Dodaj do ulubionych

uporczywe tarcie oczu

29.07.04, 10:34
Witam
Moja córeczka (6 mieś) od kilku dni uporczywie trze oczka, początkowo
myśleliśmy, że to sygnał że jest spiąca ale ona robis to stale zarówno przed
snem jak i po. doszło do tego że wręcz się drapie i nad kącikiem oka powstają
ślady. czy to może mieć związek z uczuleniem? ostatnio po daniach
słoiczkowych niekiedy pojawiają sie zmiany skórne koło uszu i nieznaczna
wysypka na buzi. O ile stosowanie maści mecortolon na policzki (przepisanej
przez pediatrę) pomaga to co zrobic z tymi oczkami?
pozdrawiam
ewelina
Obserwuj wątek
    • mada25 Re: uporczywe tarcie oczu 30.07.04, 03:49
      Ja mam ten sam problem. Moj synek ma 4,5 miesiaca i bez przerwy od kilku dni
      trze raczkami oczki, twarz i drapie sie w glowke. Pediatra zalecil samorwanie
      twarzy kremem, ale tez nie wiem, co zrobic z oczkami. Na noc zakladam mu
      rekawiczki, bo gdy budzil sie rano mial cala glowke w strupkach. Jestem ciekawa
      czym jest spowodowane to drapanie???
    • krystyna.piskorz Re: uporczywe tarcie oczu 03.08.04, 07:55
      Proponuje udac się do okulisty, bo jesli jest uczulenie na policzkach to
      rowniez objawy uczulenia mogą wystąpić "w oczkach".Do okulisty nie potrzebne
      jest skierowanie. Pozdrawiam
      • niezabutka Re: uporczywe tarcie oczu 03.08.04, 10:04
        witam mam podobny problem mój synek 8 miesięcy od jakiegos miesiąca trze
        zapamieteale oczka ale nie towarzyszą temu żadne inne objawy. Doszło do tego że
        pod oczami pojawiły sie malutkie krosteczki, myślałam że to efekt pocierania. A
        może to potówki? krosteczki sa raczej czerwonawe. Co może powodować takie
        uporczywe pocieranie i jak temu przeciwdziałac?
        pozdrawiam
        • krystyna.piskorz Re: uporczywe tarcie oczu 04.08.04, 12:06
          Dziecko trze oczka bo zapewne go zwędzą lub pieką. Swedzenie, czy pieczenie
          może być wywołane dostaniem się do oczek np. płynu, oliwki czy kremu który je
          podrażnił. Jesli wyklucza pani taki fakt, to również radzę skonsultowac się z
          lekarzem okulistą dziecięcym. Pozdrawiam,
        • mama_agaty Re: uporczywe tarcie oczu 04.08.04, 14:57
          Niezabutko,

Kiedy Twój synek trze oczka? Pytam, bo moja córcia (za tydzień kończy 7
          miesięcy) robi dokładnie to samo, pod lewym okiem też pojawiły się krosteczki,
          taka drobna kaszka. Agata trze oczy zawsze podczas karmienia, trze to nawet
          mało powiedziane, ona wpycha sobie palce do oczu, no i oczywiscie, gdy jest
          śpiąca. Czasami dla odmiany szarpie się za ucho albo rwie włosy z głowy smile
          Też nie wiem, co robić - przemywam jej oczy solą fizjologiczną albo rumiankime,
          trochę pomaga, ale chyba wybiorę się do pediatry.

Pozdrawiamy,

Kasia z Agatką
          • blondyneczka20 Re: uporczywe tarcie oczu 05.08.04, 12:46
            Witam,
            mieliśmy ten sam problem.Nasza 6,5 mies córka również tarła oczka,a przy tym
            pojawiały się koło uszek czerwone plamy.Jeździmy z nią do alergologa,który
            stwierdził,że prawdopodobnie są to zmiany alergiczne i zalecił stosować na
            oczka maść Cortineff (smarować nią powieki i pod oczkami) a do buzi na noc krem
            Elocom. Pomogło po 3 dniach.Maści te są na receptę.Co się tyczy łapania za
            ucho - to w naszym wypadku było to zapalenie ucha sad
          • niezabutka Re: do mamy agaty 06.08.04, 10:11
            no wlaśnie mój maly ma teraz 7,5 miesiąca zaczął trzec oczy tak ok miesiąc
            temu. i tez najbardziej lewe oczko gdzie pojawiły się wląsnie krostki w postaci
            czerwonej drobnej kaszki. i tez ciagnie sie za ucho i targa wloski. ale to
            drugie przyjmuje za norme, bo wyczytałam w książce "pierwszy rok zycia dziecka"
            że to normalne, dziecko w ten sposób poznaje swoje ciało..moj tez czesto
            pociera oczy przy karmieniu, z tym jest tragedia bo czasem sobie oczko zatrze,
            a takze jak go przeiwjam i po przemyciu oczek sola fizjologiczna. Ale z pewnych
            względów podawalam mu zyrtec i przestal trzec. jak odstawilam to znowu zaczał,
            a zatem to moze uczulenie?
            • blondyneczka20 Re: do mamy agaty 06.08.04, 11:02
              no być może tak,bo nasza mała też ma przepisany zyrtec- 2x dziennie po 5 kropli
              i pomaga,na razie nie trze-a w razie ponownego tarcia mamy znów smarować w koło
              oczek Cortineffem.
              • mama_agaty Re: do mamy agaty 06.08.04, 11:09
                Dziękuję bardzo za informacje dziewczyny, wybiorę się z Agatą do pediatry w
                poniedziałek.
                A na co Wasze dzieci mają uczulenie? U Agaty jak na razie niczego nie
                zauważyłam (oprócz tarcia oczka oczywiście) - ja karmiąc jem wszystko, ona też,
                na buzi ani na ciele żadnej wysypki nie ma i nigdy nie było.

Kasia
                • niezabutka Re: do mamy agaty 06.08.04, 12:05
                  Mi si.ę wydaję że maly nie jest uczulony, ale starsznie kaszła mial katar
                  okropny a ponoc gardło bylo czyste i oskrzela płucka tez stad podejrzenie o
                  alergie..skonczę ten zyrtec bo te objawy nie dawały mu spac, a po nim spi "jak
                  dziecko" i od razu ma lepszy humorek z rana, i ja tez rzecz jasna dzieki
                  temu..ja daje jednorazowo 10 kropli przed snem, choc to dla mluszka powyżej
                  roku, ale pediatra mu przepisal, a zatem.....
                  pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka