Dodaj do ulubionych

te odparzenia!!!

21.04.06, 22:45
Witam! Oj się naczytałam i jestem przerażona. Jesteśmy w trakcie ogromnego
odparzenia i stosujemy.......... tormentiol. Tzn. stosowaliśmy bo już tym nie
posmaruję. I co w takim razie zastosować? Pediatra przepisała sylimarol, ale
po 3-ech dniach było gorzej. Chwilami tworzą się pęcherzyki wypełnione białą
cieczą. Czym mam smarować? Czym bezpiecznym dla mojego synka. Tormentiol
używałam często, z przepisu lekarza. Sudocrem nam nie pomaga. Wietrzymy
pupcię tak często jak to możliwe, pieluchy te same od urodzenia, chusteczki
również. Synek ma 19 mies., o nocniku narazie nie ma mowy, ewentualnie jest
noszony na głowie. Czym bezpiecznie wyleczyć to odparzenie???? Pozdrawiamy
Obserwuj wątek
    • mooh Re: te odparzenia!!! 21.04.06, 23:17
      Odpowiednikiem Tormentiolu, nie zawierającym kwasu borowego jest Tormazol.
      Może przyczyną problemu są pieluchy? To, że to te same, co od początku, to
      jeszcze nie gwrancja, że są bez winy. MOże warto spróbować zmienić.
      Preparatów na odparzenia jest sporo. Trzeba albo próbować do skutku, albo
      poradzić się lekarza, ale raczej innego niż ten, który zaleca Tormentiol.
      • driadea Re: te odparzenia!!! 22.04.06, 12:57
        Jeśli to rzeczywiście odparzenie (a nie uczulenie czy grzybica), to pomoże maść
        bepanthen (jest tłusta, więc tworzy na skórze warstwę chroniącą przed kontaktem
        z drażniącym moczem i kałem. Substancja czynna maści to dexpantenol w silnym
        stężeniu - przyspiesza gojenie, działa agodząco i ściągająco). Są też inne
        preparaty, np. linomag z pantenolem, alantan z pantenolem i in.
        Jeśli to uczulenie - trzeba ustalić na co (mogą to być pieluchy, chusteczki,
        kosmetyki lub coś z pożywienia, co zakwasza kupki i te drażnią skórę) i
        wyeliminować.
        Jeśli to drożdżyca, wystarczy Clotrimazol 1%

Trzeba jednak ustalić co to za zmiany (bez sensu jest traktowanie drożdzaka
        kremem na odparzenia lub odwrotnie, wtedy nic dziwnego, że leczenie nie
        przynosi skutku!), najlepiej u dobrego (!) dermatologa.

Pozdrawiam.
        • bea-ta Re: te odparzenia!!! 24.04.06, 13:20
          Najlepiej zrobić wymaz i zanieśc do bakteriologii na posiew i wtedy wyjdzie
          rodzaj grzyba, bakterii itp.- leczenie celowane. W aptece kupujesz posiewówke z
          pozywka o mażesz po umyciu pupy okolice ze zmianami i zanosisz do bakteriologii.
          Probówki nie trzymamy w lodówce.
          Po drugie czasem warto zmienić pieluchy( syna np. uczulały pampersy 4 w
          kontakcie z kupą!), chusteczek w domu nie uzywałabym, bo jest woda w kranie. Kup
          saszetki kory dębu do mycia pupy+łagodne mydło. W korze dębu może sz kąpać
          pocieche, niech pupa się pomoczy. Źle umyta okolica odbytu zanieczyszczona
          resztkami kału powoduje nawet jego stan zapalny i ból przy defekacji!Nie tylko
          odparzenia.
          Wietrzenie ile trwa?Z mojego doświadczenia wiem, że 1-2 min mamy wietrza pupe.
          Trzeba wietrzyc z 20 min przy każdej zmianie pieluchy.Dokładnie wycierać pupe po
          umyciu, nie trzeć a dotykać. Powietrzyć a krem przed zalożeniem pieluszki.
          Trzecia rzecz- odparzenia pupy często sa obiajwem nietolerancji pokarmu danego-
          warto zaobserwowac kiedy się pojawiają - u dziecka wyprózniającego się 1
          dziennie dzisiejsza kupa jest wynikiem menu dnia wczorajszego. Czasem uporczywe
          odparzenia to obajw alergii na białko krowie.
          Odparzenia lubią się nadkażac grzybami.
          Poza tym zauważyłam ciekawa rzecz - mój syn miał oparzenia po niektórych kremach
          do pupy np. bubchen z dodatkiem rumianku!Beata
          • ewa.m.kaminska Re: te odparzenia!!! 24.04.06, 13:44
            W uzupełnieniu tego, co napisały moje przedmówczynie, namawiam na wrzucenie w
            przeglądarkę tematu "krem na odparzenia" (ciekawe, że pod tym hasłem jest
            więcej stron niż pod hasłem "krem przeciw odparzeniomsmile). Jeśli krostki
            zawierają ropną wydzielinę, radziłabym pójść do lekarza, bo może to być
            nadkażenie gronkowcem i wtedy konieczne będzie zastosowanie czegoś bardziej
            radykalnego, np. Bactrobanu czy Mupiroksu (są na receptę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka