Dodaj do ulubionych

Krostki na twarzy

17.06.05, 15:34
Moja 6-tygodniowa córeczka od jakiegoś czasu ma krostki na twarzy. Zaczęło się
od czerwonych krostek z białymi czubkami, które pojawiały się gdy aleńka się
zgrzała. Teraz nawet gdy ich nie widąć można je wyczuć na buzi. Gdy mała
poleży dłużej na boku i się zgrzeje zaogniają się. Przemywanie solą
fizjologiczną nie pomaga, mam nawet wrażenie że tylko zaostrza objawy. Proszę
o radę.
Obserwuj wątek
    • asia9946 Re: Krostki na twarzy 17.06.05, 20:28
      moj synek ma to samo, pediatra cos mowola o skazie bialkowej,ale mam
      nadzieje,ze to nie to
      narazie sa wyczuwalne, ale mniej widoczne
      pozdrawiam J.
    • malgorzata.jazdzyk Re: Krostki na twarzy 17.06.05, 22:05
      Z opisu Pani wynika, że były to potówki, proponuję zastosowanie rumianku do
      przemywania buzi. Pozdrawiam.
      • ola_kow Re: Krostki na twarzy 18.06.05, 10:28
        Też myślałam że to potówki, ale lekarka powiedziała, że one nie występują na
        buzi (?). Niemniej zastosuję się do Pani rady. Dziękuję i pozdrawiam.
        Ola z małą Marysią
        • norunio Re: Krostki na twarzy 19.06.05, 10:22
          Gdy moja miesięczna córeczka poleży dłużej na mojej piersi, to potem ma spoconą
          jedną stronę główki i buźki. Pojawiają się właśnie po tym małe krosteczki więc
          to raczej są potówki. Dlaczego miałyby nie występować na buźce ?
          Kąpiemy ją w krochmalu i na noc delikatnie "pudrujemy" ją mąką ziemniaczaną.
          • alfa0 Re: Krostki na twarzy 19.06.05, 23:43
            Mnie jeden lekarz powiedział, kiedy mojemu 2-tygodniowemu Małemu zaczęły się
            pojawiać, że to TRĄDZIK NIEMOWLĘCY, a wyglądało to okropnie i nie ma na to
            rady, bo to moje zmiany hormonalne przechodzące do mleka tak działają na skórę
            dziecka. Inny lekarz na to samo powiedział, że to chyba potówki, a jeszcze
            inny kazał mi drastycznie ograniczyć nabiał, wręcz go wyeliminować. Trzy różne
            opinie. Przeczekałam to , przemywając rumiankiem, ale to i tak nie dało,
            poprostu samo minęło, a więc chyba był to ten trązik.
    • jagienka_26 Re: Krostki na twarzy 18.06.05, 16:26
      Czym dziecko jest karmione? (piersią czy butelką) W przypadku mojej córeczki
      ok. 2 miesiąca zaczęły pojawiać się krostki na policzkach i początkowo
      wyglądały tak jak opisujesz. Była karmiona piersią i dokarmiana sztucznie.
      Krostki z czasem bardzo się nasiliły tworząc czerwone place, okazało się że
      jest to skaza białkowa i trzeba było zmienić mleko. Wcześniej dostawała Nan1, a
      teraz pije Nutramigen. Skaza pod wpływem ciepła rozognia się, także warto w tym
      przypadku to skonsultowć ze specjalistą Warto tego typu zmiany z pokazać
      alergologowi, on coś napewno doradzi.
    • sylwiunia1 Re: Krostki na twarzy 23.06.05, 08:10
      moim zdaniem to tylko potówki.moja niunia też tak miała. przemywaj rano i
      wieczorem rumiankeim, a nawet w ciągu dnia, i smaruj kremem oilatum soft po
      każdym przemyciu. u mnie to super pomogło. ale wykaż trochę cierpliwości, bo to
      trwa około tydzień, a nawet dłużej, zanim buźka będzie gładziutka. pozdrawiamy
      Sylwia i malutka Hania
    • beata96 Re: Krostki na twarzy 28.06.05, 15:25
      Moja dzidzia też miała ten sam problem w 6 tyg. Kupiłam mydełko Oilatum i płyn
      do kapieli Oilatum po kilku dniach nie było sladu.
      • jedrus58 Re: Krostki na twarzy 29.06.05, 00:54
        Trądzik niemowlęcy (acne neonatorum). U ok. 20% noworodków występują zmiany typu
        dyskretnych zaskórników i prosaków na policzkach, w trądziku niemowlęcym
        pojawiają się dodatkowe wykwity grudkowo-krostkowe. Schorzenie to częściej
        dotyczy chłopców. Etiologia nie jest do końca poznana, uważa się, że wykwity
        trądzikowe powstają w wyniku stymulacji hormonalnej gruczołów łojowych przez
        androgeny dziecka lub matki przechodzące do płodu w okresie ciąży lub karmienia
        piersią. Wykwity powstają tuż po urodzeniu lub w pierwszych tygodniach życia.
        Mają charakter różowo-czerwonych grudek lub krostek, rzadziej zaskórników.
        Obejmują policzki, czasami brodę i czoło, nigdy nie pojawiają się na plecach lub
        klatce piersiowej jak w trądziku zwykłym.

Niekiedy acne neonatorum powstaje w wyniku stosowania olejów mineralnych do
        pielęgnacji niemowląt i odpowiada wtedy acne cosmetica.
        W tym przypadku lepiej jest zapobiegac nie stosujac owyzszych substancji niz leczyc
    • ola_kow Pomogło 05.07.05, 11:30
      Zastosowałam się do rady jednej z Was i myłam maleńkiej buzię krochmalem a na
      noc pudrowałam mąką ziemniaczaną. Dodatkowo na dzień smarowałam kremem Balneum
      Baby Cream. Po kilku dniach krostki z buzi zeszły, potem z szyjki i piersi (bo
      tam w międzyczasie też się pojawiły). Teraz buzia jest gładziutka.

Dzięki za rady. Pozdrawiamy Ola i Marysia
      • monika450 Re: rumianek 05.07.05, 16:38
        Ja przemywam rumiankiem już tydzień i średnio pomaga. ile czasu trzeba aby
        zauważyć poprawę? Po przemyciu buzia jest lepsza ale za chwilę to samo.
    • kachna1978 Re: Krostki na twarzy 06.07.05, 10:13
      zerknij: kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54938,1335601.html
    • ines45 Re: Krostki na twarzy 19.07.05, 00:18
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka