Dodaj do ulubionych

zadatek w umowie przedwstepnej

30.06.05, 20:55
Kupuje przez agencje mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe. zalezy mi na
podpisaniu umowy przedwstepnej jak najszybciej, ale wlasciciel nie dostarczyl
jeszcze do agencji zaswiadczenia ze spoldzielni o swoim prawei do lokalu.
Agentka powiedziala, ze w takim razie zadatek (10 % wartosci )zostanie w
agencji, w depozycie. Ale jakie mam gwarancje, ze te pieniadze nie znikna wraz
z agencja? Albo, sprzedajacy okaze sie nie byc wlascicielem i tez zniknie z
zadatkiem?
Prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • al9 zadatek do depozytu 01.07.05, 10:56
      To procedura, która jest w Twoim interesie. Strony są związne zadatkiem i
      nieruchomości Ci nie ucieknie - z drugiej strony bez gwarancji aktualnosci
      praw, braku zaległości trudno wręczać jakiekolwiek kwoty Sprzedajacemu.
      Oczywiście masz prawo sie nie zgodzić i poczekać na dokumenty a zadatek wręczyć
      osobiście Sprzedajacemu. Gwarancji, ze agencja nie ucieknie - nie ma. Ale ja
      czasami stosuje te praktyke i pytam: warto ryzykować dobre imię dla kilku-
      kilkunasy-kilkudziesięciu tysięcy? Jak ucieknę - z własnym biurem? komputerami,
      serwerami, centralami telefonicznymi - dorobkiem całego mojego zycia? Przy
      całym szacunku dla twoich pieniędzy - dobra agencaj przynosi miesiecznie
      przychody znacznie większe od najwiekszych zadatków.
      Nie martw sie wiec na zapas, duzo usmiechów!
      al - pośrednik
      • chrisu_gd Re: zadatek do depozytu 20.07.05, 11:50
        Nie zgodzę się. Cienkie te argumenty. Czasem agencje to jeden pokój + dwa stare
        kompy. Nie bądźmy naiwni twierdząc, że nikt nigdzie nie ucieknie. A potem znów w
        Uwadze będziemy oglądać tłum ludzi walący do drzwi z okrzykiem "oddajcie
        pieniądze" :))) Trzeba być ostrożnym zawsze, niezależnie od tego z kim ma się do
        czynienia, bo często te 10000 to dorobek naszego życia.
    • wiola1234 Re: zadatek w umowie przedwstepnej 05.07.05, 13:48
      wg mnie taki zadatek powinien byc oddany do depopzytu sadowego oczyswiscie
      wiaze sie to z dodatkowymi kosztami ale kosztyami tymi powinien byc obciazony
      wlasciciel mieszkania, ktory chce je zbyc.
      • qqryqq Re: zadatek w umowie przedwstepnej 19.07.05, 17:16
        Wiem na pewno ze zadatek nie musi być wniesiony, sam tak zrobiłem, tylko że
        podpisałem umowę przedwstępną u notariusza.
        A to jest dodatkowy koszt. Nieraz jest to poł ceny podpisania końcowej umowy a
        nieraz 75% tejże ceny i drugie 75% przy umowie głównej. Wszystko zależy od
        targowania sie z notariuszem.
        • al9 zadatek jest korzystny 19.07.05, 18:22
          Mozna działac bez zadatku. Ale zadatek jest korzystny dla Kupującego - wiąże
          bowiem Sprzedającego (nie zmieni zdania co do warunków sprzedazy)
          A forma umowy - to zupełnie inna sprawa. Oprócz wiąznaia stron zadatkiem forma
          notarialna umozlwia dochodzenie roszczenia przeniesienia własności. Jęsli nie
          płacisz zadatku - po co leciec do notariusza?
          Pozdrawiam
          al
          • qqryqq Re: zadatek jest korzystny 20.07.05, 10:45
            "Umowę przedwstępną sprzedaży możemy zawrzeć również w formie aktu notarialnego.
            Jeśli sprzedający się z niej nie wywiąże, będziemy mieli dodatkowo możliwość
            dochodzenia zawarcia umowy sprzedaży wbrew woli sprzedającego. W takim przypadku
            prawomocne orzeczenie sądu zastąpi oświadczenie woli drugiej strony i dojdzie do
            zawarcia umowy sprzedaży na warunkach ustalonych w umowie przedwstępnej.:
            • al9 jedna zadatek jest lepszy! 20.07.05, 11:40
              No właśnie. wszystko sie zgadza. Ale sprzedający który zgadza się na forme aktu
              umowy przedwstępnej a nie wpłaca zadatku - byłby głupi. zadatek jest najlepszym
              sposobem wiązania stron. Lepszym niz latanie do notariusza.
              al - pośrednik
              PS. Samo podpisanie umowy w formie aktu w niczym nie zabezpiecza Kupującego.
              Trzeba ujawnić przyszłe roszczenie w księdze! Kto to robi?
              Pozdrawiam
              al
              • qqryqq Re: jedna zadatek jest lepszy! 20.07.05, 11:42
                Np ja tak zrobiłem. Tzn notariusz ma zglosic roszczenia do wpisu do księgi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka