sachi1 Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:09 Przepraszam, wcisnęłam za wcześnie enter. Forum "wnętrza mieszkań" zakłada, że pojawiać się będą zdjęcia wnętrz, a nie kawałków niepomalowanych czy nawet nieotynkowanych ścian z kolejną prośbą o pomoc. Kolejni autorzy wątków odwołując się do tutejszych fachowców, proszą o radę bez przejawu najmniejszej inwencji w własnej strony. Czy nie czas na zmiany, forum , do którego zagladałam z przyjemnością staje się coraz nudniejsze i miałkie. Mój wątek nie ma zdjęcia i pewnie szybko zostanie wycięty, ale czy przedtem możemy to krótko omówić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzyonggbridge Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:18 noooo, ja cie popieram w calej rozciaglosci... tyle ze takie dyskusje sie tu pojawialy czesto, kiedys nawet zalozylam jakis idiotyczny watek, w ktorym plakalysmy nad tym, jakie watki ludzie tu zakladaja :(( tak sobie mysle, ze wszyscy sie przyzwyczaili do tego, ze mozna tu prosic o rady i teraz trudno bedzie to zmienic. najlepiej gdyby powstalo osobne forum fotograficzne - przeznaczone dla porad. moze administracja moglaby zajac w tej sprawie stanowisko? brakuje mi watkow z gotowymi wnetrzami, to co sie dzieje jest okropne. te niewykonczone lazienki, kuchnie, pokoje w stanie surowym. ech... niby naglowek jasno mowi czemu ma sluzyc to forum, ale jesli ktos tu wpada i widzi, ze 99% watkow dotyczy prosby o wybor scierki do kuchni, to zaklada swoj watek o kolorze wycieraczki. i tak sobie mysle, ze jesli nie bedzie osobnego forum, to trudno bedzie nagle sie wycofac z tego, co juz od wielu miesiecy jest rzeczywistoscia na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
fuzzyonggbridge Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:22 a tu link do tego watku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=38704460&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
puma_ Re: Drogi moderatorki, 12.10.06, 09:38 A mnie to nie przeszkadza. Właśnie na etapie remontu, zmiany wystroju wnętrza, oczekuje sie porad i wskazówek co z tym fantem zrobić. Gotowe wnętrze na "tip top" jak najbardziej tak, ale takie dopiero na etapie projektowania i obmyślania aranżacji, jak najbardziej też tak! Odpowiedz Link Zgłoś
elgre Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:27 Witam, Takie dyskusje toczyły się tu już jakiś czas temu i czasem do tematu się wraca. Ostatnia z nich dotyczyła wydzielenia projektów i wizualizacji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=43159487&a=43159487 Byłam za tym, żeby porady aranżacyjne również miały swoje wydzielone miejsce. Prawda jednak jest taka, że nie ma dużo chętnych chcących pokazać gotowe wnętrza, zawsze z tym był problem, nie tylko ostatnio. Stąd zaczęły powstawać wątki tematyczne, w których część osób czytających forum ujawniła swoją obecność wrzucając ciekawe fotki. Kolejna sprawa, jeżeli ktoś wrzuca gotowe wnętrze, żeby je zaprezentować, okazuje się, że uczestnicy dyskusji również i słusznie doraczają mu zmiany, jak sprawić, żeby prezentowane wnętrze było jeszcze lepsze. Czasem jest tak, że gotowe wnętrze nie spotyka się z pozytywnymi reakcjami, jest krytykowane. Po moich obesrwacjach stwierdzam, że trudno jest wyeliminować wątki dot. porad, bo one zapełniają luki powstające wtedy, kiedy nie pojawiają się wykończone, gotowe do prezentacji wnętrza. W takich wątkach pojawiają się za to ciekawe porady, linki, inspirujące fotografie - uważam, że to ma sens. Nie mają sensu wątki, w których autorzy pytają o części wyposażenia, które nie mają związku z wyglądem wnętrza, a jedynie z jego funkcjonowaniem. Jeżeli natomiast są podane w ciekawy sposób, czasem zdarza się, że zostają. To tyle. Jeżeli o czymś zapomniałam ;-), to jeszcze to uzupełnię. Odpowiedz Link Zgłoś
nzuri Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 12:41 No tak, ale co innego jeżeli ktoś pokazuje wnętrze, nawet nie wykończone (bo wkońcu nie jest powiedziane, ze jedynie wykończone można zamieszczać), prosząc o radę, a co innego jeżeli ktoś pokazuje zdjęcie jednego kafelka i pyta "jaki kolor do tego pasuje". Myślę, że takie wpisy można kasować, posługując się główką forum. I, że nie powinno być tak, by zamieszczenie zdjęcia było jedynym kryterium selekcji. Bo zamieszczenie zdjęcia płytki podłogowej (zasłonki, łóżka łotewer) niewątpliwie nie jest prezentacją wnetrza, choćby niewykonczonego. Odpowiedz Link Zgłoś
kreatywni Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:22 Jest jeszcze jeden aspekt. Zdarza się, że gdy ktoś pokazuje już urządzone wnętrze pojawiają się komentarze i opinie np; szkoda, że dopiero teraz pokazujesz ten pokój, wcześniej pewnie dałoby się jeszcze coś zrobić... Tego typu sugestie maja także osoby, które teraz są zwolennikami pokazywania gotowych wnętrz. W takiej sytuacji, moim zdaniem, nie ma sensu dziwić się, że pojawiaja się wątki z niedokończonymi wnętrzami. Odpowiedz Link Zgłoś
daggy Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 23:30 Hehehehe, wyjątowo zgadzam się z Kreatywymi :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniras Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:38 Tak Tak i jeszcze raz tak!!! Mam dokładnie to samo odczucie! Czytam forum od hmm jakiś może nawet dwóch lat i takiej bryndzy i aż tylu tego typu wątków tu jeszcze nie było, co gorsze ludzie dostający rady kompletnie tego nie doceniają, na ich prośbę rzuca się tłum chętnych do pomocy a oni twierdzą że ich rady nie są w ich guście i z nich na pewno nie skorzystają, na prośbę o pokazanie co im się po co się pytać o rady??!! Kolejna rzecz jest taka, która mnie już od dłuższego czasu nurtuje, ale nie chciałam zakładać nowego wątku w tej sprawie to, że wiele osób pytało o radę i wiele ich dostało i myślę, że nawet skorzystało a tak niewiele pokazało efekt końcowy!! uff Odpowiedz Link Zgłoś
elgre Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 11:48 Aaa tak, to jest smutne. Jest duże grono osób, które chętnie pomagają, a potem chciały by zobaczyć efekty swojego zaangażowania i interperetacji tego przez autorów wątków, a potem ... nie dzieje się nic, ciiiisza, ech ... No ale tak to jest, ktoś chce coś pokazać, ktoś inny nie, ktoś inny jeszcze "droczy się", że coś pokaże i nie pokazuje - no ale takie są reguły gry tego ustrojstwa zwanego forum, przymusu nie ma i nie powinno być ;-) Jesteśmy my, który się wpisują, którzy czytają i to od nas samych zależy jak to forum będzie funkcjonować. Nie chodzi o to, że ktoś coś powiedział/napisał, chodzi o to, co *ja* w sensie osoba pisząca na forum, chce przekazać, dać od siebie. Podsumowując, nie możemy od nikogo tutaj żadać niczego, możemy wyrazić swoje zdanie na ten temat, ale powinniśmy zacząć od siebie - czyli *ja* w sensie osoba pisząca na forum, zakładam nowy ciekawy wątek, prezentuję to, czym się mogę pochwalić, nie czekam na nowości od kogoś innego, szukam przede wszystkim u siebie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
aniras Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 12:32 elgre napisała: > powinniśmy zacząć od siebie - czyli *ja* w sensie osoba pisząca na forum, > zakładam nowy ciekawy wątek, prezentuję to, czym się mogę pochwalić, nie czekam > > na nowości od kogoś innego, szukam przede wszystkim u siebie ;-) > i taki mam zamiar ale na razie mogłabym pokazać remont i gołe ściany ale takich wątków nie lubię więc sama nie będę go zakłądała:-) Odpowiedz Link Zgłoś
elgre Wątki kaflowe i inne z elementami wyposażenia ... 13.10.06, 16:16 ... ściągnięte z netu: Wątki zawierające *wyłącznie ściągniętą z netu fotkę kafla* tudzież innego elementu wyposażenia, nie będą publikowane, jeżeli nie będą nosiły znamion ;-) inspiracji, ani nie będą nawiązywały fotką do wnętrza mieszkania/domu autora wątku. Autor wątku zostanie jedynie poinformowany o obowiązujących zasadach, a następnie wątek zostanie usunięty. Autor wątku może założyć podobny wątek z podaniem linku do producenta na dowolnym forum dyskusyjnym w dziale Dom. Wątki z kaflami oraz planami lub wizualizacjami będą tak jak do tej pory przenoszone na Forum Plany i wizualizacje. To tyle ;-) Można ewentualnie zastanowić się nad wykorzystaniem już istniejących wątków, które można przeznaczyć na "wątki zbiorcze", gdzie będzie można wrzucać foty i pytać. Przykład takiego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=50084187 Odpowiedz Link Zgłoś
sachi1 Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 12:53 Dziękuję, że wątek nie został wycięty i rozpoczął dyskusję. Wiem, że podobne opinie pojawiają się regularnie, ale jestem też zdania, że należy coś z tym zrobić. Nie jestem za tworzeniem kolejnego forum, a wyłącznie wątku z poradami. Tam każdy może zgłosić się i poprosić o radę w sprawie koloru poduszki na kanapie. Nie mam nic przeciwko poradom, krytykuję jedynie wątki, w których autor nie podaje najmniejszej informacji o swoich preferencjach, planach, a zamieszczone zdjęcia uzasadnia "bo tutaj tylu fachowców". Oto jeden z nich: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=50124018 Odpowiedz Link Zgłoś
neufahrwasser_in Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 19:03 Lektura w "tem temacie" z forum secesyjnego: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=43139&w=50121219 Odpowiedz Link Zgłoś
sachi1 Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 19:07 o właśnie, podzielam opinie również w tej dyskusji :) Odpowiedz Link Zgłoś
niuniab Re: Drogie moderatorki, 11.10.06, 19:03 Czytam i oglądam to forum od początku jego powstania, sama nic nie pokazuję, bo nie ma czego. Nie doradzam, nie krytykuję i nie pochwalam, lubię nacieszyć oko pięknymi wnętrzami, ale jak przeglądam kolejne posty tego samego pokoju, tylko z tyloma kolorami, ilu doradzaczy, robi mi się mdło. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
marika00 Re: Drogie moderatorki, 11.10.06, 19:59 Ja tez nie mam nic przeciwko poradom. Denerwują mnie krytyki spowodowane brakiem kultury, kiedys wklejalam wnetrza swojego salon, potem jak sie zmienia, jak wyglada wystroj w swieta. jak przeczytalam jeden krytyczny, niekulturalny i ponizej podstawowki post stwierdzilam, ze na tym forum znajdują się osoby ....... Mam w salonie polki - wnęki podswietlane i post dotyczyl tych polek, CYT: Czy tam w tych wnękach będą kiedyś urny z prochami? To co tu myslec o Takich osobach???? Odpowiedz Link Zgłoś
bozyncia Re: Drogie moderatorki, 11.10.06, 20:22 Ja też nie lubię takich kawałków z jakimiś zdjęciami mebli w sklepie czy też z innymi rzeczami do domu.Można pokazać je, ale wtedy gdy jest pokazane też jakoś tam urządzone mieszkanie i ktoś sobie o czymś takim myśli. Co do linka dołączonego przez Neu: zgadzam się z tym co mówi El_capricho.Wielu dziewczynom z forum ościennego dostały się od losu takie możliwości, że tylko robić z nich dobry użytek, a nie rozmieniać się na drobne. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Drogie moderatorki, 11.10.06, 20:48 Mariko, gwoli sprawiedliwosci pelny cytat brzmial: "Czy tam w tych wnękach będą kiedyś urny z prochami, czy książki? ;)" No i ten znaczek na koncu ze zmruzonym okiem powinien dac Ci do zrozumienia, ze autorka zartowala. Ja rozumiem, ze uwaga dotyczyla Twojego salonu, wiec zabolala Cie personalnie, ale przytaczanie jej jest chybione jako proba pokazania braku kultury na forum. Swiadczy raczej, ze powinnas nabrac wiekszego dystansu do wypowiedzi w koncu kompletnie obcych osob na temat Twojego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
jestemnanie Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 20:42 bez przesady, akurat ten wskazany przez ciebie watek ma sens. jesli koniecznie chcesz ogladac tylko i wylacznie na tip tpo wykonczone wnetrza to kupuj sobie katalogi wnetrzarskie. z reguly ludzie na forum pomagaja sobie, tak jest i niech tak bedzie. faktycznie jednak mozna zrobic wiecej watkow tematycznych tak jak na aranzacji,wtedy zamieszczone zle usuwac a nie przenosic.. Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:07 Mam pytanie, czy mozesz mi powiedziec skad sa te kafelki i ile kosztuja? Myslalam o takich samych do przedpokoju ;) Odpowiedz Link Zgłoś
margie Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:11 fakt, kfatku, sliczne. I wyjatkowo piekne zestawienie kolorow.... Odpowiedz Link Zgłoś
kwiatek_leona Re: Drogi moderatorki, 12.10.06, 05:21 Taaa, Margie, nabijaj sie z kafelkow, tymczasem moj chlop ma dziwna predyspozycje do wywijania orlow na takich kaflach. Pomyslalam, ze takie kafle beda jak znalazl, gdybym chciala wymienic go na bardziej sportowy model :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:16 Kafelki z "Castoramy", miotla i swieczniki z Ikei, a na scianie (ktorej nie widac) Pomaranczowa Rewolucja z Duluxa.:D Odpowiedz Link Zgłoś
el_capricho Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:36 proszę o chwilę uwagi dla mojego słonia. zaznaczam, że w tym kontekście ma on wymiar symboliczny, jako że niesie uwojownika i muzykanta / artystę, którzy zgodnie na tym samym słoniowym grzbiecie podróżują. i wygląda na to, że całej trójce jest po drodze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:40 Na Twoim sloniu nie ma nawet grama sloniny, pewnikiem dizajn minimalistyczny ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
el_capricho Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:43 nie, to ten trend anorektyczny, co to już dawno jest passe. ech, zawsze człowiek w tyle ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
felinecaline Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 21:50 Ano, pod tym wzgledem tzn nietrendo(wa)tosci anoreksji to teraz Madryt jest w awangardzie, ja tu blisko paryzewskiego grajdolka nie moglam sie poznac ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
lotoss Re: Drogi moderatorki, 11.10.06, 22:57 Ja sie zgadzam na wszystko. Kazda forma tego forum mi odpowiada i bedzie. Niech kazdy bierze z niego co mu 'pasuje'. Odpowiedz Link Zgłoś
elgre Zbiorcze wątki inspirujące ;-) ... 13.10.06, 16:20 Przy okazji proponowałabym jeszcze, żeby dalej wrzucać ciekawe aranżacje pojawiające się w wątkach autorskich do wątków inspirujących, wtedy nie będzie tak dużo wątków "poszukujących" ciekawych aranżacji. Mamy taki wątek z pokojami dziecięcymi i z innymi wnętrzami - jest ich sporo w skorowidzu i warto czasem coś dorzucić, żeby wątek się nie zarchiwizował ;-) Przykład wątku inspirującego ;-) - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35&w=44798913 Odpowiedz Link Zgłoś