12.04.05, 11:59
Witam,
mam takie pytanie. Wiem, że krwe, oprócz grup głównych, ma (lub nie ma)
czynnik rh. Skrót ten pochodzi od łacińskiego "rhesus" czyli szympans. Jak to
rozumieć? Jeśli ktoś ma gr. Brh+ to znaczy, że jest na niższym szczeblu
ewolucji i bliżej ma do małpy niż ten z grupą Brh- ?
Dziękuję za odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: RH 12.04.05, 12:24
      Polecam
      GRUPY KRWI- W błonach erytrocytów są aglutynogeny 2rodzajów:A i B. Antygen A
      jest niejednorodny i tworzy różne odmiany:A1,A2 itd. W surowicy mogą znajdować
      się antygeny(aglutyniny):anty A(winkoraz anty B(wink. Przeciwciała anty A aglutynują
      krwinki zawierające antygen A, a anty B- antygen. Reguła Landsteinera -w
      surowicy krwi nigdy nie występują przeciwciała skierowane przeciwko własnym
      antygenom grupowym. Na tej podstawie wyróżniono 4 grupy krwi: I)A-w błonach
      erytrocytów jest aglutynogen A, aglutynina surowicy ,grupy aglutynowane przez
      tę krew: B,AB.II)B-w błonach erytrocytów jest aglutynogen B, Aglutynina
      surowicy a,grupy aglutynowane A,AB. III)AB- w błonach erytrocytów jest
      aglutynogen AB, aglutynina w surowicy i grupy aglutynowane nie ma.
      IV)0-aglutynina w surowica , wszystkie grupy są aglutynowane. Osobnikowi z
      grupą AB można przetoczyć wszystkie rodzaje krwi. Osobnik z grupą 0 można
      przetoczyć krew tylko z tą grupą, bo mając przeciwciała a,b będzie aglutynował
      krew każdego rodzaju z wyjątkiem swojej. Wykryto dodatkowo inne antygeny
      warunkujące wyróżnienie tzw. Podgrup, np. M i N.W 1941 Landstein wykrył antygen
      Rh. Ma go 85%ludzi w błonach erytrocytów. Krew ludzi oznaczono Rh+. U
      pozostałych osób nie ma tego czynnika,a ich krew oznaczono Rh- Pierwszy kontakt
      krwi Rh- z Rh+ powoduje, że organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała anty Rh.
      Przy powtórnym kontakcie obecne we krwi przeciwciała niszczą erytrocyty
      powodując ich rozpad(hemolize).KONFLIKT SEROLOGICZNY-jest wynikiem niezgodności
      antygenów erytrocytów matki i płodu, najczęściej dotyczy antygenów Rh. Czynnik
      Rh płodu przenikając przez łożysko do krwi matki, wywołuje u niej reakcję
      obronną i wytwarzanie przeciwciał anty- Rh. W czasie pierwszej ciąży
      przeciwciała nie powodują uszkodzeń płodu, dopiero przy każdej następnej ciąży
      krążące we krwi w matki przeciwciała, wspólnie z nowo syntezowanymi, uszkadzają
      płód, powodując poronienie lub chorobę hemolityczną noworodka.

Co do małpy to każdy czlowiek ma do niej bliżej niz każde inne zwierzesmile)))))))
    • slawomir.ogorek Re: RH 12.04.05, 12:26
      Droga Pani!
      powiem szczerze dawnio się tak nie uśmiałem smile. Nie czynnik Rh nie świadczy czy
      człowiek jes bliżej czy dalej od małpy. Po prostu uczeni zajmujący się badaniami
      nad grupami krwi wykryli po raz pierwszy u szympansów i dla upamiętnienia tego
      tak go nazwano. Pozdawiam
      • mamaiwa Re: RH 12.04.05, 14:02
        CXieszę sie, ze pana rozbawilam, chociaz nie wiem, co tym smiesznego, zadalam
        pytanie, proszac o odpowiedź.
        I nadal nie wiem. Dlaczego jedni ludzie mają czynnik rh, który mają też małpy
        (i pewnie inne zwierzęta), a inni go nie mają? Od czego to zalezy (wiem, ze to
        czynniki dziedziczny, nie o to pytam!)? Do czego w takim razie jest rh
        potrzebne (na pewno do czegos jest, skoro istnieje, natura, w wiekszosci
        przypadków, wie co robi). I dlaczego aż 85% ludzi ma ten rh?? Czy ci, którzy
        nie mają są inni (inaczej sie rozwijają, wygladają, czy co??)?
        Dziekuje za uwagę smile
        • bea-ta Re: RH 12.04.05, 14:42
          Czynnik ten zwany inaczej antygenem D jest swoistym białkiem wystepjący na
          krwinkach czerwonych własnie dlatego min. ,że pochodzimy od małpy, bo nic na
          ziemi nie bierze się z powietrza. Dziedziczeniem i badaniami nad tymi czynnikami
          i dziedziczeniem grup krwi zajmuje sie tym immunogenetyka u nas rozpropagował to
          Hirszfeld i jeju zawdzieczamy oznaczenia grup krwii i czynnika Rh. Oznacza sie
          czynnik w celu wykrycia różnic pomiedzy antygenami krwii różnych ludzi, bo
          oprócz grupy głównej ludzie posiadaja ten antygen wtedy sa Rh+ lub nie posiadaja
          wtedy są Rh-. W związku z tym nie mozna sobie dowolnie przetaczac krwi komu
          chcemy i jak chcemy, bo grozi to wstrząsem i śmiercią - podając niewłaściwa
          grupę krii podajemy obce białko na które nasz organizm wytwarza inne białko -
          przeciwciała i dochodzi wtedy do masywnego niszczenia krwinek biorcy
          niewłaściwej grupowo (A,B,AB,0 )i czynnikowo (Rh=/-) krwii. Jest to tak istotne,
          że nawet wydzielono podgrupy krwii A1, B1 gdzie też kwinki różnią sie antygenami
          na swojej powierzchni i ma to znaczenie w krwiolecznictwie, bo niektórzy ludzie
          maja tak wrażliwy układ immunologiczny, że teakże reagowali powikłaniami po
          przetoczeniu krwi tej samej grupy, zainteresowano sie dlaczego sie tak dzieje i
          poznano nowe antygeny na krwinkach. W podobny sposób wykryto skałady innych
          białek, poznano budowe chromosomu, zasad dziedziczenia itp, itd.Czy to dość jasne.
          • bea-ta Re: RH 12.04.05, 14:46
            Jakbym cos pomieszała to mam nadzieje, że Pan doktor mnie porawi czy uzupełni.
            Pozdrawiam, Beata
            • mamaiwa Re: RH 12.04.05, 16:47
              zostalam zle zrozumiana. To, co opisalas, Beata, ja wiem. Nie wiem tylko
              dlaczego jedni mają to rh a inni nie mają. i o to pytam, a nie o konflikty
              serologiczne smile
              No bo dla mnie to pewna prawidlowosc: jedni mają cos w swym skaldzie, co mają
              też małpki, a inni tego nie mają... podejrzane.
              Ja mam Brh plus, żeby nie było, że chcę się czuć dalsza od małpy wink
              • slawomir.ogorek Re: RH 12.04.05, 18:22
                Droga Pani!
                Nie miałem nic złego na myśli mówiąc że się uśmiałem. Miało wyjśc sympatycznie
                ale chyba uraziłem. Sory!
                Odnośnie pytania - obecność lub brak czynnika rh jak Pani wie, jest jak wiele
                innych cech dziedziczone w następujący sposób. Wystarczy że jedno z rodziców
                przekaże w genach tą cechę to potomstwo będzie ją miało tzn że dziecko będzie
                Rk+, rh - będzie miało dziecko które od żadnego z rodziców nie otrzyma tej
                cechy. To tłumaczy dlaczego większość ludzi ma Rh+. Z prostego prawa Mendla wyn
                ikałoby że 75% ludzi ma + a 25% -. ponieważ na to nakładają się jeszcze inne
                czynniki ta proporcja jest 85/15. I tyle . A dlaczego to takie ważne? Tak jak
                w przypadku grup głównych A,B AB, O przy przetaczaniu krwi również powinna być
                zgodność czynnika rh tzn nie wolno przetaczać komuś kto ma rh- krwi rh + i
                odwtrotnie( chociaż taka transfuzja teoretycznie mogłaby się odbyć). Mam
                nadzieję że ta odpowiedź wystarczy smile Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam
                • mamaiwa Re: RH 12.04.05, 18:44
                  Tak, dziekuje, ale nadal nie o to mi chodzi. To napisala juz pani Beata, choc i
                  tak pamietalam ze szkoly. Mnie interesuje nie daleczego ludzie mają rh, ale
                  dlaczego go nie mają. Skąd u nich brak tego białka? Kiedys, jak rozumiem, mieli
                  wszyscy? Albo inaczej - nikt nie mial i nagle ktoś "zlapał" (jakim cudem??) i
                  potem przekazywal jako recesywny? No ale jak to jest, ze niektorym go brakuje
                  (nie chodzi mi o to, ze nie mają, bo ich rodzice tez są rh ujemni!!!)
                  smile
                  • slawomir.ogorek Re: RH 12.04.05, 19:02
                    To wynika już nie z praw genetyki ani cudu, tylko z teorii ewolucji. A kiedy
                    pojawiło się pierwszy raz - nie wiem. Wiele cech kiedyś pojawiło się pierwszy
                    raz. A wiele cech do dzisiaj nie wiemy skąd się wzięły. Np atopia o której na
                    tym forum bardzo dużo piszemy. Wiadomo że ma podłoże genetyczne ale dokładnie
                    dlaczego u jednych się pojawia a u innych nie to do końca nie wiemy smile
                    • mamaiwa Re: RH 12.04.05, 20:14
                      Panie doktorze, atopia jest chorobą, a ujemny rh nie, proszę tego nie stawiać
                      na równi! Gdyby brak rh mial podłoże chorobowe, nie byłabym tak dociekliwa,
                      proszę mi wierzyć. A skoro rh minus wynika z teorii ewolucji, prosze nie miec
                      mi za złe mojego toku myslenia "ujemne rh to szczebel wyzej w ewolucji niz ci
                      z rh +". No bo jak w końcu z tym jest? wink
                      • bea-ta Re: RH 12.04.05, 20:27
                        O tym że jesteśmy wyżej o szczebel ewolucji swiadczy, że posiadamy uczucia
                        wyższe, umiemy posługiwać sie skomplikowanym sprzętem, wymyslamy nowe
                        technologie itp., a nie to, że posiadamy jakieś białko czy go nie posiadamy.
                        To, że ktoś ma dodatkowy palec nie śwaidczy o tym, że jest doskonalszy.
                        Do czego jest potrzebna Tobie ta wiedza?Może należałoby zapytac jakiegos
                        naukowca np. immunogenetyka?A nie nas zwykłych ludkówsmile
                        Fakt, że atopia jest chorobą a czynnik rh fizjologią, ale prawa dziedziczenia
                        sa jednakowe dla wszystkich zwierzat, ludzi , chorób i cech osobniczych - kolor
                        oczu, włosów itp.W szkole o dziedziczeniu cech uczyłam się w pierwszej
                        kolejności na jakiejś koniczynie i nie różniło się to od dziedziczenia cech
                        przez nas ludzi. Myśle, że to ekspaert miał na myśli.
                        • mamaiwa Re: RH 12.04.05, 23:42
                          Beato, dziekuje. Ja doskonale rozumiem i to co piszesz ty i pan doktor smile
                          Nadal jednak nie do końca o to mi chodzi. Dodatkowy palec czy jakaś choroba to,
                          nawet jesli dziedziczna, ale anomalia. Brak czynnika rh nie jest anomalią
                          (chyba, że jednak jest..?).Mówią o wyższym stopniu w ewolucji nie mialam na
                          mysli ludzi w ogóle, ale ludzi z rh ujemnym (nie twierdzą, że tacy ludzie są
                          doskonalsi, to jedynie spekulacje, które mialam nadzieje rozwiać). Tylko ich.
                          Nie mieszajmy w to uczuć, nie każdy człowiek jest w stanie odczuwać emocje,
                          zwlaszcza wyższe (za sprawą chorób np. psychicznych, ale jednak), mimo to jest
                          człowiekiem. Ten temat mnie nie interesuje (w kwestii rh).
                          Nie chodzi mi o to w jaki sposób dziedziczymy cechy! To jest dla mnie jasne.
                          Chodzi mi wyłącznie o to, dlaczego 15% populacji ludzkiej nie ma pewnego bialka.
                          No i chyba rzeczywiscie powinnam popytac gdzie indziej, ale nie bardzo wiem
                          gdzi i jak smile Dlatego pytam tutaj - pana doktora, jako fachowca (wiem,
                          pediatria to trochę odlegla dziedzina, ale zawsze medycyna wink). I pytam z
                          czystej ciekawosci - tak mnie naszło smile
                          • bea-ta Re: RH 13.04.05, 08:30
                            Hm...dociekliwa kobieta jesteśsmileAle to w sumie tak jakbyś pytała dlaczego
                            więcej ludzi ma grupe krwii A a najmniej AB przynajmniej w Europie ( teraz z
                            innej beczki, żeby to znów nie była anomalia ). Mysle, że tak do końca to nawet
                            immunogenetycy nie wiedzą skąd na początku wziął się eczynnik Rh, to tak jak z
                            różnymi teoriami w biologii smileCzynnik Rh dziedziczy sie zgodnie z prawami
                            Mendla więc cechy dominujące i recesywne, jeśli rodzc ma ceche jako dominującą (
                            zapis genotypowy RR lub Rr) to dziecko ma zawsze Rh+, a przy Rh - ( zapis
                            gentotypowy rr)- jak widać prawdopodobieństo urodzenia dziecka z Rh + jest
                            wieksze niż tego z Rh-, stąd tych pierwszych jest 85%
                            R- cecha dominujaca o wiekszej sile ujawnienia sie , r - cecha recesymna

Tak samo dziedziczymy niebieskie oczy to tez cecha dominujaca i jest więcej osób
                            niebieskookich.

Jasniej nie potrafie. Beata
                            • mamaiwa Re: RH 13.04.05, 09:50
                              Droga Beato smile
                              Bardzo, bardzo ci dziekuje, ale jak juz wyżej pisalam, ja wiem na czym polega
                              dziedziczenie i wiem dlaczego więcej ludzi ma rh+ w związku z tym smile
                              Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi, chyba poiszukam jakiegos naukowca, bo
                              bardzo mnie to zainteresowalo smile
                              O przyznam, że bymal przekonana, ze najowiecej jes osob "czarnookich", ale ty
                              pewnie piszesz o Europie smile
    • izia30 Re: RH 12.04.05, 12:42
      po oierwsze RHEZUS to nie szympans tylko małpka o nazwie rezus. czynnik Rh
      wykryto właśnie u niej. nie ma to nic wspólnego ze stopniem pokrewienstwa z
      małpami. jeżeli chodzi o szczególy to człowiek ma bliżej do pawiana a nie do
      szympansa.
      pozdrawiam.

wszyscy kiedyś mieszkalismy na drzewach. hihihihi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka