Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Do frakcji Londynskiej

22.02.07, 09:48
    Wybieram sie wkrotce do L. i jako ze wszystkie turystyczne 'must see'
    zaliczylam w przeszlosci to zamierzam w ramach rozrywki powloczyc sie tu i
    owdzie.
    Gdzie sie wybrac w poszukiwaniu ciekawych ciuchow, dodatkow; bardziej chodzi
    mi o jakies unikatowe, ciekawe, vintage'owe, nietypowe rzeczy, tak i nowe jak
    i sh. Wiem ze Notting Hill ze slynnym targiem mial renome takiego miejsca,
    ale mam wrazenie, ze stal sie teraz kolejna turystyczna atrakacja. Doradzcie
    gdzie jeszcze sie wybrac zeby spedzic dzien na szperaniu w butikach,
    bazarach, ale gdzie mozna tez usiasc w kafejce na herbate i pobuszowac w
    antykwariatach, zajrzec do jakiejs galerii itp.
    Edavenpo, jaleo ??? chyba glownie na was licze.
    Obserwuj wątek
      • sumire Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 09:55
        ja co prawda ściśle londyńska nie jestem, ale parę razy w roku tam wylatam. i
        myślę, że w poszukiwaniu takich atrakcji, o jakich piszesz, można się wybrać do
        Camden.
      • cadenza Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 10:53
        brick lane (shoreditch) okolice stacji liverpool street
        dla mnie fajniejsze niz portobello na nothing hill
        targ w niedzile od 9 do 16 oraz wszyustkie male sklepiki w okolicy szczogolnie
        absolute vintage, blondie i taka mala ksiegarnia na rogu

w wieczorem polecam big chill i najlepsze mojito w londynie:)
      • alex_koz Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 11:28
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=38554294&a=38556319
      • alex_koz Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 11:30
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=650&w=26302654&a=26318720
        • silverlode Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 11:47
          Dzieki Alex. nie mialam pojecia czy cos takiego wczesniej bylo. przejze ten
          watek.
          silverlode
          • edavenpo Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 12:59

Moje ulubione vintage i sh w Londynie(kopiuje z mojej wypowiedzi w innym watku)

Rokit - Covent Garden i Camden High Street
            www.rokit.co.uk/
            Loewe (nie ta hiszpanska marka ;-)
            na Covent Garden - nie pamietam teraz ulicy - ktoras od Neal Street w prawo –
            bodajze Earlham Street

WOW Retro - przy Mercer Street
            www.wowretro.co.uk/
            Sporo vintage jest tez na Portobello Road i w okolicach no i w samym Camden

Z projektanckich:
            Bang Bang Exchange, 21 Goodge Street (stacja - Goodge Street)

Secondo Mano - na Upper Street w Islington (stacja Angel) w gore Upper Street
            jakies 15 minut mozna u nich wyhaczyc niezle rzeczy - z Secondo Mano mam spodnie
            Marca Jacobsa za £30 ;-)

Portobello jest fajny ale relatywnie drogi bo jest popularny. Plotka glosi ze
            znani mlodzi projektanci czesto wyhaczaja tam vintage, wrzucaja swoja metke i
            sprzedaja jak swoje - nie zartuje ;-)

Camden jak dla mnie stracilo duzo ze swojego uroku (mieszkalam tam na poczatku
            mojego pobytu w Londynie wiec mam sentyment) ale jest taka sekcja tuz przy
            kanale ktora ma niezle torebki i bizuterie.

Poza tym Cadenze bardzo dobrze doradzila Brick Lane bo tam jest mieszanka typu
            butiki, vintage i car boot sale na ktorej mozna znalezc niezle skarby.

Co do galerii to wez pod uwage ze wiekszosc wiekszych muzeow jest tutaj za darmo
            (choc pewnie to juz wiesz ;-) czyli np National Gallery i National Portrait
            Gallery sa rzut beretem od Covent Garden wiec mozesz sobie zrobic przerwe w
            zakupach a do V&A mozesz przejsc spacerkiem z Knighsbridge. V&A ma teraz wystawe
            z kostiumami scenicznymi Kylie Minoque a poza tym stale wystawy ubran i
            kostiumow z roznych epok.

Jednym z moich ulubionych miejsa sa Proud Galleries – jest jedna na Camden i
            jedna zaraz przy The Strand (w malenkiej uliczce Buckingham Street) – zajmuja
            sie fotografia. Wejscie jest smiesznie tanie – £2 ale zawsze jest cos
            interesujacego i mozna kupic kopie.
            www.proud.co.uk/
            I na sam koniec jak zawsze polecam wizyte w All Saints –swietne niepowtarzalne
            ubrania i fanastyczny wystroj sklepu – sa na Long Acre na Covent Garden,
            Earlham St i przy Spitalfields na Commercial Road choc maja tez sekcje w
            Selfridges i Harrodsie.
            • silverlode Re: Do frakcji Londynskiej 22.02.07, 13:07
              Dzieki edavenpo, jestes skarbem. na pewno wybiore sie gdzies do Camden i Covent
              Garden. O muzeach wiem ze za darmo :) za sugestie o Proud Galleries jestem
              szczegolnie wdzieczna, bo o tej nie slyszalam. mam juz w planie przedstawienie
              na West Endzie, tak ze dla rownowagi z ukulturalnianiem pomyszkuje po jakichs
              poleconych sklepikach.
              pozdrawiam silverlode
            • alex_koz OT: edavenpo 22.02.07, 13:38
              edavenpo napisała:

V&A ma teraz wystaw
              > e
              > z kostiumami scenicznymi Kylie Minoque a poza tym stale wystawy ubran i
              > kostiumow z roznych epok.

bylas edavenpo? i jak wrazenia?
              • edavenpo Re: OT: edavenpo 22.02.07, 13:44

Nie bylam ale ide w sobote ;-)

Dam znac jak poszlo choc recenzje byly ogolnie malo pochlebne. The Times dal
                dwie gwiazdki i tytul 'The empress’s old clothes' Ouch! ;-)))

observer.guardian.co.uk/review/story/0,,2010258,00.html
                entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/visual_arts/article1341366.ece
                • alex_koz Re: OT: edavenpo 22.02.07, 13:49
                  to czekam na wrazenia. no wlasnie czytalam recenzje, ale krytycy jak to
                  krytycy, ale i tak sie wybieram, bo nie moge przepuscic takiej okazji;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka