Dodaj do ulubionych

Płyta elektryczna w kuchni - problem

IP: 157.25.31.* 21.07.05, 14:21
Czy ktoś ma doświadczenia z używaniem elektrycznej płyty w kuchni?
Kupiłem taką płytę marki Gorenje. Wyglądała ładnie, powierzchnia ceramiczna
była gładka, błyszcząca. Rogrzewala się szybko, wszystko było ok. Po paru
dniach na płycie pojawiły się plamy. Nie wygląda to na mechaniczne
uszkodzenie - płyta nie jest porysowana, wydaje sie jakby to były zmiany w
strukturze tego ceramicznego materiału.
Czy powinienem to reklamować czy też po prostu tak się zawsze dzieje i to
jest normalne?
Obserwuj wątek
    • zayzayer Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 21.07.05, 14:24
      Nie da sie niczym umyć ani zeskrobać?
      • Gość: jjr44 Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 157.25.31.* 21.07.05, 15:17
        OK, rzeczywiście forsowne skrobanie dało temu radę ale i tak jestem przerażony:
        jak tak dalej pójdzie to ta płyta będzie za parę miesięcy totalnie zmatowana. a
        im więcej rys tym trudniej będzei sie oczyszczać. Ja sobie wyobrażałem, że
        takie elektryczne płyty będą przynajmniej przez jakiś czas ładnie wyglądać. w
        końcu ja na tym tylko wodę gotowałem - nic sie nie wylało. naprawdę tak jest ze
        wszystkimi płytami czy tylko firma Gorenje jest słaba?
        • Gość: gość Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:40
          Myjesz mleczkiem specjalnym do takich kuchenek? Ja nie mam problemu, a zdarza
          się, że coś wykipi. Wystarczy, że po gotowaniu umyje mleczkiem i płyta jest jak
          nowa.
        • Gość: ja Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 83.238.47.* 21.07.05, 23:46
          moze umyłeś płynem do mycia naczyń? ja mam gorenje juz prawie rok i nic
          takiego sie nie dzieje ,z tym że nie myłam jej nigdy płynem do naczyń ,bo
          producent ostrzegał ,że mogą wystapić przebarwienia(juz była na forum dyskusja
          na ten temat),a zdarzyło sie ,że coś wykipiało...a może to inna
          przyczyna ....pozdro
    • Gość: janek Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 195.137.246.* 22.07.05, 08:31
      jest tylko 2 -ch producentów szkła/ vitroceranu/ na świecie tj SCHOTT /D/
      i EUROKERA /FR/.
      czy to będzie MIELE, BOSCH, ELEKTROLUX czy GORENJE jak w tym
      przypadku ,to problem leży w użytkowaniu tego rodzaju płyt.
      nie wolno stawiać mokrych garków,uważać żeby coś nie wykipiało,a
      największą destrukcję czyni cukier!!!!/ zawarty również w produktach/
      trzeba stosować się do zaleceń producenta co do czyszczenia.
      • zayzayer Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 09:17
        Gość portalu: janek napisał(a):

> jest tylko 2 -ch producentów szkła/ vitroceranu/ na świecie tj
        SCHOTT /D/
        > i EUROKERA /FR/.
        > czy to będzie MIELE, BOSCH, ELEKTROLUX czy GORENJE jak w tym
        > przypadku ,to problem leży w użytkowaniu tego rodzaju płyt.
        > nie wolno stawiać mokrych garków,uważać żeby coś nie wykipiało,a
        > największą destrukcję czyni cukier!!!!/ zawarty również w produktach/
        > trzeba stosować się do zaleceń producenta co do czyszczenia.

Właśnie. Dodam tylko, że jeżeli chodzi elementy grzejne, to jest jeszcze
        mniejszy wybór, bo w praktyce jest tylko jeden producet niemiecki - E.G.O.
    • Gość: Ryba Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.um / *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 09:33
      hej. Mam podobne problemy.Użytkuję płytę od 1,5 tyg. Przebarwienia jednak
      zeszły po wymyciu specjalnym mleczkiem do płyt ceramicznych. Został mi jeszcze
      zaschnięty tłuszcz i tego zamówiłam (bo był problem z dostamniem w sklepach)
      specjalny skrobak. Jestem deczko rozczarowana, ze zostaja takie ślady na płycie.
      • Gość: Magda Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 62.148.92.* 22.07.05, 12:17
        Przerażacie mnie. Nie sądziłam, że z kuchnią elektryczną są takie preblemy, a
        jestem na nią skazana bo w bloku, w którym kupilam mieszkanie nie ma gazu.
        Czy na prawdę będę misiała ją czyścic jakimś specjalnym zajzajerem ;) po każdym
        użyciu??? Do tej pory miałam kuchnię gazową, w kolorze inox, wiec też trzeba
        było na nią uważać, nie myć niczym szorstkim, ale nie musiałam się z nia
        obchodzić jak z kryształowym kieliszkiem.
        A czy mogę pozostać przy starych garnkach czy i w to trzeba będzie
        zainwestować? :(

Pozdrawiam,
        Magda
        • kulka85 Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 14:56
          Witam
          No tez mi się włos zjeżył na głowie- zaraz muszę kupić płyte do nowego
          mieszkania a tu takie problemy... Ciekawe że mój ojciec ma płytę amica od 3 lat
          i nie ma takich problemów - od czego to zależy, jeśli płyty produkuje dwóch
          producentów a gorenje i amica to chyba ten sam schott ceran?
          • Gość: gosc Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:59
            Też mam płyte Amica i nie mam problemu, a wykipiały mi potrawy nie raz.
            Czyszcze po każdym gotowaniu tak samo jak miałam gazową. Jestem naprawde
            zadowolona z swojego zakupu.
            • benkaluki Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 17:46
              mam płytę od 4 lat,takie przebarwienia również,ale po tak krótkim okresie
              użytkowania pewnie jest to niedokładne czyszczenie skrobakiem-czasem trzeba
              naprawdę mocno skrobać.a druga strona medalu to jest spód garczków.jeśli
              pięknie wyczuścisz płytę,a zapomnisz o DOKŁADNYM wyszorowaniu spodu gara nici
              ze wszystkiego.to minus płyty pozdrawiam i życzę miłego gotowania
              • zayzayer Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 17:57
                benkaluki napisała:

> mam płytę od 4 lat,takie przebarwienia również,ale po tak krótkim okresie
                > użytkowania

Hehe, jeżeli jej eksploatacja jest przeciętna, to ta płyta po "krótkim okresie
                użytkowania", jest w wieku mocno pomaturalnym :)
                • benkaluki Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 18:35
                  jjr coś tam napisał:po kilku dniach użytkowania, a moja po 4 latach to prawie
                  złom szklany to prawda...pozdro
          • zayzayer Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 17:51
            kulka85 napisała:

> Witam
            > No tez mi się włos zjeżył na głowie- zaraz muszę kupić płyte do nowego
            > mieszkania a tu takie problemy...

Bez przesady. Aż tak źle nie jest. Po prostu jak zależy Ci na wyglądzie, to po
            wykipieniu wyłączyć pole, garnek obetrzeć i postawić na innym polu, a te zalane
            po ostudzeniu wyczyścić. Jest spora część klientów co olewa wygląd i płytę
            czyści jak przypalone za bardzo im śmierdzi :) I też działają. Ale najwięcej
            szkody w estetyce robią płyny zawierające cukier.
            I jeszcze jedna rada - nie gotować w kółko na jednym polu, bo się szybko
            wykończy.
            • benkaluki Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 18:43
              wykończy? np. jeśli jedno z pól nagrzewa się dłużej [dużo dłeżejniż na początku}
              to jest już źle czy bardzo źle? w związku z pomaturalnym wiekiem mojej płyty
              [elektrolux) bardzo się o nią martwię ,ile takie płyty wytrzymuja?dodam,że
              piekarnik już padł pozdro
            • benkaluki Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 22.07.05, 18:50
              zayzayer,baaaaardzo proszę o odp w sprawie pomaturalnej płyty!!!!
          • Gość: janek Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 19:47
            nie myl producenta szkła od producenta kompletnej płyty.
            a tak na marginesie - z racji ograniczonego rynku producentów podzespołów
            klient przede wszystkiem płaci za markę bo w środku z reguły to samo.
        • margie Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 18.08.05, 12:36
          e tam. Takie mleczka do mycia sa dostepne w kazdym sklepie i wystarczy umyc
          plyte raz na tydzien. Do codzienej pielegnacji wystarczy wytarcie mokra gabka i
          wytarcie do sucha. Jak cos wykipi to zwykle w komplecie sa specjalne skrobaczki
          z czyms na ksztalt zyletki. Mam plyty elektryczne od 6 lat i nigdy nie mialam
          problemu. zadnych plam, blyszczy sie jak psu:))
    • dragonia Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 09.08.05, 10:15
      Też mam płytę Gorenje uzytkuję ją od miesiąca i tez pojawiły sie plamy. Na
      szczęscie udało sie je zlikwidować.Rzeczywiście pomogło specjalne mleczko. Przy
      czym zanim znalazłam to najlepsze to sie trochę zeszło. Absolutnie nie polecam
      mleczka z serii Czysty Dom f-y Barwa "Cero- Fix" czy jakoś tak po nim plamy
      wyszły jeszcze większe. Nie sprawdziły sie też chusteczki Bril. Za to swietnie
      działa Vitro Clean Benckisera i po nim plamy z Gorenje zeszły, płyta sie
      błyszczy i jestem zadowolona.
    • Gość: dewa Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 11:38
      a nie są to przypadkiem plamy po wodzie (kamień), spróbuj przetrzeć wodą z kwaskiem.
    • Gość: Kris Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.05, 09:47
      Witam
      Odpowiedź na Twoje zapytanie widziałem kiedyś na www.kuchnie.pl/index.php

pozdrawiam
      Krzysztof
      • Gość: anik Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.mos.gov.pl 16.08.05, 10:52
        A jaka plyte elektryczna - sensorowa polecicie(chodzi o firme i model)-prosze o
        odzew/
        Pozdrawiam
        Anik
      • Gość: Eli Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.mos.gov.pl 16.08.05, 10:52
        Czy tylko z plyta Gorenje tak sie dzieje?
        • zayzayer Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 16.08.05, 18:45
          Gość portalu: Eli napisał(a):

> Czy tylko z plyta Gorenje tak sie dzieje?

Nie, tak się może dziać z każdą, nawet z Miele za 10,000,-
        • zabolek27 Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 17.08.05, 10:26
          A z czego to wynika?
          Prosze o odzew
          • Gość: czolko Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 212.244.173.* 18.08.05, 09:55
            ale sie ubawilam tym watkiem... haha :) po prostu - brudasy - myjcie te plyty
            po gotowaniu i dbajcie o gary... u mnie w rodzinie mamy takie plyty od wielu
            lat i pozostaja bez zarzutu. jezeli o mnie chodzi, to uzywam specjalnego
            mleczka do plyt - a jak akurat nie mam to myje gabeczka i cifem... a na koniec,
            zeby plyta pieknie lsnila i nie miala tlustych smug, to przecieram ja octem...
            a do plam z cukru i przypalonego tluszczu sa takie specjalne drapaczki - ktore
            odpowiednio uzywane, trzeba drapac pod odpowiednim katem...nie rysuja
            powierzchni :)
            • Gość: dewa Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:16
              ot i Amerykę odkryłaś, proponuję zajrzeć do forum Uroda i tam również mającym
              jakieś problemy udzielić porady MYC SIE BRUDASY, a z drugiej strony jak komuś
              brak jest kultury to żadne mleczka i drapaczki tego nie naprawią
              • Gość: czolko Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: 212.244.173.* 18.08.05, 14:35
                nie rozumiem... brakuje mi kultury - owszem - w otaczajacym mnie swiecie... ;)))
                chyba nie chodzilo ci o to, ze to ja nie mam kultury ??? hmm... ???
                • Gość: KDO Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 23:50
                  Mam wrażenie że opanowały Cię jakieś kompleksy...
                  Powiedz mi co to za przyjemność po każdym gotowaniu 40 minut zmarnować czasu na
                  czyszczenie, skrobanie, smarowanie, przecieranie...
                  Do dupy z tym!!!!
                  Nie masz nic innego do roboty? Siedzisz w domu i napierasz po wszystkim octem, a
                  potem drapaczkiem... i może jeszcze spraszasz "przyjaciółki" żeby sobie
                  pogdakały i pochwaliły jak masz zaje...stą, czystą i lśniącą plytę grzewczą....
                  Hahaha! Żenada!

Zrozum. Ludzie kupują sprzet AGD po to, by szybko i łatwo coś przygotować a nie
                  piep[...]ć się godzinami z usuwaniem brudu do ostatniej cząsteczki białka.
                  Masz satysfakcję z tego? Naprawdę?
                  Nie każdy wydaje ileś kiloPLN po to by pochwaliś się sąsiadkom i nasycić się ich
                  nieszczerym zachwytem, tylko by łatwiej i wygodniej żyć.

Miałem kiedyś taką znajomą - wszystko u niej w domu było super czyste, i jak jej
                  mała córeczka zapragnęła mieć pieska -okazało się że piesek zostawia ślady i
                  trzeba to czyścić... Też mówiła że inni to brudasy.

Proponuję byś kupiła sobie lampy kwarcowe, i na noc włączała i sterylizowała
                  swoją czyściutką kuchnię.

puk, puk w głowę...

KDO
                  • Gość: Ania Ale problemy macie IP: *.crowley.pl 29.08.05, 22:43
                    Ja mam od kilku lat płytę amiki.
                    Fakt że sie brudzi bo kipi, chlapie, mokre garki itp.
                    Ale co za problem po wszystkim spryskać płynem (odtłuszczającym) przetrzeć a po
                    tym przetrzeć mleczkiem do płyt. Kuchenkę gazową trzeba też myć no i od gazu
                    osadza się wszędzie tłusty nalot czego nie ma przy płytach ceramicznych.
                    Przebarwienia sie pojawiają ale to normalne trzeba tylko dbać i nie zajmuje to
                    40 minut a 3 może 5. Nie wyobrażam sobie życia z kuchenką gazową.
                  • benkaluki Re: Płyta elektryczna w kuchni - problem 31.08.05, 16:11
                    popieram w całej rozciągłości i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka