Dodaj do ulubionych

CIEMENIUCHA

16.03.04, 08:57
Jak wyleczyć ciemieniuchę u 7,5 mies.dziecka? Czy to jest możliwe aby teraz
ukazała się ciemieniucha, wcześniej moja córeczka jej nie miała?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: CIEMENIUCHA 16.03.04, 11:51
      Wszystko jest możliwe, także ciemieniucha w tym wieku. A co do wyleczenia -
      proszę przeczytać moją odpowiedź na post nr 298 oraz jeden z ostatnich postów
      na temat "Olejku na ciemieniuszkę" z serii Skarb Matki. Pozdrawiam.
      • malwes Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 17.03.04, 17:00
        Pani Ewo,
        A co zrobić z ciemieniuszką u 7 tygodniowego malucha z 5cm włosami??? smile
        Synek urodził się malutki bo 2340 ale za to włosów miał i ma aż nadto. Mimo, że
        przesąd mówi, iż dzieciom nie należy ścinać włosków do roku ale chyba będę
        musiała bo już mu zakrywają uszy smile))
        Niestety ciemieniucha też go dopadła i łuski pokazały się nawet w brwiach.
        Zamówiłam olejek na ciemieniuszką z serii Skarb Matki a do tej pory ratowałam
        się oliwką Bambino, kąpielami w Oilatum i maścią cholesterolową.
        Problem w tym, że przy takich włoskach prawie nie sposób nic mu w tę główinę
        wetrzeć - a szczególnie nie szarpiąc za włoski, bo 90% maści zostaje właśnie na
        nich. Może jest coś godnego polecenia w formie płynnej???
        Będę wdzięczna za radę.
        • ewa.m.kaminska Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 18.03.04, 10:52
          Jeśli włoski przeszkadzają w rozprowadzeniu oliwki lub innego środka na
          ciemieniuchę, proszę je po prostu przyciąć (nie zwracając uwagi na przesądy).
          Można ewentualnie kupić jakąś rzadką oliwkę, będzie łatwiejsza w stosowaniu. Co
          do innych preparatów przeznaczonych specjalnie do zwalczania ciemieniuchy, to
          nie przypominam sobie, żebyśmy je badali w Instytucie (poza wspomnianym
          olejkiem Skarb Matki), ale to nie znaczy, że nie ma ich w sprzedaży. Proszę
          tylko kupując taki produkt, zwrócić uwagę na to, żeby nie zawierał pochodnych
          salicylowych (można je stosować u dzieci dopiero powyżej 3 lat). Pozdrawiam.
        • rapsodia4 Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 18.03.04, 19:44
          malwes,
          mój synek tez miał długie włoski po urodzeniu. Nie przeszkadzały one jednak
          przy zastosowaniu olejku na ciemieniuchę Skarbu Matki (a nieźle siebie i
          dziecko wcześniej namęczyłam uzywając zwykłej oliwki i próbując to wyczesac z
          włosków). Nanosi się ten olejek 24 godz przed kapiela i podczas kąpieli po
          umyciu włoskó szamponem wszystkoe łuski pieknie odchodzą. Tylko trzeba je
          wyczesać jeszcze w wannie, na mokro, bo po wysuszeniu przez te włosy znowu nie
          mozna sie do nich dostać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka