Dodaj do ulubionych

Jakie koszty

05.03.05, 13:05
Kupujemy mieszkanie - 59000 PLN. Jakie koszty ponisiemy na oplaty nie zwizane
z kredytem(notariusz, wpisy do ksiegi wieczystej). Mieszkanie jest
spoldzielczo-wlasnosciowe bez ksiegi wieczystej.
Obserwuj wątek
    • bebiak Re: Jakie koszty 06.03.05, 20:50
      Witaj Izelko,

izelka napisała:

> Kupujemy mieszkanie - 59000 PLN. Jakie koszty ponisiemy na oplaty nie zwizane
      > z kredytem(notariusz, wpisy do ksiegi wieczystej). Mieszkanie jest
      > spoldzielczo-wlasnosciowe bez ksiegi wieczystej.

Koszty od umowy sprzedazy:
      - podatek od czynnosci cywilnopranych 2% tj. 1.180,-zl
      - taksa notarialna: 500,-zl + VAT 22% tj. 110,-zl
      - wypisy: ok. 160,-zl.
      To płatne u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży.

Potem będziecie składać wniosek o założenie księgi wieczystej (bo macie kredyt
      a bank pewnie bedzie chciał ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę tego
      kredytu).
      Za druk księgi wieczystej zapłacisz 40,-zł, a za wpis nabywcy do Dzialu II
      księgi - 828,-zł (to są opłaty sądowe oczywiście).

I kolejne koszty to te związane z ustanowieniem hipoteki: sądowe i podatki.
      Żebym Ci je mogła przybliżyć musisz mi napisać:
      - jakiej hipoteki żąda bank: jednej - kaucyjnej czy zwykłej + kaucyjnej;
      - w jakiej wysokości te hipoteki (hipoteki, nie kredyt).

Wierząc, że wszystko dotąd jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B.
      • izelka Re: Jakie koszty - do p. Bebiak 25.03.05, 12:18
        Jesli chodzi o hipoteke to bank żąda hipoteki zwykłej(wysokość 18.570 CHF) i
        hipoteki kaucyjnej (do wysokości 4.828 CHF).
        Mam jeszcze pytanie dotyczące kosztów założenia księgi wieczystej.Czy koszty z
        tym zwiazane(40 zł za druk i 828 zł za wpis) są płatne po założeniu księgi czy
        wtedy gdy występuje z wnioskiem o jej założenie?
        • bebiak Re: Jakie koszty - do p. Bebiak 28.03.05, 13:31
          Witaj Izelko,

izelka napisała:

> Jesli chodzi o hipoteke to bank żąda hipoteki zwykłej(wysokość 18.570 CHF) i
          > hipoteki kaucyjnej (do wysokości 4.828 CHF).

Jeśli [dla obliczenia opłat] przyjąć, że 1 CHF = 2,65,-zl to mamy hipoteki:
          49.210,50,-zł + 12.794,20,-zł.
          Jesli dokładnie stosować przepisy to przy kredycie udzielonym na nabycie
          spółdzielczego prawa do lokalu opłaty za wpis do księgi takich hipoteki powinny
          wynosić: 354,50,-zł + 99,60,-zł.
          I tutaj muszę Ci wyjasnić jedną rzecz.
          To co policzyłam wyżej to dziesiąta część wpisu stosunkowego i tak wynika z
          przepisów ogólnych.
          Mamy rozporządzenie szczególne, które wprowadza stawki niższe (dwudziestą część
          czyli o połowę niższe kwoty) ale ustawodawca napisał tam, że ma to meijsce w
          przyapdku kredytów udzielonych na nabycie NIERUCHOMOŚCI. Spółdzielcze
          własnościowe prawo do lokalu nieruchomością oczywiście nie jest stąd jesli
          dokładnie stosować przepisy (powr=tarzam) to oplata winna być pobrana tak jak
          napisałam czyli z przepisów ogólnym.
          Wiem z doświadczenia, że i część sędziów i część notariuszy (o ile forma aktu
          dla ustanowienia hipoteki) w takim przypadku jak Twój pobiera dwudziestą część
          (czyli mniej o połowę niż Ci policzyłam), ale ponieważ przepis brzmi jak brzmi
          nie zapewnię, że u Ciebie to sie zdarzy. Dlaczego ustawodawca nie wymienił w
          przepisie szczególnym kredytu na nabycie spółdzielczego prawa do lokalu -
          doprawdy nie wiem.

I jeszcze podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki.
          Przy Twoich kwotach licząc wg tego kursu, który przyjęłam:
          - 49,20,-zł (od zwykłej - to jest 0,1%);
          - 19,-zł (od kaucyjnej - ten jest stały).

> Mam jeszcze pytanie dotyczące kosztów założenia księgi wieczystej.Czy koszty z
          > tym zwiazane(40 zł za druk i 828 zł za wpis) są płatne po założeniu księgi
          >czy wtedy gdy występuje z wnioskiem o jej założenie?

Przy składaniu wniosku a najpóźniej bodajże w ciągu 7 dni na konto sądu. To
          jest opłata za wpis stąd bez opłaty raczej sąd wpisu nie dokonuje.
          Pozdrowienia serdeczne. B.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka