izelka 05.03.05, 13:05 Kupujemy mieszkanie - 59000 PLN. Jakie koszty ponisiemy na oplaty nie zwizane z kredytem(notariusz, wpisy do ksiegi wieczystej). Mieszkanie jest spoldzielczo-wlasnosciowe bez ksiegi wieczystej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bebiak Re: Jakie koszty 06.03.05, 20:50 Witaj Izelko, izelka napisała: > Kupujemy mieszkanie - 59000 PLN. Jakie koszty ponisiemy na oplaty nie zwizane > z kredytem(notariusz, wpisy do ksiegi wieczystej). Mieszkanie jest > spoldzielczo-wlasnosciowe bez ksiegi wieczystej. Koszty od umowy sprzedazy: - podatek od czynnosci cywilnopranych 2% tj. 1.180,-zl - taksa notarialna: 500,-zl + VAT 22% tj. 110,-zl - wypisy: ok. 160,-zl. To płatne u notariusza przy zawieraniu umowy sprzedaży. Potem będziecie składać wniosek o założenie księgi wieczystej (bo macie kredyt a bank pewnie bedzie chciał ustanowienia hipoteki zabezpieczającej spłatę tego kredytu). Za druk księgi wieczystej zapłacisz 40,-zł, a za wpis nabywcy do Dzialu II księgi - 828,-zł (to są opłaty sądowe oczywiście). I kolejne koszty to te związane z ustanowieniem hipoteki: sądowe i podatki. Żebym Ci je mogła przybliżyć musisz mi napisać: - jakiej hipoteki żąda bank: jednej - kaucyjnej czy zwykłej + kaucyjnej; - w jakiej wysokości te hipoteki (hipoteki, nie kredyt). Wierząc, że wszystko dotąd jasne - pozdrawiam Cię serdecznie. B. Odpowiedz Link Zgłoś
izelka Re: Jakie koszty - do p. Bebiak 25.03.05, 12:18 Jesli chodzi o hipoteke to bank żąda hipoteki zwykłej(wysokość 18.570 CHF) i hipoteki kaucyjnej (do wysokości 4.828 CHF). Mam jeszcze pytanie dotyczące kosztów założenia księgi wieczystej.Czy koszty z tym zwiazane(40 zł za druk i 828 zł za wpis) są płatne po założeniu księgi czy wtedy gdy występuje z wnioskiem o jej założenie? Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Jakie koszty - do p. Bebiak 28.03.05, 13:31 Witaj Izelko, izelka napisała: > Jesli chodzi o hipoteke to bank żąda hipoteki zwykłej(wysokość 18.570 CHF) i > hipoteki kaucyjnej (do wysokości 4.828 CHF). Jeśli [dla obliczenia opłat] przyjąć, że 1 CHF = 2,65,-zl to mamy hipoteki: 49.210,50,-zł + 12.794,20,-zł. Jesli dokładnie stosować przepisy to przy kredycie udzielonym na nabycie spółdzielczego prawa do lokalu opłaty za wpis do księgi takich hipoteki powinny wynosić: 354,50,-zł + 99,60,-zł. I tutaj muszę Ci wyjasnić jedną rzecz. To co policzyłam wyżej to dziesiąta część wpisu stosunkowego i tak wynika z przepisów ogólnych. Mamy rozporządzenie szczególne, które wprowadza stawki niższe (dwudziestą część czyli o połowę niższe kwoty) ale ustawodawca napisał tam, że ma to meijsce w przyapdku kredytów udzielonych na nabycie NIERUCHOMOŚCI. Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu nieruchomością oczywiście nie jest stąd jesli dokładnie stosować przepisy (powr=tarzam) to oplata winna być pobrana tak jak napisałam czyli z przepisów ogólnym. Wiem z doświadczenia, że i część sędziów i część notariuszy (o ile forma aktu dla ustanowienia hipoteki) w takim przypadku jak Twój pobiera dwudziestą część (czyli mniej o połowę niż Ci policzyłam), ale ponieważ przepis brzmi jak brzmi nie zapewnię, że u Ciebie to sie zdarzy. Dlaczego ustawodawca nie wymienił w przepisie szczególnym kredytu na nabycie spółdzielczego prawa do lokalu - doprawdy nie wiem. I jeszcze podatek od czynności cywilnoprawnych od ustanowienia hipoteki. Przy Twoich kwotach licząc wg tego kursu, który przyjęłam: - 49,20,-zł (od zwykłej - to jest 0,1%); - 19,-zł (od kaucyjnej - ten jest stały). > Mam jeszcze pytanie dotyczące kosztów założenia księgi wieczystej.Czy koszty z > tym zwiazane(40 zł za druk i 828 zł za wpis) są płatne po założeniu księgi >czy wtedy gdy występuje z wnioskiem o jej założenie? Przy składaniu wniosku a najpóźniej bodajże w ciągu 7 dni na konto sądu. To jest opłata za wpis stąd bez opłaty raczej sąd wpisu nie dokonuje. Pozdrowienia serdeczne. B. Odpowiedz Link Zgłoś