Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Odzież anty-UV w Polsce

23.07.09, 15:01
    Czy można u nas nabyć (stacjonarnie i za jakąś w miarę sensowną cenę) letnią
    odzież dobrze chroniącą przed promieniowaniem UV? Są takie produkty dla
    niemowląt, ale dla dorosłych jakoś nie zauważyłam.

Biorę teraz lek, który w kontakcie ze słońcem może wywołać silną pokrzywkę, a
    wolałabym założyć na siebie jakąś luźną kieckę i koszulę z filtrem UV, niż
    mazać się co 2 godziny od stóp do głów kremem z filtrem...
    Obserwuj wątek
      • rozanamama Re: Odzież anty-UV w Polsce 23.07.09, 15:15
        Kupowałam córeczce koszulkę Schiessera z filtrem UV. Nie wiem, czy
        ciuchy dla dorosłych też mają z tą opcją.
      • alo_ha Re: Odzież anty-UV w Polsce 23.07.09, 16:10
        są w sklepach sportowych, ale stylistyka wysoce outdoorowa :) typowo
        w góry, na wyprawy - lansu na basenie w Egipcie nie gwarantuję ;)
        • nessie-jp Re: Odzież anty-UV w Polsce 23.07.09, 19:43
          Nie no, w celu zadawania szyku w Egipcie kupiłabym sobie taki kostium kąpielowy
          (UV 50+) :

www.youtube.com/watch?v=-pqDMfEkpx0
          Wystarczy mi odzież dostatecznie elegancka, żeby dało się w niej wyjść na ulicę
          w Warszawie :)
      • zettrzy Re: Odzież anty-UV w Polsce 23.07.09, 20:48
        przeciez kazde normalne ubranie chroni przed UV... dasz rade opalic
        sie przez bawelniana bluzke?
        zamiast filtrow kiecka musi miec dlugie rekawy i zaslaniac dekolt

luzna moze byc jak najbardziej, zobacz jak wyglada dzalabija ktora
        idealnie chroni przed sloncem
        • prunilla Re: Odzież anty-UV w Polsce 24.07.09, 19:59
          Kazde ubranie chroni - ale w okolicach max SPF 10.
          Te z ochrona 50 + spf ( nie, nie wytlumacze skad ona, ta ochrona sie w tych
          ubraniach biezre : - ) kupuje w Decathlon w serii Quechua. Logo jest dyskretne,
          ja ten hafcik i tak odpruwam, kolory ujda - mam neutralne (biala , bezowa,
          brazowa) koszulki z krotkim i dwie pary spodni (bezowa , brazowa). Wiekszosc
          rzeczy kupuje w lipcu z 70% upustem.
          aha, do tego kapelutek tej samej marki ,chroni 50+ glowe, ale nie twarz! (moc
          filtrow pod nim).
          Na wyprawach lacze te niefikusna odziez z kaftanami (dl rekaw , jedwab o scislym
          splocie) i kolorowym fularem na szyi.
          calosc i chroni, i szyku mozna zadac : -)

• zettrzy Re: Odzież anty-UV w Polsce 24.07.09, 20:25
            tylko pogratulowac autorowi marketingu tych towarow! bo wyglada na
            to ze ktos naprawde moze uwierzyc w "ubranie z spf"
          • nessie-jp Re: Odzież anty-UV w Polsce 24.07.09, 20:26
            I właśnie o to mi chodzi :) Dziś chodziłam oklejona filtrem, ale na dłuższą metę
            sobie tego nie wyobrażam, zwłaszcza w terenie, gdzieś, gdzie jest kurz. Fu.

A to, że w zwykłym ubraniu się człowiek nie opali... no i co z tego, że się nie
            opali, skoro pokrzywki i tak dostanie? Przecież nie o opalanie się chodzi, tylko
            o lek, który odkłada się w skórze i pod wpływem promieniowania UV tworzy
            szkodliwe związki.
            • zettrzy Re: Odzież anty-UV w Polsce 24.07.09, 21:02
              szkoda czasu na dalsza wymiane... tak, szukaj ubrania z spf, a ja
              zaraz zadzwonie do jakiegos byznesmena z gwarantowanym pomyslem na
              robienie forsy w kryzysie! kurcze, ze sama na to nie wpadlam!
              • prunilla Re: Odzież anty-UV w Polsce 25.07.09, 13:01

Za U.S. Federal Trade Commission - Consumer Protection:

"Sun-protective Clothing

Sun-protective clothing offers another way to protect skin from the harmful effects of the sun. Sun-protective fabrics differ from typical summer fabrics in several ways: they typically have a tighter weave or knit and are usually darker in color. Sun-protective clothes have a label listing the garment's Ultraviolet Protection Factor (UPF) value, that is, the level of protection the garment provides from the sun's ultraviolet (UV) rays. The higher the UPF, the higher the protection from the sun's UV rays.

The UPF rating indicates how much of the sun's UV radiation is absorbed by the fabric. For example, a fabric with a UPF rating of 20 only allows 1/20th of the sun's UV radiation to pass through it. This means that this fabric will reduce your skin's UV radiation exposure by 20 times where it's protected by the fabric.

Everything above UPF 50 may be labeled UPF 50+; however, these garments may not offer substantially more protection than those with a UPF of 50. Also, a garment shouldn't be labeled "sun-protective" or "UV-protective" if its UPF is less than 15. Sun-protective clothing may lose its effectiveness if it's too tight or stretched out, damp or wet, and if it has been washed or worn repeatedly. "

http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/consumer/health/hea14.shtm

• zettrzy Re: Odzież anty-UV w Polsce 25.07.09, 15:29
                  Consumer Protection to najnowsza moda w USA ;)
                  powtarzam - zaden srodek nie jest zly aby naklonic konsumenta do
                  wydatkow, a przeciez mamy kryzys i trzeba jakos ten handel
                  stymulowac
                • nessie-jp Re: Odzież anty-UV w Polsce 25.07.09, 15:36
                  O to właśnie chodzi, to żadna czarna magia :) Po prostu ciuchy uszyte z gęsto
                  tkanych materiałów.

O tym, jaką "ochronę" przed słońcem daje zwykła, lekka bawełna można się
                  przekonać, patrząc przez nią pod słońce. Ręka w górę, kto się nie czuje
                  oślepiony...
                  • myszmusia Re: Odzież anty-UV w Polsce 25.07.09, 18:35
                    > O tym, jaką "ochronę" przed słońcem daje zwykła, lekka bawełna można się
                    > przekonać, patrząc przez nią pod słońce. Ręka w górę, kto się nie czuje
                    > oślepiony...

otóż to, a jako drugi test proponuje założyc normalny cienki np. biały t-shirt i pospacerowac solidnie na plazy nad morzem np. śródziemnym;-) gwarantuje piecze potem, daje to ochrone ale wcale nie taka duza jak sie wydaje.
                    • zettrzy Re: Odzież anty-UV w Polsce 27.07.09, 21:57
                      ja chyba stanowie jedyny na swiecie przypadek fototypu B - oparzenia
                      sloneczne po 20 minutach bez okrycia - ktory w normalnym ubraniu,
                      bez zaswiadczen o spf, mogl lazic po plazach lub jeszcze lepiej
                      gorach w okolicach rownikowych i dorobic sie w ten sposob bardzo
                      bladego ciala
                      oczywiscie istnieja ciuszki szyte z roznych siatkopodobnych
                      materialow, ktore sa przepuszczalne z przyczyny braku scislosci, ale
                      nie to mam na mysli mowiac "normalne ubranie"
                      no ale, certyfikat to potega ;)
      • turzyca Re: Odzież anty-UV w Polsce 24.07.09, 23:49
        Zaintrygowalas mnie i pogooglalam.

Odziez anty uv ma np. Jack Wolfskin:
        www.jack-wolfskin.com/jw_catalog/Search.aspx?search=uv czy The North
        Face: search.thenorthface.com/exec/?q=UV&language=en&site=EU&env=prod
        choc nie wiem, czy mozna to nazwac rozsadnymi cenami. Podobno jest tez spory
        wybor w nowej ofercie quelle (no ale to wysylkowo, niestety).
        Na niemieckich stronach znalazlam taka linkownie:
        www.epp-deutschland.de/pageID_3577812.html
        Ale jak widac, to dopiero wynik googlania u sasiadow - jakos polski google
        faktycznie wypluwa malo wynikow, choc przeciez ciuchy sa u nas dostepne. Dziiiwne.
        Mam nadzieje, ze cos sie przyda. :)
        • myszmusia potwierdzam wolfskina 25.07.09, 05:45
          handluja tym sklepy horyzontu, potrafia nawet ściągnąc coś czego nie ma w normalnej ofercie, własnie z wolfskinem tak miewałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka