czarnauk 07.06.04, 15:04 mam pytanie, jak obniżyć mojej córci (7,5m) temperaturę - mała miała najwyżej 37,5 - podałam jej eferalgan, troche spadło ale w ulotce zalecane jest żeby czopki podawać co 4h, prosze o pomoc pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beba2 Re: gorączka :o( 07.06.04, 22:16 Takiej temperatury nie powinno się zbijać. Dopiero jak dojdzie przynajmniej do 38, 5. Wtedy pozwala się organizmowi dziecka na zwalczenie mikrobów, ktore giną w wysokich temperaturach ciała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: gorączka :o( 08.06.04, 13:31 Szanowna Pani. Gorączka u dziecka jest jednym z najczęstszych objawów bardzo wielu chorób. Początek procesu chorobowego czesto sygnalizuje gorączka, zatem proszę udac się z dzieckiem do lekarza, który stwierdzi z jakiego powodu jest to gorączka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
apja Re: gorączka :o( 08.06.04, 15:46 LEKARZE ZALECAJĄ ABY OBNIŻAĆ TEMPERATURĘ JEŚLI JEST POW. 38 ST. MOJEJ CÓRCI POMAGA NIESTETY TYLKO PYRALGINUM. DAJ JEJ 1/4 CZOPKA. DAWAŁAM JEJ ZA POLECENIEM LEKARZA OD 6 M-CY. Odpowiedz Link Zgłoś
kajami1 Re: gorączka :o( 17.06.04, 17:34 Eferalgan i inne leki z paracetamolem nie działają na niektórych ludzi. Pyralginum znowu jest skuteczne (też używamy) ale niestety często uczula. Ja polecam ibufen (jedyna wada - nie ma w czopkach). I oczywiście podpisuję się pod postami, że temperaturę zbija się dopiero gdy dochodzi do 38 st. Przy konkretnych gorączkach jeśli jakiś lek nie działa odpowiednio długo i nie możesz podać nastepnej jego dawki to zawsze można podać leki innej grupy np. dałaś paracetamol a po 2h gorączka wraca to spokojnie możesz podać ibufen albo pyralginum. I odwrotnie. Pozdrawiam Kasia Odpowiedz Link Zgłoś