Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

na wesele - jest jakis dress code?

11.04.07, 19:52
    Tylko nie krzyczcie na mnie ;), ze było sto takich wątków, bo archiwum
    przejrzałam :)
    Ostatnio na weselu byłam w szkole podstawowej - a teraz juz 24 latka
    stuknęły. I nie mam pojęcia, co na takie wesele włożyć.
    Wyobrazenie mam takie - sukienka za kolano, rozszerzana (żeby było jak
    tańczyć), żadnych satyn, połyskliwych tkanin, ani gorsetów. I na tym moje
    wyobrażenie sie kończy. Dziewczyny - doradzcie.
    Aha- wysoka, szczupła, jasna karnacja, długie kasztanowe włosy. Ślub w
    czerwcu.

Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi!

P.S. I jakie buty?
    Obserwuj wątek
      • maga.m Re: na wesele - jest jakis dress code? 11.04.07, 20:08
        nie krzycze bo samam mam spory problem z wyborem, a wesele na początku maja:)

moim zdaniem jest tak: nie ekstrawagancka, nie biala, nie czarna, elegancka:) wygodna. sukienka za kolano, z rozsadnym dekoltem w jakims ładnym jdnolitym kolorze, ewentualnie jakies kwiaty czy inne spokojne groszki bedzie ok.
      • oodareczkaoo Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 07:44
        też mam wesele w czerwcu i zamierzam się tak ubrać jak Nelly na tym koncercie:

youtube.com/watch?v=fcr4-ZTH5lU
        • magdaksp Re: na wesele - jest jakis dress code? 15.04.07, 11:33
          cchesz sie ubrac na bialo?
      • elwee Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 09:29
        mam wesele w czerwcu i mam zamiar założyć zieloną sukienkę ze złotymi
        wykończeniami. Długość do kolan. Ramiączka szerokie zakrywające ramiona
        (motylkowe, myślę, że cienkie nie wypadają...).
        Materiał - jakiś jedwab lub inny w tym stylu...
        Na wesela często chodzę ( kilka w roku)i często ogladam kobiety - galeria stylów
        i gustów...
        Najważniejsze to chyba to, żeby nie zrobić "chały" strojem - wiem, że każda
        Młoda Para nie lubi ekstrawagancji na swoim weselu. Jakaś sukienka, suknia,
        elegancki kostium.... Żadna biel!
        Byłam kiedys na takim, gdzie przyszła para zaproszonych młodych ludzi: on w
        bojówkach moro i wojskowej koszuli i czapce z daszkiem, ona w poszarpanych
        dżinsach i krzykliwym topie z napisami. Nie dość, że źle to wyglądało, to
        zrobili niemiłą niespodziankę nowożeńcom, którzy byli ich przyjaciółmi. Później
        to im wytknęli, ale został niesmak...
        Myślę, że wesele jest takim przyjęciem, gdzie trzeba trzymać się pewnych
        schematów jednocześnie się w tym odnaleźć :))
        Na pewno będziesz wyglądała świetnie!
      • cioccolato_bianco Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 09:31
        dress code jest taki, ze odpadaja kreacje czarne i biale (w tym jasny bez i
        ecru). na czesc oficjalna tj slub powinnas miec zakryte ramiona (szal, zakiet,
        bolerko etc). dlugosc do kolan jest ok, ale moze byc tez dluzsza suknia. w gre
        wchodza rowniez wieczorowe/eleganckie spodnie
      • costerco Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 09:44
        A ja uważam, że czarną sukienke można mieć. W końcujest to kolor elagancki,
        gustowny i najmniej ekstrawagancki. Ja chyba pójde właśnie w czarnej sukience bo
        nie widze innego koloru dla siebie. Znalazłąm juz nawet coś na allegro :)
      • costerco Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 09:45
        aaa i myśle o jasnych dodatkach, sama jestem blondnka więc cyba ładnie się to zgra
      • mk_lb Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 10:37
        a moze coś takiego

www.allegro.pl/item184493511__nowa_czarna_sukiena_olowkowa_satynowa_s_.html
        www.allegro.pl/item184492054__nowa_bezowa_sukiena_olowkowa_satynowa_s_.html
        albo coś niesatynowego ;)

www.allegro.pl/item183233494__nowa_czerwona_sukienka_rzymianka_bombka_m_.html
        www.allegro.pl/item184560250_czarna_kwiaty_falbany_kokarda_retro_nowa_s.html
        www.allegro.pl/item184177028_szeroki_pasek_gole_plecy_retro_kropki_nowa_s_m.html
        • dakota77 Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 10:41
          Na wesele trzeba sie ubrac stosownie do okazji, czyli zadnych dzinsow:). Odpadaja jasne sukienki, ale czern moim zdaniem, ozywiona odpowiednimi dodatkami jest jak najbardziej na miejscu.
          Sadzac po weselach na ktorych bywam, dla kazdego stroj odpowiedni do okazji znaczy co innego, ale wybierajac gustowna sukienke do kolan czy dluzsza nie powinnas sie pomylic;)
          • dakota77 Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 10:42
            Zalinkowane wyzej sukienki moim zdaniem nie sa weselne, lepsze bylyby na jakies garden party:)
        • keepersmaid Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 19:08
          Te dwie pierwsze satynowe wygladaja jak halki...
          A ta ostatnia w grochy ciut plazowa na wesele.
          Ewentualnie ta w kwiaty moze byc.
        • ciak1 Re: na wesele - jest jakis dress code? 15.04.07, 12:35
          ta czerwona jest fajna:)
      • saskiaplus1 Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 12:31
        Na wesele, jak na każdą imprezę, warto ubrać się stosownie do czasu, miejsca i
        charakteru przyjęcia. Warto - czyli nie "trzeba" ale należy, jeśli się chce
        trzymać zasad dobrego smaku. Dlatego trudno doradzić, jeśli się nie zna
        szczegółów. W każdym razie jeśli nie jest to duża gala w pałacowych wnętrzach,
        to stanowczo odradzam stroje wieczorowe. Lepsze będą wizytowe zależnie od pory
        dnia: popołudniowe, koktailowe itp. W razie wątpliwości dobrze jest zajrzeć do
        protokołu dyplomatycznego (!), gdzie sprawy elegancji ubioru są dobrze opisane i
        nadają się do wykorzystania w każdej, nie tylko oficjalnej sytuacji.
        • tishka Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 17:06
          ja bylam kiedys w bialej i jakos nikt mnie z tego powodu nie zlinczowal
          • nessie-jp Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 19:38
            tishka napisała:

> ja bylam kiedys w bialej i jakos nikt mnie z tego powodu nie zlinczowal

A jeden pan był w teatrze w brudnych dżinsach i też go nikt z tego powodu nie
            zlinczował. Wnioski wyciągnij sama.
      • nonkonformistka Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 19:14
        właśnie - ja idę na ślub za tydzień i wybrałam kostium z domieszką lnu, ecru,
        spodnie w knat z wysokim stanem, bardzo ładna marynarka.. do tego mocno wycięte
        szpilki w kolorze starego złota i gładko uczesane włosy...
        • nonkonformistka Re: na wesele - jest jakis dress code? 12.04.07, 19:23
          oczywiście, spodnie w kant:)
          no i nie planuje żadnej biżuterii, oprócz jakiśskromnych dodatków z białego
          złota.
        • agentka00007 Re: na wesele - jest jakis dress code? 14.04.07, 22:30
          nonkonformistka napisała:

> właśnie - ja idę na ślub za tydzień i wybrałam kostium z domieszką lnu, ecru,
          > spodnie w knat z wysokim stanem, bardzo ładna marynarka.. do tego mocno
          wycięte
          >
          > szpilki w kolorze starego złota i gładko uczesane włosy...

Super pomysł!!!
          W koncu nie gorsetowo-satynowo :D

• atom1001 Re: na wesele - jest jakis dress code? 14.04.07, 22:57
        Zakrywania ramion w kosciele nikt sie juz teraz nie trzyma.
        Kiedys mialam watpliowosci czy wypada sie ubrac na czerowno (bylo tu tez kilka
        takich watkow swego czasu), ale musze stwierdzic, ze martwilam sie bez sensu.
        Nieslusznie zostawilam czerwona sukienke w szafie kiedyt bylam swiadkiem
        (moglam wygladac super, a wygladalam nudno, gdyby mi mama wtedy nie pozyczyla
        ladnej bizuterii, to w ogole wygladalabym beznadziejnie). Takze zywe kolory jak
        najbadziej pasuja. Nie musi to byc wcale jasny roz czy belkit, moze byc szalowo
        i kolorowo.
        Na czarno i na bialo nie wypada, ostatnio takze odpadaja beze, ecru i wszelkie
        podobne.
        A jesli chodzi o satyny i gorsety, to wszyscy ciagle pisze, ze ich niby tak
        strasznie duzo jest na slubach. Nieprawda. Bylam w okresie ostatnich kilku lat
        i widzialam tylko jedna pania w sukni z gorsetem (poza pannami mlodymi), a
        ladny gorset z dobrego materialu wcale nie wyglada tendetnie.
        • ciak1 Re: na wesele - jest jakis dress code? 15.04.07, 12:38
          ja też miałam czerwoną sukienkę na weselu - nie słyszałam nic o tym, żeby żywe
          kolory były niestosowne (wiem tylko o czerni i bieli)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka