Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

ceny ubrań w Polsce

20.05.07, 22:13
    ostatni doszłam do wnioksu,że ubrania w Polsce są bardzo drogie, ja jestem
    osobą lubiącą dobrze wyglądać i bardzo często kupuję nowe ciuchy ale są one
    bardzo drogie, jak Wy kupujecie ubrania czy na wyprzedażach?? czy po
    normalnych cenach, ja się ostatnio zdołowałam bo kupiłam sobie trzy rzeczy i
    w zasadzie wydałam ok 200 zł, może Wy macie jakiś pomysł na robienie tanich i
    fajnych zakupów.czasem potrafie wydać nawet 400- 500 zł miesiecznie to jest
    jakaś 1/4 mojej pensji.
    Obserwuj wątek
      • disa Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 22:29
        no wiec ja kupowalam zawsze wszystko co mi sie podobalo nie patrzac na cene ;]
        ALE teraz mam system oszczedzania i koniec wywalania pieniedzy na zbyt markowe ubrania -mloda jestem moge zyc skromniej ;]
        kupuje w tanich sklepach... BA zaczelam porownywac ceny :D
        sklepy do ktorych teraz chodze to:
        zara,
        top secret,
        stradiwarius,
        bershka,
        motivi,
        monton,

na wyprzedazach raczej nie mam co liczyc na swoj rozmiar... ALE planuje mimo wszystko jechac do outletu niedaleko piaseczna (chociaz zeby cos dla Siostrzencow kupic) wiec zdam relacje czy warto sie tam fatygowac ;]

u nas w PL sa bardzo drogie ubrania... staram sie nie kupowac tu ;/
        • nie-niebieska Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 22:43
          ceny w Polsce to jakas masakra, nie kupuje bo drogo
          a wyprzedaze to smiech
          • candy24 Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 22:55
            to gdzie kupujesz? mnie sie odechciewa zakupów jak mam zapłacic ponad 100 zł za
            letnia spódnice :/
            • lilivampire Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 23:08
              Ceny w pl tylko wydają nam się wysokie, ponieważ zarobki są niskie. Przykład:
              torebka river island w anglii kosztuje 25 funtów, w pl 25 * 5,5/6 - mamy pokaźną sumkę, zarobki dziewczyny na zmywaku w anglii 1000 funtów i w pl - poniżej 600 zł... widać różnicę? dla ludzi na zachodzie cena tej torebki to śmiech na sali, w pl nie kazdy sobie na nią pozwoli - a wszystko przez zarobki:/
              ceny ciuchów są przeliczane z funtów na złotówki, szkoda, że zarobków też nie przeliczają:///
              • candy24 Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 23:14
                no właśnie, na zachodzie to ubrania są mega tanie, oni tam mogą sobie pozwolić
                w zasadzie na wszytko a my tutaj :/ , echh szkoda słow, no ale wracając do
                teamtu to gdzie sie ubieracie? ciucholandy? allegro? czy w sklepach?
                • lilivampire Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 23:30
                  trochę sklepy, trochę ciuchlandy, allegro odpada
              • disa Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 23:47
                a jak wytlumaczysz USA i mega tanie ubrania tam?
                MEGA PRZECENY
                Przecietnie zarabiajacy polak gdyby go tam wpuscic na zakupy szalalby i szaaalal........
                • lilivampire Re: ceny ubrań w Polsce 20.05.07, 23:50
                  to ja jestem tym przeciętnym polakiem:)))
                  • disa Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 00:00
                    no ja tez :D
                    planuje jechac i sie tam obkupic -kiedys :D
                    • lilivampire Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 00:04
                      dokładnie... kiedyś:)
                      • disa Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 00:21
                        :D
                        znajdzie sie czas i pieniazki ;]
                        ja juz w planach mam, ze wezme tylko torbe podreczna ze szczoteczka i majtkami na zmiane :D ... a reszte po prostu tam KUPIE ;]
                        od walizki po majtki i okulary :D
                        :D to bedzie zakupowy raj na ktory warto poczekac :D
                        • pendecha Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 00:31
                          no nie wiem , az tak mega tanio nie jest, a te mega przeceny to sa z 2 razy w
                          roku , na koniec wakacji i po swietach B.N. Dla pracujacych tu to jest tanio
                          ale w Polsce hmmm
                          • k1k2 Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 07:16
                            ja jednak potwierdze ze jest tanio, a przeceny sa w wielu sklepach praktycznie
                            bez przerwy - co kilka tygodni wchodza nowe kolekcje a 'stare' wedruja na
                            wieszaki z 30%, 50% albo i wieksza znizka. czasami nawet nie zdaza metki
                            zmienic... ostatnio wybralam sobie b. fajny t-shirt a przy kasie okazalo sie ze
                            koszuje $2.64 czy jakos tak....
      • cioccolato_bianco Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 09:14
        trzy rzeczy za 200 pln to raczej nie sa drogie zakupy, chyba ze kupowalas
        skarpetki ;)
        • pinkpanther Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 10:59
          cioccolato_bianco napisała:

> trzy rzeczy za 200 pln to raczej nie sa drogie zakupy, chyba ze kupowalas
          > skarpetki ;)
          znam osoby dla których 200 zł na ciuchy to spory wydatek.
      • foamclene Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 10:54
        mnie krew zalewa jak widze kurtke na stronie producenta za 699$, a w karju u
        importera musze za nia zaplacic 3400 zl
        • cioccolato_bianco Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 10:55
          importer i jego pracownicy tez chca zarobic. to normalne :)
          • foamclene Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 11:09
            skoro niemcom oplaca sie sprzedawac za cene sugerowana producenta to i polakowi
            powinno...
            rozumiem kilka % wiecej za warunki szkodliwe dla rozwoju przedsiebiorstwa ale
            60 % ponad cene u innych importerow europejskich to juz chyba przesada :)
            • foamclene Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 11:13
              u niemca kurte kupilabym za 2100 zl juz z prowizja sprzedajacego
              za co wiec polak chce dodatkowo 1300 zl? :)
              • love_mode Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 11:14
                za nieswiadomosc kupujacego;))
                • pinkpanther foam 21.05.07, 11:25
                  to nie tylko nasi tak mają. Zadowolona zadzoniłam do siostry, że kupiłam sobie w
                  Londynei buty Sisleya. Okazało się, że ona kupiła sobie we Włoszech takie same.
                  Tyle, że ona zapłaciła 70 euro, a ja 65 funtów.
                  • foamclene Re: foam 21.05.07, 11:34
                    jeszcze jak czlowiek zadowolony z zakupu to pol biedy :)
                    cieszy sie uzytkowaniem :)
      • saskiaplus1 Re: ceny ubrań w Polsce 21.05.07, 11:26
        To chyba kwestia priorytetów. Wydać 200 zł na ciuchy - to wyczyn, którego nie
        podejmuję bez finansowej konsultacji z mężem i poważnych rozważań nad aktualnym
        saldem na koncie... No, ale ja jestem dorosła baba z dziećmi i mieszkaniem do
        urządzenia. I chociaż oboje nie zarabiamy źle jak na polskie warunki (ba, nawet
        łapiemy się na drugi próg podatkowy;), to ciągle ubrania stanowią poważny
        wydatek dla naszego budżetu domowego. To prawda, że są nie tylko relatywnie, ale
        też nominalnie drogie w porównaniu z innymi krajami - najlepszym dowodem jest
        to, że opłacają mi się zakupy odzieżowe w czasie wyjazdu za granicę (zachodnią).
      • kc_mc Re: ceny ubrań w Polsce 28.05.07, 21:32
        Tak, w Polsce jest drogo, to prawda, rzadko zdarzaja sie przeceny z prawdziwego
        zdazenia, dlatego kupuje tu gdzie mieszkam - w De.
        Jednak jak mam cos kupic eleganckiego, cos na Slub, Chrzciny itp nie moge nic
        znalezc, a w Polsce zawsze !:)
        Moja kolezanka wrocila tydzien temu ze Stanow, pojechala na 2 tyg na wycieczke,
        z prawie pusta torba, majac nadzieje ze tam duzo kupi, owszem nakupowala co nie
        miara, musiala tez kupic dodatkowa walizke, bo po prostu stwierdzila ze ceny sa
        o wiele wiele nizsze, wiec trzeba wykorzystac, przegladajac jej topy, spodnie i
        buty prawie zzielenialam z zazdrosci, a wiekszosc to byly firmowki, ktore
        normalnie jeszcze raz tyle stoja.
        Ah szkoda ze u nas nie ma takiego wyboru i takiego " bicia " sie o klienta
        robiac czesto promocje, przeceny itp.
        • sankanda Re: ceny ubrań w Polsce 29.05.07, 16:08
          to nie jet zadne bicie sie o klienta, tylko metoda na pozbycie sie starych
          kolekcji i zrobienie miejsca na polkach nowym.
          nie ma kraju, w ktorym producent robilby klientowi prezenty za wszelka cene.
          Jak wytlumaczyc fakt, ze w pelni sezonu kupuje marynarke 300 €, a potem widze
          te sama przeceniona na 150 ? Akcja charytatywna u Darela ? Skadze !
          Wyprodukowanie tej marynarki w rzeczywistosci kosztowalo 50 €, a reszta to
          marze, dzieki ktorym moga sie zdobyc dwa razy w roku na szeroki gest, przy
          ktorym i tak wyjda na swoje.

• kinky5 Re: ceny ubrań w Polsce 29.05.07, 16:52
            ja tez mysle ze ceny w Polsce to jakies nieporozumienie (ale narty sa tansze;-)
            Ale najbardziej smiesza mnie polskie obnizki....
            tutaj nowe kolekcje wchodza na kazdy sezon. Wiec zawsze znajdzie sie cos co mozna kupic taniej,
            zdecydowanie taniej. Pozatym obnizki ma praktycznie kazdy sklep od tych najtanszych do tych b.
            luksusowych wiec ma sie mozliwosc wyboru. Tansze ceny sa rowniez wynikiem nizszego podatku- w
            Polsce jest to chyba, o ile dobrze pamietam 22% , a np. w Nowym Jorku jesli kupujemy cos do 100$ nie
            placi sie podatku w ogole (chodzi o ciuchy i buty )!W Albercie jest to 6 %, w innych prowincjach 14%.
            Jest tez duza walka o klienta, duzo fajnych programow lojalnosciowych (czy tak to sie nazywa w
            Polsce?).
            Inna sprawa jest to ze mimo wyzszych zarobkow kanadyjczyk zanim wyda to zastanowi sie kilka razy
            (widze to najlepiej po swoim mezu) wiec to tez podejrzewam ze wymusza na sklepach dobre obnizki.
            I tak sweterek z BR ktory kosztowal 65$ mozna kupic za 17 (przy pewnym szczesciu), podkoszulki w
            Espricie za 8 do 14$.

Ale najlepsze zakupy zdecydowanie w Stanach!!! W zeszlym miesiacy bylam w San Fran i za 150 $
            kupilam spodnice, spodnie i sweterek oraz swiece zapachowa przy czym to wlasnie swieca jako jedyna
            byla bez obnizki (15 $). Ubrania z naprawde b. dobrej firmy.

Najlepszym przykladem dobrych zakupow tutaj jest moja mama, ktora wlasnie mnie odwiedza.
            Przyjechala z jedna torba, prawie pusta i bedzie wylatywac z dwoma pelnymi!
            Dobra rzecza dla ewentualnych chetnych sa promocje LOT-u- w zeszlym roku widzialam promocje do
            N. Jorku za ok. 1000 plz, jest to mniej niz ja musialabym zaplacic za lot z Calgary do N. Jorku!!!!
      • miss_milkie Re: ceny ubrań w Polsce 29.05.07, 17:20
        wiem, ciuchy sa teraz coraz drozsze.
        dlatego kupuje bardzo czesto w ciucholandach:)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka