broszka1 25.06.04, 08:13 Drogie mamy, jakich kosmetyków uzywacie dla swoich pociech. Chodzi mi zwłaszcza o te przeznaczone dla noworodków.Jakie firmy i w jaki zestaw muszę się zaopatrzyć? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renpul Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 08:20 Wejdz na forum kosmetyki dziecięce - tam znajdziesz dużo na ten temat. Nie kupuj zbyt wiele. Coś do mycia maluszka (jakiś żel lub płyn z oliwką, bez mydła), coś do pupy, zamiast oliwki lepiej oliwa z oliwek. Zobacz co stosują w szpitalu i czy dziecku to będzie dobrze służyło. Zmienisz sobie w trakcie. Każde dziecko reaguje inaczej, częste są np. uczulenia na oliwkę - czasem lepiej zastosować mleczko pielęgnacyjne. Ale znajdziesz o tym na forum.. tam jest ekspert więc możesz zadć mu konkretne pytania w razie potrzeby. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnwr Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 09:15 tak ja poprzedniczka plecam Ci to forum. Z doświadczenia na początek nie używaj oliwek ba bardzo uczulaja. Jaa od początku stosyje Alantan w naśi do pupy, a nawilżam skóre zwykłą parafina z apteki( parafina jest podłożem dla większości kosmetyków) Tania i bardzo dobra. Zorientuj się te zco stosują w szpitlu i jeżeli maluszek będzie to dobrze tolerował to stosuj też w domu Odpowiedz Link Zgłoś
gosiaaga Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 10:07 Na pupe na początku kupiłam sobie krem nivea od odparzeń, ale nie byłam z niego zadowolona bo był taki twrdy, kiepsko sie rozsmarowywał. Kupiłam bambino i z niego jestem do tej pory bardzo zadowolona.Oliwka nivea uczuliła mojego bobasa więc też zmieniłam na bambino i znowu sukces.Są to kosmetyki niedrogie a naprawdę bardzo dobre. A odnosnie oliwki to najmniej uczulająca jest delfi, ale na sam początek do nawilżania maleństswa jest parafina.I tego na samym początku używałam. Nie polecam jonsonów, sama nie używałam,ale nie słyszałam o nich za dobrych opini. Pozdrawia m Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 10:13 ja uzywam serii nivea baby, do mycia zel johnson&johnson, a do pupci sudocrem Odpowiedz Link Zgłoś
kaczusia81 Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 10:18 Ja używam kosmetyków johnson, do pupeczki krem przeci odparzeniom, do kąpieli płyn i mydełko, po kąpieli oliwka no i oczywiście raz na parę dni szampon. Mój synek ma 3,5 miesiąca i ma gładziutką skórę. Uważam jednak, że kosmetyki powinnaś dobrać indywidualnie, bo może Twój dzidziuś jest na jakieś uczulony. Odpowiedz Link Zgłoś
pipeta Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 10:59 Rzeczywiście potwierdza się reguła, że im mniej, tym lepiej, szczególnie na początku; - zatem my myliśmy naszego bobasa od początku mydełkiem Bambino - nie uczuliło; jest całkiem w porządku; zamiast mydłą czasami wlewaliśmy do wanienki płyn do kąpieli z oliwką - łądnie natłuszcze skórą dziecka, ale też nie należ z tym przesadzać - co do nawilżania ciałka po kąpieli to także polecam ciekłą parafinę, ktorą można kupić w aptece, a po ukończeniu 3-4 tyg. przez dziecko można stosować mleczko nawilżajace (jest łatwiejsze w aplikacji, mniej tłuste); - do przemywania oczu i nawilżania sluzówki nosa dobrze jest (przynajmniej na początk ) stosować sól fizjologiczną (też do kupienia w aptece) - do włosków położne na szkole rodzenia radziły nam stosować mydełko, a z szamponem się nie spieszyć; najważniejsze w tym przypadku jest dobre spłukanie tego z główki; - do smarowania pupy my używamy (zgodnie z zaleceniem neonatologa) linomagu; nam lekarz powiedział, ze lepiej natłuszczać skórę w tym miejscu niż ją wysuszać, jeśli nie ma takiej p[otrzeby (a Sudokremy i in. mają w swoim składdzie tlenek cynku, który włąśnie wysusza); od czsu do czsu stosujemy jednak i sudokrem; - jeśli zaś o konkretne firmy chodzi to polecam polską serię Skarb Matki (zachwalaną na forum kosmetyki) oraz Nivea Baby! Pozdr - Odpowiedz Link Zgłoś
pyly Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 11:42 Po przetestowaniu roznych kosmetykow i odnalezienia zrodla uczuenia mojego 9 tygodniowego synka uzywam nastepujacych "specyfikow": - do kapieli - woda z dodatkiem krochmalu - na odparzenia i w ogole po kazdym przewijaniu stosuje make ziemniaczana tak jak zaspke (dodam ze stosowalam - alantal, sudocrem, linomag i to przynioslo najlepsze rezultaty) - do wycierania pupci - wata maczana w przegotowanej wodzie, a w terenie - chusteczki dzidzius (maja lanoline i bez dodatku alkoholu) - nie stosuje mydel, ani zadnych oliwek - ale to dopiero od momentu gdy moj chlopczyk dostal okropnej wysypki. Teraz jest ok i przed kazda kapiela przemywam mu newralgiczne miejsca przegotowana woda a pozniej to jzu tylko relaksujace pluskanie w wanience. - na ewentualne przesuszone miejsca stosuje bepanthen Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
michatka Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 11:45 mysle ze im mniej tym lepiej noworodka kapalismy w emulsji oilatum, potem gdzies od 6 tyg w płynie do kapieli bobini do pupy sudocrem albo linomag okazjonalnie oliwka do czyszczenia uszu i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
broszka1 Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 12:49 Dziekuję wszystkim za relacje odnośnie pielegnacji skóry niemowląt. Pozdrawiam broszka Odpowiedz Link Zgłoś
renis66 Re: kosmetyki dla niemowląt 25.06.04, 22:25 Przede wszystkim to wybierz sobie kosmetyki indywidualnie i nie za dużo. My myjemy mydełkiem nivea baby a do wody na początku dolewaliśmy trochę oliwy z oliwek. Póżniej oliwka bambino (najlepsza i żadko uczula). Do mycia buźki rumianek. Do czyszczenia noska sól fizjologiczna. Do pupci linomag no i czasmi sudocrem. Czasami zasypka alantan. Na dworek krem nivea baby na każdą pogodę lub jak jest słoneczko nivea baby z filtrem 3 Powodzenia Renata Odpowiedz Link Zgłoś
aniacu Re: kosmetyki dla niemowląt 26.06.04, 21:33 Ja używam nivea baby do skóry wrażliwej szczególnie mleczko do ciała i maśc z pantenolem, mydełko penaten, a buzie myjemy przegotowaną wodą, krem nivei z filtrem żeby słoneczko nie zaszkodziło Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: kosmetyki dla niemowląt 16.08.04, 11:24 Witaj > Ja używam nivea baby do skóry wrażliwej szczególnie mleczko do ciała i maśc z > pantenolem mam pytanie- jak czesto smarujesz maluszka tym mleczkiem? codziennie czy co kilka dni? no i jak to jest z ta masia z pantenolem? czy uzywasz jej przy kazdej zmianie pieluszki i na jakie okolice, czy tylko przy odparzeniach? pozdrawiam Agga + 32tyg Malenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Odradzam oliwkę 26.06.04, 21:59 Nie polecam oliwek, wcieraja sie w ubranka i tak na prawdę żaden z nich pożytek. Polecam Mleczko i mydło w płynie z serii Sanosan. Można kupić w wielu skelpach. Można je używać już od urodzenia. Do buzi sól fizjologiczna, do pupy wystarczy zwykła maka ziemniaczana /im prościej tym lepiej/ a jak pupcia czerwona Alanatan lub Linomag w maści. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: kosmetyki dla niemowląt 05.07.04, 15:58 Kochane Dziewczyny, jestem z Was dumna! Wspaniale mnie zastąpiłyście w czasie urlopu. Broszka może spokojnie stosować się do wszystkich rad, bo są bardzo dobre. Tylko mam nadzieję, że gdy piszecie o Linomagu, macie na myśli maść, nie krem (bo go nie wolno stosować u maluchów). Pozdrawiam Broszkę i Was wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś