Dodaj do ulubionych

Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat

IP: *.eranet.pl 23.12.06, 21:43
mieszkania mija mi na wiosnę 2007. Zadeklarowałam wydanie pieniędzy na
następne mieszkanie, ale go nie kupiłam. Jak policzyć wysokośc podatku od
100tys. zł? Jakie będą odstetki od 10 tys? jak to się liczy?
Czy trzeba wydać całe 100 tys.(na mieszkanie, ziemię, remont itd) żeby nie
płacić podatku?
Czy poza tym jest jakiś sposób, żeby go nie płacić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Baśka Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c.d IP: *.eranet.pl 23.12.06, 21:51
      I jeszcze jedno: może ktoś z Was wie, co i gdzie można kupić za 100 tys (w
      Warszawie albo w Polsce), żeby wydać te pieniądze na cele zwalniające z
      podatku? Doradźcie coś, błagam, bo jestem w dołku i już sama nie wiem, co
      robić.
      • tantos1 Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c. 23.12.06, 22:45
        Pdatek to 10tyś zł odsetki ustawowe (proponuję znaleść w internecie "kalkulator
        odsetek ustawowych" wpisując kwotę i daty od kiedy do kiedy uzyskujemy wynik.
        Srodki należało wydatkować na cele mieszkaniowe w ciągu 2 lat. Teraz to już
        pozostaje tylko podatek i odsetki.
        • Gość: Baśka Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c. IP: *.eranet.pl 24.12.06, 20:31
          Tantos, bardzo Ci dziękuję; nie wiedziałam nawet, że taki kalkulator jest. Tych
          odsetek to będzie połowa chyba z tego, co wychodzi, prawda? Swoją drogą to
          bardzo dużo jest, myślałam, że mniej.
          Podpowiedzcie, gdzie najbliżej Warszawy można kupić za 100tys mieszkanie, albo
          jakąś ziemię zwalniającą od podatku. Czy to może być ziemia rolna? ktoś wie?
      • Gość: abra Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c. IP: *.aster.pl 23.12.06, 23:08
        A co chcesz kupić za 100 tysiączków. Można bardzo wiele, np. Mercedesa używanego.
        • Gość: Lorelay Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 14:21
          Tak-zwłaszcza 15-letniego merca...:) Chyba żartujesz-mozna w Polsce kupić
          mieszkanie za 100000 zł, np. w Zamościu-i to 50 metrów
          • Gość: abra Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat c. IP: *.aster.pl 24.12.06, 21:07
            Jakie pytanie taka odpowiedź.
    • kasia_kar Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat 26.12.06, 13:01
      W mniejszych miasta - nie stolicach województw, można bez problemu kupić
      mieszkanie za mniej niż 100 tyś. Np. w Limanowej 60 m2 za 60 tys.
    • Gość: Sensi_26 Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.e-wro.net.pl 27.12.06, 12:01
      Koło Warszawy to nie wiem, ale za 100 tys. bez problemu kupisz na Śląsku na przykład. Albo gdzieś w
      okolicach Jeleniej Góry, Kudowy, wtedy można wynajmować turystom. Najlepiej wejdź w zakładkę
      "nieruchomości" na www.gratka.pl i wyszukaj mieszkania z rynku wtórnego do 100 tys., będziesz miała
      rozeznanie.
    • miriam_73 Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat 27.12.06, 14:42
      1. Upływ 5-letniego terminu liczysz od końca roku kalendarzowego, w którym
      miało miejsce nabycie nieruchomości, a nie okresami 12-miesięcznymi!!! Czyli
      jesli kupiłaś nieruchomość w marcu 2002 r., to 5-letni termin upłynie Ci 31
      grudnia 2007 r. a nie w marcu 2007 r.
      2. Do zaległości podatkowych stosuje się odsetki od zaległości podatkowych
      (obecnie 11% rocznie) a nie odsetki ustawowe (aktualnie 11,5% rocznie). To sa
      dwa różne rodzaje odsetek!
      • Gość: Baśka Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.eranet.pl 27.12.06, 16:01
        Miriam, jak nie liczyć sprzedałam przed upływem 5 lat i miałam 2 lata na kupno
        innego i te 2 lata mijają na wiosnę 2007. Co kupić, jak wszystko zdrożało?
        • Gość: joe Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.flashnet.pl 30.12.06, 02:03
          Działeczkę sobie kup. Za 100tys pod Warszawą można jeszcze znaleźć.
          Powodzenia :)
          • Gość: Baśka Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.eranet.pl 30.12.06, 19:52
            Joe, a widziałeś gdzieś jakąś fajną ofertę? Nie znam się na ziemi zupełnie. Czy
            może być rolna, czy musi być budowlana? Poradź coś gdzieś niedaleko Wwy, proszę
            Cię...
            • Gość: joe Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.flashnet.pl 31.12.06, 02:23
              proponuję rozejrzec się w rejonach, gdzie jest dobra komunikacja alternatywna
              (samochód-pociąg-autobus)vide MAPA WARSZAWY. Tam ceny są wyższe ale też
              szybciej rosną. Nie wiem, która strona Cię interesuje. Ziemia sprzedaje się
              teraz bardzo dobrze praktycznie wszędzie. Najłatwiej zorientujesz się w cenach
              gruntu na portalach ogłoszeniowych. Działka rolna - myślę że jako
              długoterminowa lokata kapitału jest bardzo dobra, ale jeśli w niedługim czasie
              chciałabyś sprzedać działkę, to lepsza budowlana :)
      • Gość: kristoff Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.lanet.net.pl 30.12.06, 11:43
        mam zapytanie, sprzedam moje mieszkanie przed upływem 5 lat od nabycia tj. rok
        2004 , a sprzedaz bedzie w lutym 2008, jednoczesnie zakupilem juz nowe
        mieszkanie w calosci na kredyt, akt notarialny bedzie podpisany około czerwca
        2008r.Czy w takim przypadku moge dklarowac ,ze zysk ze sprzedazy starego
        mieszkania przeznacze na zakup nowego?
        • Gość: kristoff Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.lanet.net.pl 30.12.06, 11:49
          dodam,ze mieszkanie stare kupilismy z rynku wtórnego razem z zona,ale tylko
          zona jest członkiem spoldzielni i jest w tym mieszkaniu zameldowana, ja mam
          inny meldunek, prowo mowi,ze sa zwolnienia od podatku jezeli osoba zbywajaca
          mieszkanie jest tam zameldowana conajmniej 12 miesiecy, co mam zrobic ? mam sie
          tam zameldowac czy wystarczy meldunek zony?
          • Gość: herscher Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 18:53
            Mylisz pewne sprawy. Nowe przepisy rzeczywiście mówią o zwolnieniach osób, które
            są zameldowane w danych lokalu min. 12 miesięcy ale.... dotyczy to praw i
            nieruchomości nabytych po 1 stycznia 2007r. Zatem aktualne ustawodawstwo nie
            uzależnia zwolnienia do podatku dochodowego od osób fizycznych osób będących
            zameldowanych min. 12miesięcy. Po drugie, to że tylko Twoja żona jets
            zameldowana również nie żadnego znaczenia. Jeżeli kupiliście mieszkanie będąc
            małżeństwem na majątek wspólny to jesteście oboje współwłaścicielami tego
            mieszkania.
        • Gość: herscher Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 18:48
          Ustawa o podatku dochodowym od osób fizcznych:

Art. 10. (43) 1. Źródłami przychodów są:
          ...8) odpłatne zbycie, z zastrzeżeniem ust. 2:
          a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości,
          b) (44) spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego lub
          użytkowego oraz prawa do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej,
          c) prawa wieczystego użytkowania gruntów,"

Art. 21. 1. (101) Wolne od podatku dochodowego są:
          32) (135) przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych
          określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a)-c), z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a:

e) w części wydatkowanej, nie później niż w okresie dwóch lat od dnia sprzedaży,
          na spłatę kredytu lub pożyczki, a także odsetek od kredytu lub pożyczki
          zaciągniętych na cele, o których mowa w lit. a), w banku lub w spółdzielczej
          kasie oszczędnościowo-kredytowej, mających siedzibę na terytorium
          Rzeczypospolitej Polskiej, w tym również na spłatę kredytu lub pożyczki oraz
          odsetek od tego kredytu lub pożyczki zaciągniętych przed dniem uzyskania tych
          przychodów,

zatem jak widzisz, nie ma problemu z podatkiem dochocowym, oile pieniadze
          uzyskane ze sprzedaży jednego mieszkania przeznaczysz na spłatę kredytu
          zaciągniętego na zakup innego mieszkania. Sprawa jasna.
          • Gość: kristoff Re: Podatek od sprzedanego przed upływem 5 lat IP: *.lanet.net.pl 02.01.07, 13:05
            bardzo dziekuje za odpowiedź, jedyny problem z jakim bede musial sobie jeszcze
            poradzic, ze nie chce calosci dochodu (zysku) ze psrzedazy starego mieszkania
            przeznaczyc na splate kredytu nowego mieszkania, spora czesc chce przeznaczyc
            na urzadzenie nowego lokum, teraz musze poszukac jak to zrobic i uniknac
            placenia podatku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka