Dodaj do ulubionych

elidel, kwas borowy

27.05.06, 00:35
moje dziecko jest alergikiem, lekarz zapisał mi najpierw masc robioną z
kwasem a potem dodal elidel (na zmiany miejscowo). teraz czytam ze ani jedno
ani drugie nie jest dobre,wręcz szkodliwe
to czym mam go smarowac? oliwki, parafina go uczulają, nawet po lipozabie nie
było ok.
Obserwuj wątek
    • ewa.m.kaminska Re: elidel, kwas borowy 29.05.06, 15:18
      Nie wiem w jakim wieku jest dziecko, nie wiem jak duże są zmiany na skórze.
      Jeśli są niewielkie, można zacząć od Alantanu Plus czy Bepanthenu, dobrze
      wpływa Linomag (ale bez kwasu borowego), maść cholesterolowa z witaminą A.
      Jeśli któryś z tych preparatów nie pomoże, wtedy można się zdecydować np. na
      coś z grupy: Exomega Aderma, Lipikar, Topialyse, Mustela Stelatopia. Oczywiście
      ważny jest też odpowiedni środek do kąpieli (np. Oilatum, Hacosan, Balneum,
      dodatek parafiny). Jeśli zmiany są bardzo duże, wtedy niekiedy konieczne jest
      zastosowanie maści sterydowych - oczywiście o tym decyduje lekarz. Przy tym
      stanie wiedzy, jakim obecnie dysponujemy, uważam że mniejsze zło niosą za sobą
      sterydy niż Elidel.
      • znaniec1 Re: elidel, kwas borowy 31.05.06, 21:53
        synek ma 8 miesięcy, po odstawieniu elidelu mamy duże zmiany na szyjce i
        policzkach (łuszczące i zaczerwienione), kupiłam A-Derma exomega i kąpiemy w
        balneum, z niecierpliwością czekam na poprawę, bo wygląda okropnie. dostaje tez
        zyrtec i wapno. jak już wczesniej pisałam, lipobaza nie pomogła, a oilatum plus
        nie dał żadnych efektów. aż korci zeby elidelem smarować, na szczęscie już dziś
        sie nie drapie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka