Dodaj do ulubionych

Sprzedaż darowizny - niuanse

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:40
Spzredaję mieszkanie (darowizne). Nie minęło jeszcze 5 lat i żeby zachować
ulge podatkową chce potem w przeciagu pół roku kupic większe meiszkanie,
gdzie cześć pieniedzy bedzie ze spzredaży tej darowziny a cześć kredyt
bankowy. Teraz pytanie - czy w akcie notarialnym kupna musi być zawarta cena
z jaka spzredałam neiruchomość (90 tys.) czy wartość darowizny na dzień
darowania dl amnie (2 lata temu to było 50 tys.)?
Zanim zadzownie do US to mzoe ktoś mi powie? Mzoe miał podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • Gość: malwina Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:48
      jesteś w błędzie co do zachowania ulgi.
      wydatkowanie kwoty otrzymanej ze sprzedazy mieszkania nabytego w drodze
      darowizny na zakup innego mieszkania nie zwalnia od obowiazku zapłaty podatku
      od darowizny z odsetkami !
      to nie jest tak jak w przypadku sprzedazy mieszkania uprzednio zakupionego,
      tutaj nie mozezs dowolnie sprzedać mieszkania przed upływem 5 lat bo np. chcesz
      kupić nowe, większe.
      pozdrowienia
      • Gość: corra Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 18:54
        Ale ja to dokumentuje powiekszeniem rodziny, i poki co US powiedział ze to uzna.
        Chodzi mi tylko czy musze w całosci wykorzystac na kupno??? czy czesc bo ta
        reszte musze wziąc na ywkończenie mieszknia.
        • Gość: malwina Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:03
          jeżeli zbycie darowizny jest uzasadnione koniecznością zmiany warunków
          mieszkaniowych i konieczność taką akceptuje us to wszystko jest ok!
          co do wydatkowania części kwoty to z treści przepisu wynika jednoznacznie, że
          tylko nabycie innego lokalu pozwala na zachowanie prawa do ulgi, natomiast w
          ustawie nie mam mowy o tym, że takie zwolnienie ma zastosowanie do kwoty
          przeznaczonej na wykończenie nabytego mieszkania, ale to moje zdanie i jako
          podatnik masz prawo wystąpić do organu podatkowego o wiążącą interpretację tego
          przepisu w twojej sytuacji, uczyń to koniecznie.
          pozdrawiam
          • Gość: corra Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:19
            Malwina, dziekuję za szybki odzew
            To chyba bedzie lepiej jak przeznacze 100 % uzyskanych środków na kuno
            nastepnego i koniec. A może wiesz co w takiej sytuacji: mieskzani podarowano
            tylko mnie a teraz kupująć z mezem chcemy być współwłaścicielami? Czy US może
            sie czepiać?
            • Gość: malwina Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 19:27
              nie powinien ale trzeba to zaznaczyć w akcie notarialnym , że środki z majatku
              osobistego przeznaczasz na mieszkanie które ma należec do waszego majatku
              wspólnego
    • Gość: corra Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 22:15
      malwina wielkie dzieki :) Jestem ci bardzo wdzieczna za porady.
      Niewytrzymałabym do poniedziałku z tymi problemami wrrrr
      Czy mozesz mi powiedziec jakie są odestki karne? No i ten podatek gdyby jednak
      US nie uznał tego wszystkiego? Tak na zaś wole wiedzieć.
      Mieszkanie darowaane było 2 lata temu a wartość 50 tys.
    • Gość: corra Re: Sprzedaż darowizny - niuanse IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.06, 23:24
      Znalazłam jeszcze coś takiego:
      img83.imageshack.us/img83/78/artzwolnieniame0.jpg
      odsetki zaczynam płacić dajmy na to dopiero po ustanowieniu podatku...a nie od
      momentu darowziny z 2004 roku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka