15.05.06, 20:00
czy to prawda ze linomagu nie mozna stosowac do 11 rz??uzywałam go jak mała
sie urodzila, bo lekarz to zalecil i polozna w szkole rodzenia, nie mialam
pojecia ze to szkodliwesad(
Obserwuj wątek
    • mooh Re: linomag 15.05.06, 21:13
      Linomag krem z czerwonym paskiem na tubie zawiera kwas borowy i rzeczywiście
      nie wolno go stosować u niemowląt. Linomag maść z zielonym paskiem jest
      całkowicie bezpieczny dla najmłodszych.
      krem: www.linomag.pl/produkty/10_krem.htm
      maść: www.linomag.pl/produkty/11_masc.htm

Poza tym marka Linomag oferuje również produkty pielęgnacyjne dla niemowląt. Na
      przykład te:
      www.linomag.pl/produkty/07_bobo.htm
      www.linomag.pl/produkty/02_krem_cynk.htm
      www.linomag.pl/produkty/08_plus_pantenol.htm
    • iska1 Re: linomag 18.05.06, 18:23
      Ojej! A ja nie wiedząc jedną tubke zużyłam do smarowania pupy mojego maluszka (
      teraz skończy 7 miesięcy). Jakie mogą być tego skutki?
      • mooh Re: linomag 18.05.06, 19:19
        Skoro żadne do tej pory nie wystąpiły, nie masz się czego obawiać, ale unikaj w
        przyszłości preparatów z kwasem borowym, czyli między innymi popularnych
        jeszcze niestety leków jak Tormentiol czy Aphtin. Kwas borowy jest też
        składnikiem wielu robionych na receptę maści, dlatego dobrze jest upewnić się
        czy lekarz zapisując maść na wysypkę, nie dodał do niej tego składnika.
        • iska1 Re: linomag 18.05.06, 19:27
          Tak zrobię! Dzięki! Szkoda tylko że farmaceuci są niedoinformowani, bo pani w
          aptece nie powinna była mi sprzedać kremu linomag gdy prosiłam o linomag dla
          dziecka, do pupy!
          • ewa.m.kaminska Re: linomag 21.05.06, 16:10
            Bardzo mi się podoba to, co napisała Mooh. Niestety, nie tylko farmaceuci o tym
            nie wiedzą, ale także i lekarze. Przedwczoraj w aptece próbowałam przekonać
            młodego tatę, który stał przede mną w kolejce i kupował robioną maść z kwasem
            borowym dla 6 miesięcznego maluszka, żeby tego nie robił. Niestety, i on, i
            pani farmaceutka zgodnie stwierdzili, że "skoro pani doktor tak zapisała, to
            tak ma być". Nawet moja informacja na temat tego, co może spowodować kwas
            borowy, nie zmieniła decyzji. Przykre to, ale niestety prawdziwe...
            • an_gut Re: linomag 10.06.06, 16:44
              jestem przerażona. Moja córka od jakiś 3 miesięcy jest na tormentiolu. Nic nie
              wiedziałam,że to może szkodzić, mimo, że w aptece wielokrotnie pytałam czy u
              malucha można go tak często stosować. Co teraz?
    • an_gut Re: linomag 10.06.06, 18:33
      jestem przerażona. Moja córka od jakiś 3 miesięcy jest na tormentiolu. Nic nie
      wiedziałam,że to może szkodzić, mimo, że w aptece wielokrotnie pytałam czy u
      malucha można go tak często stosować. Co teraz?
      • ewa.m.kaminska Re: linomag 10.06.06, 19:09
        Nic, po prostu trzeba przestać stosować Tormentiol. Jeśli nadal jest
        jakiekolwiek wskazanie do jego stosowania, proszę kupić jego odpowiednik bez
        kwasu borowego (np. maść pięciornikową Ziai), bo skuteczność Tormentiolu i tak
        zależy od wyciągu z pięciornika i ichtiolu, a nie od kwasu borowego.
        • niutka_78 Re: linomag 14.06.06, 23:46
          Jak się stosuje te kremy dla niemowląt? Mam olejek do kąpieli serii Linomag i
          krem Linomag plus z pantenolem. Słyszałam, że po tym olejku już nie trzeba
          stosować żadnych kremów, bo on natłuszcza skórkę. Kiedy więc stosować ten
          kremik i na co? Na całe ciałko, czy na pupę? Czy on faktycznie chroni od
          odparzeń? Jeśli tak, to stosować go na pupie w zgięciach i fałdach? czy jak..?

Lipcowa mama.
          • mooh Re: linomag 15.06.06, 00:42
            Niutka, domyślam się, że pytasz o kosmetyki dla noworodka?
            Jeśli tak, to przez pierwszy miesiąc olejek do kąpieli się nie przyda, bo jest
            przeznaczony powyżej pierwszego miesiąca życia. Później też wprowadzałabym go
            dość ostrożnie ze względu na wyciąg z rumianku, który jest stosunkowo częstą
            przyczyną różnych wysypek u niemowląt. Krem, o którym piszesz nadaje się i do
            pupy, i do całego ciała, gdyby jednak nie chronił wystarczająco skóry pod
            pieluszką od moczu i kupy, proponowałabym kosmetyk na bardziej tłustej bazie
            (np. maść Linomag z zielonym paskiem, maść Nivea Baby z panthenolem, maść
            Bepanthen, maść Alantan Plus)
            • gryzelda75 Re: linomag - Pani Ewo prosze o pomoc! 22.06.06, 10:59
              Moja coreczka ma 2,5 miesiaca, pediatra od samego poczatku przepisal masc na
              pupe - sprawdzam teraz sklad i rzeczywiscie jest tam kwas borowy... Nie
              sadzilam, ze pediatra moze przepisac cos co bedzie niebezpieczne dla bobasa..
              Co teraz? Jestem przerazona, jakie moga byc konsekwencje? Na razie skora na
              pupie jest gladziutka i nie ma zadnych krostek - jaki krem/masc mam uzywac?
              (Alantan Plus, Bepanthen?) Czy stosowac je przy kazdej zmianie pieluszki?
              • mooh Re: linomag - Pani Ewo prosze o pomoc! 22.06.06, 11:21
                Odpowiedź pani Ewy na swoje obawy dotyczące kwasu borowego znajdziesz 3 posty
                wyżej. Po prostu nie używaj już tego kremu i kup coś innego. Wymienione przez
                Ciebie maści (raczej nie kremy) są bardzo dobre i powinny się doskonale
                sprawdzić. Nie tylko zresztą do pupy, ale również jako "pierwsza pomoc" na
                wszelkie zmiany skórne.
                Na rynku jest sporo dobrych kosmetyków do pielęgnacji pupy. To, co sprawdza się
                u konkretnego dziecka, jest bardzo indywidualną sprawą. Z własnego
                doświadczenia mogę polecić, poza maścią Bepanthen, maść z panthenolem Nivea
                Baby. Podoba mi się w niej to, że jest bezzapachowa, o lekkiej konsytencji,
                bardzo wydajna, pokrywa skórę cieniutką tłustawą warstwą, ale daje wrażenia
                zaklejenia porów. U nas sprawdza się doskonale.
                Ty możesz jednak wypróbować inne preparaty. Bardzo dobra jest podobno maść
                Linomag z zielonym paskiem. Nie zwiera kwasu borowego.
                • gryzelda75 Re: linomag - Pani Ewo prosze o pomoc! 22.06.06, 14:09
                  Dziekuje za informacje, przyznam, ze spanikowalam - w glowie mi sie nie miesci,
                  ze trzeba sprawdzac pediatre na kazdym kroku! Jak mozna przepisywac tak
                  niebezpieczne leki tak malemu dziecku? Rece opadaja... Dziekuje jeszcze raz,
                  pozdrawiam
                  • an_gut Re: linomag - Pani Ewo prosze o pomoc! 22.06.06, 20:15
                    Mojej córce Tormentiol również zapisał pediatra. Mało tego po radzie Pani Ewy
                    chciałam kupić w aptece maść pięciornikową. W 3 nie było i oczywiście
                    proponowano mi Tormentiol (zachwalając i mówiąc, że to może być zamiennie). W 4
                    poprosiłam o sprowadzenie. Na kolejny dzień już była, i uprzejmie zapytano mnie
                    czy będę brała regularnie tą maść to wprowadzą ją na stałe. Dodam tylko, że od
                    niedawna jestem na tym formum, ale tak konkretnych rozmów pomiędzy uczestnikami
                    formu i rzetelnych odpowiedzi eksperta nie znalazłam nigdzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka