Dodaj do ulubionych

mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka

IP: *.chello.pl 15.11.06, 19:51
witam!!
prosze o wyjasnienie nastepujacej kwestii. Zamierzam kupić mieszkanie
spółdzielczo-własnościowe ale spółdzielnia jest w trakcie przekształcania
formy własności na hipoteczne. Moze mi wyjasnic ktos dokladnie o co chodzi z
tym przeksztalceniem???

pzdr

Obserwuj wątek
    • aaaa303 Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 15.11.06, 22:01
      mieszkanie będzie odrębną własnoscią i bedzie mialo ksiege wieczysta
    • Gość: pchełka Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka IP: *.plock.msk.pl 16.11.06, 21:20
      Będziesz tzw pełnym właścicielem lokalu mieszkalnego wraz z udziałem w gruncie.
      • aaaa303 Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 16.11.06, 22:12
        "tzw. pełny właściciel" - pchelko, skąd Ty bierzesz takie "fachowe" określenia?
        • Gość: prawniczka Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka IP: *.mnc.pl 17.11.06, 21:03
          pewnie pchelka użyla skrótu myślowego - spółdzielcze wlasnosciowe prawo do
          lokalu jest bowiem - w pzreciwieństwie do własności - prawem rzeczowym ograniczonym
          • aaaa303 Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 17.11.06, 21:16
            pewnie tak, tyle że w prawie skróty myślowe są nadzwyczaj niepożądane...

Nie ma pełnych i niepełnych właścicieli. Albo ktoś jest właścicielem mieszkania
            (wyodrębnionego hipotecznie), albo tylko przysługuje mu owo ograniczone prawo
            rzeczowe pt. spółdzielcze własnościowe prawo do tego mieszkania - czyli nie
            jest właścicielem, zgadzasz sie?
            Z chwilą przekształcenia nie staje się więc "pełnym" właścicielem, tylko po
            prostu właścicielem. Uważam, że precyzja to podstawa w tym zawodzie:)
            • Gość: pchełka Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka IP: *.msmplock.pl 22.11.06, 07:29
              ostra69 raczej życzyłaby sobie odpowiedzi w języku polskim (nie koniecznie
              fachowym językiem prawniczym, którego nikt po za prawnikami nie rozumie).
    • Gość: al9 aaa - przestań się mądrzyć! IP: *.teleton.pl 18.11.06, 11:21
      Po nowelizacjach ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych ograniczone prawo jakim
      jest spółdzielcze prawo do mieszkania i włąsność lokalu - w sensie ich
      dysponowania i obrotu - całkowicie się zrówniały. I tak to ocenia rynek - ceny
      obu typów mieszkań zależą od szeregu czynników ale nie od formy własności.
      A przekształacanie spółdzielczego prawa w pełna własność - obok
      niezaprzeczalnych zalet (np możliwość oddzielenia się od spółdzielni
      molocha..) - nie ma wpływu na obrót. księge wieczystą zawsze można założyc dla
      spółdzielczego prawa - czyż nie?
      Zatem - jesli mieszkanie sie podoba - KUPUJ!
      Pozdr
      al
      • aaaa303 Re: aaa - przestań się mądrzyć! 18.11.06, 11:52
        Al, nie masz tu monopolu na pisanie jedynie słusznych odpowiedzi. Mnie nie
        interesują skróty myślowe i wypowiedzi pseudofachowcóww w rodzaju pchełki,
        którzy słyszeli, że gdzieś dzwonią ale nie wiedzą w którym kościele:). Lubię
        precyzyjne wypowiedzi więc sama się takimi posługuję i nie narzucaj mi swojego
        zdania, zwłaszcza w tak nieuprzejmy sposób.
        • Gość: al9 tylko ze zamiast merytorycznej odpowiedzi IP: *.teleton.pl 18.11.06, 13:38
          połajanki...
          szkoda.
          Zwłaszcza, że oprócz dbania o czystość prawniczego języka nie przekazałaś
          zadającemu pytania żadnej merytorycznej odpowiedzi....
          Znam niestety wielu takich profesjonalistów, zakochanych w swoich precyzyjnych
          wypowiedziach i nie dbających o odbiór..
          Przypominam - to nie jest forum w Krynicy tylko forum gazety. Forum! Żądzi się
          swoimi prawami i nie żądaj zawodowej precyzji. Nie jestes na sali sądowej.
          al
          • aaaa303 Re: tylko ze zamiast merytorycznej odpowiedzi 18.11.06, 15:07
            zwracam Ci uwage, że to Ty sam zacząłeś od połajanek, bo nie wszedłeś tutaj po
            to, aby wytłumaczyć pytającemu na czym polega przekształcenie jego prawa, tylko
            przyczepiłes się do tego, że jestem dokładna - nie wiem w czym Ci to
            przeszkadza. Każdy wypowiada się na właściwym sobie poziomie i ja też tak
            robię - i to jest jedno z praw, którym rządzi się to forum. W przeciwieństwie
            do Ciebie niczego od nikogo nie żądam i oczekuję,że Ty również przestaniesz mi
            narzucać styl wypowiedzi, który jest bliski Tobie, ale mnie już niekoniecznie.
    • ela.tu-i-tam Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 19.11.06, 00:01
      Znalazlam (na wlasnej skorze) nastepujaca roznice miedzy mieszkaniem
      spoldzielczym-wlasnosciowym i wlasnym:
      - w przypadku mieszkania wlasnego, ma ono ksiege wieczysta
      - w przypadku mieszkania spoldzielczego-wlasnosciowego, ksiega wieczysta moze
      istniec (jesli wogole) tylko na spoldzielnie

Roznica praktyczna jest nastepujaca: kupno-sprzedaz mieszkania spoldzielczego-
      wlasnosciowego (ktore nie ma wlasnej ksiegi wieczystej) jest transakcja, ktora
      nie musi byc u notariusza, czyli moze wogole byc nie zanotowana nigdzie indziej
      niz w spoldzielni; innymi slowy te mieszkania mozna sprzedawac-kupowac jak
      kartowfle na targu. W przypadku dochodzenia po spadku, mieszkanie spoldzielcze-
      wlasnosciowe moze zupelnie spokojnie wyparowac, nie ma sladu.
      Kupno mieszkania z ksiega wieczysta jest u notariusza, czyli nie powinno
      zniknac w razie spadku. Teoretycznie.

Wiadomosci prosto z sadu, gdzie szukalam co sie stalo z mieszkaniem mojej
      cioci, nie zameznej, bezdzietnej.

Dodam, z tego co zrozumialam w sadzie i w wydziale geodezji, ze sprawy spadkowe
      w Polsce sa strasznym galimatiasem, bo oczywiscie nikt nigdy nie szuka czy sa
      spadkobiercy. A juz zupelnie nigdy spoldzielnie. Nie ma centralnego katastru,
      gdzie mozna cokolwiek znalezc. Ani nawet katastrow okregowych. Wydzialy
      geodezji potrafia podac do kogo nalezy ksiega wieczysta danego adresu (z
      trudnosciami jesli to jest osoba prywatna), w sadzie nie daje sie znalezc co
      sie stalo z nieruchomoscia, jesli sie nie ma numeru ksiegi wieczystej.
      • Gość: al9 ela - absolutnie sie mylisz IP: 83.168.104.* 19.11.06, 15:56
        Księga dla spółdzileczego wlasnosciowego prawa do lokalu jest identyczna jak
        dla pełnej włąsności, prowadzi ją sąd wieczystoksiegowy i NIE jest wystawiona
        na spółdzielnię. To samo dotyczy obrotu takimi mieszkaniami _- MUSZĄ umowy
        sprzedazy byc zawieran notarialnie!!!!!!!
        Nie wypowiadaj sie gdy nie masz pojecia o pytane sprawy!
        al
        • ela.tu-i-tam Re: ela - absolutnie sie mylisz 19.11.06, 16:21
          Zeby bylo jasne: zacytowalam to co mi powiedziano w sadzie i wydziale geodezji
          w podkarpackim.

Jesli wiesz, w jaki sposob i gdzie moglabym skonsultowac ksiege wieczysta
          stamtad, to prosze o informacje.

W pl.wikipedia.org/wiki/Ksi%C4%99ga_wieczysta (co prawda dokument bez
          autorytetu, ale bardzo rzetelnie zrobiony), jest zaznaczone "publiczność -
          każdy może zapoznać się z treścią księgi wieczystej" ale jak praktycznie,
          niepodano.

Podobnie jest zaznaczone "W Polsce ustrój ksiąg wieczystych reguluje ustawa z 6
          lipca 1982", a dalej "zaś kwestie szczegółowe - rozporządzenie Ministra
          Sprawiedliwości z 17 września 2001 w sprawie prowadzenia ksiąg wieczystych" -
          co dla mnie, laika, znaczy ze prawo wyszlo w 1982, a procedury jak to prawo
          stosowac 19 lat pozniej, w 2001. Innymi slowy przez 19 lat byl galimatias. W
          tym okresie zmarla moja ciocia.
          • Gość: alus Też uważam że się mylisz IP: *.wincor-nixdorf.com 20.11.06, 16:24
            Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkaniowego może być przedmiotem
            obrotu na rynku wtórnym tylko i wyłącznie gdy zostanie założona księga
            wieczysta. Przeniesienie prawa własności na tego typu mieszkania może być
            zrealizowane tylko czynnością notarialną. Koniec. Kropka.

Faktem jest, że wiele mieszkań tego typu nie ma księgi wieczystej, jednak
            sprzedaż ich komuś innemu wymaga jej założenia. Mieszkanie takie można
            dziedziczyć i sprzedawać. Choć jest ono ograniczonym prawem rzeczowym, w
            praktyce różni się jedynie tym, że nie ma przydziału gruntu...
            • ela.tu-i-tam Re: Też uważam że się mylisz 20.11.06, 16:56
              Gość portalu: alus napisał(a):

> Spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkaniowego może być przedmiotem
              > obrotu na rynku wtórnym tylko i wyłącznie gdy zostanie założona księga
              > wieczysta. Przeniesienie prawa własności na tego typu mieszkania może być
              > zrealizowane tylko czynnością notarialną. Koniec. Kropka.
              >
              > Faktem jest, że wiele mieszkań tego typu nie ma księgi wieczystej, jednak
              > sprzedaż ich komuś innemu wymaga jej założenia. Mieszkanie takie można
              > dziedziczyć i sprzedawać. Choć jest ono ograniczonym prawem rzeczowym, w
              > praktyce różni się jedynie tym, że nie ma przydziału gruntu...

Brzmi logicznie, i bardzo bym chciala aby tak bylo.

W takim razie, gdzie mode sprawdzic sprzedaz mieszkania mojej cioci (zmarla w
              roku 2000)? Gdzie taka sprzedaz jest zarejestrowana? W sadzie mi powiedziano,
              ze mam miec numer ksiegi wieczystej, inaczej (z adresem i nazwiskiem) nie da
              sie znalezc. W geodezji mi powiedziano, ze zadne mieszkanie budynku nie ma
              ksiegi wieczystej, ta ksiega istnieje tylko na spoldzielnie. Budynek z roku
              1982 lub 1983 (do ktorego przesiedlono rodziny z wywlaszczonych domow, bo gmina
              miala pomysl wielkiej realizacji, ktorej zreszta nie wykonala).
              • Gość: alus Re: Też uważam że się mylisz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 23:18
                Jeśli nie ma księgi to tylko w spółdzielni. Jak masz dokument przydziału to
                jesteś uratowana. Jeśli nie masz... No cóż. Sprawa pogmatwana.
      • marcepan_77 Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 19.11.06, 17:15
        Róznica jest taka ze bank nie udzieli ci kredytu hipotecznego jesli nie masz
        oddzielnej hipoteki dal danego lokalu. A do sprzedazy lub kupna lokalu
        potrzebna jest forma aktu notarialnego.
        • Gość: al9 alus tez sie myli IP: *.teleton.pl 20.11.06, 17:28
          Obrót spółdzielczymi włąsnościowymi prawami do lokalu nie wymaga zakłądania
          ksiąg. Oczywiście bardzo czesto ksiegi są zakłądane - ale głównie dla celów
          kredytowych....
          Do nowelizacji ustawy o ksiegach gdzies ok 1992, 1994 roku (z pamieci) - obrót
          spółdzielczymi mieszkaniami NIE wymagał formy aktu notarialnego. Ale od wielu
          lat jest konieczny.
          Gdzie sprawdzić kwestie włąsnościowe?
          W aktach spółdzielni. Ale zeby miec do nich dostęp - trzeba udowodnic interes
          prawny.
          Pozdrawiam
          al
          • ela.tu-i-tam Re: alus tez sie myli - a my sie zgadzamy 100% 20.11.06, 18:19
            Gość portalu: al9 napisał(a):

> Obrót spółdzielczymi włąsnościowymi prawami do lokalu nie wymaga zakłądania
            > ksiąg. Oczywiście bardzo czesto ksiegi są zakłądane - ale głównie dla celów
            > kredytowych....
            > Do nowelizacji ustawy o ksiegach gdzies ok 1992, 1994 roku (z pamieci)
            > - obrót spółdzielczymi mieszkaniami NIE wymagał formy aktu notarialnego.
            > Ale od wielu lat jest konieczny.

Absolutnie sie zgadzamy (z dokladnoscia tej pamieci).
            Jesli ktos kupil mieszkanie spoldzielcze wlasnosciowe gotowka, i zanim
            galimatias sie uporzadkowal, moze nie byc aktu notarialnego.

> Gdzie sprawdzić kwestie włąsnościowe?
            > W aktach spółdzielni. Ale zeby miec do nich dostęp - trzeba udowodnic
            > interes prawny.

Taka byla moja konkluzja, natomiast czasu mi zabraklo by tam pojsc.
            Interes prawny i dokumenty rodzinne, lacznie z aktami urodzin po lacinie,
            posiadam.

> Pozdrawiam
            > al

Tez pozdrawiam, do nastepnej okazji.
    • Gość: Andrzej Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka IP: *.ger.lama.net.pl 21.11.06, 18:20
      Proszę o krótką i zwięzłą odpowiedź.
      Mam Sółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.Czy aby wziąć kredyt w banku pod
      zastaw tego mieszkania muszę je przekształcić w odrębną własność ???
      pozdr
      • marcepan_77 Re: mieszkanie spóldzielczo -wlasn a hipoteka 21.11.06, 21:33
        Wedlug mnie musisz zalozyc odzielna ksiege wieczysta dla tego lokalu. Odrebna
        KW jest jednym z warunków ustanowienia hipoteki
      • Gość: al9 krótko i zwięźle IP: *.teleton.pl 22.11.06, 11:20
        nie.
        al
        ps.księge musisz załozyć. Ale dla spółdzielczego własnościwoego prawa do
        lokalu. Nie ma to nic wspólnego z przekształacaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka