Dodaj do ulubionych

vigantol a devisol

06.09.04, 01:40
pani Doktor prosze o rade i informacje dot.DEVISOLu 25/Lekarz kazal zmienic
nam na ten preparat bo podobno w vigantolu sa zawarte jakies zwiazki ktore
mogly byc przyczyna ostrych kolek u naszej coreczki.czym sie roznia te
preparaty?czy dawkuje sie je w taki sam sposob(2 kropelki dziennie)?dziekuje
z gory za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie!
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: vigantol a devisol 07.09.04, 11:42
      Najpierw parę słów o Vigantolu, który jest preparatem witaminy D3, podobnie
      zresztą jak polskie kropelki o nazwie Vitaminum D3 solutio aquosa. Te 2
      preparaty są zamiennikami stosowanymi w zapobieganiu krzywicy u dzieci
      zdrowych. Jeśli dziecko jest zdrowe (a więc nie ma krzywicy) oba leki dawkuje
      się podobnie, czyli 1-2 krople dziennie w zależności od wieku malucha - pomimo
      tego, że Vigantol jest "mocniejszy", bo 1 jego kropla zawiera ok. 670 jednostek
      witaminy D3, natomiast 1 kropla preparatu Vitaminum D3 = 500 jednostek. Nie
      sądzę, żeby jakikolwiek składnik Vigantolu mógł być przyczyną kolki
      niemowlęcej, wydaje mi się to wręcz nieprawdopodobne. Zupełnym nieporozumieniem
      jest wg mnie zamiana z tego powodu Vigantolu na Devisol-25, bo tych preparatów
      NIE STOSUJE SIĘ ZAMIENNIE. Devisolu-25 nie wolno stosować u zdrowych dzieci w
      celu zapobiegania krzywicy, ponieważ jest on przeznaczony do profilaktyki
      krzywicy, ale wyłącznie u dzieci z przewlekłymi chorobami wątroby,
      osteodystrofią, niedoczynnością przytarczyc i wieloma innymi chorobami. Devisol
      nie jest witaminą D3, tylko jej metabolitem, którego stosowanie u zdrowych
      maluchów jest nie tylko bezzasadne, ale i wręcz przeciwwskazane. Jedynym
      wytłumaczeniem zamiany Vigantolu na ten preparat byłaby któraś z tych chorób.
      Radziłabym pójść do innego lekarza. Pozdrawiam serdecznie.
      • kikamama Re: vigantol a devisol 12.09.04, 22:17
        ojej,a my zamienilismy ten nieszczęsny vigantol i podajemy dziecku od jaiegos
        miesiąca devisol.czy moze to zaszkodzic dziecku?????przestraszyłam się tym co
        Pani napisała,wracam do vigantolu.bardzo prosze napisac czy moglo to
        zaszkodzic.dziekuje i pozdrawiam.
        • ewa.m.kaminska Re: vigantol a devisol 13.09.04, 10:38
          Nie zaszkodziło, bo krótko Pani stosowała. Jeśli maluch źle reaguje na
          Vigantol, może Pani spróbować zamienić go na Vitaminum D3 w kropelkach, ale
          wydaje mi się, że ta kolka to tylko zbieg okoliczności. Pozdrawiam.
          • kikamama Re: vigantol a devisol 13.09.04, 14:07
            uff,dziekuję,przestraszyłam się bardzo wczoraj.Córeczka skończyła 4 miesiąc i
            kolki ustały,ponadto jestem na diecie bezmlecznej by wykluczyc alergie.wroce
            wiec do vigantolu i bede obserwowac.dziekuje raz jeszcze!pozdrawiam
          • aneta76 Re: vigantol a devisol 28.09.04, 12:48
            U mojej coreczki byly objawy kolki po Vigantolu, po zamienieniu na polska
            witamine D3 kolki ustaly zupelnie. Kolki byly ewidentnie po Vigantolu bo jak
            podawalam to kolki codziennie byly, pozniej przestalam na dwa dni - kolki
            przeszly, znowu sprobowalysmy Vigantolu i kolki znow wrocily, a moja dieta w
            tym czasie byla bardzo bezpieczna i sprawdzona. Odkad podajemy witaminke D3
            polska to ani razu nie mialysmy kolek.
            Ale na forum (chyba niemowle) czytalam, ze byly tez przypadki dokladnie
            odwrotne, tak wiec wszytsko zalezy od naszych dzieciaczkow...
    • apolka Re: vigantol a devisol 23.09.04, 10:37
      A'propos kolki: gdzieś na forum (ale nie pamiętam gdzie dokładnie, było to
      ładnych parę tyg. temu) spotkałam się z informacją, że równoczesne podawanie
      vigantolu i cebionu multi (tj. o tej samej porze) może powodować bóle brzuszka
      podobne do kolki.
      U mojej koleżanki (a właściwie to u jej małej córeczki) poskutkowało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka