Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE

• sunako-chan sunako-chan ;) 24.03.10, 21:50
        jeej, jaki wstydliwy wątek...
        znalazłam lumpeks, gdzie sprzedają nieużywane nylony ;) ale na pudełkach
        przeważnie nie ma rozmiarówki, same rozmiary (najmniejsze widziałam 9).
        moje wymiary :/ wzrost 159, waga 59-61 (aaargh ><), stopa 24cm (rozmiar buta -
        płaskie obuwie 38, buty na obcasie najczęściej 37, czasem przydałoby się 36,5),
        długość nogi (do krocza ;) ) 74cm, obwód uda 60-62cm (w najszerszym miejscu
        aaargh ><)
        • margo13ak Re: sunako-chan ;) 26.03.10, 21:33
          Mam nadzieję, że dziewczyny bardziej "oblatane" w rozmiarach też się odezwą - ja tylko tak wstępnie, bo mam trochę doświadczeń z nylonami vintage. Myślę, że (w zależności od firmy) będą na Ciebie pasować zazwyczaj 9,5 i co dłuższe 9 (jeśli nosisz buty w faktycznie pasującym rozmiarze, a nie, jak ja o jeden większe, bo mi się podbicie w nic "mojego" nie mieści...). W przybliżeniu jest to miara w calach - najprościej jest więc zmierzyć długość stopy w cm i przeliczyć. Ja mam stopę 25,5 i pasują na mnie w zasadzie wszystkie 10 i niektóre dłuższe 9,5..., niektóre firmy stosowały miary obuwia angielskiego, to byłoby dla Ciebie chyba 5 - 5 1/2. Problem może się pojawić w szerokości górnej pończoch, niektóre vintage są dość wąskie w manszecie, dlatego radziłabym Ci wybierać te większe (9 1/2), nylony jednak skracają się na nodze - im szersza noga, tym mocniejsze skrócenie, dlatego opisy długości np. na Allegro są dość mylące... Przypuszczam, że po paru próbach się zorientujesz :-) Niestety, nie mogę polecić Ci konkretnych firm - za dużo tego i w dodatku dość znacząco się różnią. Kupując, zwracaj uwagę na opisy na opakowaniach - nie wszystko, co wygląda jak nylony vintage, jest klasycznymi nylonami, na opakowaniu zazwyczaj jest podane - czy to skład, czy rodzaj (np. nylony z krepą to już coś jak nasz współczesny elastil, tylko nieco grubsze). Trafiają się nylony o rozrzucie rozmiarowym, np. 9-9 1/2 i też są różne - jedne będą klasycznymi nylonami z elastyczną manszetą, inne - już takim "elastilem".

PS. działa Twój gazetowy? Mogę napisać? :-)

• sunako-chan Re: sunako-chan ;) 27.03.10, 19:55
            dzięki za odp. :) dostałam maila, zaraz odpiszę
          • sunako-chan Re: sunako-chan ;) 29.03.10, 02:28
            no długość stopy mam dokładnie 24cm, co wychodzi w przeliczeniu 9,449 cala ;)
            Jeśli chodzi o buty, to zależnie od firmy, ale i tak w większości przypadków
            najlepsze byłyby połówki i z "musu" noszę czasem lekko za duże. Dochodzi też do
            takich przypadków jak ze stanikami w obrębie jednej marki, tzn. miałam
            dopasowane sandały w rozmiarze 38, rok później kupiłam identyczny model, tylko
            inny kolor i 38 jest za duże o mniej więcej pół rozmiaru, a 37 było za małe ;)
            Ale rozumiem, że chodzi tylko o pewność co do długości stopy, bo chyba innego
            związku z obuwiem nie ma?
      • ja-ana Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 06.04.10, 17:38
        Witam, proszę podpowiedzcie jaki rozmiar pończoch powinnam nosić:) Mam 164 cm
        wzrostu, wagę 60 kg, rozmiar buta 38,39 w zależności od rozmiarówki:)Będę
        wdzięczna za pomoc:)
        • malagracja Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 19.04.10, 18:51
          Cześć.

Pończochy nylonowe:
          a) nylonessa: 2
          b) cervin: 3
          c) gerbe: 2
          d) gio FF: 9

• ana_maria_k Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 20.04.10, 20:26
        wzrost - 176cm
        waga - 63kg
        rozmiar buta - 38/39, wysokie podbicie
        Interesują mnie głównie nylony z glinmar, ale te z nylonów też bym chciała:D
        • ana_maria_k Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 24.05.10, 14:48
          Ponawiam moją prośbę o pomoc.
          • malagracja ana_maria_k 24.05.10, 18:38
            Witaj.

Nylonessa: 4
            Cervin: 4
            Gio FF: 10
            Gerbe: 4

Też mam wysokie podbicie i najładniej układają się na stopie Gio i
            Cervin. Najgorzej Nylonessa.

Z pończochami z Glinmara jest tak, że to prawie za każdym razem jest
            loteria. :-) Na Twoim miejscu bym obrała za punkt wyjściowy rozmiar
            11, ale widzę, że jest chyba tylko 1 para aktualnie na stanie.
            Zagraniczny sklep ho-hose ma duży wybór pończoch vintage :)
      • agnese88 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 25.05.10, 13:30
        Chcę kupić pierwsze nylony :D interesują mnie te:
        www.nylony.home.pl/SHOP/index.php?main_page=product_info&cPath=1_4&products_id=180
        i te
        www.nylony.home.pl/SHOP/index.php?main_page=product_info&cPath=1_4&products_id=182
        jaki rozmiar powinnam wybrać na następujące wymiary?
        wzrost 165
        waga 55
        stopa rozmiar 37-38
        chciałabym żeby pończochy były do 3/4 uda. Co mi doradzicie? Czy te
        które wybrałam są dobre na początek?
        • malagracja agnese88 27.05.10, 17:16
          Cześć.

Jeżeli chodzi o te:
          www.nylony.home.pl/SHOP/index.php?main_page=product_info&cPath=1_4&products_id=182
          to powinnaś wziąć 2, jeżeli naprawdę chcesz żeby sięgały aż tak
          wysoko to weź 3 :-)

Z Nylonessy weź 2 bo one mają dużą stopę i z założenia są dłuższe. :-
          )
          • agnese88 Re: agnese88 27.05.10, 23:14
            dziękuję :)
      • moopie23 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 20.09.10, 01:03
        Witam,
        w jaki rozmiar nylonów celować z takimi wymiarami:
        stopa - rozmiar 38
        wzrost - 164 cm
        waga- 70 kg
        długość nogi od ziemi do kroku - 77 cm
        obwód uda - 60 cm
        obwód łydki w najszerszym miejscu - 40 cm

chodzi mi o pończochy ze sklepu nylony.pl, ale także o te z glinmara
        i od razu mam pytanie: czy takie mogłyby być: www.glinmar.pl/index.php?products=product&prod_id=476 ?

• moopie23 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 21.09.10, 13:32
          Ponawiam prośbę o pomoc... :)
        • malagracja moopie23 21.09.10, 21:03
          Cześć,
          już Ci odpisuje :-)

Ponczochy z nylony.pl:
          a) Nylonessa: 3
          b) Cervin: 3
          c) Gio: 9,5

Wybrałabym Cervin, bo Nylonessa w rozmiarze 3 będzie Ci "wisieć" smętnie na stopie :-)

A te z Glinmara odradzam. Są bardzo, bardzo wąskie i będą się wbijać. Moim zdaniem nie są tak efektowne jak na zdjęciu :-) Nie płakałam, jak pierwszego dnia po zakupie zrobiło mi się ogromne oczko :-) Jezeli jednak bardzo sie na nie nastawilas, to zdecydowanie wez 10.
          • moopie23 Re: moopie23 21.09.10, 23:31
            Dziękuję bardzo za rady :)
      • prostokvashino Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 10.10.10, 18:00
        To i ja poproszę o rozmiary.
        Wzrost 163cm
        waga ok 57 kg (ale ważne, jestem tancerką, to jest głównie waga mięśni, ale wiotką bym siebie nei nazwała, uda np uważam za mocno zbudowane)
        stopa - 36 czasami 36,5 (rozmiar)
        długość od pięty do kroku ok 75cm
        obwód uda w 3/4 - 51-52cm
        • prostokvashino Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 14.11.10, 19:24
          Up :) widzę malagracja pojawiła się znów na forum..
        • malagracja prostokvashino 18.11.10, 16:02
          Cześć,
          pojawiła. Mam nadzieje, że już niedługo nie będzie potrzebny ten wątek bo będziemy mogły sobie wyliczyć rozmiar dowolnych pończoch ;-)

Z Nylonessy najlepsza byłaby 2, ale odradzałabym ją ze względu na dużą stopę. Ja mam większy rozmiar buta od Ciebie a Nylonessa smętnie wisi jak skarpeta :-(
          Z Cervina i Gerbe spróbuj 2. Mają mniejszą i szczuplejszą stopę niż Nylonessa, a manszeta w miarę użytkowania się rozciąga - więc nie powinnaś się bać, że będą uciskać :-)
          Gio ma bardzo wąskie stopy i są najbardziej elastyczne ze wszystkich. Proponowałabym, żebyś kupiła 9.

Nie wiem w jakim celu ;-) chcesz kupić pończochy, ale jeżeli to jakaś wyjątkowa okazja to zachęcałabym Cię do kupienia Gio. Chociaż ja się w nich tak zakochałam, że chodzę w nich także na co dzień ;-) Jako drugie polecam Ci Cervina.

Wiem, że Nylonessa planuje wprowadzić 1, więc w przyszłości mogłabyś spróbować jeszcze tych. Ale póki co ich nie ma ;-)
          • prostokvashino Re: prostokvashino 18.11.10, 19:47
            Dzięki.

> pojawiła. Mam nadzieje, że już niedługo nie będzie potrzebny ten wątek bo będzi
            > emy mogły sobie wyliczyć rozmiar dowolnych pończoch ;-)
            Coś kombinujesz? :)
      • onlycoffee Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 11.12.10, 15:10
        Witam

Właśnie poszukuję mojej pierwszej pary pończoch i potrzebuje pomocy w dobraniu rozmiaru.
        Bo jest tak:

Wzrost 160 cm
        Waga 60 kg (+/-2)
        Stopa 24 - 24,5 cm
        Długość nogi od dołu do (pardon mai frencz) krocza 80 cm
        Obwód uda w tej najszerszej części 60 cm (zgroza)
        Obwód łydki w najszerszym miejscu 37 cm (jak wyżej)
        Uda raczej mięciutkie (zwłaszcza od wewnętrznej strony) :P

No i co ja mogę z tym wszystkim zrobić? W jaki rozmiar celować, a przynajmniej w jaką długość od pięty do końca manszety, żeby pończocha nie sięgała mi pod sam tyłek (tylko tak w około 2/5 nogi)?
        • onlycoffee Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 11.12.10, 15:11
          4/5 miało być. Uda 4/5 :P
        • onlycoffee Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.01.11, 23:25
          Sprawa dla mnie dość ważna, więc pozwolę sobie podbić.
          • onlycoffee Up! Raz jeszcze :) 20.02.11, 12:28
            Dodam jeszcze, że interesują mnie pończochy z i nylonów.pl i z glinmara (w miarę możliwości oczywiście).
      • anulla1974 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 14.04.11, 14:01
        Zastanawiam się nad kupnem nylonów :) I mam problem - chciałam zacząć od jakiś tańszych, ale w rozmiarze 1 jest mało, a jak są to cena wyższa :( A może spróbować 2? Wzrost - prawie 160 cm, waga, 49-50 kg, stopa 23, 5 cm.
      • boziaj Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 01.05.11, 17:09
        Witam :)
        moje wymiary:
        Wzrost 172cm
        Waga 63kg
        Stopa r.38-39
        Długość nogi od podłogi do krocza 81cm
        Obwód uda max 57cm
        Obwód łydki max 37 cm
        chciałabym pończoszki raczej długie :)
        • boziaj up :) 14.05.11, 22:23
        • pinupgirl_dg Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.05.11, 23:22
          A jakie nylony Cię interesują?
          • 0kruch Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.05.11, 23:48
            Teraz są w promocji Eva elegant i takie sobie zamówiłam. Wzięłam 4. I zamówiłam pas, więc jak zamówienie przyjdzie, to napiszę o wrażeniach :)
          • boziaj Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 16.05.11, 09:38
            te dostepne na nylonach
            raczej bez szwa
            • pinupgirl_dg Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 16.05.11, 12:04
              Z Evy wzięłabym na początek 4. Jeśli chodzi o Cervin, to mam doświadczenie tylko z II gatunkiem i wygląda na to, że to rzeczywiście trochę loteria rozmiarowa, jedne kończą mi się w połowie uda, inne pod samymi pośladkami, ale też celowałabym w 4.
      • 0kruch jaki rozmiar? 11.05.11, 21:12
        Pas już wiem mniej więcej jaki i na co zwrócić uwagę, dzięki za pomoc. A jaki rozmiar pończoch? Chcę na początek wziąć Eva Classic albo Eva Elegant. Wzrost 172cm, waga 63-64 kg, rozmiar stopy przeważnie 39.
        • pinupgirl_dg Re: jaki rozmiar? 13.05.11, 11:29
          Ja przy podobnej wadze i wzroście wzięłam 4 i są ok, ale następnym razem wezmę 5, bo wolę szersze i dłuższe pończochy. Na Twoim miejscu wzięłabym 3 lub 4, zależnie od tego, czy wolisz dłuższe czy krótsze pończychy, bo nylonessa ma podobno dość dużą stopę (chociaż ja tego nie zauważyłam, ale noszę rozmiar 42 więc mało co jest na mnie za duże :), ale w 4 nylonessy się mieszczę). Ponadto uchodzą za długie, czego też nie zauważyłam, ale mam pełne uda i wszystkie pończochy kończą mi się niżej. W udach mam około 53-55cm, manszeta jest na mnie na styk, więc jeśli masz pełne uda, lepiej wziąć większe.
          • 0kruch Re: jaki rozmiar? 13.05.11, 14:02
            Dzięki, wychodzi, że powinnam wziąć 4 bo mam udo podobej grubości i na pewno będę wolała miec pończoche wyżej. Teraz, jak już wiem co kupić muszę się zmobilizować do złożenia zamówienia :)
      • andzia_w_lese Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 23.06.11, 00:38
        Witam :)
        Chciałabym kupić sobie moje pierwsze nylony, ale nie jestem pewna co do rozmiaru. Moje wymiary:
        wzrost: 155cm
        waga: 46kg
        rozmiar buta: 36
        szerokość uda: 50cm
      • laurelindorinan Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 14.07.11, 20:59
        Dopiero zaczynam moją przygodę z pończochami do pasa, nylonowymi jak i nie-nylonowymi. Pewnie jak większość z Was na początku mam problem z doborem odpowiedniego dla siebie rozmiaru. Mam nadzieję, że jako eksperci mi pomożecie ;)

Moje wymiary:

wzrost - 163 cm
        waga - 54 kg
        długość stopy - 24 cm
        obwód uda - 51 cm
        długość od pięty do krocza - 70 cm

Wszystko co do tej pory kupowałam było za duże, jakoś nie mogę znaleźć nic dla siebie ;( mam nadzieję, że pomożecie ;)
        • mszn Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.07.11, 10:28
          A jakich nylonów i w jakich rozmiarach próbowałaś? Co było z nimi nie tak - za długie, za szerokie w udzie, w kostce?
          • laurelindorinan Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.07.11, 15:29
            Nie kupowałam jeszcze nylonów, nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto Dlatego szukam porady ;)

Próbowałam zwykłe pończochy do paska Gatty 1/2, Romartex 2, i inne pomniejsze firmy, których nazw już nawet nie pamiętam

Problem ze wszystkimi jest taki, że są za luźne w udach, łydkach, kostkach wszędzie A mniejszy rozmiar to już ciężko znaleźć
            • mszn Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 15.07.11, 22:52
              W takim razie na początek z nylonów chyba najlepiej upolować coś vintage na ebayu - one są zwykle krótsze i węższe od współczesnych. Rozmiar wybierasz kierując się tylko długością stopy, nylony.pl mają dokładną tabelkę dla starych nylonów: www.nylony.pl/rozmiary.htm
              Jesteś drobna i niewysoka, więc próbowałabym raczej rozmiar 9 niż 9,5 - ten ostatni noszę ja, a mam dłuższą stopę i (chyba) szeroką.
              Ebay jest pełen aukcji od 1 funta, ostatnio za 6 par pończoch upolowanych tego samego dnia zapłaciłam jakieś 5 funtów, czyli mniej niż 30 zł.

Jeśli masz też wąską kostkę, odradzam Nylonessę, ponoć Cerviny są węższe. Rozmiar w Cervinach i Evach doradzano mi w sklepie ten sam, ale nie próbowałam, bo mnie na Cerviny nie stać.

Więcej Ci nie powiem, bo sama dopiero zaczęłam temat, ale może chociaż tyle.
              • laurelindorinan Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 16.07.11, 14:53
                Dzięki za pomoc ;) na pewno spróbuję coś znaleźć na ebay'u ;)
      • rockiemar Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 28.07.11, 13:50
        Jaki probowac rozmiar przy takich wymiarach?

wzrost - 165cm
        waga - 55kg
        rozmiar stopy - 38
        obwod uda - 52cm
        dlugosc od piety do krocza - 80cm

Kupilam jakies vintage 9,5, stopa na dlugosc jest dobra, ale wokol kostek i kolan sie marszcza i sa za dlugie... Sprobowac innych 9,5 czy raczej 9? Tylko czy w stopie nie beda za male? Jak ze wspolczesnymi firmami?

• bogema Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 01.09.11, 11:17
          I ja chętnie skorzystałabym z Waszejrady. Prześledziwszy trochę wątki nabyłam pas Greta Mata Hari w rozmiarze S i pończochy Eva w rozmiarze 2. Pas jest w sam raz. Pończochy wydają mi się jednak zbyt krótkie (tak do połowy uda). Poza tym założyłam je po raz pierwszy dziś rano, przeszłam 100 m, potem przejechałam samochodem 4 km, potem przeszłam 300 m, następnie usiadłam przy biurku i poczuałam, jak robi mi się dziura na kolanie i leci kosmiczne oko. To co, za małe chyba były, prawda?
          I teraz tak: w stopie dobre (rozm. 39-40), trochę skręcające się w kostce ale w sumie OK (mam szczupłe kostki), w łydkach dobre (ach jak ta łydka w tych nylonach wygląda - jak nie moja:)), w udach trochę wąskie (uda mam konkretne i miękkie, więc potrzebuję czegoś dość szerokiego i delikatnego).
          Mam 168 cm wzrostu i ważę 62 kg, nogi mam przeciętnej długości, stopy spore, kostki szczupłe, łydki proporcjonalne, a udko i owszem kobiece:(.
          Mogłybyściemi doradzić, co teraz kupić? I żeby się nie rozleciało po godzinie? Dodam jeszcze, że pończochy Eva nabyłam w dwóch wersjach: Eva Elegant bez palców w kolorze naturalnym oraz Eva Elegant Nude bez wzmocnionych palców w kolorze cynamonowym. Zdecydowanie wolę te drugie, ponieważ ukrywają niedoskonałości w postaci żylaków, a jednocześnie nie mają "murzyńsko-cynamonowego" koloru.
          Będę wdzięczna za radę.
          • ciociazlarada Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 28.09.11, 17:04
            Wygląda na to, że one po prostu były grubo za małe. Spróbuj rozmiaru 3, zależnie od tego jak szerokie masz uda, albo nawet 4 jeśli będziesz chciała mieć dłuższe.
            Mam stopę 36, 160 cm wzrostu i Evy (te klasyczne) 2 są na mnie dobre, czasami kupuję 3 jeżeli chcę mieć bardzo długie pończochy, ale ja mam raczej długie nogi jak na swój wzrost.
            Dobrze, że Ci się pończochy podarły, bo przy takich naprężeniach zdarza się, że potrafią ściągnąć pas przez tyłek bez odpinania, jeśli są mocne:)
      • sabela87 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 01.11.11, 20:15
        ja tez poproszę o pomoc
        wzrost 174
        waga 74
        dł stopy: 25,7
        udo:54
        łydka:38
        chciałabym taką w 3/4 uda bądź wyżej troszkę
        pomożecie w wyborze rozmiaru?
        z góry dziękuję:)
        • sabela87 Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 01.11.11, 20:17
          zapomniałam: dł wew. 90
      • beadoramija Re: WĄTEK ROZMIAROWY - POŃCZOCHY NYLONOWE 12.11.14, 10:50
        Ratujcie-podeszłam do tematu z ignorancją czyli weszłam do sklepu i kupiłam pończochy-tak z marszu:)a w domu płacz bo zrobily mi się "bułeczki" nad manszetami:/
        Pomózcie mi dobrac rozmiar:( Potrzebuję czarnych ponczoch bez szwa (podobają mi się ze szwem ale boję się, że będzie krzywo lezal) i zwykłych bezowych

mam 171 cm wzrostu
        waga 67
        stopa 24,5 cm (rozm 38)
        dl nogi po wew stronie od podłogi do krocza 82cm
        lydka 35cm
        udo w najszerszym punkcie 57 cm
        udo na wysokości 2/3 dlugosci- 49 cm

podobają mi się pończochy "nizsze" ale boję się ze będę miała manię "podciągania" :)

ratujcie głupią ignorantkę!:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka