azaporowska 16.03.04, 08:57 Jak wyleczyć ciemieniuchę u 7,5 mies.dziecka? Czy to jest możliwe aby teraz ukazała się ciemieniucha, wcześniej moja córeczka jej nie miała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: CIEMENIUCHA 16.03.04, 11:51 Wszystko jest możliwe, także ciemieniucha w tym wieku. A co do wyleczenia - proszę przeczytać moją odpowiedź na post nr 298 oraz jeden z ostatnich postów na temat "Olejku na ciemieniuszkę" z serii Skarb Matki. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 17.03.04, 17:00 Pani Ewo, A co zrobić z ciemieniuszką u 7 tygodniowego malucha z 5cm włosami??? Synek urodził się malutki bo 2340 ale za to włosów miał i ma aż nadto. Mimo, że przesąd mówi, iż dzieciom nie należy ścinać włosków do roku ale chyba będę musiała bo już mu zakrywają uszy )) Niestety ciemieniucha też go dopadła i łuski pokazały się nawet w brwiach. Zamówiłam olejek na ciemieniuszką z serii Skarb Matki a do tej pory ratowałam się oliwką Bambino, kąpielami w Oilatum i maścią cholesterolową. Problem w tym, że przy takich włoskach prawie nie sposób nic mu w tę główinę wetrzeć - a szczególnie nie szarpiąc za włoski, bo 90% maści zostaje właśnie na nich. Może jest coś godnego polecenia w formie płynnej??? Będę wdzięczna za radę. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 18.03.04, 10:52 Jeśli włoski przeszkadzają w rozprowadzeniu oliwki lub innego środka na ciemieniuchę, proszę je po prostu przyciąć (nie zwracając uwagi na przesądy). Można ewentualnie kupić jakąś rzadką oliwkę, będzie łatwiejsza w stosowaniu. Co do innych preparatów przeznaczonych specjalnie do zwalczania ciemieniuchy, to nie przypominam sobie, żebyśmy je badali w Instytucie (poza wspomnianym olejkiem Skarb Matki), ale to nie znaczy, że nie ma ich w sprzedaży. Proszę tylko kupując taki produkt, zwrócić uwagę na to, żeby nie zawierał pochodnych salicylowych (można je stosować u dzieci dopiero powyżej 3 lat). Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rapsodia4 Re: CIEMENIUCHA - ciąg dalszy do Pani Ewy 18.03.04, 19:44 malwes, mój synek tez miał długie włoski po urodzeniu. Nie przeszkadzały one jednak przy zastosowaniu olejku na ciemieniuchę Skarbu Matki (a nieźle siebie i dziecko wcześniej namęczyłam uzywając zwykłej oliwki i próbując to wyczesac z włosków). Nanosi się ten olejek 24 godz przed kapiela i podczas kąpieli po umyciu włoskó szamponem wszystkoe łuski pieknie odchodzą. Tylko trzeba je wyczesać jeszcze w wannie, na mokro, bo po wysuszeniu przez te włosy znowu nie mozna sie do nich dostać. Odpowiedz Link Zgłoś