Dodaj do ulubionych

Woda Opadowa Przed Posesją.

12.06.12, 15:59
Witam.
Nie nie wiem czy piszę w dobrym dziale, jeśli nie to proszę o przeniesienie wątku do innego.

Mam problem z wodą opadową, ponieważ cała woda spływa pod moje ogrodzenie, a przy dużych opadach mam problem z wejściem na działkę.
Woda niby spływa do studzienki ale ona nigdzie dalej nie odprowadza tej wody tylko ją gromadzi,awet prz przez co ny niewielkich opadach zaraz się wypełnia i rozlewa dookoła tworząc ogromna kałużę która jak już mówiłem utrudnia mi wejście na posesje.
Moje pytanie jest taki czy mogę to gdzieś zgłosić (jeśli tak to gdzie i jak to argumentować?).
Dodam jeszcze że jak zrobi się taka kałuża to przejeżdżające samochody robią taka fale że woda wlewa mi się na posesje.

Proszę o jakieś sensowne rady.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Woda Opadowa Przed Posesją. 12.06.12, 22:25
      Gmina jest od tego.
      • Gość: zalewani Re: Woda Opadowa Przed Posesją. IP: *.cdma.centertel.pl 13.06.12, 06:54
        andrzej.sawa napisał:

> Gmina jest od tego.

Pod warunkiem, że woda ta spływa z terenu należącego do gminy i studzienka też należy do gminy.
        U nas np. brudne ścieki leją się prosto na nasz teren z przepustu betonowego, należącego do ZDP, a oni obarczają całą winą raz gminę, raz poprzedniego właściciela naszej nieruchomości, jeszcze innym razem właściciela sąsiedniej nieruchomości, w następnej kolejności proponują zaczopowanie przepustu, czego dokonują z półrocznym opóźnieniem i tylko na miesiąc, po miesiącu dokonują odczopowania przepustu, twierdząc, że tak musi być. Normalnie wszyscy dookoła winni, tylko nie właściciel przepustu, z którego leją się ścieki niszcząc naszą własność i doprowadzając do chorób zakaźnych, a przecież to ich ścieki i ich problem. Jeśli gmina winna to niech ZDP uda się do gminy, a ta niech zorganizuje miejsce na te ścieki, bo nasz prywatny teren to nie zlewnia wiejskich ścieków. Nie mamy żadnego rowu melioracyjnego, ani nasza nieruchomość nie jest obciążona w żaden sposób.
        • andrzej.sawa Re: Woda Opadowa Przed Posesją. 13.06.12, 21:43
          Gmina jest gospodarzem przestrzeni i ma obowiązek przynajmniej znaleźć winnego.Niestety olewanie jest dość powszechną choroba biurokracji,wszystkich szczebli.
          • dk69 Re: Woda Opadowa Przed Posesją. 14.06.12, 02:38
            Gmina się tum zajmuje? ale mam do niech napisać jakieś podanie, czy zadzwonić. Jeśli podanie to do jakiego wydziału i co musi być w takim piśmie. Dodam ze kiedyś dzwoniłem do nich to po paru interwencjach, wypompowali wodę, a nic nie zrobili z tą studzienką żeby ta woda nie stała.
            • andrzej.sawa Re: Woda Opadowa Przed Posesją. 14.06.12, 12:35
              Najprościej to napisać do szefa gminy - czyli wójta,burmistrza lub prezydenta - jego zmartwienie kto będzie w administracji załatwiał.

A w piśmie opisz stan faktyczny,podaj lokalizację - numer posesji,numer działki...Moim zdanie można podać też co należy zrobić - nie musisz mieć racji.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka