Dodaj do ulubionych

Mapa geodezyjna

IP: *.ger.lama.net.pl 26.04.07, 20:48
Mam nastepujący problem.Mam działkę której granice chciałbym wyznaczyć , tzn
zapłacić geodecie żeby wyznaczył mi punkty w narożach.
A wśród formalności budowlanych w MURATORZE jest punkt:
"-Mapa geodezyjna do celów projektowych.
Zamawia się ją w starostwie w wydziale geodezji albo w powiatowym ośrodku
dokumentacji geodezyjnej i kartograficznej. Mapa do celów projektowych musi
być zaktualizowana przez geodetę."

TZN. że najpierw musze wziąść geodetę zeby wyznaczył mi granice działki i on
to naniesie na mape czy najpierw zamawiam mape z wydziału geodezji ???
MOze ktoś z was wie jak to się robi :) ?
Obserwuj wątek
    • Gość: zmora Re: Mapa geodezyjna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 22:35
      trzeba zamówic taką pamę u geodety.
      geodeta ma pobrac mapę sam, i zgodnie z procedurami ma obowiazek sprawdzić
      aktualośc mapy w terenie (linie, infrastrukturę itd.), określa zasięg obszaru
      objętego analizą i oznacza mapę pieczęcią, że jest to mapa do celów
      projektowych.
      jeśli planowana jest budowa lepiej zamówic kilka sztuk bo jest taniej niz po
      jednej kazdorazowo, a oryginały przydadzą sie do warunków przyłączy oraz
      ewentualnych projektów przyłączy.
      Ważność mapy okreśła się na 6m-cy
      • Gość: Sebastian Re: Mapa geodezyjna IP: *.ger.lama.net.pl 26.04.07, 22:56
        Dziękuję za odpowiedź.
        Jak myślisz ile takich map zamówić, , czy do każdego przyłacza jest potrzeba ?
        Czy tego geodetę mam wziąść prywatnie czy tez iść do wydziału geodezji i mówiąc
        im że potrzebuję mapy oni mi kogoś polecą.
        Rozumiem że wytyczenie granic działki jest całkiem odrębną sprawą.
        Pozdrawiam
        • ravenheart1 Re: Mapa geodezyjna 27.04.07, 08:23
          Gość portalu: Sebastian napisał(a):

> Jak myślisz ile takich map zamówić, , czy do każdego przyłacza jest potrzeba ?

Do każdego przyłącza oddzielna mapa - chyba że wszystkie będziesz realizował
          jednocześnie.

> Czy tego geodetę mam wziąść prywatnie czy tez iść do wydziału geodezji i
          mówiąc im że potrzebuję mapy oni mi kogoś polecą.

Geodety trzeba poszukać samemu

> Rozumiem że wytyczenie granic działki jest całkiem odrębną sprawą.

Tak - to robota geodezyjna polegająca na wznowieniu znaków granicznych - może ją
          zrobić ten sam geodeta co mapę do celów projektowych - z tym że to inne zlecenie
          więc i opłata będzie też oddzielna.
    • mynia_pynia Re: Mapa geodezyjna 27.04.07, 10:08
      Mapa do celów projektowych to mapa do naniesienia na niej lokalizacji nowego
      budynku, itp (obejmuje obszar twojej działki z 10m zapasem).
      Geodeta jedzie w teren i robi wywiad i jak czegoś brakuje to pomiar.

Mapy do celów projektowych dla przyłączy wody, prądu , gazu, itp. robią już
      sobie ci ludzie co wygrają przetarg na przyłącza, to nie w twoim interesie - a
      dlaczego nie ty: bo jeśli masz do prądu 100m to mapa kosztowała dużo więcej.

Natomiast, jeśli chcesz mieć wyznaczone granice działek to nazywa się to:
      wznowienie punktów granicznych i to jest inna bajka - która dłużej trwa.

U mnie na działce był nowy pomiar i były graniczniki, więc geodeci robiąc mapę
      do celów projektowych wynieśli punktu graniczne, dwa razy machnęli łopata w
      tych miejscach i były graniczniki - ale to byli koledzy i zrobili to przy
      okazji. Ale jeśli nie znajdą graniczników to jest error.
      • Gość: Sebastian Re: Mapa geodezyjna IP: *.su.krakow.pl 27.04.07, 18:08
        Dziękuję za pomoc.
        Moja działka powstała po podziale jednej na dwie równe części. Na drugiej
        części stoi juz nowy dom bez ogrodzenia. Moja jest pusta bez ogrodzenia z 3
        stron.Geodeta powiedział mi że skoro działka była dzielona to powinny byc
        punkty graniczne.Czyli rozumiem że powinienem poszukać takich punktów tzn
        czegoś wbitego w ziemię w narożach a jeżeli nie znajdę to poprosić geodete o
        wznowienie punktów granicznych. Dobrze rozumiem ?
        Juz jestem umówiony z geodeta na sporządzenie mapy do celów projektowych.On to
        załatwia i da mi znac jak bedzie gotowe.
        Kolejna sprawa to warunki przyłączy.Z tego co rozmiawiałem z zakładami gaz i
        energ. wynika że teraz powinienem się starać o wstępne warunki przyłączy do
        sieci.Czyli złożyć w odpowiednim zakładzie wypełniony ich wniosek + mapka
        terenu. I to podobno wystarczy.
        Mam pytanie kiedy bede się starał o ostateczne warunki przyłączy skoro teraz
        będą wstępne ? Kiedy będę się starał o aktualną mapke sytuacyjno -wysokościową ?
        I ostatnie co jeszcze mogę załatwiać z formalności żeby nie tracić czasu ?
        Pozdrawiam
        • Gość: koala Re: Mapa geodezyjna IP: *.compower.pl 28.04.07, 10:47
          Witam,
          Mi też zależy na jak najszybszym załatwieniu formalności i jestem na tym samym
          etapie:)Czy na prawdę nikt nie potrafi nam pomóc?!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka