Dodaj do ulubionych

ODPARZENIA! PORADŹCIE!

26.04.04, 09:43
Córeczka mojej znajomej ma odparzenia na pupci. Ma zaczerwienioną skórę a
nawet wypryski. Słyszałam, że dobrze jest wówczas skórę obficie pudrować, a
nawet jeżeli nie ma pudru to można zastosować zwykłą mączkę ziemniaczaną.
Proszę napiszcie mi jak sobie z tym poradzić, czy opisane przeze mnie sposoby
są dobre i skuteczne? Za każdą radę będę ogromnie wdzięczna. Czekam, proszę
piszcie bo jest to bardzo pilne. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • renpul Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 26.04.04, 11:00
      Mój syn maił podobne objawy po chusteczkach do wycierania pupy, może też ją
      uczulają (spróbujcie zmienić - polecam zwykłe "dzidziuś" lub bambino. Może to
      być też tzw. pieluszkowe zapalenie skóry jest na to dobry krem antyseptyczny
      Skarb Matki firmy MacKar (mają stronę w internecie gdzie można go zamówić),
      dobry jest też Nivea Baby przeciw odparzeniom i Bepanthen maść (w aptece).
      Wypróbowałam, i u nas pomógł.
      Starajcie się jak najwięcej wietrzyć pupę, puki się nie wygoi często zmieniać
      pieluchy. No i oczywiście nie stosujcie tetrowych, jakoś nie są lepsze.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    • ko.ala Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 26.04.04, 12:41
      Ja polecam SUDOCREM, można go kupić w aptece. Mojej córeczce pomógł już kilka razy. Smarowałam jej odparzone miejsca przy każdej zmianie pieluszki, aż do wyleczenia.
      Pozdrawiam.
    • promyczek78 Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 26.04.04, 13:53
      Wiesz,metod jest kilka.To zależy od dziecka.Wpisz w wyszukiwarce (na tym forum)
      słowo 'odparzenia' a znajdziesz tam 27 postów dotyczących odparzeń.Przed chwilą
      sprawdzałam dlatego wiem, że są.
      Pozdrawiam,
      Mama Oliwii
    • ewa.m.kaminska Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 26.04.04, 15:18
      Wszystkie Wasze rady są bardzo dobre, ja tylko dodam, że nie zawsze pieluchy
      tetrowe są złe, czasem dobrze robi zmiana jednorazówek na tetrę (jeśli dziecko
      używa jednorazówek i ma odparzenia). Najważniejsze to jak najczęściej wietrzyć
      pupę i jak najczęściej zmieniać pieluchy (używając kremu z tlenkiem cynku), a
      po doprowadzeniu pupy do użytku należy starać się nie dopuścić znowu do silnego
      odparzenia. Pozdrawiam.
      • renatas4 Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 27.04.04, 09:37
        Ze swojego doświadczenia dodam:
        - b. często zmieniać pieluchy jednorazowe, co godz. lub pół godz.
        - przemywać pupę wodą i wycierać do sucha
        - często wietrzyc pupę, przy zmianie pieluch niech dziecko chwilę poleży lub
        pochodzi bez pieluchy
        - na każde dziecko działa inny krem, jest ich dużo: bephanten, sudokrem,
        linomag, itp. Trzeba znaleźdź właściwy
        - przy podrażnieniach typu nadżerka dobra jest zasypka dermatol (wysusza i
        ładnie goi)
        - stosowałam mąkę ziemniaczaną - b. dobra
        - przy większych podrażnieniach stosowałam roztwór nagmanganianu potasu -
        dobrze wysusza.
        - cierpliwość.
        • renatas4 Re: ODPARZENIA! PORADŹCIE! 27.04.04, 09:41
          Jeszcze dodam, że dobrze jest kąpać dziecko w krochmalu lub robić nasiadówki z
          roztworu lnu (len zalać wodą, zrobi się kisielek i wlać do miski zalać trochę
          wodą (letnią)i niech dziecko w tym posiedzi - ładnie łagodzi)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka