Dodaj do ulubionych

zimowy atopik

09.11.04, 07:56
Mój 5-miesieczny sen ma atopowe zapalenie skóry. Buzię smarujemy mu dwa razy
dziennie Elidelem i kilka raz w ciagu dnia diprobasą. Co natomiast aplikować
mu na twarz podczas mrozów. Czy może to być krem przeznaczony do tego celu,
tyle że dla zdrowych niemowląt?
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: zimowy atopik 09.11.04, 12:35
      Ja bym nie rezygnowała z diprobazy (jest w 100% złożona z fazy tłuszczowej),
      jeśli jest dobrze tolerowana. Co do Elidelu, to doceniam jego skuteczność, ale
      powinien być stosowany dopiero u dzieci powyżej 2 lat.
    • gliwiczanka1 Re: zimowy atopik 10.11.04, 07:59
      Takie dawkowanie leków zalecił nam alergolog. Dziecko smarowane jest diprobazą
      codziennie dwa razy, Elidelem w razie wystąpienia zaczerwienienia. Mnie jednak
      chodzi o to, czym smarować go, gdy wychodzimy na dwór. Czy może to być np. krem
      Nivea 'na każdą pogodę"?
      • natalia19 Re: zimowy atopik 10.11.04, 16:13
        A możesz powiedzieć ile kosztuje elidel i czy rzeczywiście jest skuteczny?
        Mój prawie 4 mies. synek ma też azs i ja kąpię w oilatum i smaruję nanobasą
        oraz balnemu, pomaga tylko na parę godzin, najgorzej jest po kąpieli bo chba bardzo go swędzi. Będę wdzięczna za odpowiedź.
    • gliwiczanka1 Re: zimowy atopik 11.11.04, 09:09
      Niestety, jest dość drogi, przynajmniej jak dla mnie. Tubka 10 mg kosztuje 110
      złotych, nie można go kupić ze zniżką. Alergolog wyjaśniła mi, że można
      oczywiście stosować tańsze sterydy, ale mają one wiele skutków ubocznych (ja
      sama zauważyłam na buźce synka popękane naczyńka krwionośne). U nas Elidel
      pomaga. Trzeba go stosować przez kilka dni (nie działa tak szybko jak sterydy,
      po których zaczerwienienia znikały po jednym dniu). Na czas poprawy się go
      odstawia. Producent pisze jeszcze na ulotce, że stosowanie maści wydłuża okresy
      pojawienia się zmian skórnych.
      • natalia19 Re: zimowy atopik 11.11.04, 10:52
        dziękuję, a mozesz napisaś co jesz karmiąc dziecko? Ja unikam ryb, czekolady, cytrusów, nabiału, białka krowiego, co nie przynosi w ogóle efektu, pozdrawiam
    • gliwiczanka1 Re: zimowy atopik 12.11.04, 08:06
      Mój Misiek miał robione testy krwi na obecność alergenów. Podwyższone wyszło mu
      w przypadku nabiału i jajek, gluten zmieścił się w normie. Teraz zrobimy
      jeszcze pod kątem sierści psa, kurzu i roztoczy, ponieważ po odstawieniu na dwa
      miesiące nabiału i ty ch produktów, gdzie moze się on znajdować, efekt był taki
      sobie. Gdy to nie pomogło, moja alergolog kazała mi z klei odstawić wszystkie
      proukty mogące zawierać konserwanty: wędliny, kisiel, dzem, ale efekt tez był
      mizerny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka