kokopuff 10.12.06, 21:23 Moze podzielmy sie tytulami ksiazek, ktore warto przeczytac, a ktore poruszaja temat mody i wszelkich jej pochodnych. Przykladowy typ: Naomi Klein, No Logo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kc_mc Re: "Modna" Literatura 10.12.06, 21:43 Lauren Weisberger " Diabel ubiera sie u Prady ". Odpowiedz Link Zgłoś
demi18 Re: "Modna" Literatura 10.12.06, 23:37 Książki poruszające temat mody? No, więc każda dziewczyna interesująca się modą na poważnie powinna zapoznać się z Marią- Gutkowską Rychlewską "Historia Ubiorów"- może znajdzie się w końcu wydawnictwo, które tą perełkę wznowi....na razie pozostaje allegro i antykwariaty tudzież biblioteka... Odpowiedz Link Zgłoś
maadz Re: "Modna" Literatura 10.12.06, 23:56 "Anna Wintour- first row" ten tytul juz byl tu poruszany "Portier nosi garnitur od Gabbany" (cos podobnego do diabla) "Z dziennikow botoksowych" Odpowiedz Link Zgłoś
wee_monstar Re: "Modna" Literatura 10.12.06, 23:54 Mi przyszla do glowy "Anglomania" Andrew Bolton na ktora czeka z niecierpliwoscia. Ukaze sie dopiero za ok. 2 tygodnie ale mozna juz zamowic na amazon Odpowiedz Link Zgłoś
stara.krupczatka Re: "Modna" Literatura 11.12.06, 07:17 poczytaj książki profesor aNNY sIERADZKIEJ- świetna literatura, zabawna i o historii mody właśnie traktująca. polecam wszystkie jej książki;) Odpowiedz Link Zgłoś
kokopuff Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 18:17 Moze cos jeszcze? Wiekszosc juz znam... Odpowiedz Link Zgłoś
hanureku Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 18:37 Ja mam nadzieje, ze ta slynna ksiazka Victorii Beckham dotrze kiedys do Polski ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 20:33 tu jest pare pozycji, ale wszystkie po angielsku: Shoe-ology: From the Shamelessly Sensible to the Wickedly Pointed (Karn Knutson) Shoes: A Celebration of Pumps, Sandals, Slippers & More (Linda O'Keefe) (to malenstwo mam zawsze na polce kolo kompa) The Perfect Fit: What Your Shoes Say About You (Meghan Cleary - zawiera takze buciany horoskop, tez mam to zawsze pod reka) wydania katalogow Sears z lat 1900-1960, te najstarsze zawieraja nawet wykroje z tamtych lat chyba ze 100 roznych ksiazek z projektami Ertego w ogole tego jest na bibliografie wielkosci encyklopedii, post na forum sprawy nie zalatwia Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakalina [...] 27.12.06, 20:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 20:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakalina [...] 27.12.06, 20:59 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 21:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakalina [...] 27.12.06, 21:31 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 21:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakalina [...] 27.12.06, 21:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 21:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakalina [...] 27.12.06, 22:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 22:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy [...] 27.12.06, 23:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila29091 Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 20:35 ,, corka mistrala,, ,,perly,, ,,klejnoty,, Odpowiedz Link Zgłoś
ciuszek15 Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 20:53 Carole Jackson, "Najładniej ci w kolorze" - jest nie tylko o doborze kolorow (kazdy typ ma podtypy, wiec ksiazka Jackson musi byc czytana z uwzglednieniem dodatkowych podzialow), ale przede wszystkim jest pelno waznych wskazowek, jak ubiorem zatuszowac mankamenty urody. Niektore rzeczy pokrywaja sie z Susanah i Trinny, ale porady sa duzo obszerniejsze. Style ubierania na ilustracjach sa niestety malo wspolczesne. Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 21:05 A ja cenię sobie ksiązki znanego z BBC i TVN Style duetu Trinny Woodall i Susannah Constantine: "What not to wear" , wydane u nas przez Muzę pod wiernie przetłumaczonym tytułem "Jak się nie ubierać" "What you wear can change your life" "What your clothes say about you" Audycje telewizyjne niekoniecznie do mnie trafiają, wydają mi się takie monotonne, ale w książkach wszystko jest pięknie wyłożone. Duuużo wartościowych uwag - zwłaszcza w tej drugiej - na różne sytuacje życiowe - podróże, ciąża, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ciuszek15 Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 21:35 tez mam te ksiazke, ale niektore rady musza byc z modyfikowane. ubranie to nie tylko figura, ale np. tez ksztalt twarzy. dlatego uwazam ksiazke Jackson za lepsza - rozpatruje wiecej elementow. Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 22:29 Autorka wątku wspomniala o pozycji pt. "No logo", ale wg mnie nie ma tam nic o modzie, lecz o marketingu, marce jako takiej i globalizmie, ale może nie wczytałam się jak należy... ;) Bardzo polecam, bo lektura ciekawa, a oczywiście hasło logo niekoniecznie musi wiązać się z modą. Odpowiedz Link Zgłoś
kokopuff Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 22:49 Celowo podalam ten tytul bo liczylam na fachowa literature, jak to okreslilam "...i wszelkich jej pochodnych." I niezaleznie od efektow, nie bede krytykowac powiesci podanych przez forumki. Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertkamody Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 23:51 Widocznie wczytywanie nie należy do jej mocnej strony, zarówno lektur jak i cudzych postów. Odpowiedz Link Zgłoś
philo77 Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 16:49 widocznie nie czytałaś książki, o której mowa... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kokopuff No Logo 28.12.06, 21:09 Ja ksiazke przeczytalam (nawet juz kiedys o niej pisalam) mimo ze napisana jest zle z punktu widzenia warsztatu pisarskiego - ciezki styl, rozwlekle zdania, pelno dygresji, chaotyczny uklad (te same mysli, a nawet informacje w roznych rozdzialach), a jednoczesnie czesto brak jakiegos podsumowania, wyraznie sformulowanej tezy, co w ksiazce tak otwarcie tendencyjnej nie moze przeciez byc objawem wstrzemiezliwosci, ale raczej roztrzepanego umyslu. Ja jestem zwolenniczka metody Goebbelsa: "repeat and simplify" :-). Niemniej ksiazka zawiera mase interesujacych informacji, niektore wstrzasajace (opisy warunkow pracy i przemocy politycznej w trzecim swiecie) ciekawe obserwacje socjologiczne (dlaczego logo jest popularne) i bardzo radykalna konkluzje, mianowicie ze firmy ktore zlecaja produkcje podwykonawcom w krajach tzw. rozwijajacych sie, nie przyczyniaja sie w zadnym stopniu do polepszenia bytu tamtejszych mieszkancow. Wrecz przeciwnie, kraje te wcale sie nie rozwijaja. Taka "spiskowa teoria globalnego kapitalizmu", oczywiscie kontrowersyjna, ale majaca spore podstawy w faktach. Mnie ten przyklad ksiazki wydal sie tu calkowicie na miejscu, nie kieruje na lekkie nowele, a jak dla mnie, powiedzmy, produkcja w szopie na Malajach ma wiecej wspolnego (lub raczej pochodnego) z moda niz nam sie wydaje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ekspertkamody Re: "Modna" Literatura 27.12.06, 23:55 Też ten program mnie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edavenpo Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 01:10 Fashion Babylon - takie czytadlo na temat swiatka mody od strony mlodego projektanta duzo plotek, anegdot i ciekawostek Status Anxiety - Alain de Botton - no wlasnie... na temat pozadania przedmiotow, marek i tego jak pragnienie okreslonej pozycji wplywa na nasze checi posiadania przedmiotow, znajomych, pracy, wyksztalcenia itd. www.amazon.co.uk/Status-Anxiety-Alain-Botton/dp/0141014865/sr=8-1/qid=1167264525/ref=pd_ka_1/202-5978684-8056661?ie=UTF8&s=books Odpowiedz Link Zgłoś
kokopuff Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 19:52 > Status Anxiety - Alain de Botton - no wlasnie... na temat pozadania przedmiotow Ciekawe, ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
daggy4 Re: "Modna" Literatura 03.01.07, 09:46 Alain de Botton pisze tak jak ja lubie :) b.podobalo mi sie "jak proust moze zmienic twoje zycie". nie czytalam jeszcze "status anxiety" Odpowiedz Link Zgłoś
alka233 Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 10:39 Zastanawiam się czy w Polsce można zakupić dwie ostatnie pozycje. Pierwszą już mam. Odpowiedz Link Zgłoś
alka233 Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 10:41 Mam na myśli : What you wear can change your life, What your clothes say about you - może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski American Bookstore 28.12.06, 11:47 Spróbój w American Bookstore - jak nie mieszaksz blisko to wyślij im maila z zapytaniem. www.americanbookstore.pl/ Ja kupiłam u nich niedawno "What your clothes say about you" za 59 zł w paperbacku (w Arkadii). No i jeszcze zostaje sprowadzenie z Amazon.com, po doliczeniu myta za transport wychodzi minimalnie drożej niż w American Bookstore, ale wybór przeogromny. A czasem może być minimalnie taniej - np. nowa płyta Madonny. Ale płyty to inna bajka, w Stanach są zawsze najtańsze. Odpowiedz Link Zgłoś
alka233 Re: American Bookstore 28.12.06, 12:56 Na stronie nie znalazłam tych pozycji. Niestety nie jestem z Warszawy. Pozostają tylko zagraniczne księgarnie internetowe..... szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
clementine_kruczynski Re: American Bookstore 28.12.06, 13:27 Wyślij im maila z zapytaniem, realizują takie zamówienia. Ja też nie mieszkam w Warszawie, więc nhie mogę Ci pomóc w bardziej bezpośredni sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
kokopuff Re: American Bookstore 28.12.06, 20:04 > Ja kupiłam u nich niedawno "What your clothes say about you" Kiedys czytalam cos pochodnego i wlasnie nie ogranicza sie jedynie do mody, ktora notabene moze byc roznie rozumiana. Bardziej pod "psychofizjologie widzenia". Moze znajde ten tytul. Odpowiedz Link Zgłoś
sophisticated_shrew Re: "Modna" Literatura 28.12.06, 14:51 "Elegance" Kathleen Tessaro www.gandalf.com.pl/b/elegancja/ Odpowiedz Link Zgłoś
kasiunia62 Re: "Modna" Literatura 03.01.07, 09:57 ja oczywiście polecam DIABLA I "zakupy moja miłość" Odpowiedz Link Zgłoś