odioso 03.02.09, 09:17 Witam serdecznie, poszukuje informacji co bylo modne w 2000 roku (fryzura, makijaz, ubior, oddatki). jesli znacie ksiazki, gazety, linki - bede wdzieczna za info. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hazel_dobkins Re: trendy 2000 03.02.09, 11:57 Biblioteka Narodowa mają tam min zbiór zagranicznych Vogue i Elle (i pewnie jeszcze wiele innych tytułów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dakota77 Re: trendy 2000 03.02.09, 12:11 Na stronie www.style.com sa starsze kolekcje poszczegolnych projektantow, na pewno widzialam niedawno cos z 2000 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: trendy 2000 03.02.09, 22:36 Ideałem byłoby odkopanie starych Elle, Vogue lub nawet naszych typu Twój Styl... Ja wzięłam właśnie do ręki wybrane losowe 3 Filipinki (trzymam z sentymentu;)) i to widzę: * styczeń 2000: brokat i cekiny, róż * marzec: sportowe buty do wszystkiego, sukienki z kapturami * lipiec: wzór "skóra węża" na różu i fiolecie, klapki, ale jeszcze nie japonki Poza tym wydaje mi się, że wtedy była moda na następującą sylwetkę: obcisła góra, a spodnie rozszerzane na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: trendy 2000 03.02.09, 22:41 na pewno nie było tunik, balerin, rurek i biodrówek :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: trendy 2000 03.02.09, 22:45 O nie, biodrówki były! Bo wtedy się jeszcze brzuch odkrywało (o! kolejna rzecz!)... Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: trendy 2000 03.02.09, 22:50 ok, były ale ówczesne biodrówki kończyły się 1-2cm pod pępkiem a nie 10 cm. i były też krótkie bluzki i gołe brzuchy, fakt :) pamiętam że któregoś roku, choć nie pamiętam czy dokładnie 2000 czy okolice (lata mojego LO) modne były czerwone spodnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda_pl Re: trendy 2000 03.02.09, 23:02 No bo teraz to mamy w sklepach łonówki;)! Z tymi spodniami to też fakt. W ogóle pamiętam, że nie nosiło się dużo dżinsów, ale spodnie "materiałowe". Kiedyś w jakiejś historii dżinsu czytałam, że koncówka dwudziestego wieku była najmniej dla tych spodni łaskawa. Ja miałam pełno takiego kroju: biodrówki ze streczem obcisłe na tyłku i kolanach, ale lekko rozszerzane na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
ding_yun Re: trendy 2000 04.02.09, 10:26 Hm, ja byłam wtedy w podstawówce więc nie jestem pewna czy o taką modę Ci chodzi :P Pamiętam, że wchodziły już biodrówki, królowały dżinsy, ew sztruksy z różnymi dżetami, przeszyciami, przecierane, obowiązkowo dzwony albo przynajmniej lekko rozszerzane na dole. Do tego bluzeczka raczej sportowa w kroju, obcisła, odsłaniająca obszar pod pępkiem, porządane aplikacje i napisy z brokatem. Odpowiedz Link Zgłoś
ding_yun Re: trendy 2000 04.02.09, 10:27 Pożądane ozywiście, nie zauważyłam jak wkradł się błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
odioso Re: trendy 2000 04.02.09, 10:36 DZIEKUJĘ BAAAAAAAAARDZO!!!! Dziekuje Wam pieknie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kiarah Re: trendy 2000 04.02.09, 19:09 Jagoda ma racje, pamietam to :-) Te spodnie byly z takiego sztucznego materialu, paskudnego. Nosilo sie dzwony, rozszerzane od kolan. Modne byly kolory pastelowe, blekit, roz, jasny fiolet i wlasnie czesto ten motyw weza. Ale alternatywa byly tez beze, pamietam, ze mialam duzo rzeczy w tym kolorze. Mlodsze dziewczyny nosily bluzki z numerkami, brokatem i napisami typu: "High school star" :P Czesto o kroju lekko sportowym, ale bardzo obcislym. Modne byly tez aplikacje inspirowane wschodem: smoki i chinskie literki.Buty mialy obcas "listewka", plaski, wysoki, drewniany lub stylizowany na drewniany i przody "kwadratowe." W makijazu sporo brokatu, na wlosach balejaz. Taka byla moda uliczna, niestety ztandetna i obecnie uwazana za symbol zlego gustu. Utkwily mi w pamieci kowbojki w pastelowych kolorach (lila, roz) i wlasnie z motywem weza - pamietam, ktoregos lata w moim miescie dziewczyny takie nosily i na 90% bylo to wlasnie lato 2000 :-) Alternatywa dla nich byly klapki na niezbyt wysokim obcasie, z kwadratowym przodem i duzym wycieciem na palce. Odpowiedz Link Zgłoś
lolka290 Re: trendy 2000 04.02.09, 19:38 o boże, kiedy to było... ale pamiętam... akurat zaczynałam gimnazjum... chyba... biodrówki materiałowe, dzwonowate... najlepiej beżowe albo czerwone... spódnice rozszerzane, do tego kabaterki podkolanówki w rażaych kolorach... zaczeły wchodzić te niskie adidasy.... krótkie bluzki... do tej pory mam niezłą kolekcje z tamtych czasów... czy róż był modny to nie zauwazyłam, ale że brokat to się zgodze, na dyskoteke sie polowe tubki bralo, we wlosy, cialo, twarz... oj dobrze ze mi juz to przeszlo... Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: trendy 2000 04.02.09, 21:06 spodnie na pijawki pozostalosci po trendzie chinskim i indyjskim oble platformy, w ogole oble formy obuwia wiecej spodni na pijawki kolory korzenno-cynamonowe, przytlumione zloto, przejrzala zielen, florentynska czerwien suknie na lata 70 - dlugie po kostki, empire ale nie prosty tylko ze skosu, bardzo czeste ukosne zestawienia pasow, sierzanty, wiazania na szyi moda bielizniana, czyli sukienki-halki, duzo streczow i dzersejow obcisle bluzki wycinane w asymetryczne dziury ponownie spodnie na pijawki w ogole, jesli ograniczysz obraz do spodni na pijawki, zupelnie wystarczy ps. to jest link do moich osobistych wspomnien Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: trendy 2000 05.02.09, 19:53 dlugosc taka ze jak sie idzie lapac pijawki mozna wejsc w kazda kaluze i sie nogawek nie zachlapie no, tak nieco do pol lydki lub okolo Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: trendy 2000 04.02.09, 23:09 a materiałowe obcisle rybaczki w bladawych kolorach (jasnoszary, blekitny, jasny fiolet) to wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: trendy 2000 05.02.09, 12:27 wszystkie dziewczyny u mnie w podstawowce takie mialy:) ja tez, chociaz bylam wowczas gruba i bezksztaltna (wiadomo, wczesny wiek dojrzewania i figura w fazie transformacji)... musialam wygladac uroczo Odpowiedz Link Zgłoś
kadanka Re: trendy 2000 06.02.09, 22:17 hmm, ja bym powiedziała ze szał na obcisle rybaczki z materialu streczowego w ohydnych pastelowych kolorach i czerni był troche wczesniej. rok 98 tak jakos Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: trendy 2000 04.02.09, 23:33 Ja pamiętam potwornie niezgrabne koturny, które wyglądały jak buty ortopedyczne... Tak jak napisały przedmówczynie, nosiło się dzwony i to był główny dostępny fason spodni, zwłaszcza dżinsów. Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: trendy 2000 05.02.09, 09:35 Miałam sztruksowe dzwony khaki - kupione w 1999 - śladu po nich nie ma dzisiaj, zanadto je eksploatowałam... całą II i III klasę liceum w nich przechodziłam...i oczywiście martensy:D Odpowiedz Link Zgłoś
cioccolato_bianco Re: trendy 2000 05.02.09, 07:30 ja wtedy nosilam spodnice do kostek i martensy ;) ewentualnie jeansy dzwony. Odpowiedz Link Zgłoś
littlefrog Re: trendy 2000 05.02.09, 08:46 Martensy też miałam :) Wydaje mi się że sporo też było takich kolorowych toreb z india shopów, i właśnie te długie spódnice choć osobiście nie nosiłam ze względu na mój niewielki wzrost ;) I czy to nie wtedy zaczynała się już zimowa moda na podwijanie jeansów do kozaków? Która zresztą kilka lat później ewaluowała do rurek wkładanych w kozaki :) Odpowiedz Link Zgłoś
jeriomina Re: trendy 2000 05.02.09, 09:36 Były takie plecione torby i plecaki z india shopów:) Odpowiedz Link Zgłoś
hazel_dobkins Re: trendy 2000 05.02.09, 13:06 2000 r.to początek studiów i pierwszy stricte zarobkowy wyjazd do uk ;) jeśli chodzi o typowo osobiste wspomnienia własnego wizerunku, to u mnie rządziły nisko opuszczone bojówki wszelkiej maści (choć nie kamuflaż ;) + obcisłe koszuli lub topy na ramiączkach i oldschoolowe bluzy z polyestru (wyszperane na wyspach). Na nogach obowiązkowo ;) streetowe modele adidasa, o ile pamiętam były to campusy i gazelle, noszone także zimą ;) (nie wiem jak wytrzymywałam przy minusowych temperaturach) Do tychże butów zakładałam także kryjące rajtuzy i jeansowe spódnice do kolan :D Odpowiedz Link Zgłoś
zettrzy Re: trendy 2000 05.02.09, 19:56 ha ha, ale nazbierasz sie trendow - co bylo MODNE w podstawowce rotfl Odpowiedz Link Zgłoś
kiarah Re: trendy 2000 05.02.09, 20:31 Jeszcze mi sie cos przypomnialo :-) Spodnice do kolan (wtedy ta dlugosc weszla), ale byly niskie jak biodrowki, ze sztucznych materialow, czesto wykonczone na dole nie prosto, ale sciegiem, ktory zostawia taka jakby falbanke. Mialam takich duzo. Generalnie elegancki look to byla taka spodnica albo wspomniane wyzej spodnie do polowy lydki. Odpowiedz Link Zgłoś