Dodaj do ulubionych

Wspolwlasnosc a sluzebnosc drogi

IP: *.nat.tvk.wroc.pl 24.02.07, 20:22
Witam,

zamierzam kupić dzialke budowlaną, która będzie jedną z kilku powstałych z podziału większej. Ta pierwotna działka bedzie podzielona w następujący sposób: pośrodku droga wewnetrzna, prostopadła do drogi gminnej a po obydwu jej stronach mniejsze działki na sprzedaż. Działka pierwotna graniczy tylko jedną stroną z drogą gminną tak więc tylko dwie pierwsze, skrajne działki będą miały dostęp do drogi gminnej.
Ponieważ podział jest jeszcze w toku a "moja" działka nie będzie miała dostępu do drogi gminnej musze zadbac o dostęp do niej poprzez drogę wewnetrzną. Chciałem sie zapytać, które rozwiązanie jest lepsze - zapewnienie służebności czy zakup na współwłasność drogi wewnętrznej. Właściciel działki nie wie jeszcze jak rozwiąże tą sprawę ale na pewno nie chce w przyszłości dbać o drogę wewnętrzną. Wydaje mi się więc, że zdecyduje się na jej podział i sprzedaż razem z działkami budowlanymi. Czy ktoś z bywalców forum może mi wyjaśnić jakie są wady i zalety służebności i współwłasności drogi w opisanym przypadku.

Pozdrawiam Paweł
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka