwabny materiał.
                          Materiał na bluzkę.
                          Materiał w grochy, w paski.

miedzy innymi oznacza tkanine wiec pisanie ze opaski sa materialowe jest
                          poprawne i kazdy kto ma jakąś niewielka chocby wiedze o znaczeniu tego słowa
                          powinien je zrozumiec poprawnie.
                          • viprk Re: opaski na wlosy 03.06.06, 10:09
                            A wiec moze wlasnie dlatego, ze jest az tyle mozliwosci warto sprecyzowac, ze
                            "z tkaniny" - aksamitu na przyklad, na ktory materialem moze byc bawelna albo
                            jedwab.
                            Kiedys materialem na utrwalanie i przenoszenie danych byly kamienne tablice,
                            dzis jest papier i CD, wiec moze warto skorzystac i jednak zadbac o cos wiecej
                            niz ta pale z jezyka.
                            • magdaksp Re: opaski na wlosy 03.06.06, 10:43
                              naprawde na slowo material masz skojarzenie metal?to ze uzylysmy takiego slowa
                              to wcale nie znaczy ze mamy ubogie slownictwo i wypraszam sobie robienie ze
                              mnie przyglupa bo nie zrobilam blędu piszac material
      • arbuzunia Re: opaski na wlosy 03.06.06, 01:32
        nosiłam takie z tkaniny (!) jak miałam prostą grzywkę a teraz mi nie pasuje bo
        mam skośną i muszę poczekać aż to cholerstwo odrośnie :) w tej chwili mam na
        sobie taką www.asos.com/images/inv/C/1/11/12393/Coloured/image1l.jpg
        granatową ale to tylko dlatego że idę zaraz spać :)

generalnie uważam że ładnie założona opaska może dodać wiele uroku ale nie
        każdy tak potrafi :)
        • josiee do arbuzunia !!!Re: opaski na wlosy 03.06.06, 11:41
          Gdzie mozna dostac takie opaski jak na twoim zdjeciu? Mieszkam w dosc malym
          miescie i nie sposob ich dostac. Malo tego trudno wytlumaczyc ludzia o co mi
          chodzi :)
          • arbuzunia do arbuzunia !!!Re: opaski na wlosy 06.06.06, 16:38
            zwykle są w H&M
      • cioccolato_bianco Re: opaski na wlosy 03.06.06, 09:55
        nie i nie.
      • lucy215 Re: opaski na wlosy 03.06.06, 09:56
        Noszę w domu bo nie lubię mieć zakrytego czoła, kiedy miałam dłuższe włosy,
        nosiłam też na zewnątrz, ale obecnie mam tak krótkie i postrzępione że
        wyglądałabym jak ledwo co opierzona kura. :)
        Uważam że opaski są bardzo dziewczęce, dodatą uroku :)
        • oxy_gen_86 Re: opaski na wlosy 03.06.06, 10:01
          lucy215 napisała:
          opaski są bardzo dziewczęce, dodatą uroku :)

...ale tylko te z TKANINY!!! no bo jak to - blacha na glowie? ;))))))

• felinecaline Re: opaski na wlosy 03.06.06, 11:54
            Mylisz sie, widuje bardzo ladne wlasnie z cyzelowanej miedzianej blachy, jest
            mnostwo metalowych (blaszanych lub o zgrozo drucianych akcesoriow
            fryzjerskich . Ale jesli was zadowala "material" jako slowo -wytrych to prosze
            bardzo. ;-P Zazwyczaj tak, jak ja "maja" osoby zyjace z daleka od kraju i
            osobiscie dbajace o to, zeby im sie znajomosc jezyka nie uszczuplala a
            wyrazenie nie tchnely ubieglymi epokami. Zawsze to tlumacze ludziOM, ktorzy
            uwazaja, ze nie warto sobie zawracac glowy tym, jak sie mowi. przewaznie
            rozumieja.
            .
      • nadinka_nadinka Re: opaski na wlosy 03.06.06, 11:50
        nie nosze, bo prawie lysa jestem ;-) ale bardzo mi sie podobaja.
      • threadless Re: opaski na wlosy 03.06.06, 14:09
        nosze od dawna i bardzo lubie. doszlo do tego,ze znajomi zawsze przywoza mi
        opaski, jak gdzies wyjada;-) moja ulubiona jest w Burberry-podobną kratkę.
      • paulinaa Re: opaski na wlosy 03.06.06, 16:19
        te opask to dla mnie 'lans'. niegdy nie nosialam i nie mam zamiaru nosic.
      • lilarose Re: opaski na wlosy 07.06.06, 10:34
        Czasem noszę, plastikowe, cienkie, brązowe lub czarne.
      • mikams75 Re: opaski na wlosy 07.06.06, 10:57
        podobaja mi sie, ale podziwiam tylko na innych. Sama wygladam w jakiejkolwiek
        opasce okropnie :-(((
        • cala_w_kwiatkach Re: opaski na wlosy 07.06.06, 11:12
          chcialabym nosic, ale mam za wysokie czolo zeby je odslaniac, no moze zeby
          grzywke wypuscic...ale ogolnie mi sie podobaja na dlugich i prostych wlosach
      • audrey.h Re: opaski na wlosy 07.06.06, 14:03
        nosze od dawna plastikowa czarna, a od niedawna bawelniana.
        bardzo lubie. swietne rozwiazanie gdy grzywka przeszkadza, albo kiedy wlosy nie sa pierwszej
        czystosci :)
        poza tym sa bardzo kobiece, wrecz dziewczece. mysle, ze troche odmladzaja ;)
        --
        audrey
      • nessie-jp Re: opaski na wlosy 07.06.06, 15:01
        Chętnie bym nosiła, zwłaszcza te tekstylne (żeby nie zostać opieprzoną za
        materiałowe), ale mi nie do twarzy. Mam bardzo wysokie czoło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka