Dodaj do ulubionych

późne ząbkowanie

04.03.04, 15:22
Witam wszystkie Mamy,
mój kwiatuszek skończy niebawem rok i 3 miesiące i ma dopiero dwa małe ząbki
na dole, miałyście może problem z późnym ząbkowaniem ? napiszcie prosze. Pani
Doktor, czy powinnam się niepokoić? z góry dziękuję za wszystkie uwagi,
pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: późne ząbkowanie 05.03.04, 00:32
      Dzieci mojej koleżanki też tak miały.Już zaczynała się panika ,że nie ma
      zawiązków ząbków itp. a okazało się,że i ona i jej mąż też póżno ząbkowali.To
      jest podobno rodzinne .Nie martw się więc,bo przecież Twojemu maluszkowi już
      się jakieś ziąbećki wyklułysmile) i dowiedz się jak to było w Twojej rodzinie.
      Pozdrowionka
      • malgorzatarau Re: późne ząbkowanie 05.03.04, 11:40
        dzieki beba, ja to chyba dostalam zebow w miare rozsadnym terminie ale malzonek
        faktycznie dopiero jak skonczyl rok. wiesz, zastanawiam sie jeszcze nad tym czy
        te wszystkie zele do dziasel to mozna tak w nieskonczonosc wcierac. zaczelam je
        stosowac kolo 6 miesiaca, te dwa zabki wyrosly po 12 miesiacu i praktycznie
        caly czas z malymi przerwami raz dziennie niewielka iloscia ale smaruje jej
        dziaselka jak juz widze, ze nic innego nie pomaga. a moze Pani Doktor
        udzielilaby mi porady w tej sprawie. ktore z tych zeli sa najbardziej skuteczne
        i jednoczesnie o najmniejszej ewentualnej szkodliwosci dla dziecka i czy w
        ogole przez tak dlugi okres mozna je stosowac zeby ulzyc dziecku ?
        • beba2 Re: późne ząbkowanie 05.03.04, 18:52
          Uważam,że żadnego leku leku nie powinno się stosować przewlekle,bo żeliki choć
          działają miejscowo to jednak zawierają jakieś środki znieczulające i/lub
          przeciwzapalne.Spróbuj podawać maluszkowi homeopatyczny lek.Jeśli jest
          rozdrażnione,miewa zaburzenia z układu pokarmowego i jest nadwrażliwe na ból,a
          uspokaja się na rękach lub wożone w wózku to niech to będzie CHAMOMILLA 15CH w
          razie konieczności nawet co 15 minut po 5 granulek.W miarę ustępowania bólu
          coraz rzadziej aż do odstawienia leku.U nas poprawa była błyskawiczna.Jeśli
          objawy są zupełnie inne możesz napisać na mój adres gazetowy.
          Pozdrawiam.
    • ewa.m.kaminska Re: późne ząbkowanie 05.03.04, 11:00
      Proszę zrobić wywiad rodzinny, tj. dowiedzieć się jak wyglądało ząbkowanie u
      Pani i męża. Jeśli też było opóźnione, to nie ma obaw do niepokoju, jeśli nie -
      proszę zgłosić się do stomatologa dla dzieci. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka